plamiak 21.12.2010 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 Jak widać podstawą jest podłogówka wszędzie. Trzeba najpierw pozbyć się zabobonów o jej szkodliwości w sypialniach itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 21.12.2010 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 Liwko dlaczego wprowadzasz ludzi w bład??? Tyle to Ty zapłaciłes za SWOJĄ KONKRETNĄ INSTALACJE!! Dlaczego do ciezkiej cholery nie piszecie ze do Pci musimy budowac dom prawie jak pasywny!!, dlaczego nie podajecie ze dobrze by było, zeby było reku,dlaczego nie podajecie ze docieplenie takiego domu musi być wieksze?,dlaczego nie napiszecie ze do Pci dobrze jest jak jest taryfa nocna,bo w dziennej sa duuużo wieksze koszty!! dlaczego nie dodasz skąd ma cwu?? itd itp.... Ps robicie ludziom wodę z mózgu a pozniej jes płacz bo są nieprzewidziane koszty.. szlag mnie trafia jak czytam takie niepełne dane, naczyta sie jeden inwestor z drugim jakie to jest tanie itd..a pozniej niemoże domkąc budowy bo musi wiecej kasy przeznaczyć na ocieplenie czy inne dodatki.. Większych bzdur dawno nie czytałem. Czy ty Bobek jesteś normalny? Bo liczyć to ty wiadomo że nie umiesz. Zrozum raz na zawsze człowieku że im większa energooszczędność domu tym mniej opłaca się instalacja PC!!! Przy standardowym ociepleniu PC jest wręcz idealna! Pamiętaj również niereformowalny człowieku że wentylację mechaniczną z rekuperatorem zakłada się dla komfortu (zapewne nie wiesz o czym mówię) a nie dla oszczędności na grzaniu. Wentylacja mechaniczna nie jest konieczna! I na koniec Bobek, instalacja PC wyjdzie u niego mniej niż u mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 21.12.2010 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 dlaczego nie napiszecie ze do Pci dobrze jest jak jest taryfa nocna,bo w dziennej sa duuużo wieksze koszty!! dlaczego nie dodasz skąd ma cwu?? Załóżmy zapotrzebowanie takiego domu na CO i CWU na 4000kWh. G12- II taryfa 0,25x 4000=1000zł G11-0,5x 4000=2000 Dalej nie ma tragedii. Jak ci kiedyś napisałem że trzeba by było być coś nie tego by nie korzystać z możliwości obniżenia rachunków więc jest wręcz rzeczą normalną że bierze się prąd dwutaryfowy. W moim regionie nawet nie trzeba się wysilać by się opłacał nawet latem. A co CWU to nie rozumiem? Czytaj uważnie bo znowu pajacujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 21.12.2010 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 Jasne....... i w Europie z tego powodu mamy 100% domów ogrzewanych PCI. W całej nie bo nie wszędzie potrzeba (ogrzewana jest Europa wschodnia i północna) ale w zimnej Szwecji 90% nowo budowanych domów jest ogrzewanych pompą ciepła! Zastanawiające? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tufus 21.12.2010 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 Jak przeczytasz poniższy artykuł to dowiesz się dlaczego w Szwecji montują PC w 90 % nowych gospodarstw> http://biznes.gazetaprawna.pl/artykuly/445945,pompy_ciepla_nie_moga_sie_w_polsce_przebic.html Totalny brak wsparcia dla ekologii w Naszym kraju. I ogólnie szkota gadać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 21.12.2010 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 Bobek, napisz mi ilu Niemców budując dom wybiera piece na paliwa stałe??? Poza tym w Niemczech w północno zachodniej części domów w ogóle się nie ogrzewa a raczej dogrzewa. Niemcy to jeden z najbardziej zgazyfikowanych państw w Europie!Czesi podobnie jak Polacy dopiero raczkują.Pogadamy za kilka lat to przekonasz się kto miał rację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 21.12.2010 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 budujacy domy na wegiel czy eko również uważasz ze nie umieją liczyc?? Niestety nie tylko nie umieją liczyć ale jeszcze są niedoinformowani bo nie mają pojęcia tak jak autor tematu co to jest ta ciepła pompa;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 21.12.2010 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 Jak przeczytasz poniższy artykuł to dowiesz się dlaczego w Szwecji montują PC w 90 % nowych gospodarstw> http://biznes.gazetaprawna.pl/artykuly/445945,pompy_ciepla_nie_moga_sie_w_polsce_przebic.html Totalny brak wsparcia dla ekologii w Naszym kraju. I ogólnie szkota gadać. W tym temacie coś ma się zmienić bo właśnie wchodzi w życie dyrektywa UE gdzie Polska musi uznać PC jako źródła energii odnawialnej Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 21.12.2010 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 Jak przeczytasz poniższy artykuł to dowiesz się dlaczego w Szwecji montują PC w 90 % nowych gospodarstw> http://biznes.gazetaprawna.pl/artykuly/445945,pompy_ciepla_nie_moga_sie_w_polsce_przebic.html Totalny brak wsparcia dla ekologii w Naszym kraju. I ogólnie szkota gadać. Niby nihil novi, ale cała prawda aż bije w oczy. Przecież - na dobrą sprawę - Państwo nie musiałoby nic wykładać z uzyskanych już środków. Wystarczy zwolnienie podatkowe PIT na określony z góry limit. Nie płacisz PIT przez rok, dwa lub 5 lat. A spora część tych nieodprowadzonych podatków bezp. trafiłaby do Sk. Państwa poprzez podatki pośrednie jak VAT oraz podatki CIT. Skoro można dopłacać do kredytów "Rodzina na swoim" to czemuż nie do ekologicznego systemu grzewczego ? Ot cała Polska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 21.12.2010 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 Czesi dają i ulgę podatkową, i dotacje. Dzięki temu bardzo nas wyprzedzili w rozwoju tego rynku. Tu jedna odpowiedź W polskich warunkach klimatycznych są one dużo bardziej efektywne niż kolektory słoneczne i w przeciwieństwie do nich mogą wystarczająco podgrzewać wodę do kranów i ogrzewania przez cały rok. Latem mogą ochłodzić dom dużo taniej niż zwykła klimatyzacja. A tu inna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 21.12.2010 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 4000kWh w takich okolicach powinna zużyć PC na CO i CWU rocznie przy standardowym ociepleniu takiego domu.. Jeżeli się mylę to niech mnie tu rozszarpią spece od wyliczeń Mam dom 133m2, standardowe ocieplenie i zużywam 5000kWh. 16tyś przy COP 4 to zużycie by ci wyszło 4000kWh. Jakiś problem z matematyką Bobek??? Dlaczego doradzasz ludziom jak oszczędzać skoro sam tego nie potrafisz robić? A sorry, zapomniałem, ty nie chcesz oszczędzać a palenie w piecu to twoja pasja. Zapewniam cię że 99% ludzi budując dom myśli o jak najmniejszych rachunkach na przyszłość a ty należysz do tego promila co o tym nie myślało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 21.12.2010 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 Bo trzeba Bobek ludziom tłumaczyć że mamy XXI wiek i nie trzeba do końca życia być na usługach domu tylko za te same pieniądze mieć niskie rachunki i się z niczym nie srać. I nie pisałem że PC to jedynie słuszne rozwiązanie szczególnie przy tak małym domu.Wiesz dlaczego ludzie nie instalują PC lub przy mniejszych domach nie grzeją prądem (nie zawsze właściwy wybór ale to osobna para kaloszy)? Bo nie mają pojęcia jak to zrobić! Boją się! Trzeba im to tłumaczyć bo tak jest po prostu wygodniej i taniej i czyściej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzys_i_aga 21.12.2010 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 I kwestia grzejników w łazienkach, nie wyobrażam sobie nie mieć grzejników w w/w pomieszczeniach choćby ze względu na ręczniki, które muszą na czymś wyschnąć po kąpieli. Tym akurat bym się nie przejmował przy podłogówce w łazienkach wszystko schnie bardzo szybko. Osobiście uważam, że grzejniki w łazienkach (przy najmniej u mnie) to był zbędny wydatek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 21.12.2010 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 Tym akurat bym się nie przejmował przy podłogówce w łazienkach wszystko schnie bardzo szybko. Osobiście uważam, że grzejniki w łazienkach (przy najmniej u mnie) to był zbędny wydatek. Coś w tym jest, jednak drabinkami szybko możemy w łazience zmienić temp. a po zainstalowaniu grzałek dogrzewać w okresach przejściowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tufus 23.12.2010 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2010 Ja posiadam wymiennik , ponieważ dzięki temu zbiornik wyrównawczy od pieca mam w kotłowni. Nie mam strychu (poddasze w pełni użytkowe),i nie mam możliwości montażu zbiornika na poddaszu, chyba żebym go zabudował ale hydraulik powiedział że do zbiornika musi być dostęp.Także dzięki wymiennikowi piec pracuje w układzie otwartym, a reszta instalacji w układzie zamkniętym - zgodnie z