comin 20.12.2010 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2010 Cześć,Na wiosnę ruszam z budową.Postanowiłem budować systemem "Gospodarczym" i zatrudnić paru pomocników.Nie wiem na jakich zasadach się z nimi rozliczać.Często nie będzie mnie na budowie i wolałbym nie płacić na godziny.Tylko jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
helixwroclaw2005 20.12.2010 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2010 (edytowane) comin jedno jest pewne. Co piątek lub sobotę będą chcieli pieniądze za to co już zrobili. Patrząc Ci w oczy zawsze przerobią Cię jak będą chcieli. Bądź ostrożny. Spisz jakąkolwiek umowę. Podziel pracę na etapy takie, które jesteś w stanie sam wydzielić. Harmonogram robót: czynność-termin realizacji. Rób zdjęcia. Nie zapomnij zaprosić kierownika budowy przed zalaniem fundamentu. Pozostaje jeszcze dziennik budowy i wpisy ...Przygotuj się też na wydatki sprzętowe a okaże się po jakimś czasie, że uzbiera się tego cała litania ... Mnie taki system budowy jednak nie przekonuje Edytowane 20 Grudnia 2010 przez helixwroclaw2005 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk.alleremont.pl 23.12.2010 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2010 Cześć, Na wiosnę ruszam z budową. Postanowiłem budować systemem "Gospodarczym" i zatrudnić paru pomocników. Nie wiem na jakich zasadach się z nimi rozliczać. Często nie będzie mnie na budowie i wolałbym nie płacić na godziny. Tylko jak? Z mojego doświadczenia chyba nigdy bym tak nie zaryzykował. Dobrze mówi helixwroclaw2005 i jestem pewien ze termin się bardzo rozciągnie ukończenia budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
comin 26.12.2010 18:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2010 Za postawienie stanu surowego zamkniętego firma chce 70 tyś i zrobią to przez 9 miesięcy.To jest 7.700zł na miesiąc.Za te pieniądze w moich okolicach mogę zatrudnić 6 niewykwalifikowanych pracowników.Myślę, że taka siła robocza to nawet jak się będą obijać to postawią dom o połowę szybciej.Nie wiem, taka moja teoria... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beasza 26.12.2010 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2010 Comin, zastanów się dwa razy zanim zdecydujesz się na taki krok. Mówisz 6 niewykfalikowanych pracowników ... może i szybciej ale czy dobrze? Mieliśmy do czynienia na budowie z takimi niewykwalifikowanymi pracownikami - pomocnikami - uwierz, że nic dobrego z tego nie wychodzi, no chyba, że wybudujesz dom i zaraz szybko sie go pozbędziesz. My pozbyliśmy się takich pracowników szybko i to był najlepszy krok jaki mogliśmy zrobić. Poszukiwania nowej , dobrej ekipy w sezonie budowlanym graniczyło z cudem, ale jakoś się udało - niestety też więcej kosztowało. 70 tys. wydaje się bardzo dużą kwotą, , ale nie napisałeś jak duży dom budujesz , jak bardzo skomplikowany masz dach itd... Dobra rada: szukaj dalej, ale nie zatrudniaj ludzi z przypadku.Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 26.12.2010 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2010 Ja mam tylko pytanie - komu ci pracownicy mają pomagać?Bo piszesz - pomocnicy. Czyli pomocnicy kogo? Musisz mieć kogoś, kto pociagnie budowę. Jednym słowem majstra. Niewykwalifikowany pomocnik to może cegły nosić i zaprawę robić. Wykop pod fundament. Ale ktoś mu musi powiedziec, że ten wykop mam miec równe dno, ktoś musi cegły pomurować, nawet przy zaprawie powiedzieć, ile cementu i czy dodać jakiąś chemię. Ktoś musi się znać. I zwykle właśnie z takim kimś zawiera się umowę i jemu płaci. A on się rozlicza z pomocnikami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts