nia 08.08.2007 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2007 dokładnie - najlepiej po zakończeniu zmywania od razu otwórz zmywarkę (będzie dużo pary), wyciągnij dolną szufladę, a następnie potrząśnij delikatnie górną (żeby spadły resztki wody) i tak pozostaw - po kilku minutach wszystko będzie suchutkie i bez zacieków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tojaxdotka 08.08.2007 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2007 A ja właśnie nie otwieram, żeby gorąca para wysuszyła dobrze naczynia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alison 08.08.2007 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2007 A ja właśnie nie otwieram, żeby gorąca para wysuszyła dobrze naczynia Dokładnie tak, to co napisała @nia wyżej to nie do końca prawda, bo jeżeli naczynia ustawione są prawidłowo to żadna woda nie powinna na nich pozostawać. Po to kupujemy automat, aby nie wykonywać zbędnych prac (patrz otwieranie dolnej szuflady i doszuszanie). A ta gorąca para po otwarciu zmywarki tez nie działa kojącą np. na szafki w kuchni, blat lub ścianę. Tyle z mojej praktyki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrzesH 08.08.2007 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2007 Dwie sprzeczne odpowiedzi....... Cóż następnym razem po zakończeniu zmywania zostawie zmywarke na jakieś 10-15 minut i dopiero otworze i zobacze wtedy co będzie.... mam nadzieje że tym razem naczynia będą suche... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tojaxdotka 08.08.2007 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2007 Zostaw na jakąś godzinę, 40 min.Po prostu spróbuj wyjmować jak w zmywarce będzie wszystko schłodzone.Wtedy będziesz mieć pełen obraz, czy dobrze suszy, czy nie. Zwykle w zmywarkach suszy gorące powietrze, a więc dopóki wewnątrz jest ciepło, trwa suszenie ( nawet po zasygnalizowaniu końca programu), dlatego warto poczekać dłużej, żeby ocenić jakość suszenia. Jeżeli po odczekaniu do ostygnięcia naczynia dalej będą mokre(a wybrany był program na wys. temp. z suszeniem),skontaktuj się z serwisem. Niektóre programy zmywania (szybkie) nie suszą, wtedy naczynia w zmywarce pozostają mokre. Niektóre naczynia (np. kubki) mają dno od zewnątrz wklęsłe i po zmywaniu zbiera się tam woda, zwłaszcza w zmywarkach, w których stoją prawie płasko. Ale z tego co wiem w zmywarkach Siemens/Bosch stoją pod dość dużym kątem Wynik był 1:2 na korzyść nieotwierania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
polikarpia 08.08.2007 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2007 Daje naczyniom czas na ochłodzenie. Otwieram zmywarkę nie wczesniej niz pół godziny po zakonczonej pracy. Nie mam pary, a tym samym zacieków na szkle, nie parzę rąk, gorące powietrze nie niszczy mebli kuchennych. Sama wypracujesz na pewno własną metodę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patsi 08.08.2007 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2007 Chyba najbardziej wiarygodną ocenę dadzą ci talerze. jak są suche - woda nie ma się gdzie zbierać - to jest OK. ja nie otwieram drzwi do suszenia (też mam boscha i często korzystam z programu 50 czy 55st). A jak bucha para to znaczy, że naczynia jeszcze się suszą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek1719499676 08.08.2007 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2007 Witam, nie wiem jaki masz model ale u mnie w Boschu są 2 poziomy suszenia. (zmywarka ma 5 lat ). Na początku fabrycznie była ustawiona na "1" i też nie suszyła dokładnie . Po czasie doczytałem w instrukcji że jest poziom "2" czyli intensywne suszenie (trzeba było wprowadzić ten poziom kombinacją przycisków). Po ustawieniu na "2" do dzisiaj nie mam problemów. Proponuję dokładnie wczytać się w instrukcję obsługi ,chyba ,że Bosch obecnie lub w Twoim modelu takiego rozwiązania nie stosuje. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kipcior 09.08.2007 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2007 My z żonką mamy Siemensa, póki co używaliśmy jej pare razy i w moim przypadku po 2 godzinnnym programie Auto55-65 otwieram zmywarkę i naczynia są wszystkie suchutkie, gotowe do wyjęcia i włożenia do szuflady. Natomiast po umyciu testowo programem krotkim, gdzie nie ma suszenia to oczywiście naczynia sa mokre. Co do tego otwierania szybkiego to też zastanawiałem się nad negatywnym działaniem pary na mebelki sąsiadujące ze zmywarką i doszedłem do wniosku że lepiej trochę poczekać, niż ryzykować jakieś uszkodzenie od gorącej pary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 10.08.2007 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2007 GrzesH i Kipcior czy moge Was prosić o podanie symbolu zmywarki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alison 10.08.2007 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2007 My z żonką mamy Siemensa, póki co używaliśmy jej pare razy i w moim przypadku po 2 godzinnnym programie Auto55-65 otwieram zmywarkę i naczynia są wszystkie suchutkie, gotowe do wyjęcia i włożenia do szuflady. Natomiast po umyciu testowo programem krotkim, gdzie nie ma suszenia to oczywiście naczynia sa mokre. Co do tego otwierania szybkiego to też zastanawiałem się nad negatywnym działaniem pary na mebelki sąsiadujące ze zmywarką i doszedłem do wniosku że lepiej trochę poczekać, niż ryzykować jakieś uszkodzenie od gorącej pary. Też mam Siemensa model SE 54M576EU tu link: http://www.euro.com.pl/zmywarki-do-zabudowy/siemens-se-54e576eu.bhtml i najczęściej używam programu Auto 55. Obserwacje mam takie jak Kipcior. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 10.08.2007 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2007 alison fajna ta zmywarka. O ile godzin mozna opóźnić start (3-6-9 czy więcej?). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrzesH 02.11.2007 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2007 WitamJestem nowym użytkownikiem zmywarki, model zmywarki to Bosch SGI55M45EU, i mam problem. Naczynia, przedewszystkim sztućce i szklanki po wyjęciu ze zmywarki mają białe zacieki, które ciężko jest nawet usunąć po wyjęciu naczyń ze zmywarki. Zaobserwowałem że te zacieki pozostaja tam gdzie po zmywaniu pozostaje woda (po wyjęciu naczyń tam gdzie było jeszcze troche wilgoci tam właśnie robiły się zacieki). Troche jest to denerwujące szczególnie że miało być tak pięknie.... Środka jakiego używam do zmywania to Calgonik kostki 5 w jednym. W sklepie powiedziano mi że wystarczą te kostki i nieczego więcej nie używać (soli, nabłyszczaczy itp.). Gdy w sklepie powiedziałem że mam taki problem po użyciu kostek sprzedawczyni powiedziała że to na 100% nie jest ich wina bo ona ich używa i nic takiego nie ma, stwierdziła że problem musi być ze zmywarką...Proszę o jakąkolwiek pomoc, może ktoś będzie coś wiedział na ten temat... może to wina wody (jest np. za twarda..) czy ktoś wie co zrobić żeby było ok?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominia 02.11.2007 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2007 Moim zdaniem to może być jednak wina kostek... Użytkuję zmywarkę od 8 lat i wypróbowałam chyba wszystkie możliwe środki, przekonałam się, że moja zmywarka bez soli nie lubi pracować i choćby kostki były najlepsze sól zawsze musi być Mimo reklam mój sprawdzony zestaw to: kostki Calgonit (tańsze bez bajerów), sól jakakolwiek, najlepiej gruboziarnista (na dłużej wystarcza) i płyn do nabłyszczania (od czasu do czasu). Raz na pół roku wkładam specjalny płyn do oczyszczania zmywarki i działa bez zarzutu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d5620s 02.11.2007 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2007 czy twoja zmywarka obsługuje te kostki? bo nie kazdy model radzi sobie z 3 w 1... wielu producentów specjalnie zaznacza ze jest taka mozliwosc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ptysia 02.11.2007 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2007 mi sie raz tak zdarzylo ale nie wiem jaka byla przyczyna i chyba to nie jest wina kostek bo uzywalam juz chyba wszystkich od najtanszych do najdrozszych i zawsze byl ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małgorzata Bogdan 02.11.2007 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2007 Koniecznie syp sól, woda pewnie jest zbyt twarda. Poza tym bez soli szybko zakamienią ci się przewody, ja właśnie miałam taką sytuację. Raz na pół roku /rok warto odkamienić zmywarkę specjalnym preparatem np. SCHNELLENTKALKER (sprzedają w serwisie Boscha) Ja też używałam różne kostki i te 5- czy ileś w jednym wcale nie są dużo lepsze. Wszystkie niestety rysują naczynia. Najlepiej byłoby używać płyny do zmywarek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beatrycze744 02.11.2007 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2007 Ja się sporo namęczyłam, żeby dogodzić mojej zmywarce Rzeczywiście gdy używałam kostek były smugi i zacieki, ale pokombinowałam: 1) ustawiłam twardość wody metodą prób i błędów (niepaniatna jestem chemicznie) 2) ustawiłam stopień nabłyszczania j.w. 3) używam dobranego zestawu: sól + proszek do zmywarek + płyn nabłyszczający. Na podstawie moich doświadczeń stwierdzam: dobrze dobrane proporcje środków + właściwe ustawienia zmywarki = pożądany efekt. Radzę więc: poczytaj instrukcję obsługi zmywarki - może ma ona możliwość ustawienia opcji tak, by zmywała i suszyła/nabłyszczała dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Whoever 02.11.2007 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2007 twarda wodasol i inne zmiekczacze wody sa tylko reakcjanajlepiej zaloz sobie zmiekczacz wody przy wejsciu i tyle.cos takiego powinno zalatwic sprawe:http://www.ekostudio.pl/index.php?main_page=product_info&cPath=72_76&products_id=196&zenid=6768bf684c45ecdd8e05482f8fc0bbf8plus zobaczysz ze bedzie skora mniej wysychac, jedzenie lepiej smakowac, kamien sie odkaldac itp powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 02.11.2007 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2007 ustawić opcje zmywarki na 3w1 jak nie pomoże posłuchac beatrycze744 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts