Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Doradzicie wybór elewacji?

Recommended Posts

Mamy dylemat czy polecieć standardowo i dać bezpieczną lekko kremową elewację czy wejść w jakieś szarości lub beże? Elewację urozmaicimy wstawkami przy krawędziach i wiatrołapie albo drewnem, albo tynkiem żywicznym imitującym rozłupany kamień. Pozwoli to optycznie skrócić szeroki front domu. Aha, mam niską tzw. podmurówkę. Chcę, aby docelowe docieplenie objęło betonową podłogę. Czy 15 cm nawis nad opaską nie będzie zbyt niski?

DSC00559.jpg

DSC00560.jpg

DSC00561.jpg

Mamy dylemat czy polecieć standardowo i dać bezpieczną lekko kremową elewację czy wejść w jakieś szarości lub beże? Elewację urozmaicimy wstawkami przy krawędziach i wiatrołapie albo drewnem, albo tynkiem żywicznym imitującym rozłupany kamień. Pozwoli to optycznie skrócić szeroki front domu. Aha, mam niską tzw. podmurówkę. Chcę, aby docelowe docieplenie objęło betonową podłogę. Czy 15 cm nawis nad opaską nie będzie zbyt niski?

witam

heh w tym roku miałem klienta, któremu moja firma zrobiła elewacje i myślę ze tym co na jego życzenie daliśmy, starczyło by na 3 :D

Oto jedna z fotek:

http://www.alleremont.pl/images/stories/foto/domy/ka/ka1.JPG

a tu drewniane wstawki i ciekawe bardzo rozwiązanie poszerzenia dołu domu co daje super efekt.

http://www.alleremont.pl/images/stories/foto/domy/b/8.JPG

Pozdrawiam

*Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i wykorzystywanie zdjęć bez zgody autora zabronione.

Właściciel pierwszego domu to chyba prawdziwy szlachcic, hehe. Poszerzenie dołu ściany zewnętrznej jest fajnym pomysłem, ale chyba nie przy niskiej parterówce. Z drewnianych elementów chyba całkiem zrezygnuję. Pod nimi musi się raczej znaleźć wełna i tutaj już widzę komplikację na etapie łączenia jej ze styropianem znajdującym się obok jak i konieczność ich czołowania. Wystająca szalówka jest moim zdaniem nieestetyczna. I generalnie do naszego szarozielonego dachu mamy kłopot z doborem kolorów.

hehe no tak możliwości jest sporo ważne żeby to zrobić ze smakiem.

Co do łączenia wełny i styropianu to nie jest to aż takie straszne jak się wydaje, trzeba odpowiednio sie za to zabrać i wszytko będzie się licować

A jeśli chodzi o kolor polecił bym oliwkowy mam w galerii tutaj na forum tą oliwkę i ładnie to wygląda.

Pozdrawiam

hehe no tak możliwości jest sporo ważne żeby to zrobić ze smakiem.

Co do łączenia wełny i styropianu to nie jest to aż takie straszne jak się wydaje, trzeba odpowiednio sie za to zabrać i wszytko będzie się licować

A jeśli chodzi o kolor polecił bym oliwkowy mam w galerii tutaj na forum tą oliwkę i ładnie to wygląda.

Pozdrawiam

Czy na tym drugim zdjęciu kolor elewacji to biały?

No pokaż tę oliwkę bo sam jestem zainteresowany, oczywiście jeśli będzie bardzo jasna.