Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ZMYWARKA - problemy w użytkowaniu

satina

Recommended Posts

Mam nową zmywarkę boscha, juz 4 mycie i za kazdym razem zostają jakies slady. Na czarnych talerzach to jest wogole masakra bo strasznie widac. Nawet na wewnetrznych scianach zmywarki są te ślady. Sitka czyste, sol ustawilem na 5 (w skali 1-7) bo tak mi wyszlo z poziomu twardosci wody. Nablyszczac wczesniej mialem na 5, teraz jest na 2 i tez sa slady. Za malo go chyba niejest bo szklanki az skrzypią i w sumie ladnie sie swiecą ale mają białe plamy. Wiecie co to moze byc ? Dodam ze z drzwi zmywarki nie da sie tego tak latwo usunac, z talerzy schodzi mikrofibrą. Uzywam tabletek calgonitu bo proszku nie bylo w sklepie. Moze to za duzo soli, co ? Pozatym naczynia nie są do konca suche. Mial ktos z Was taki przypadek ? Z gory dziekuję za pomoc

• Odpowiedzi 280
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

raczej za niski poziom soli, bo skoro szklo błyszczy, to poziom nablyszczacza jest OK

nie było instrukcji ? ze strony http://www.bosch-agd.pl/?24=1472 można wybrać typ, model i ściągnąć ["Dokumenty dodatkowe"]

za Boschem:

Na naczyniach pozostają częściowo białe plamy, szkło pokryte mlecznym nalotem.

- Za mało środka czyszczącego.

- Za mała nastawiona dawka płynu nabłyszczającego.

- Mimo twardej wody brak dodatku soli specjalnej.

- Urządzenie do zmiękczania wody nastawione na zbyt niską wartość.

- Nakrętka pojemnika na sól nie jest mocno dokręcona.

- Dla porównania, po użyciu środka czyszczącego bez fosforanu, wypróbować środek czyszczący z fosforanem.

za http://www.toreuse.pl/wiadomosci/zmywarka-od-a-do-z-porady-przed-i-po-zakupie

Białe plamy na naczyniach

Sprawdź:

- czy przed włożeniem do zmywarki zostały usunięte większe resztki potraw

- czy nie jest zbyt mało/brak nabłyszczacza

- czy nie jest zbyt mało/brak soli

- czy jest prawidłowo dobrany stopień twardości wody lub dozowanie soli nie jest zbyt małe jak na stopień twardości wody

naczynia nie będą do końca suche

- przy krótkich programach

- natychmiast po zakończeniu pracy zmywarki; wystarczy uchylić drzwiczki zmywarki i zostawić do odparowania na jakieś 20-30 minut

Zmywarkę uzytkuję 9 lat, a zmywarkę boscha od 3 lat - z "wiedzy potocznej": jak miałam białe plamy tzn. źle doręcilam nakretkę od dozownika soli (dozownik ustawiony mam na 3 - fabrycznie i nic nie zmieniałam, nawet nie badałam wody :oops: ). Jak jest za mało soli to naczynia się nie domywają - zostają jakies "resztki" poprzyklejane.

U mnie robią się białe naloty, jak zapomnę uzupełnić nabłyszczacz.

Dokładnie to samo miałam napisać :wink: .

Taki sam objaw występuje przy braku soli i/lub nabłyszczacza, lub złych ustawieniach :roll: Sprawdzone doświadczalnie :roll:

Mam taką wodę, że jest dobrze przy max. ustawieniu soli (twardości wody) i nabłyszczaczu na 4/5 (5=max) :roll:

Wody nie badałam :roll:

Spróbuj innych tabletek, może brak soli? Pokombinuj z ustawieniami soli/nabłyszczacza.

U mnie wszystkomające tabletki w ogóle nie zdały egzaminu.

Woda tak twarda, że i tak zmywara pochłaniała ogromne ilości soli i nabłyszczacza. Przerzuciłam się na proszek i jest ok. Ustawienia metodą prób i błędów.

• 2 months później...

Podnoszę wątek, bo chciałabym zapytać o czas trwania cyklu zmywarek. Myślałam, że już wybrałam model (Bosch SGV 43M03EP), ale czas trwania jest strasznie długi (140 min). Nigdy w życiu nie miałam zmywarki, więc nie wiem czy jest to standardowa długość cyklu? NIgdzie też nie mogę znaleźć tych parametrów dla innych zmywarek :(

Plizz, proszę o odpowiedź, bo muszę się w miarę szybko zdecydować na AGD a jestem w lesie :(

140 min. to masakra!!!!! to się odechciewa tego buczenia!!! też mamy na razie starego Boscha, który myje ok 1,5 h i uważam, że to jest długo, ale ponad 2 to już hicior! z tym że Bosche podobno tak mają.

w najbliższym czasie czeka nas kupno nowej zmywarki i raczej nie będzie to żółwi Bosch... :)