Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ekspresy cisnieniowe - jakie polecacie?


Gość

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 143
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość plaza123

Podzielam to co pisali wczesniej inni. :D

 

Ja mam szwajcara "jura" , moj model nie jest za drogi i nie za tani .Tak w srodku . :D

Wiem , ze byl sprzedawany w Polsce za okolo 5000 PLN.

 

http://img416.imageshack.us/img416/8118/ekspress9qp.jpg

 

Kawka naprawde jest bardzo pyszna i oplaca sie naprawde "zainwestowac" w taka maczynke.

:D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

gorgu77: na pewno prezent bedzie sie podobal! :D

 

ja się zgłaszam z Saeco Mam manualny - i bardzo lubie

walić kolbą w zlewozmywak żeby wywalić fusy

Tak serio - to dużo zależy od kawy - dobra Arabica to 90% sukcesu

 

No wlasnie.... ja mam Saeco za 300zł i uwazam ze jest super - nie ma zadnych bajerow, ale kawe robi. W zasadzie jesli chodzi o smak kawy to modele za kilka stowek nie roznia sie niczym od tych za kilkanascie - tu i tu zazwyczaj 15barow wiec kawa taka sama. Najwazniejsza roznica to mlynek - tanie go nie maja (tak jak ten moj), wiec tu moze byc newralgiczne miejsce jesli chodzi o smak - wiadomo - co swiezo zmielona, to swiezo zmielona.

 

Skoro juz taki watek sie zrobil w dziale wnetrz, to moze ktos podzieli sie doswiadczeniami z roznymi gatunkami kaw - ktore wyjatkowo polecacie a ktore odradzacie (gorgu77 - Tobie tez sie przyda ta wiedza - kup tez koniecznie kawe pod choinke!).

 

Ja poki co moge powiedziec, ze razem z ekspresem kupilem w markecie kawe saeco tak, zeby od razu wyprobowac jak to to dziala i ta kawa bardzo mi nie odpowiada - jak dla mnie jest po prostu niesmaczna.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

LAVAZZA Qualita Pro (dość droga) od święta

elite PEDRO'S mielona, na co dzień.

Kawy nie ubijam zbyt mocno, za to połowę mielę dodatkowo i mieszam z tą grubo mieloną fabrycznie (tak kawę przygotowują włosi, a raczej kupują gotową espresso).

Wskaźnikiem prawidłowego przygotowania i ubicia kawy jest, aby przy parzeniu ciekła "ciurkiem" przez jeden otworek, a "kroplowała" przez drugi.

Jeżeli przy parzeniu expressowym kawa jest kwaśna - to znaczy że jest zepsuta, przechowywana w złych warunkach = dyskwalifikacja.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja jednak widze dużą różnice w smaku kawy zrobionej w ekspresie ciśnieniowym w stosunku do zwykłego. Dla mnie ta z ciśnieniowego jest zdecydowanie lepsza.

 

Z tym oczywiscie sie zgadzam. Ja pisalem o roznicach w kawie zrobionej w ekspresie cisnieniowym za 300zł i za 3000zł (oba 15 bar). Pomijając kwestię świeżości mielenia kawy, bedą smakować tak samo.

 

Czekam na dalsze propozycje: gatunki kawy, ktore najbardziej wam smakuja! :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Też zamierzam kupić taki ekspres i cały czas zastanawiałem się jak to jest z tymi manualnymi - aby zaparzyć filiżanke kawy trzeba nasypać , zamknąć włączyć, potem wyciągnąć wysypać, wypłukać, nasypać ponownie itd.? Czy może mi ktoś powiedzieć czy dobrze rozumiem? a jak jest w automatach? Tam te fusy to ....gdzieś sobie leca i wysypuje się je "hurtowo"? >>>>> :o
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

higgins - w manualnym mozesz wyciurkac jednorazowo jedna lub dwie.

Potem - jak mowisz - wysypac, wyplukac , nasypac, ubic, wkrecic, nacisnac i nastepne dwie..ja tam lubie ten rytual :) Chociaz przy duzej ilosci chetnych to troche trwa..

A w takim automacie to sypiesz ziarna - sam odmierza ilosc w zaleznosci od wielkosci i mocy kawy i lejesz - dopoki sie woda nie skonczy albo pojemnik z fusami nie zapelni no albo kawa nie skonczy. To wysypujesz - nalewasz wode wsypujesz kawe i od nowa. Mam taki w pracy - mysle ze pojemnik wytrzymuje fusy z 15-20 kaw ..

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam Krups-a - z młynkiem, spienianiem mleka. Używam od roku i jestem bardzo zadowolona. Cena co prawda nie jest zachęcająca (3500) ale było warto. kawy próbowaliśmy różne ale stanęło na Tchibo cafe espresso - niestety do kupienia tylko u dystrybutora - trzeba kupić karton (paczki po 0,5kg w ziarnach). Nie jest dostępna w sklepach. Ale jeśli ktoś ma firmę, w której idzie dużo kawy to warto zamówić bo jest naprawdę dobra. W firmie mamy ekspres Bosh-a - ale zdecydowanie lepszy jest KRUPS. Kawa też smakuje inaczej mimo tego że jest to kawa tej samej firmy.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

higgins - w manualnym mozesz wyciurkac jednorazowo jedna lub dwie.

Potem - jak mowisz - wysypac, wyplukac , nasypac, ubic, wkrecic, nacisnac i nastepne dwie..ja tam lubie ten rytual :) Chociaz przy duzej ilosci chetnych to troche trwa..

A w takim automacie to sypiesz ziarna - sam odmierza ilosc w zaleznosci od wielkosci i mocy kawy i lejesz - dopoki sie woda nie skonczy albo pojemnik z fusami nie zapelni no albo kawa nie skonczy. To wysypujesz - nalewasz wode wsypujesz kawe i od nowa. Mam taki w pracy - mysle ze pojemnik wytrzymuje fusy z 15-20 kaw ..

Dzięki, teraz to wiem ze musze jeszcze "przyoszczędzić" na automatyczny bo taki bardziej mojej pieknej bedzie pewnie odpowiadał 8)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak jak pisalem wyzej ja mam reczny i ciekawi mnie jak w automatach rozwiazuje sie problem spieniania mleka - u mnie podstawiam szklanke pod dysze i spieniam, w automatach mleko gdzies sie wlewa, ono plynie sobie rurkami gdzies az w koncu znajduje sie w filizance - niby wygodniej, ale zastanawiam sie jak sie czysci te rurki i zbiornik na mleko - chyba nie jest to takie proste, nie? U mnie przecieram dysze i juz. A tam?

 

pozdr.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 weeks później...

W prezencie slubnym dostalismy Saeco Vienna Superautomatica (wtedy ok 1600 zl). Po roku przestal robic dobra kawe. Kilka wizyt u serwisantow saeco - podobno wszystko ok, a ekspres nie mieli dobrze i - jak dla mnie - nie osiaga temperatury takiej, jak powinien. W MM mowia ze saeco robi cale bebechy do drogich ekspresow. Mozliwe...

Ok rok temu kupilismy Clatronica za 237 zl. Manualny z dysza do spieniania. Z pelnym przekonaniem ze podziala moze pol roku i wyrzucimy.

Trzeba troche zabawy, bo wszystko sie wklada ubija itp samemu, ale kawa swietna.

I dziala do tej pory bez zarzutu.

Tak do przemyslenia...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Polecam to ofrum: http://www.forum.kawa-online.com/

Naprawde się wiele można tam dowiedzieć :D

Pozatym: ekspres to jedno, a kawa to drugie.jeżeli do super-extra-hiper najdroższego ekspresu wsypiesz pedro'sa to nic nie pomoże. A jak dasz Kimbo lub Illy ewentualnie coś z lavazza to od razu smak sie polepszy.Obowiązkowo szkalneczka wody obok do popicia i podniesienia walorów smakowych.

Prawdziwy barista nawet z ekspresu za 300zł "wydusi" małą-czarną-najlepszą pod słońcem :wink: 8)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...

Pytania do uzytkownikow Krupsa-czy macie jakies sprawdzone pomysły co do czyszczenia sitek? Przezyłam niemałe zdziwko kiedy po ok 2 mies uzytkowania calkiem zatkało sie sitko (kawa ledwo kapała), poszlam do najblizszego serwisu-sitka na zamowienie!! czekałam ok 2 tyg. i dostałam sitko (na 1 filizanke) za ok 40 zł!!! Teraz wysiadło sitko na 2 filizanki....ciekawe jak dlugo bede czekac i ile kosztuje. Na uszczelke sie niestetety nie doczekałam (na szczescie mąż skutecznie poki co skleił starą).

Czy tylko ja mam problemy z czesciami do krupsa, czy tez to ogolny problem. A moze znacie miejsca gdzie mozna sie prosto i szybko w nie zaopatrzyc?!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 years później...
Temat stary jak świat ale nowego nie będę zakładał. Kupuje sprzęt do kuchni i tu 2 pytania czy warto inwestować w express do zabudowy . Mogę kupić tanio Whirlpoola ACE 100 IX taka padlinka . Jakieś macie przemyślenia używacie expresy . Ja nigdy nie miałem więc nie mam wiedzy w tym temacie na co zwracać uwagę itd.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...