yacol 16.08.2008 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2008 Mam nową zmywarkę boscha, juz 4 mycie i za kazdym razem zostają jakies slady. Na czarnych talerzach to jest wogole masakra bo strasznie widac. Nawet na wewnetrznych scianach zmywarki są te ślady. Sitka czyste, sol ustawilem na 5 (w skali 1-7) bo tak mi wyszlo z poziomu twardosci wody. Nablyszczac wczesniej mialem na 5, teraz jest na 2 i tez sa slady. Za malo go chyba niejest bo szklanki az skrzypią i w sumie ladnie sie swiecą ale mają białe plamy. Wiecie co to moze byc ? Dodam ze z drzwi zmywarki nie da sie tego tak latwo usunac, z talerzy schodzi mikrofibrą. Uzywam tabletek calgonitu bo proszku nie bylo w sklepie. Moze to za duzo soli, co ? Pozatym naczynia nie są do konca suche. Mial ktos z Was taki przypadek ? Z gory dziekuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
channel8 16.08.2008 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2008 Wydaje mi się, że masz ustawiony zbyt wysoki poziom soli. Spróbuj zmiejszyć. Nastaw na - 3. Powinno pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 16.08.2008 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2008 raczej za niski poziom soli, bo skoro szklo błyszczy, to poziom nablyszczacza jest OKnie było instrukcji ? ze strony http://www.bosch-agd.pl/?24=1472 można wybrać typ, model i ściągnąć ["Dokumenty dodatkowe"] za Boschem:Na naczyniach pozostają częściowo białe plamy, szkło pokryte mlecznym nalotem.- Za mało środka czyszczącego.- Za mała nastawiona dawka płynu nabłyszczającego.- Mimo twardej wody brak dodatku soli specjalnej.- Urządzenie do zmiękczania wody nastawione na zbyt niską wartość.- Nakrętka pojemnika na sól nie jest mocno dokręcona.- Dla porównania, po użyciu środka czyszczącego bez fosforanu, wypróbować środek czyszczący z fosforanem. za http://www.toreuse.pl/wiadomosci/zmywarka-od-a-do-z-porady-przed-i-po-zakupieBiałe plamy na naczyniachSprawdź:- czy przed włożeniem do zmywarki zostały usunięte większe resztki potraw- czy nie jest zbyt mało/brak nabłyszczacza- czy nie jest zbyt mało/brak soli- czy jest prawidłowo dobrany stopień twardości wody lub dozowanie soli nie jest zbyt małe jak na stopień twardości wody naczynia nie będą do końca suche - przy krótkich programach- natychmiast po zakończeniu pracy zmywarki; wystarczy uchylić drzwiczki zmywarki i zostawić do odparowania na jakieś 20-30 minut Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
channel8 16.08.2008 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2008 Zmywarkę uzytkuję 9 lat, a zmywarkę boscha od 3 lat - z "wiedzy potocznej": jak miałam białe plamy tzn. źle doręcilam nakretkę od dozownika soli (dozownik ustawiony mam na 3 - fabrycznie i nic nie zmieniałam, nawet nie badałam wody ). Jak jest za mało soli to naczynia się nie domywają - zostają jakies "resztki" poprzyklejane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 16.08.2008 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2008 U mnie robią się białe naloty, jak zapomnę uzupełnić nabłyszczacz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 16.08.2008 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2008 U mnie robią się białe naloty, jak zapomnę uzupełnić nabłyszczacz. Dokładnie to samo miałam napisać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OK 16.08.2008 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2008 U mnie robią się białe naloty, jak zapomnę uzupełnić nabłyszczacz. Dokładnie to samo miałam napisać . Taki sam objaw występuje przy braku soli i/lub nabłyszczacza, lub złych ustawieniach Sprawdzone doświadczalnie Mam taką wodę, że jest dobrze przy max. ustawieniu soli (twardości wody) i nabłyszczaczu na 4/5 (5=max) Wody nie badałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin1978 18.08.2008 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2008 Jak uzywam tabletek to u mnie trzeba przelaczyc zmywarke na te funkcje.Nie pobiera wtedy nablyszczacza i soli. Z regoly tabletki zawieraja wszystkie potrzebne składniki. Moze poprostu masz wszystkie dawki 2x ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna_p 19.08.2008 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2008 Może podpowiecie mi dlaczego moja zmywarka nie domywa naczyń. MAm zmywarke firmy Ariston. Tabletki Somat - moze to wina tabletek?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OK 19.08.2008 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2008 Spróbuj innych tabletek, może brak soli? Pokombinuj z ustawieniami soli/nabłyszczacza. U mnie wszystkomające tabletki w ogóle nie zdały egzaminu. Woda tak twarda, że i tak zmywara pochłaniała ogromne ilości soli i nabłyszczacza. Przerzuciłam się na proszek i jest ok. Ustawienia metodą prób i błędów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 19.08.2008 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2008 Podobno do tabletek powinno się używać opcji 3 w 1 czy jakoś tak. Ja też nie lubię mycia tabletkami, wolę tradycyjnie proszek&company Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OK 19.08.2008 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2008 Nie mam osobnego ustawienia na tabletki, a skoro i tak muszę używać &company, to taniej z proszkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
net_ka 04.11.2008 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 Podnoszę wątek, bo chciałabym zapytać o czas trwania cyklu zmywarek. Myślałam, że już wybrałam model (Bosch SGV 43M03EP), ale czas trwania jest strasznie długi (140 min). Nigdy w życiu nie miałam zmywarki, więc nie wiem czy jest to standardowa długość cyklu? NIgdzie też nie mogę znaleźć tych parametrów dla innych zmywarek Plizz, proszę o odpowiedź, bo muszę się w miarę szybko zdecydować na AGD a jestem w lesie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszdro 04.11.2008 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 140 min. to masakra!!!!! to się odechciewa tego buczenia!!! też mamy na razie starego Boscha, który myje ok 1,5 h i uważam, że to jest długo, ale ponad 2 to już hicior! z tym że Bosche podobno tak mają. w najbliższym czasie czeka nas kupno nowej zmywarki i raczej nie będzie to żółwi Bosch... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 04.11.2008 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 A te 140 minut to samo mycie, czy razem z suszeniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaśka maciej 04.11.2008 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 A te 140 minut to samo mycie, czy razem z suszeniem?U mnie po tym czasie wszystko suche Trochę długo jak na mój gust, dlatego jak nie mam za bardzo tłustych naczyń naciskam 1/2 i skracam mycie o 30 minut. Mam Bosha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
net_ka 05.11.2008 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 140 min to już "na gotowo". Problem z tym, że nie mogę nigdzie znależć podobnych danych dla innych zmywarek. Tylko w tym jednym przypadku sklep internetowy mix media podał długość mycia A wy sprawdzaliście takie parametry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 05.11.2008 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 Dla mnie może myć i 5 godzin. Puszczam w nocy, jak idziemy spać (druga taryfa). Bosch - około 1.5 godziny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
net_ka 05.11.2008 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 Cpt_Q - a jaki masz model, bo dla mnie 1,5 godz. a 140 min to jednak różnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 05.11.2008 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 Cpt_Q - a jaki masz model, bo dla mnie 1,5 godz. a 140 min to jednak różnica. Ale ja nie jadę na programie na maxa - ten najdłuższy to też ok. 2 godzin (na najbardziej zapaskudzone gary). Model: S10M1B, juz dość leciwy, u nas chyba 7 lat, albo i dłużej. My ją love Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts