Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam!

Posiadam drzwi Porta Madryt moje zadowolenie jednak trwalo tylko 26 miesiecy, gdyz kilka dni temu okazalo sie ze powodem opadania drzwi jest wysuwanie sie zawiasu z oscieznicy.

Obecnie zawias wypadl zupelnie, w zwiazku z czym drzwi musialem zdjac. Element do ktorego byly zamontowane w oscieznicy wyglada jakby byl plastikowy. Co wiecej okazuje sie ze w identycznych drzwiach Porty mojego znajomego wystepuje identyczny problem (jedyna roznica ze po okolo 40 miesiacach uzywania).

Mam wiec dwa pytania:

1. Czy ktos ma/mial podobny problem?

2. Czy ktos wie jak oprocz usuniecia oscieznicy i zamontowania nowej usunac tego typu problem? Zawias w drzwiach porta element montowany do oscieznicy jest na dwóch srubach co powoduje ze nie da sie go wkrecic lub wymienic na wieksza srube. Jego montarz odbywal sie z wewnetrzenej strony oscieznicy.

https://forum.murator.pl/topic/151488-drzwi-porta-wypadajace-zawiasy-z-oscieznicy-porta-znaczy-problemy/

Zaraz.. zawodowo mam doczynienia z Portą (jak i większością innych producentów) i prawie wszędzie konstrukcja zawiasów jest podobna. Nigy nie miałem problemów z zawiasami..

Jak rozumiem, zawias wypadł z ościeżnicy.. może nie był dokręcony? A może przy montażu ktoś na siłę docisnął i "przekręcił" zawias? Mi się to nigdy nie udało.. Faktem jest, że to nie jest jakiś SUPER zawias, ale spokojnie wytrzymuje obciążenie domowego użytku...

Jeśli jednak faktycznie "padł" to można:

- wymontować futrynę i założyć nowe gniazdo zawiasu.

- w sklepie z okuciami kupić zawias nakładany na futrynę i przykręcany do niej 3-4 wkrętami (zawsze któryś będzie "trzymał")

Nie mogę znaleźć tego gdzieś w stałym miejscu w sieci, ale jest do kupienia na allegro:

http://allegro.pl/zawias-zawiasy-przykrecany-do-futryny-braz-i1353260516.html

Dziwne, że z Porty wypadają zawiasy.

Ja ostatnio kupowałem kila drzwi z Lerloy Merlin - średnio wychodziły po ok 600 zł z futryną regulowaną. Sam to montowałem. I zawias skałdał się jaby z dwóch części. Jedna plastikowa przykręcana na stałe do futryny trzema wkrętami i druga metalowa (zawias) wsuwana w tą plastikową. W futrynie jest wykonana dziura zasłonięta zaślepką w której znajduje się śruba skręcajaca ze sobą obie części zawiasu i pozwalająca na regulację zawiasu - wysunięcie lub wsunięcie cześci metalowej.

Czy w Porcie nie ma możliwości regulacji zawiasów po założeniu futryny? Bo jeśli jest tak samo jak opisałem powyżej to może poluzowała się lub odkręciła ta śruba regulacyjna i wystarczy włożyć zawias z powrotem i ją dokręcić.