poselrulez 20.12.2010 01:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2010 WItam dom ma 75m2 parterowy ocieplony w miare . Piec jest stary przewymiarowany bo az 24Kw i ( w domu 6 x grzejnik żeliwny po 7 żeber ) ale posiadam zbiornik 600L i mam zamiar wykorzystac go jako bufor bo mase ciepła sie marnuje . Wymyśliłem takie połączenie wszytskiego w całośc jak widac w załączniku . Prosze o uwagi i sugestje jak rozwiazać to lepiej trzymajac tego ze ma byc tanio / 2 pompy mam na stanie + zawór trujdrogowy mieszający Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 20.12.2010 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2010 No naładujesz bufor ale jak będziesz go rozładowywał? Zrób dwa obwody jeden dla kotła drugi dla obwodu grzewczego. Oba wepnij w bufor. Każdy obwód ze swoją pompką. Zawór trójdrożny zostaw dla ciepłego powrotu do kotła na podmieszanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poselrulez 20.12.2010 14:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2010 Mysle ze w ten sposób zejak zamknie sie zawór trójdrożny to pompa sama wyssa z bufora ciepła wode albo sie myle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 20.12.2010 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2010 Mysle ze w ten sposób zejak zamknie sie zawór trójdrożny to pompa sama wyssa z bufora ciepła wode albo sie myle najprawdopodobniej się mylisz ten schemat jest zbyt zakręcony analizowałem go kilka razy ale nie umiem go pojąć, więc wnioskuję że woda też nie będzie chętna do popłynięcia po twojej myśli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 27.12.2010 01:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2010 Jak napisał robdk, dwa obwody, jeden ładujący kocioł-bufor, drugi rozładowujący bufor-grzejniki.To najprostsze, najlogiczniejsze i prawdopodobnie najsprawniejsze użytkowo rozwiązanie.To co przedstawiłeś na schemacie odręcznym nie ma prawa zadziałać.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gingordon 21.11.2015 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2015 Jestem nowy na forum, nie wiem czy dobrze się podpinam pod posty, jeśli nie adminina proszę o koretkę i wskazówki. Witam, mam dom ma ok. 140m2 dobrze ocieplony (20cm stryriopianu, 30 wełny na poddaszu). ok. 90m2 podłogówki (ok. 100 l wody) i 50m2 powierzchni ogrzwanej grzejnikami (ok. 45l wody z dopływami). Piec gazowy kondensat Dietricha z zasobnikiem na wodę CWU 130l - na razie w buforze nie mam wężownicy, na tym etapie grzanie CWU z kominka niestety muszę pominąć Do instalacji wpinam kominek z płaszczem wodnym z buforem 300l ze starego boilera (taki na raziem mam- docelowo 1000l). Kominek 8-12 KW na wodę. W moim piecu mam pompę do dystrybucji ciepłej wody z pieca i drugą pompę do mieszania w podłogówce. Początkowo chciałem wykorzystać w schemacie pompy pieca, ale ze względów bezpieczeństwa dołożyłem pompy kominkowe z podłączeniem równoległym kominka do instalacji. Miałem pomysł aby dać ciepłą wodę z bufora na zasilaniu pieca, ale wycofałęm się, co pozwoli mi wyłączać piec i jego pompy (dla oszczędności energii). Po kilkunastu godzinach studiów na forum, bazując na schemacie Hajduka, opracowałem taki schemat podłączenia z moim piecem. Wymyśliłem takie połączenie wszystkiego w całość jak widać w załączniku . Proszę o uwagi i sugestie odnośnie zaprojektowanego układu, czy nie ma w nim grubych błędów lub czy można to wykonać optymalniej. Z góry dziękuję za zainteresowanie p.s. plik w dobrej jakości zajmuje mi 340kB, nie mogę go zamieścić. dla zainteresowanych na priva Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts