Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dom z gotowych płyt

Recommended Posts

• 2 weeks później...

Śliczne to bardzo ;)

Architekt i autor koncepcji urbanistycznej w ramach podziękowania powinien mieszkać dożywotnio na 13-tym i podziwiać widoki.

A co do adrema - drogo jest na pewno, znacząco drożej. Szybciej też nie jest - długo się czeka na dostarczenie prefabrykatu. Mała możliwość zmian funkcjonalnych, trzeba np rozplanować wszystkie gniazdka, bruzdy i przepusty przed produkcją ścian. A jak bywa "fachowo" - poszukaj postów Zuzanos w wątku praefy.

Pewnie są i zadowoleni ludzie, ale jak dla mnie - niewarte dodatkowych pieniędzy które to kosztuje.

Prefabrykatów drewnianych w ogóle nie brałam pod uwagę. Chociaż kiedyś w Travel&Living widziałam dom montowany przez Niemców, w którym spokojnie i z radością mogłabym mieszkać. Cudo, technologia, dokładność i naprawdę profesjonalne wykonanie. Tylko rachunek nawet dla BARDZO bogatych Amerykanów i to sporo przed kryzysem okazał się z gatunku wyrywających z butów ;)

Edytowane przez Baba_Budowniczy

ja zbudowałem parę:

Nie darze PRLu sentymentem, ale gdyby nie te cuda z płyty większość z nas mieszkała by w ziemiankach. A te klocki po docieplenu i wymianie instalacji postoją jeszcze ze 100 lat. W Gdańsku czy Gdyni jest już budynek z płyty uznany za zabytek, a niedługo zostanie wpisany na listę światowego dziedzictwa UNESCO. :)

He-he, wiadomo, że swego dzieła człowiek prawie zawsze bronił będzie :p. Może wtedy faktycznie przestrzeń nie była na wagę złota i mimo wszystko planowano coś więcej niż "przestrzeń mieszkalną", ale dalej się upieram, że ładne to to nie jest :no: Wad chyba jednak więcej niż zalet, zwłaszcza w takich mrówkowcach jak na zdjęciu....

Chociaż, to jeszcze nic, w porównaniu do tego

http://statichg.demotywatory.pl/uploads/1261321574_by_Tecza.jpg

Co nie znaczy, że wytwory obecnych pazerów-deweloperów są ładne i miłe w użytkowaniu.