Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

parkiet, deska parkietowa - pomoc w decyzji

Recommended Posts

Witam,

Planuje wykonać trwałą podłogę drewnianą w pokojach w mieszkaniu. W związku z tym muszę się trochę rozejrzeć nad dostępnymi możliwościami. Przy okazji pojawia się trochę pytań:

1. Co sądzicie o tych wyrobach:

a) http://www.leroymerlin.pl/produkty/parkiet-d-b-naturalny-d-bex,1103733927,1278591519.html

b) http://www.leroymerlin.pl/produkty/deska-parkietowa-bambus-prasowany-naturalny,1103733927,1244010882.html

c) może na coś innego warto zwrócić uwagę w tej cenie?

2. W przypadku a) mam '3 warstwy lakieru utwardzonego UV' natomiast w b) '7 warstw lakieru' czy to są wystarczające ilości lakieru czy też trzeba jeszcze to pokrywać jakimiś dodatkowymi warstwami, jaki byłby ewentualny tego koszt?

3. Jakie są dodatkowe koszty zrobienia takiej podłogi (oprócz pracy) pewnie jakieś kleje, podkłady.. ile te rzeczy mogą kosztować?

Witam,

Również jestem na etapie wyboru podłogi. Interesuje mnie parkiet MERBAU,

ale nie deska Barlinecka. Nie jestem specjalistą, ale słyszałem że nie powinno

się kupować parkietów w marketach budowlanych ze względu na ich przechowywanie,

chyba że się mylę i jakiś specjalista mnie poprawi. I przy okazji chciałbym się dowiedzieć

coś o parkietach z DrewnoStyl w Łodzi na Wróblewskiego - jakieś opinie.

Jeżeli chodzi o lakier to wystarczy tyle warstw ile jest. Dodatkowo możesz nałożyć warstwę finiszową, nie mniej jednak powinieneś sprawdzić w specyfikacji jakim lakierem zostały one pokryte przez producenta i użyć takiego samego. Ja osobiście bardziej polecam parkiet dębowy nie lakierowany tylko olejowany.

• 4 weeks później...
My zdecydowaliśmy się na dąb; salon deska gr.22mm, szer. 95mm reszta domu parkiet gr.20mm klepka. Deska I kl. olejowana na gotowo z olistwowaniem 245zł/m2, parkiet lakier II kl. 140zł/m2 z olistwowaniem. Całość ma wykonać jedna firma wraz z dostarczeniem drewna. Myślę, że warto popytać i znależć dobrego wykonawcę podłogi niż kupować produkt marketowy lakierowany marnej jakości lakierami. Sądzę też że lepiej jest kupić całą podłogę tj drzewo razem z wykonaniem u dobrego parkieciarza. A jeżeli już produkt gotowy to dobra podłoga od dobrego producenta np Panmar Krosno http://www.panmar.pl/wood_pl/Naturalne_Podlogi_Drewniane.html ale tu cena może poczynić spustoszenia w naszym zdrowiu psychicznym :-)