Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ZMYWARKA - problemy w użytkowaniu

satina

Recommended Posts

dokładnie - najlepiej po zakończeniu zmywania od razu otwórz zmywarkę (będzie dużo pary), wyciągnij dolną szufladę, a następnie potrząśnij delikatnie górną (żeby spadły resztki wody) i tak pozostaw - po kilku minutach wszystko będzie suchutkie i bez zacieków

• Odpowiedzi 280
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A ja właśnie nie otwieram, żeby gorąca para wysuszyła dobrze naczynia

Dokładnie tak, to co napisała @nia wyżej to nie do końca prawda, bo jeżeli naczynia ustawione są prawidłowo to żadna woda nie powinna na nich pozostawać. Po to kupujemy automat, aby nie wykonywać zbędnych prac (patrz otwieranie dolnej szuflady i doszuszanie). A ta gorąca para po otwarciu zmywarki tez nie działa kojącą np. na szafki w kuchni, blat lub ścianę.

Tyle z mojej praktyki :wink:

Zostaw na jakąś godzinę, 40 min.Po prostu spróbuj wyjmować jak w zmywarce będzie wszystko schłodzone.Wtedy będziesz mieć pełen obraz, czy dobrze suszy, czy nie.

Zwykle w zmywarkach suszy gorące powietrze, a więc dopóki wewnątrz jest ciepło, trwa suszenie ( nawet po zasygnalizowaniu końca programu), dlatego warto poczekać dłużej, żeby ocenić jakość suszenia.

Jeżeli po odczekaniu do ostygnięcia naczynia dalej będą mokre(a wybrany był program na wys. temp. z suszeniem),skontaktuj się z serwisem.

Niektóre programy zmywania (szybkie) nie suszą, wtedy naczynia w zmywarce pozostają mokre.

Niektóre naczynia (np. kubki) mają dno od zewnątrz wklęsłe i po zmywaniu zbiera się tam woda, zwłaszcza w zmywarkach, w których stoją prawie płasko. Ale z tego co wiem w zmywarkach Siemens/Bosch stoją pod dość dużym kątem

Wynik był 1:2 na korzyść nieotwierania :D

Witam, nie wiem jaki masz model ale u mnie w Boschu są 2 poziomy suszenia. (zmywarka ma 5 lat ). Na początku fabrycznie była ustawiona na "1" i też nie suszyła dokładnie . Po czasie doczytałem w instrukcji że jest poziom "2" czyli intensywne suszenie (trzeba było wprowadzić ten poziom kombinacją przycisków). Po ustawieniu na "2" do dzisiaj nie mam problemów. Proponuję dokładnie wczytać się w instrukcję obsługi ,chyba ,że Bosch obecnie lub w Twoim modelu takiego rozwiązania nie stosuje. Pozdrawiam

My z żonką mamy Siemensa, póki co używaliśmy jej pare razy i w moim przypadku po 2 godzinnnym programie Auto55-65 otwieram zmywarkę i naczynia są wszystkie suchutkie, gotowe do wyjęcia i włożenia do szuflady.

Natomiast po umyciu testowo programem krotkim, gdzie nie ma suszenia to oczywiście naczynia sa mokre.

Co do tego otwierania szybkiego to też zastanawiałem się nad negatywnym działaniem pary na mebelki sąsiadujące ze zmywarką i doszedłem do wniosku że lepiej trochę poczekać, niż ryzykować jakieś uszkodzenie od gorącej pary.

My z żonką mamy Siemensa, póki co używaliśmy jej pare razy i w moim przypadku po 2 godzinnnym programie Auto55-65 otwieram zmywarkę i naczynia są wszystkie suchutkie, gotowe do wyjęcia i włożenia do szuflady.

Natomiast po umyciu testowo programem krotkim, gdzie nie ma suszenia to oczywiście naczynia sa mokre.

Co do tego otwierania szybkiego to też zastanawiałem się nad negatywnym działaniem pary na mebelki sąsiadujące ze zmywarką i doszedłem do wniosku że lepiej trochę poczekać, niż ryzykować jakieś uszkodzenie od gorącej pary.

