Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kawalerka 20m2 n prąd

aquariuss

Recommended Posts

Czy kupno kawalerki jest dobrym pomysłem, tego Ci nie powiem.....tylko Ty możesz to wiedzieć.

Co do ogrzewania. Ta kawalerka ma szansę na tanią taryfę ? Jak tak to kup sobie jeden piec akumulacyjny z dynamicznym rozładowaniem. Rachunki nie zabiją.

Można i zwykłym konwektorem, ale to już sporo drożej, chyba że grzejesz tylko kiedy jesteś w domu.

Wolisz coś tańszego, a masz możliwość podłączenia jakiegoś piecyka, kup sobie kozę i pal w niej. Mniej komfortowo, ale taniej.

pzdr

Wiesz co zrobić, taka rzeczywistość nasza kochana.

Nie będe pakował się w kredyty powyżej 100 tyś złotych, gdyż obecne umowy bankowe to "legalne złodziejstwo".

Nie chce też tracić zdrowia, dla wygody.

koniec OT

a co myślisz na temat piecyków naftowych ZIBRO?

Dzięki serdeczne :):):)

to mało muszę przyznać :) 250 na miesiąc przy Waszym zużyciu.

A pierzcie również oraz macie lodówkę i wszystkie inne rzeczy, czy robicie to u rodziców?

ja się nastawiam na 200 msc. Lubie generalnie chłód, tzn 16-18 stopni, tak śpię i mieszkam.

a odpowiadając na wcześniejsze pytanie... mam już 25 lat i czas się od rodziców uniezależnić :)

a resztę życia będę miał cel, zbieranie powolutku na mały domek.

My ogrzewamy panelowymi grzejnikami olejowymi.

Pojawiły się na naszym rynku od niedawna i powiem szczerze że jesteśmy zadowoleni.

Rachunki są przyzwoite, a sam koszt inwestycyjny też niewielki.

Nie wiem jak to się ma to pieców akumulacyjnych ale w porównaniu z konwektorem który wcześniej używaliśmy jest naprawdę dużo taniej.

Witam,

jak myślicie czy kupno kawalerki 20m2 z ogrzewaniem elektrycznym to dobry pomysł?

Ewentualnie dokupiłbym sobie piecyk naftowy.

Mam okazję kupna takowej kawalerki, co myślicie o tych ogrzewaniach?

witam.

Pytanie: w jakim budynku jest to mieszkanie?na której kondygnacji?czy jest środkowe czy narożne?

czy posiada 2 taryfę ?.Jak było do tej pory ogrzewane? jeżeli elektrycznie to jakie były rachunki?- popytaj przyszłych sąsiadów jak oni rozwiązali problem ogrzewania i jakie ponoszą koszty?

Jezeli zdecydujesz się na kupno tego mieszkania, to przy og.elektr. 2taryfa -piec akumulacyjny dynamiczny-może byc- nowy-używany 50%ceny nowego+2lata gwarancji-możliwosc wynajmu pieca na okreslony czas-sprawdzisz czy ci pasuje ta forma ogrzewania elektr. ,jeżeli nie to masz możliwość wyboru innej, ale tylko elektr.

poz.henryk1953

Witam miałem kiedys podobnie 32 metry ,kamienica szczyt bez ocieplenia,okna założyłem plastik opuścilem sufity na 2.6 i szczelne drzwi .woda z termy, ogrzewanie konwektory chyba 2 włączane na trochę przed powrotem do domu .dawno to było więc kwot nie powiem ale szło w miarę normalnie żyć jak na kamienicę.Fakt mieszkanko było dopieszczone i kamienica jak na ten typ budownictwa ok;)Pzdr.

witam.

Pytanie: w jakim budynku jest to mieszkanie?na której kondygnacji?czy jest środkowe czy narożne?

czy posiada 2 taryfę ?.Jak było do tej pory ogrzewane? jeżeli elektrycznie to jakie były rachunki?- popytaj przyszłych sąsiadów jak oni rozwiązali problem ogrzewania i jakie ponoszą koszty?

Witam

To ważne pytania. Dołożyłbym jeszcze jedno - jaki tryb życia będziesz prowadził?

Znając odpowiedzi, można np rozważyć ogrzewanie przy pomocy klimatyzatora typu Split z pompą ciepła pracującego w technologi invertorowej.

Nie jest dzisiaj problem dostanie za całkiem przyzwoite pieniądze modeli pracujących przy temperaturze -15oC, a zdarzają się i takie co radzą sobie z jeszcze niższymi temperaturami.

Moc grzewcza takiego urządzenia jakieś byś potrzebował to 2,5-3,0kW.

Dzięki technologi invertorowej zużycie energii będzie oscylować w przedziale 0,2-1,1kW/h w zależności od zapotrzebowania na ciepło.

No i latem możliwość chłodzenia jako dodatkowy bonus, co znacznie podniesie standard lokalu. :)