ruda1 02.11.2007 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2007 Z mojego doświadczenia, a mam zmywarkę od 5 lat (też Bosch'a) wiem, że jak naczynia robiły się białe to z braku soli. Na wszelki wypadek wlewam też nabłyszczacza i nie ważne z jaką cyferka wkładam kostkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 03.11.2007 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2007 Przy stosowaniu kostek (3 w 1) nie ma możliwości regulacji dozowania soli zmiękczajacej wodę - bo jest chyba jeden rodzaj kostek.Kostka dopasowana jest do przeciętnej twardości wody.W moim Elektroluksie jest 10 stopni regulacji. Wodę mam twardą i nastawienie 10 (maksymalne) daje dobre rezultaty. Soli wychodzi sporo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basiaw 22.01.2008 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 Podciągam wątek o zmywarkach z ubiegłego roku, żeby nie zakładać nowego. Mam pytanie do użytkowników zmywarek, bo muszę podjąć ostateczną decyzję co kupić. Powiedzcie mi proszę, czy rozstrzygające w wyborze powinny być kosze czy coś zupełnie innego?Jak czytam opisy zmywarek to wychodzi mi, że generalnie tylko bosch ma regulację ustawień górnych i dolnych koszy, większość innych producentów ma w opisach tylko regulację wysokości górnego kosza. Mój pierwszy wybór parę miesięcy temu to byłą ta zmywarka:http://www.skapiec.pl/site/cat/331/comp/96169 Ponieważ jednak wykończeniówka domu się przedłuża (jeszcze miesiąc, dwa) to i zakup agd odłożyłam na później, ale jednak coś wybrac muszę i na nowo rozważam temat.Czy mój pierwotny wybór, czyli zmywarka AEG ma sens czy jednak dołożyć trochę i kupić np. ten model boscha:http://www.skapiec.pl/site/cat/331/comp/114109 a może wystarczy ten model Electroluxa?http://www.skapiec.pl/site/cat/331/comp/171983 Ta jest chyba naprawdę cicha, tylko 43 decybele, tylko te nieszczęsne kosze mnie martwią... w życiu nie uzywałam zmywarki, nie mam pojęcia jak istotna jest ta kwestia. Będę wdzięczna za porady, może ktoś z Forumowiczów ma któryś z wymienionych wyżej modeli? pozdrawiamBasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 22.01.2008 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 Jak czytam opisy zmywarek to wychodzi mi, że generalnie tylko bosch ma regulację ustawień górnych i dolnych koszy, większość innych producentów ma w opisach tylko regulację wysokości górnego kosza. A do czego służy regulacja dolnego kosza? Mam regulację górnego i prawdę mówiąc szalenie rzadko z tego korzystam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basiaw 22.01.2008 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 A do czego służy regulacja dolnego kosza? Mam regulację górnego i prawdę mówiąc szalenie rzadko z tego korzystam. Z tego co udało mi się wyczytać ta regulacja na dole to możliwość składania "kolców", żeby wygodniej większe gary ułożyć. pozdrawiam Basia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 22.01.2008 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 Z tego co udało mi się wyczytać ta regulacja na dole to możliwość składania "kolców", żeby wygodniej większe gary ułożyć. pozdrawiam Basia To chyba standard bo ja w moim Siemensie tez tak mam. Dla mnie najwazniejsze byly cztery parametry: - szerokosc 60 cm - regulacja gornego kosza (na dolnym "kolce" sie skladaja) - glosnosc do 44dB - system AquaStop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basiaw 22.01.2008 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 To chyba standard bo ja w moim Siemensie tez tak mam. Dla mnie najwazniejsze byly cztery parametry: - szerokosc 60 cm - regulacja gornego kosza (na dolnym "kolce" sie skladaja) - glosnosc do 44dB - system AquaStop Nie jestem pewna... z tego co czytałam, to bosch i siemens to prawie to samo i w przypadku zmywarek naprawdę fachowcy. Skoro Twoja zmywarka ma 44 decybele, to pewnie to model dobrze powyżej 2 tysięcy zł? pozdrawiam Basia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 22.01.2008 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 Skoro Twoja zmywarka ma 44 decybele, to pewnie to model dobrze powyżej 2 tysięcy zł? pozdrawiam Basia niestety, troche tak ... Ale u nas jest kuchnia otwarta na salon i dlatego lodowke i zmywarke wybieralam wyjatkowo ciche Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 22.01.2008 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 Z tego co udało mi się wyczytać ta regulacja na dole to możliwość składania "kolców", żeby wygodniej większe gary ułożyć. To ma sens, ale jeśli to tlko tyle to nie wiem, czy warto płacić dużo więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basiaw 22.01.2008 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 Z tego co udało mi się wyczytać ta regulacja na dole to możliwość składania "kolców", żeby wygodniej większe gary ułożyć. To ma sens, ale jeśli to tlko tyle to nie wiem, czy warto płacić dużo więcej. Ja też nie wiem, bo jak pisałam wcześniej to będzie moja pierwsza zmywarka dlatego podpytuję doświadczonych:-) pozdrawiam Basia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agakz 30.01.2008 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 Podciągam jeszcze raz i mam pytanie: nowa zmywarka do zabudowy Bosch, bardzo ciężko się otwiera i otwarte drzwiczki same się zamykają a powinny pozostać na dole. Czy to się gdzieś reguluje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 31.01.2008 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 Tak. Reguluje się na dole przy zawiasach. Ustawia się to w zależności jak ciężki front jest przykręcony. W instrukcji jest opisane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 31.01.2008 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 Dwie sprzeczne odpowiedzi....... Cóż następnym razem po zakończeniu zmywania zostawie zmywarke na jakieś 10-15 minut i dopiero otworze i zobacze wtedy co będzie.... mam nadzieje że tym razem naczynia będą suche... Nie otwierać. Samo się wysuszy. Woda jest tam gdzie naczynia mają wgłębienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agakz 31.01.2008 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 jakbko, dzięki Lecę szukać instrukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 31.01.2008 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 1. uchylam drzwi po skończeniu programu, para sobie ucieka nie czyniąc krzywdy niczemu ani nikomu a naczynia sie dosuszają 2. mam electroluxa i jest ok 3. regulacja kosza...w życiu z tego nie korzystałam pomimo tego ze to mam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basiaw 31.01.2008 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 1. uchylam drzwi po skończeniu programu, para sobie ucieka nie czyniąc krzywdy niczemu ani nikomu a naczynia sie dosuszają 2. mam electroluxa i jest ok 3. regulacja kosza...w życiu z tego nie korzystałam pomimo tego ze to mam... Pamiętasz może jaki masz model electroluxa? Czy w dolnym koszu kolce się składają? pozdrawiam Basia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 31.01.2008 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 DE4944 mam ją juz 4 lata wiec jest dość "leciwa" kolce sie nie składają - jesli chodzi o te wystające coś zeby talerze stały w pionie szczerze mówiac z funkcji opóźnionego startu tez nie korzystam...bo po co...albo zmywam naczynia albo nie ma fajny 30 min program 60 stopni tzw. szybki i program eco - 2 h ale przy mniejszej temp. 50 stopni i własciwie tylko tych 2 programów używam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia1112 31.01.2008 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 Jeżeli mogę moje 3 grosze.Zmywarki miałam już 2 .Po kilkunastu latach użytkowania dla mnie najważniejszy parametr to krótki program-30 min.Zmywarkę zawsze włączę wieczorem i idę spać.Rano wszystko jest czyste i suche.Z innych bajerów nigdy nie korzystałam i wg.mnie szkoda wywalać kasę.Opcja pół wsadu-jak nie mam pełnej zmywarki to po co ją włączać?Tak naprawdę korzysta się z jednego programu więc po co płacić za np.5? Zaznaczam tylko,że garnki zazwyczaj myję ręcznie-chyba ,ze mam wolne miejsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el-ka 31.01.2008 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 Nie powinno się otwierać zmywarki - ona ma swój program i powinna doprowadzić go do końca. Niekiedy jak wiem, że myję kieliszki do wina z bardzo zagłębionym denkiem, to otwieram na chwilę i szmatką odsączam wodę z odwróconych podstawek.Po otwarciu zmywarki warto też spojrzeć czy gdzieś nie zatrzymała się woda, bo przy wyjmowaniu zaleje resztę naczyń.Trzeba też na początku sprawdzić nastawy płynu nabłyszczającego - jeśli za słabe do twardości wody, to właśnie zostają mokre naczynia.No i ten poziom suszenia, o którym nie wiedziałam - ale pewnie zużywa wtedy więcej energii i nastaw fabryczny był ekooszczędny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 31.01.2008 23:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 A tak generalnie: warto mieć zmywarkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts