Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ZMYWARKA - problemy w użytkowaniu

satina

Recommended Posts

Mam zmywarkę CANDY i od jakiegoś czasu nastawiam zmywanie, stosuję tabletki 3 w 1 różnych firm. Często zdarza się tak, że po skończeniu zmywania zostaje nie rozpuszczona tabletka która leży na dole zmywarki. Nie jest to za każdym razem i nie wiem od czego to jest uzależnione. Powiedzcie czy macie taki problem i czy też Wam się to zdarza. Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 280
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W mojej zmywarce też jest klapka, ktora z trzaskiem odskakuje po plukaniu naczyń. Przez 2 lata zdarzylo sie chyba ze 2 razy, ze nie wyplukalo tabletki do końca. Zwalilam winę na siebie samą, podejrzewająć, ze nie zamknęłam dobrze klapki i tabletka spadla za wcześnie. :roll: I mojej zmywarce jest napewno obojetne czy daję 3 w 1, czy tylko podwojną. :D

U mnie podobnie- jest klapka i podobnie zdarzyło się raz czy dwa, że tabletka wylądowała nie do końca zuzyta na dnie zmywary. Niestety naczynia nie były też do końca wypłukane. Teraz wolę proszek- jakoś lepiej wyglądają naczynia- przede wszystkim szkło jest bez smug. Przy tabletkach (przede wszystkim Calg...3w1) smugi były zawsze (ach te reklamy) Może wina wody może nie, w każdym razie się zraziłam i powróziłam z powrotem do proszku, nabłyszczacza i soli i jestem :lol:

A ja mam inny problem - po umyciu naczynia są suszone i to jest normalne. Natomiast jeśli w porę nie uchylę drzwiczek, to ciepło i para wodna, która znajduje się w środku zmywarki, w miarę jej stygnięcia skrapla się i na moje czyste, nabłyszczone i suche naczynia spada deszcz. A nie mogę tego uniknąć, ponieważ włączam zmywarę o godz. 22 (kiedy mam tani prąd) i otwieram dopiero rano, nie będę się przecież zrywać ok. północy, żeby otworzyć zmywarkę, kiedy skończy!

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, w mojej zmywarce też otwiera się klapka i z tego pojemniczka do którego wkłada się tabletkę czasami ona wylatuje częściowo zużyta. Nie potrafię zauważyć w jakich okolicznościach, napewno nie zależy to od rodzaju tabletki (wylatują z różnych firm). Chyba muszę zasięgnąc porady fachowca. Pozdrawiam.

Satina

• 2 months później...

Witam!

Mam zmywarkę Aristona. Od jakiegoś czasu nie chce jej się myć górnego kosza. Nie wiem co jest grane. Oczyściłem wszystko, co można zwyczajnie oczyścić. A teraz to już nie wiem co mogę zrobić. Może macie jakieś pomysły...?

Proszę o pomoc...bo już ręczne zmywanie mnie nudzi...

Pozdrawiam

T.

moze nie az tak radyklane posuniecie ci zasugeruje jak kupno nowej zmywarki - trzeba ja dokladnie wyczyscic ale tego juz sam raczej bez jej rozbierania nie zrobisz :(

a na przyszlosc zanim wlozysz cos to jednak splucz wieksze zabrudzenia pod kranem z biezaca woda

moja polowa podobnie zanieczyscila doslownie wszystko co tylko mozna bylo a zaczelo sie wlasnie do niedomywania gornego kosza

zezo Jak pewnie już po roku użytkowania forum wiesz, że liczymy tu na pomoc nie tylko w kwestiach budowlanych. Rozmawiamy o tym jakie AGD wybrac, kto woli psy a kto koty, a kto może siatkówkę...więc nie czuję żebym zrobił coś złego. Nie zamierzam też kupić nowej zmywarki, więc z Twoich rad nie skorzystam.

jareko Zazwyczaj staram się płukać, ale myślałem, że to czego nie dam rady, zostanie w tym filtrze co go się raz na jakiś czas czyści. A tu klops... Tak więc sugerujesz, że samemu to lepiej nie grzebać...? A jeśli to jest tyko jakieś jedno siteczko... :( Jak sobie przypomnę odcinki Usterki z TVNu to mną trzęsie na myśl, że mam jakiegoś fachowca wezwać...

Pozdrawiam

Tommco - badz optymista - albo dogadaj sie z ekipa TVN ;)

Moja tez plukala i nici - moze to wina proszkow? W koncu ta sama woda w kolko sie kreci i myje ;) U mnie po czyszczeniu przez fachure bylo OK przez kilka miesiecy ale wysiadl termostat i teraz stoi nie uzywana a mnie szalg trafia gdyz rekawy sam musze zakasac :( a jest to czynnosc ktorej nienawidze bardziej niz Leppera

Alibo bledem bylo popierac rodzimy przemysl Amice kupujac - sam juz nie wiem