Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ZMYWARKA - problemy w użytkowaniu

satina

Recommended Posts

• Odpowiedzi 280
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
Ja używam programu krótkiego 32 min wszystko pięknie umyte i suche tylko zostają biale zacieki, w instrukcji przeczytałam ze to wina braku soli. Gdy używa sie tabletki 5 w 1 to zdaje sie nie trzeba dodatkowo dawać soli ale niech tam wczoraj dodałam sól i.... zacieki jeszcze gorsze a raczej teraz białe kropki. Czym to moze byc spowodowane co robię żle zaznaczam ze naczynia są suche czyli dobrze osuszone a mimo to białe zacieki. W instrukcji nic więcej nie mogę wyczytac. Mam zmywarke Candy.

Program szybki jest zbyt krótki dla twoich naczyń, zmywarka zwyczajnie żle płucze, inaczej mówiąc masz nie wypłukane gary i stąd ten biały nalot. Oczywiści mogę się mylić.Sama podglądam zmywarkę na różnych programach i na krótkim programie miałam podobne doswiadczenia jak ty. Zmniejszenie bądź podwyzszenie soli , środka nabłyszczającego nic nie zmieniło.{próbowałam]

Zmywarka to cudowny sprzęt domowy, zmywarka i pralka to sprzęty których nie zamieniłabym na nic.

Mam, Simensa o szerokości 45cm. Malutka zmywareczka ale inna nie zmieściła sę do mojej kuchni :( Jest mała ale mieści się w niej zadziwiająco dużo naczyń, wszystko zależy od odpowiedniego ułożenia. Ja zmywam w nocy więc kiedy rano wyciągam naczynia to wszystkie są suche i czyściutkie. moja zmywarka ma kilka programów ale prawdę mówiąc najczęściej korzystam z jednego 70 stopni i trwa 125 minut.

Polecam wszystkim ceniącym sobie czas i wygodę:)))

Ja używam programu krótkiego 32 min wszystko pięknie umyte i suche tylko zostają biale zacieki, w instrukcji przeczytałam ze to wina braku soli. Gdy używa sie tabletki 5 w 1 to zdaje sie nie trzeba dodatkowo dawać soli ale niech tam wczoraj dodałam sól i.... zacieki jeszcze gorsze a raczej teraz białe kropki. Czym to moze byc spowodowane co robię żle zaznaczam ze naczynia są suche czyli dobrze osuszone a mimo to białe zacieki. W instrukcji nic więcej nie mogę wyczytac. Mam zmywarke Candy.

Biale zacieki pojawiaja sie tez od zbyt duzej ilosci plynu nablyszczajacego, ale nie wiem czy dodajesz :roll:

Po 3 latach meki z Elekroluxem mam nowego Siemensa i zmywam w nim od dwoch tygodoni. Po przeczytaniu watku moje przemyslenia sa takie:

-Simens jest za cichy :o tzn. nie sluchac go wcale i nie wiem czy zmywa, wiec gdyby nie czerwona dioda nie widzielabym czy zmywarka juz skonczyla prace czy nie..wiec cicha ok..ale tylko z dioda

-Elektrolux wszytko mial "be" oprocz suszenia. Nigdy nie wyjelam morkych naczyn i to obojetnie czy otwieralam zmywarke podczas suszenia czy nie, ale strasznie rdzewialy mi sztucce. W Siemesie dluzej czekam na suche naczynia i mam mozliwosc regulacji intensywnosci tego suszenia, ale mam wrazenie tez ze dzieki temu naczycia nie niszcza sie tak (te same sztuce przestaly rdzeniwec :o ).

-Przemyslane kosze, widelki i regulacja na wszelakie sposoby i to z blokadami...no bajka....brawo za ergonomie dla Siemensa! Denerowaly mnie opadajace widelki i brak osobnego kosza na noze w Elektroluxsie. W Simensie wszystkie naczynia solidnie sie trzymaja na swoim miejscu i nie musze sie zastanawiac jak je "dobrze" ulozyc. W Elektroluksie czesto naczynia sie zsuwaly i obtlukiwaly :evil: szczegolnie bezsensowne byly te gorne nadstawki na filizanki. Kompletnie bezuzyteczne.

-Elekstrolux czesto nie domywal naczyn, zaklejamy mu sie dziurki w dyszach i nie bardzo bylo jak je wyczyscic. Gorna dysza w ogole sie nie zdjemowala :o

Teraz naczynia lsnia.