Też mam Siemensa model SE 54M576EU tu link:

http://www.euro.com.pl/zmywarki-do-zabudowy/siemens-se-54e576eu.bhtml

i najczęściej używam programu Auto 55. Obserwacje mam takie jak Kipcior.

Pozdrawiam

• 2 months później...

Witam

Jestem nowym użytkownikiem zmywarki, model zmywarki to Bosch SGI55M45EU, i mam problem. Naczynia, przedewszystkim sztućce i szklanki po wyjęciu ze zmywarki mają białe zacieki, które ciężko jest nawet usunąć po wyjęciu naczyń ze zmywarki. Zaobserwowałem że te zacieki pozostaja tam gdzie po zmywaniu pozostaje woda (po wyjęciu naczyń tam gdzie było jeszcze troche wilgoci tam właśnie robiły się zacieki). Troche jest to denerwujące szczególnie że miało być tak pięknie.... Środka jakiego używam do zmywania to Calgonik kostki 5 w jednym. W sklepie powiedziano mi że wystarczą te kostki i nieczego więcej nie używać (soli, nabłyszczaczy itp.). Gdy w sklepie powiedziałem że mam taki problem po użyciu kostek sprzedawczyni powiedziała że to na 100% nie jest ich wina bo ona ich używa i nic takiego nie ma, stwierdziła że problem musi być ze zmywarką...

Proszę o jakąkolwiek pomoc, może ktoś będzie coś wiedział na ten temat... może to wina wody (jest np. za twarda..) czy ktoś wie co zrobić żeby było ok??

Moim zdaniem to może być jednak wina kostek...

Użytkuję zmywarkę od 8 lat i wypróbowałam chyba wszystkie możliwe środki, przekonałam się, że moja zmywarka bez soli nie lubi pracować i choćby kostki były najlepsze sól zawsze musi być :wink:

Mimo reklam mój sprawdzony zestaw to: kostki Calgonit (tańsze bez bajerów), sól jakakolwiek, najlepiej gruboziarnista (na dłużej wystarcza) i płyn do nabłyszczania (od czasu do czasu). Raz na pół roku wkładam specjalny płyn do oczyszczania zmywarki i działa bez zarzutu :D

Koniecznie syp sól, woda pewnie jest zbyt twarda. Poza tym bez soli szybko zakamienią ci się przewody, ja właśnie miałam taką sytuację. Raz na pół roku /rok warto odkamienić zmywarkę specjalnym preparatem np. SCHNELLENTKALKER (sprzedają w serwisie Boscha) Ja też używałam różne kostki i te 5- czy ileś w jednym wcale nie są dużo lepsze. Wszystkie niestety rysują naczynia. Najlepiej byłoby używać płyny do zmywarek.

Ja się sporo namęczyłam, żeby dogodzić mojej zmywarce :wink:

Rzeczywiście gdy używałam kostek były smugi i zacieki,

ale pokombinowałam:

1) ustawiłam twardość wody metodą prób i błędów (niepaniatna jestem chemicznie)

2) ustawiłam stopień nabłyszczania j.w.

3) używam dobranego zestawu: sól + proszek do zmywarek + płyn nabłyszczający.

Na podstawie moich doświadczeń stwierdzam:

dobrze dobrane proporcje środków + właściwe ustawienia zmywarki = pożądany efekt.

Radzę więc: poczytaj instrukcję obsługi zmywarki - może ma ona możliwość ustawienia opcji tak, by zmywała i suszyła/nabłyszczała dobrze. :D

twarda woda

sol i inne zmiekczacze wody sa tylko reakcja

najlepiej zaloz sobie zmiekczacz wody przy wejsciu i tyle.

cos takiego powinno zalatwic sprawe:

http://www.ekostudio.pl/index.php?main_page=product_info&cPath=72_76&products_id=196&zenid=6768bf684c45ecdd8e05482f8fc0bbf8

plus zobaczysz ze bedzie skora mniej wysychac, jedzenie lepiej smakowac, kamien sie odkaldac itp

powodzenia