Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ekspresy cisnieniowe - jakie polecacie?

Gość

Recommended Posts

• Odpowiedzi 143
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

nie znam tanich, ale chciałabym znać ;)

W pracy mam saeco z młynkiem. W drugiej pracy ;) tanzszą wersję bez młynka. Cóz, po porównaniu z całą odpowiedzialnoscią mogę stwierdzić - jeżeli nie kapsułki (bo dają zwykle dobrą kawę) , to wersja z młynkiem. Choćby dlatego, że nikomu się nie chce mielić kawy na świeżo i do wersji bez młynka szybko przechodzi się z lenistwa na kawę zmielona fabrycznie, a to już nie jest to. Teraz samo saeco - dobry ekspres ale delikatny. Szybko się zakamienia, w zasadzie w obu przypadkach używamy wodę z filtra albo butelkowaną a i tak ciagle woła o odkamienienie. Jak mu coś dolega, to się zawiesza (ta elektronika!) i po kawie. Jednym słowem musi być dopieszczony, czyszczony itd. Ale z drugiej strony oba stoją w pracy więc są obsługiwane przez licznych i róznych ludzi i jakoś to wytrzymują od 3-4 lat. Czyli w sumie dobra firma. Niestety - nietania.

Z DolceGusto kawy nie piłam. Piłam z kapsułkowca tchibo i mam ochotę się skusic do domu. Kawa wychodzi drożej (jednostkowo) niż mielona czy zaiarnista, ale to też zależy od gatunku. Może ktoś ma doświadczenia?

Morlena i jak tam zakup ekspresu ?

ja zdecydowałam się na ekspres do zabudowy z młynkiem, jest to spory wydatek, to prawda, ale do nowej kuchni warto wydać więcej kasy

Przedtem używałam zwykłego przelewowego ekspresu - to inna bajka.

Rozumiem, że chcesz kupić wolnostojący ekspres, jeżeli tak to możliwości jest naprawdę wiele :)

Zależy jakie funkcje , czy ręczny, czy automat ? Parę linków do oglądania, no i ceny różne, ale takie raczej przyziemne :)

http://allegro.pl/profesjonalny-ekspres-cisnieniowy-clatronic-15bar-i1368209460.html#gallery

http://allegro.pl/profesjonalny-ekspres-zelmer-13z016-nerro-plus-i1368715279.html#gallery

http://allegro.pl/cisnieniowy-ekspres-do-kawy-15bar-delonghi-bar-390-i1372676881.html

http://allegro.pl/ekspres-cisnieniowy-delonghi-bar-14-nowy-i1379646426.html#gallery

Z tymi na kapsułki to jak z odkurzaczami na worki, tani odkurzacz - drogie worki :( cwaniaki :mad:

Ach ! może już kupiłaś ? , ja długo bym nie pociągnęła bez kawy :D

Morlena, najlepszy z najtanszych to juz tylko Ena 5 Jura. Okolo 2600zl.

Bylam na niego zdecydowana. Wiele osob go poleca na forum.

Niestety, napisalam do przedstawiciela i polecil mi rowniez inne, przy okazji je dokladnie opisujac.

Zdecydowalam sie na inny, ale kosztuje ok. 9tys.

Jura to w ogole najlepsza firma produkujaca ekspressy do kawy. Jest jeszcze saeco, ale Jura to numer1.

Tez kiedys chcialam do zabudowy, ale ktos tu napisal, ze zdarzalo sie, ze plyny przeciekaly do mebli i ciezko bylo to wyczyscic, przez co drewno sie psulo.

Dlatego zdecydowalam sie na wolnostojacy.

Jura to mercedes w śród ekspresów, ale czy po zaparzeniu takiego samego rodzaju kawy w dajmy na to dwóch różnych firmowo ekspresach,

ale o podobnych parametrach będzie jakaś różnica ? pewnie nie

Ja jestem zadowolona z mojego ekspresu, no poza jednym może małym drobiazgiem- trzeba systematycznie CZYŚCIĆ I ODKAMIENIAĆ, ale to chyba z każdym trzeba.

Właśnie dziewczyny skończyły mi się pastylki do odkamieniania, a tu weekend sylwestrowy się zbliża, trzeba jakoś przeżyć tę noc , a bez kawy się nie da !!!! :lol2:

Osobiście używam Nespresso - czyli kapsułki.

Niestety droższa impreza bo jedna kapsułka to koszt ok 2 zł ale efekty wyśmienite.

Każdy z naszych znajomych potwierdza że tak dobrej kawy dotąd nie pił...

Plusem kapsułek jest to że każdemu można zaparzyć inny smak oraz indywidualnie dobrać moc.

:)

Po świętach ruszam po ekspres, nie wiem wprawdzie jaki, ale może jeszcze ktoś się tu pochwali sprzętem?

Ja mogę polecić mój DeLonghi EC155. W promocjach kosztuje ok. 250zł a robi rewelacyjną kawę - jak dla mnie bez różnicy w stosunku do np. ekspresu za 5000zł który mamy w pracy. Pewnie, że automatyczne nakładanie, ubijanie kawy, opróżnianie sitka itd. jest fajnym bajerem ale właśnie w firmie, gdzie ekspres ma robić kawę za kawą a nie w domu. Tutaj zabawa z przekręcaniem rączki itd. jest jak dla mnie częścią magicznej przyjemności picia kawy. Inna sprawa, że nigdzie we Włoszech nie spotkałem się z tym, żeby w kawiarni używali "automatu".

Mnie się bardzo marzy taki ciśnieniowy z młynkiem, aromatem świeżo zmielonej kawy, spieniający mleczko, z podgrzewaną tacką i innymi bajerami...

Póki co dostalem w prezencie kapsułkowca Dolce Gusto... to tez sympatyczne urządzenie ale tylko namistka pawdziwiego ekspresu. Ekspres wyjdzie bardziej ekonomicznie, bo koszt 1kapsulki to 1,25zł, ale jak się nie ma co się lubi... taki kapusłkowiec kosztuje 300-450zł, a ekepress np.Seaco (żona ma w pracy - świetna sprawa!) ok 1500, i jednak wyjdzie taniej w użytkowaniu mimo wszystko...

Witam,

ostatnio kupiłem Philips Senseo - na saszetki. Generalnie polecam - kawa wychodzi moim zdaniem naprawdę dobra. Na pewno nie gorsza niż przy dolce gusto . No i to jest chyba zdecydowanie najtańsza opcja, a na pewno najlepszy stosunek cena/jakość. Sam ekspres na allegro to 200 pln, a kawa wychodzi ok. 50 gr. za saszetkę (capucino ok 1-1,2). Minusy to brak dystrybucji w Polsce, i mała dostępność kawy w tradycyjnej dystrybucji. Natomiast w sieci jest pełen wybór. No i można wybierać między różnymi producentami kaw (przede wszystkim Douwe Egberts - największy wybór, ale również tchibo, jacobs, lavazza, nescaffe i in.) wynika chyba to z tego że jest to bardzo popularny ekspres na zachodzie szczególnie w Holandii. Natomiast jeżeli chodzi o kawę typu latte to z saszetek nie wychodzi za dobra, lepiej samemu spienić mleko i dodać do kawy - wówczas jak najbardziej jest ok. Ewentualnie można kupić droższy model senseo za ok. 600 pln, który ma dodatkowy zbiornik na mleko i robi podobno bardzo dobrą latte.

• 2 weeks później...

Ostatnio temat przerabiany był u mnie w domu, bo chcieliśmy kupić rodzicom w prezencie. Kupiliśmy Jurę Impressa C5. Od początku byliśmy zdecydowani na Jure, bo jak już mieliśmy wydawać kupę kasy to wolę na coś porządnego, Jura ma opinię małoawaryjnego sprzętu.

Co do modelu to doradzono nam wybrać jeden z najprostszych, ponieważ te wyższe modele różnią się wyłącznie ilością funkcji i bajerów np. zapamiętywanie czyjejś kawy.