Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ZMYWARKA - problemy w użytkowaniu

satina

Recommended Posts

• Odpowiedzi 280
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

Ja mam zmywarkę Elektroluxa. Generalnie chodzi ładnie. W pewnym momencie przestał domywac naczynia, ale ten problem już roziwązałem przez preparat do czyszczenia zmywarek.

Pozostała jeszcze jedna kwestia. W pewnych fazach mycia zmywarka chodzi bardzo głośno, przede wszystkim jak pobiera wodę, potem ją oddaje.

Czy mieliście też takie doświadczenia? Jak sobie z tym poradziliście?

A tak generalnie: warto mieć zmywarkę?

wg nas, to (obok odkurzacza centr. i plyty indukc.) jedno z najbardziej pomocnych i dostarczajacych wygode urzadzen domowych.

caly dzien pakujemy w nią naczynia, wieczorem mycie, potem tylko wyjac i poukladac sprzety w szafkach - sam miód :D

mamy 60cm, rodzina 2+1, jedno mycie na dzien, z rzadka co dwa dni, piguły 5w1, paka 70 szt. starcza na wiecej niz dwa miesiace, duza oszczednosc wody, za to troche wiecej idzie prądu ....

Tak.

Reguluje się na dole przy zawiasach. Ustawia się to w zależności jak ciężki front jest przykręcony.

W instrukcji jest opisane :lol:

w obrazkowej instrukcji obsługi do zmywarki Bosch dla blondynek jest pokazane gdzie w cokole zmywarki są śruby do regulacji linki otwierającej drzwiczki. W plastikowym panelu są twie tuleje na te śrubu, ale śrub w nich nie ma :o Ale nie, żeby zapomnieli je włożyć, tylko tył tulejki jest pełen, z plastiku... :o

witam,

zmywarkę Siemens użytkuję od dobrych 12lat bez żadnych problemów, raz tylko zatkał sie odpływ i zadziałał aquastop, po umyciu naczyń zostawiam zamkniętą do ochłodzenia poczym wyjmuję naczynia, myje średnio raz dziennie,

bład który zrobiłem to taki że kupiłem wąską 45cm zamiast 60, kupiłem pamietam model droższy bo miała więcej programów , z praktyki wychodzi że zawsze używamy jednego

Ja uzytkuje 2 Bosche,troche inne wiekowo, niemniej konstrukcja sprzed 8-9 lat wnetrza i calej zmywarki jest bardzo podobna.Roznica zapewne dotyczy programow,niektore warto miec.

Ja raczej sklaniam sie zakupic wreszcie sobie do nowego domu Boscha lub Siema...i wart jest uwagi dodatkowy program-pol wsadu i Variospeed.Przez to podraza sie koszt zakupu ale..jak na razie przy 2 os. cala zmywarke musialbym trzymac dluzej z brudami i ryzyko smrodku jest wieksze.Nie patrze na glosnosc pracy zmywarek,moze po prostu kupujac drozsze modele do ich cichszej pracy sie przywyczailem..niemniej nie spie kolo zmywarki i az tak praca jej nie przeszkadza chyba w ogladaniu tv.

Proszę o podpowiedzi jaką chwalicie sobie zmywarkę 45 czy 60? Rodzina 2+1 nie wiem jaką kupić.

U nas rodzina 2+1 i nie wyobrazam sobie, zeby zmieścic się w 45. Oczywiście, jak nie ma sie miejsca, to nie ma wyjścia, ale jeśli zmieścisz 60, to się nie zastanawiaj. Ja myję w zmywarce wszystko, co mogę myć (czyli ręcznie tylko plastikowe kubeczki synka i rurki do picia :) ). Zmywarkę włączam przeważnie raz dziennie, ale przy obiedzie "wielogarnkowym" zdarza mi się włączyć dwa razy...

• 3 weeks później...

Pozwalam sobie podnieść ten wątek, bo mam wątpliwość, której nie potrafię rozstrzygnąć. Rozważyłam różne modele zmywarek, zrobiłam selekcję i zostały mi dwa modele, z których chcę wybrać:

http://www.agito.pl/zmywarki/electrolux_esl_66020.1249.39472.html

albo

http://www.agito.pl/zmywarki/bosch_sgv_43m03_eu.1249.42187.html

Dlaczego akurat te- ano bo mieszczą się w moich możliwościach cenowych a po lekturze wielu wątków wychodzi mi, że mają dobre parametry.

Mój dylemat bierze się z tego, że electrolux ma podany poziom hałasu 43 decybele a bosch 49 i tu moje pytanie - czy ta różnica może być obiektywna i electrolux jest znacznie cichszy czy raczej podano różny poziom hałasu (np. maksymalny a uśredniony...) i bosch nie musi być głosniejszy?

Może ktoś zna te konkretne modele zmywarek? Dodam, że moja kuchnia jest półotwarta na salon, więc głośność urządzenia ma znaczenie.

pozdrawiam

Basia

lub Siema...
mam i odradzam. Miesiąc po upływie gwarancji przpalił się jakiś dżinks i kosztowało to ponad 1000 zł. Fakt że ja bez walki się nie poddaję i firma pokryła część kosztów , nie zmienia to faktu, że za niewielką dopłatą można było kupić nową zmywarkę.