Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ekspresy cisnieniowe - jakie polecacie?

Gość

Recommended Posts

• Odpowiedzi 143
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pierwsze pytanie, które sobie zadajcie - jaką lubicie kawę? Duży kubek, espresso, z mlekiem pianką itp. Jest wiele sposobów na pyszną kawę, a wybór automatycznego ekspresu to ostateczna ostateczność i wcale nie najlepszą. Można kupić rewelacyjne ekspresy przelewowe za 500-900pln, jest wybór kawiarek za około 100pln, alternatywy, french pressy, V60 i pewnie jeszcze kilka innych. Najważniejsze jest ziarno - nie ze sklepu, a z palarni, których jest u Nas mnóstwo. Moja skromna rada - zacznijcie od dobrej kawiarni, gdzie podają nie tylko kawy na bazie espresso - ale mogą przyrządzić kawę w inny sposób. Kosztujcie i wtedy podejmijcie decyzje o zakupie ekspresu. Temat kawy jest niesamowicie bogaty. Ja mam w pracy ekspres automatyczny z wysokiej półki - i smak kawy w porównaniu z tym co piję w domu jest beznadziejny. Myślałem, że to wina kawy więc wziąłem z domu do pracy i też było blech. Dobra kończę wypociny - zapamiętajcie - świeża kawa z palarni zmielona w młynku żarnowym na przefiltrowanej wodzie to podstawa - a ekspres, byle nie automatyczny.

• 1 year później...
ja kiedyś miałam ekspres, ale w sumie i tak robiłam w nim espresso albo kawę czarną, więc jak się popsuł (działał dobre parę lat), to już odpuściłam sobie jego naprawdę i od tego momentu korzystam po prostu z kawiarki ciśnieniowej. W sumie już się przyzwyczaiłam i tak jakoś nastrojowo się robi, jak wyciągam kafeterkę i parzę kawusię :D