Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

samotność........

bobiczek

Recommended Posts

Heloł!

Chodzi mi o samotność niedźwiedzi polarnych......jak ją znieść w tej wszechobecnej na horyzoncie bieli.....

I aby ktoś wyjaśnił - dlaczego Pingwinom nie odmrażają się nogi.

Bo dla mnie niezrozumiałe są i zwyczaje i miejsce zamieszkania..........

Gość Pepeg z Gumy
Heloł!

Chodzi mi o samotność niedźwiedzi polarnych......jak ją znieść w tej wszechobecnej na horyzoncie bieli.....

.

Niedźwiedzie wtedy wyskakują na foczki.

Spróbuj , może i u Ciebie zadziała.

Heloł!

I aby ktoś wyjaśnił - dlaczego Pingwinom nie odmrażają się nogi.

Bo dla mnie niezrozumiałe są i zwyczaje i miejsce zamieszkania..........

Zapraszam do lektury ;)

http://bi.gazeta.pl/im/1/6583/z6583281X.jpg

Nie wszystkim jak się okazuje;

Do ogrzewanych siedzib przeniosły się już pingwiny. - Te, które mieszkają w naszym zoo, to pingwiny afrykańskie, które żyją na południu Afryki - tłumaczy Anna Węgrzynowicz z warszawskiego zoo. Ten gatunek jest przyzwyczajony do 40-stopniowych upałów, dlatego najlepiej u nas czuje się latem. Zimą w naszym klimacie te ptaki marzną. - Mają bardzo wrażliwe, delikatne stopy, które łatwo się odmrażają - opowiada Anna Węgrzynowicz. Dlatego pingwiny ze stołecznego zoo zimę spędzają w specjalnej ogrzewanej siedzibie, przy kaloryferach.

Zdolność chodzenia po śniegu pingwiny zawdzięczają swemu unikatowemu układowi krążenia. Naczynia krwionośne ich tylnych kończyn tworzą skomplikowany spleciony system. Sieć tętnic i żył prowadzących krew w przeciwnych kierunkach styka się ze sobą tak, aby stale zachodziła między nimi wymiana ciepła. Do dolnych kończyn płynie tętnicami krew ogrzana we wnętrzu ciała. Natomiast w przeciwną stronę, z łap do korpusu w dół ciała, oddaje większość swego ciepła tej, która wraca z łap. Dzięki temu rozwiązaniu pingwin nie traci niepotrzebnie energii - łapy mają niższą temperaturę niż reszta ciała. Jednocześnie przez cały czas są ogrzewane i nie ulegają odmrożeniu.
Edytowane przez Zbigniew100

Zdolność chodzenia po śniegu pingwiny zawdzięczają swemu unikatowemu układowi krążenia. Naczynia krwionośne ich tylnych kończyn tworzą skomplikowany spleciony system. Sieć tętnic i żył prowadzących krew w przeciwnych kierunkach styka się ze sobą tak, aby stale zachodziła między nimi wymiana ciepła. Do dolnych kończyn płynie tętnicami krew ogrzana we wnętrzu ciała. Natomiast w przeciwną stronę, z łap do korpusu w dół ciała, oddaje większość swego ciepła tej, która wraca z łap. Dzięki temu rozwiązaniu pingwin nie traci niepotrzebnie energii - łapy mają niższą temperaturę niż reszta ciała. Jednocześnie przez cały czas są ogrzewane i nie ulegają odmrożeniu.

czyli taki rekuperator....

:D :D :D