Psiocze...byc moze mialam jakis fatalny model, ale od pierwszego dnia mimo ze nasz E. byl nasza pierwsza zmywarka, bylam niezadowolona.

W simensie lubie jeszcze automatyczne programy i mozliwosc ich skrocenia o plowe..moze i kosztem zuzycia wiekszej ilosci energii, ale super ze jest wybor.

Mam Siemensa. Zmywam najczesciej programem auto. Wg instrukcji powinien chodzic jakies 140 minut, ale jak wlaczam zmywarke to mi wyswietla ok. 160 minut, dzisiaj byl rekord 180 minut. Jednak zawsze chodzi o wiele krocej, gdzies 1 godz. 30 - 1 godz. 40 minut. Dziwne to :roll:

A kiedy nie mam zaschnietych garow to zmywam programem szybkim, 32 minuty, razem z suszeniem, chociaz troche slabszym niz na auto. I wtedy zawsze daje pol tabletki, nalotow nie ma.

Może używanie tabletek na programie krótkim to błąd?

Mam Siemensa. Zmywam najczesciej programem auto. Wg instrukcji powinien chodzic jakies 140 minut, ale jak wlaczam zmywarke to mi wyswietla ok. 160 minut, dzisiaj byl rekord 180 minut. Jednak zawsze chodzi o wiele krocej, gdzies 1 godz. 30 - 1 godz. 40 minut. Dziwne to :roll:

To, ze chodzi krocej od zalozonego czasu, to zalezy od stopnia zabrudzenia naczyn wlozonych do zmywarki. Zmywarka ( domyslam sie, ze po stopniu zanieczyszczenia wody) "rozpoznaje" jak brudne sa naczynia, i jesli nie byly mocno zabrudzone, czas mycia sie skraca.

Biale zacieki pojawiaja sie tez od zbyt duzej ilosci plynu nablyszczajacego, ale nie wiem czy dodajesz :roll:

Nie używam płynu nabłyszczającego bo te tabletki są 5 w 1, wczoraj wypróbowałam program 90 min i faktycznie zacieków nie było może faktycznie na krótkim były zle wypłukane, tylko 90 min to strasznie długo ile więcej wtedy idzie wody i prądu no ale chyba nie mam wyjścia bo wycierać zacieki po każdym myciu to bez sensu.

A może wypróbuję jeszcze np pół tabletki na program krótki?

90 min to strasznie długo ile więcej wtedy idzie wody i prądu no ale chyba nie mam wyjścia bo wycierać zacieki po każdym myciu to bez sensu.

Masz wyjście. Możesz zrezygnować z tabletek i używać trzech niezależnych środków (proszek+nabłyszczacz+sól) w ilościach odpowiednich dla Twojej zmywarki, Twojej wody i ulubionego programu. Poza oszczędnością wody i prođu jeszcze trochę zaoszczędzisz na chemii.

Warto też pomysleć, że np w mojej zmywarce program krótki półgodzinny 35 stopni zużywa 0,8 kWh, a normalny eco 50 stopni (ponad 2 godziny) 1,05 kWh. Podobna jest różnica w zużyciu wody.

Wniosek.

Nie opłaca się stosować dla typowych naczyń programów krótkich. Naczynia mogą być po nich niedomyte. Kosztuje tylko 20% mniej od normalnego. Nadaje się tylko do zmycia szklanek itp.

• 2 months później...
witam was forumowicze :) ! mam duzy problem ze swoją zmywarką! a było to tak: zakupiłam zmywarke whirpool typ adg 9536/1 i od momentu kiedy wsypałam do niej sól (oczywiście taką specjalną do zmywarek) calgonit szlag wszystko trafił :evil: ! moje naczynia są matowe, domyje to dopiero za 3 razem w zlewie!Myłam na wszystkich możliwych programach,ale niestety nie ma żadnej poprawy! komora zmywarki wygląda tak samo! są straszne zacieki i jest bardzo matowa! chciałam to reklamować ale pani probowała mi wmówić, że być może wsypałam co innego, że napewno wsypałam to tam gdzie nie trzeba i w ogóle nie chciała przyjąc mojej reklamacji..... :x ! a może ma ktoś z was taką właśnie zmywarkę i będzie mógł mi pomóc! jeśli tak to bardzo proszę o POMOC!!