przepisami.Także mogą istnieć różne powody montażu wymiennika ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chris_w 23.12.2010 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2010 Liwko - Ty naprawde przesadzasz z optymizmem do tych pomp ciepła. Wady:Cop=4 to chyba tylko jak temperatura na zewnątrz (pod ziemią) jest większa jak w środku. Jak pompa chodzi na freon to jest ustawa obowiązkowych rocznych przeglądów. (jeszcze przepis słabo egzekwowany, ale ciekawe czy warunki gwarancji do tego nie zmuszają?)Jak pompa ma glikol to trzeba go wymieniać co kilka lat (nikt nie zmusza, ale jest to wskazane, możliwe że istnieją pod tym względem zaostrzenia gwarancyjne)Potrzebujemy zasilania 3f - instalacja na kilka kilowatów.Wcale nie zajmuje mniej miejsca niż piec na ekogroszek, chyba że porównujesz piec 50kW z pompą 5kW.Duża ilość elementów, zwiększa ryzyko usterkowości. Niemożliwośc samodzielnych ingerencji oraz napraw.Wymaga niezawodności zasilania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 23.12.2010 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2010 Cop=4 to chyba tylko jak temperatura na zewnątrz (pod ziemią) jest większa jak w środku. COP pompy jest zazwyczaj liczony na temp. 0-35oC. Tzn. Czynnik z DZ ma O a na wyjściu na ogrzewanie 35. W większości przypadków ten COP jest wyższy niż 4 bo temp. DZ rzadko spada do 0oC a na wyjściu rzadko przekracza 35. Także głupoty piszesz. Jak pompa chodzi na freon to jest ustawa obowiązkowych rocznych przeglądów. (jeszcze przepis słabo egzekwowany, ale ciekawe czy warunki gwarancji do tego nie zmuszają?) Bajki piszesz. Co powiedzą właściciele lodówek? Jak pompa ma glikol to trzeba go wymieniać co kilka lat (nikt nie zmusza, ale jest to wskazane, możliwe że istnieją pod tym względem zaostrzenia gwarancyjne) Ja nie zamierzam go wymieniać. Jak ktoś chce jego sprawa. Zresztą nawet wymiana takiego glikolu raz na 10 lat to żaden argument. W każdym razie ja nie wymieniam. Potrzebujemy zasilania 3f - instalacja na kilka kilowatów. Widzisz w czymś problem? Za kWh przy G12W i sile płace mniej jak moi rodzice przy G11 Wcale nie zajmuje mniej miejsca niż piec na ekogroszek, chyba że porównujesz piec 50kW z pompą 5kW. Sam piec podobnie (moja pompa jest mniejsza od małej lodówki) ale piec z podajnikiem to już trzy razy więcej. Duża ilość elementów, zwiększa ryzyko usterkowości. Niemożliwośc samodzielnych ingerencji oraz napraw. Jaka duża? Sprężarka, skraplacz, parownik, wymiennik, programator. Nie przesadzaj. Ale oczywiście tak jak wszystko coś może się zepsuć. Wtedy wymieniamy element. Najdroższy z nich to sprężarka. Coś koło 2tyś., przewidziana na racę przez 100 000h. U mnie jeden rok=2500h Wymaga niezawodności zasilania. Jak prawie wszystko. Ale przy dobrze ocieplonym domu nawet kilkudniowa awaria czy brak prądu to nie problem. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzys_i_aga 23.12.2010 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2010 Zużycie prądu wg Pana Liwko to około 4000 kwh rocznie. Wychodzi 11 KWH średni dziennie. Czyli, że w okresie letnim na pogorzenie wody to około 2-3 kwh. Przy mocy pompy 8 kw wynika z tego, że pracuje tylko przez godzinę dziennie o mocy 2kwh . A w okresie zimowym zużycie około 16 kwh na dzień (po odliczeniu podgrzania wody) czyli pompa chodzi przez całą dobę tylko 4 godziny przy poborze 4 kwh, lub 8 godzin przy mocy 2 kwh. Normalnie szok i czysta matematyka. Przestań wprowadzać ludzi w błąd. Życzę wesołych radosnych świąt i jeszcze mniejszego zużycia prądu …. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 23.12.2010 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2010 (edytowane) 4000 dla domu 100m2. Ja mam 133 i zużywam około 5000kWh na rok (CO i CWU)Na CWU pompa zużywa około 1000kWh rocznie czyli tak jak piszesz 2-3kWh dziennie.Są na forum osoby co zużywają na ten cel 1kWh. "czyli pompa chodzi przez całą dobę tylko 4 godziny przy poborze 4 kwh, lub 8 godzin przy mocy 2 kwh."Zdecydowanie to drugie. Edytowane 23 Grudnia 2010 przez Liwko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzys_i_aga 23.12.2010 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2010 Ja znam takich którym wystarcza świeczka od podgrzewacza. To dopiero oszczędność ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts