Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka szerokość grażu dwustanowiskowego?

Recommended Posts

Witam, będę adaptował gotowy projekt i zmieniał garaż jednostanowiskowy na dwustanowiskowy. W projekcie obecnie jednostanowiskowy garaż ma wewnątrz szerokość 320cm.

Czy podwojenie tej szerokości będzie wystarczające?

Chce aby było w miarę komfortowo wewnątrz przy dwóch autach (dość dużym kombi i mniejszym kompakcie), żeby się nie przeciskać i jednocześnie nie chcę dużo poszerzać garażu bo psuje on prostą bryłę tego projektu.

Jakie macie szerokości garażu dwustanowiskowego i jak to się w praktyce sprawdza?

Witam, będę adaptował gotowy projekt i zmieniał garaż jednostanowiskowy na dwustanowiskowy. W projekcie obecnie jednostanowiskowy garaż ma wewnątrz szerokość 320cm.

Czy podwojenie tej szerokości będzie wystarczające?

Chce aby było w miarę komfortowo wewnątrz przy dwóch autach (dość dużym kombi i mniejszym kompakcie), żeby się nie przeciskać i jednocześnie nie chcę dużo poszerzać garażu bo psuje on prostą bryłę tego projektu.

Jakie macie szerokości garażu dwustanowiskowego i jak to się w praktyce sprawdza?

U mnie w projekcie garaż ma 694cm wewnątrz.

Można sobie mniej więcej wyliczyć tj.:

samochód z lusterkami ok. 2m, 2 samochody to już mamy 4m

dajmy na to że wjeżdźając przodem, z lewej zostawiasz 1m na wejście od strony kierowcy dla pierwszego samochodu, 1m na wejście do drugiego samochodu, czyli przestrzń pomiędzy samochodami, razem to już 6m, pozostaje Ci jeszcze 0,4m na przestrzeń między prawą ścianą, a drugim samochodem. Zmieścić się na pewno zmieszczą, z komfortem uzytkowania może być już trochę gorzej...

Zrobie takie "symulacje" pomiarowe z dwoma autami, ale wstępnie wychodzi mi te 6,5-7m jak piszecie i wysokość m.in. 2.15 gdybym chciał kiedyś dużego vana (busa). Auto jedno duże kombi w tej chwili (audi A6) a drugi kompakt (golf) i tak raczej zostanie że będzie jeden duzy i drugi mały.

Dodatkowo lubię mieć miejsce w garażu żeby sobie pogrzebać przy samochodach, ale zawsze wtedy jeden mogę zostawić przed garażem i mam pełen komfort miejsca z drugim autem w środku, nie ma sensu przecież robić jakiejś mega szerokości - to nie warsztat.

• 2 weeks później...