Gość 19.12.2005 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2005 Dzięki wielkie za pomoc- wybrałam Krupsa. Mam nadzieję, że mężuś będzie zadowolony z gwiazdkowego prezentu Ja na pewno będę - w końcu napiję się dobrej kawki w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik1719499811 19.12.2005 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2005 A ja powiem wam, że na budowie nawet smakuje mi zwykła "fusianka" z kubka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość plaza123 19.12.2005 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2005 Podzielam to co pisali wczesniej inni. Ja mam szwajcara "jura" , moj model nie jest za drogi i nie za tani .Tak w srodku . Wiem , ze byl sprzedawany w Polsce za okolo 5000 PLN. http://img416.imageshack.us/img416/8118/ekspress9qp.jpg Kawka naprawde jest bardzo pyszna i oplaca sie naprawde "zainwestowac" w taka maczynke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 19.12.2005 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2005 ja się zgłaszam z Saeco Mam manualny - i bardzo lubie walić kolbą w zlewozmywak żeby wywalić fusy Tak serio - to dużo zależy od kawy - dobra Arabica to 90% sukcesu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 20.12.2005 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2005 gorgu77: na pewno prezent bedzie sie podobal! ja się zgłaszam z Saeco Mam manualny - i bardzo lubie walić kolbą w zlewozmywak żeby wywalić fusy Tak serio - to dużo zależy od kawy - dobra Arabica to 90% sukcesu No wlasnie.... ja mam Saeco za 300zł i uwazam ze jest super - nie ma zadnych bajerow, ale kawe robi. W zasadzie jesli chodzi o smak kawy to modele za kilka stowek nie roznia sie niczym od tych za kilkanascie - tu i tu zazwyczaj 15barow wiec kawa taka sama. Najwazniejsza roznica to mlynek - tanie go nie maja (tak jak ten moj), wiec tu moze byc newralgiczne miejsce jesli chodzi o smak - wiadomo - co swiezo zmielona, to swiezo zmielona. Skoro juz taki watek sie zrobil w dziale wnetrz, to moze ktos podzieli sie doswiadczeniami z roznymi gatunkami kaw - ktore wyjatkowo polecacie a ktore odradzacie (gorgu77 - Tobie tez sie przyda ta wiedza - kup tez koniecznie kawe pod choinke!). Ja poki co moge powiedziec, ze razem z ekspresem kupilem w markecie kawe saeco tak, zeby od razu wyprobowac jak to to dziala i ta kawa bardzo mi nie odpowiada - jak dla mnie jest po prostu niesmaczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAS01 20.12.2005 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2005 Ja jednak widze dużą różnice w smaku kawy zrobionej w ekspresie ciśnieniowym w stosunku do zwykłego. Dla mnie ta z ciśnieniowego jest zdecydowanie lepsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 20.12.2005 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2005 LAVAZZA Qualita Pro (dość droga) od świętaelite PEDRO'S mielona, na co dzień.Kawy nie ubijam zbyt mocno, za to połowę mielę dodatkowo i mieszam z tą grubo mieloną fabrycznie (tak kawę przygotowują włosi, a raczej kupują gotową espresso).Wskaźnikiem prawidłowego przygotowania i ubicia kawy jest, aby przy parzeniu ciekła "ciurkiem" przez jeden otworek, a "kroplowała" przez drugi.Jeżeli przy parzeniu expressowym kawa jest kwaśna - to znaczy że jest zepsuta, przechowywana w złych warunkach = dyskwalifikacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAS01 20.12.2005 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2005 Na codzień piję w dużych ilosciach (kilka dziennie, bo bardzo lubie kawe, a nie znoszę herbaty) kawę Astre niskodrażniącą. Jest to jedyna kawa jaką znam która nie powoduje u mnie żadnych dolegliwosci (np. przyspieszone bicie serca), przy takiej ilosci jaką wypijam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 20.12.2005 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2005 Ja jednak widze dużą różnice w smaku kawy zrobionej w ekspresie ciśnieniowym w stosunku do zwykłego. Dla mnie ta z ciśnieniowego jest zdecydowanie lepsza. Z tym oczywiscie sie zgadzam. Ja pisalem o roznicach w kawie zrobionej w ekspresie cisnieniowym za 300zł i za 3000zł (oba 15 bar). Pomijając kwestię świeżości mielenia kawy, bedą smakować tak samo. Czekam na dalsze propozycje: gatunki kawy, ktore najbardziej wam smakuja! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
higgins 20.12.2005 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2005 Też zamierzam kupić taki ekspres i cały czas zastanawiałem się jak to jest z tymi manualnymi - aby zaparzyć filiżanke kawy trzeba nasypać , zamknąć włączyć, potem wyciągnąć wysypać, wypłukać, nasypać ponownie itd.? Czy może mi ktoś powiedzieć czy dobrze rozumiem? a jak jest w automatach? Tam te fusy to ....gdzieś sobie leca i wysypuje się je "hurtowo"? >>>>> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 20.12.2005 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2005 higgins - w manualnym mozesz wyciurkac jednorazowo jedna lub dwie. Potem - jak mowisz - wysypac, wyplukac , nasypac, ubic, wkrecic, nacisnac i nastepne dwie..ja tam lubie ten rytual Chociaz przy duzej ilosci chetnych to troche trwa.. A w takim automacie to sypiesz ziarna - sam odmierza ilosc w zaleznosci od wielkosci i mocy kawy i lejesz - dopoki sie woda nie skonczy albo pojemnik z fusami nie zapelni no albo kawa nie skonczy. To wysypujesz - nalewasz wode wsypujesz kawe i od nowa. Mam taki w pracy - mysle ze pojemnik wytrzymuje fusy z 15-20 kaw .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MALINKA 20.12.2005 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2005 Mam Krups-a - z młynkiem, spienianiem mleka. Używam od roku i jestem bardzo zadowolona. Cena co prawda nie jest zachęcająca (3500) ale było warto. kawy próbowaliśmy różne ale stanęło na Tchibo cafe espresso - niestety do kupienia tylko u dystrybutora - trzeba kupić karton (paczki po 0,5kg w ziarnach). Nie jest dostępna w sklepach. Ale jeśli ktoś ma firmę, w której idzie dużo kawy to warto zamówić bo jest naprawdę dobra. W firmie mamy ekspres Bosh-a - ale zdecydowanie lepszy jest KRUPS. Kawa też smakuje inaczej mimo tego że jest to kawa tej samej firmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
higgins 21.12.2005 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2005 higgins - w manualnym mozesz wyciurkac jednorazowo jedna lub dwie. Potem - jak mowisz - wysypac, wyplukac , nasypac, ubic, wkrecic, nacisnac i nastepne dwie..ja tam lubie ten rytual Chociaz przy duzej ilosci chetnych to troche trwa.. A w takim automacie to sypiesz ziarna - sam odmierza ilosc w zaleznosci od wielkosci i mocy kawy i lejesz - dopoki sie woda nie skonczy albo pojemnik z fusami nie zapelni no albo kawa nie skonczy. To wysypujesz - nalewasz wode wsypujesz kawe i od nowa. Mam taki w pracy - mysle ze pojemnik wytrzymuje fusy z 15-20 kaw .. Dzięki, teraz to wiem ze musze jeszcze "przyoszczędzić" na automatyczny bo taki bardziej mojej pieknej bedzie pewnie odpowiadał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 21.12.2005 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2005 Tak jak pisalem wyzej ja mam reczny i ciekawi mnie jak w automatach rozwiazuje sie problem spieniania mleka - u mnie podstawiam szklanke pod dysze i spieniam, w automatach mleko gdzies sie wlewa, ono plynie sobie rurkami gdzies az w koncu znajduje sie w filizance - niby wygodniej, ale zastanawiam sie jak sie czysci te rurki i zbiornik na mleko - chyba nie jest to takie proste, nie? U mnie przecieram dysze i juz. A tam? pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rimsky 12.01.2006 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2006 W prezencie slubnym dostalismy Saeco Vienna Superautomatica (wtedy ok 1600 zl). Po roku przestal robic dobra kawe. Kilka wizyt u serwisantow saeco - podobno wszystko ok, a ekspres nie mieli dobrze i - jak dla mnie - nie osiaga temperatury takiej, jak powinien. W MM mowia ze saeco robi cale bebechy do drogich ekspresow. Mozliwe...Ok rok temu kupilismy Clatronica za 237 zl. Manualny z dysza do spieniania. Z pelnym przekonaniem ze podziala moze pol roku i wyrzucimy.Trzeba troche zabawy, bo wszystko sie wklada ubija itp samemu, ale kawa swietna.I dziala do tej pory bez zarzutu.Tak do przemyslenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 12.01.2006 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2006 Mój KRUPS spienia dobrze, ale kłopotliwe jest użycie , a potem mycie.Więc spieniam mleko ręcznym mikserkiem kupionym w IKEA.Taki ze srebrną (kolor) rączka i obrotową sprężynką.Mleko może być zimne lub ciepłe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Galja 12.01.2006 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2006 Polecam to ofrum: http://www.forum.kawa-online.com/ Naprawde się wiele można tam dowiedzieć Pozatym: ekspres to jedno, a kawa to drugie.jeżeli do super-extra-hiper najdroższego ekspresu wsypiesz pedro'sa to nic nie pomoże. A jak dasz Kimbo lub Illy ewentualnie coś z lavazza to od razu smak sie polepszy.Obowiązkowo szkalneczka wody obok do popicia i podniesienia walorów smakowych. Prawdziwy barista nawet z ekspresu za 300zł "wydusi" małą-czarną-najlepszą pod słońcem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leli1 23.01.2006 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2006 Pytania do uzytkownikow Krupsa-czy macie jakies sprawdzone pomysły co do czyszczenia sitek? Przezyłam niemałe zdziwko kiedy po ok 2 mies uzytkowania calkiem zatkało sie sitko (kawa ledwo kapała), poszlam do najblizszego serwisu-sitka na zamowienie!! czekałam ok 2 tyg. i dostałam sitko (na 1 filizanke) za ok 40 zł!!! Teraz wysiadło sitko na 2 filizanki....ciekawe jak dlugo bede czekac i ile kosztuje. Na uszczelke sie niestetety nie doczekałam (na szczescie mąż skutecznie poki co skleił starą).Czy tylko ja mam problemy z czesciami do krupsa, czy tez to ogolny problem. A moze znacie miejsca gdzie mozna sie prosto i szybko w nie zaopatrzyc?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 26.09.2009 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2009 Temat stary jak świat ale nowego nie będę zakładał. Kupuje sprzęt do kuchni i tu 2 pytania czy warto inwestować w express do zabudowy . Mogę kupić tanio Whirlpoola ACE 100 IX taka padlinka . Jakieś macie przemyślenia używacie expresy . Ja nigdy nie miałem więc nie mam wiedzy w tym temacie na co zwracać uwagę itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miHoo79 26.09.2009 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2009 Jak dla mnie licza sie tylko 2 firmy: 1. JURA 2. SAECO reszte pomijam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.