Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kot?y grzewcze na pelety????

anekri

Recommended Posts

Na wykresie kosztow paliwa http://www.wsattrade.com/ekonomika.html pelet jest tanszy niz wegiel, olej, gaz, poza tym:

1) dom 200mkw, slaba izolacja termiczna, potrzeba 20kW - koszt pelet 4049zl

2) wprost proporcjonalnie

dom 150mkw, dobra izolacja termiczna, potrzeba 13kW - koszt pelet 1955zl (to mi odpowiada)

A moze gdzies sie myle?

Mylisz się. Dane są nieaktualne. Dodaj do tego jakieś 700 zł. Do kwoty 1955 zł. Oczywiście przy maksymalnym zapotrzebowaniu na moc 13 kW.

Najprosciej zużycie paliwa obliczyc można ze wzoru B=fxQh

B-zuzycie paliwa kg/rok

f-współczynnki zuzycia, dla pelletsu 0,55

Qh-maksymalne godzinowe zapotrzebowanie ciepła (kcal/h)

W związku z powyższym obliczmy B=0,55x13x860=6149kg/rok Obecna cena pelletu to 100 euro netto za tonę. Ponizej tego to zmiotki, których nie kupił Zachód. Można sobie manipulować danymi przed zakupem i montażem urządzenia. W sklepie słyszę: 200m2? Koszt dzienny grzania max 10 zł. Dostanę to na piśmie ? No co Pan. My podajemy średnie zużycie na podstawie tego co słyszymy od klientów. Mogę dostać jakiś adres klienta? Panie-my nie trzymamy adresów.

PS Mógłbyś podać jakiś adres klienta gdzie stoi kocioł Kostrzewy na pellets ?:)

No i prosze dotarlem do instalatora kotla na pelety i rozmawialem z zadowolonymi posiadaczami kotlow kostrzewa. Jednak wybiore ten rodzaj ogrzewania.

Okazuje sie ze pelety w wojewodztwie podlaskim mozna kupic za 370zl/tone jesli kupimy wiecej. Zachecam wiec wszystkich w woj. podlaskim do wspolnego zamawiania pelet. Piszcie do mnie na priv.

Wybacz winner, ale trąci to reklamą, że hej. I to reklamą typu: spalam kapelusz węgla tygodniowo, a w mieszkaniu mam tak ciepło, że chodzę prawie nago ( a malutkimi literkami pod spodem-w lipcu).

Ktoś coś słyszał. Coś wyczytał. Będzie montował. Na forum jest zarejestrowanych ponad 10000 użytkowników. Pellets jest cool. Na pewno wśród tych 10000 ktoś ma ten cudowny sposób ogrzewania. Może ujawni się i poda namiar. Podejrzewam, że jest więcej użytkowników pomp ciepła niż pelletsu, ze względu na duży koszt eksploatacji tegoż.

Mylisz się. Dane są nieaktualne. Dodaj do tego jakieś 700 zł. Do kwoty 1955 zł. Oczywiście przy maksymalnym zapotrzebowaniu na moc 13 kW.

Najprosciej zużycie paliwa obliczyc można ze wzoru B=fxQh

B-zuzycie paliwa kg/rok

f-współczynnki zuzycia, dla pelletsu 0,55

Qh-maksymalne godzinowe zapotrzebowanie ciepła (kcal/h)

W związku z powyższym obliczmy B=0,55x13x860=6149kg/rok Obecna cena pelletu to 100 euro netto za tonę. Ponizej tego to zmiotki, których nie kupił Zachód. Można sobie manipulować danymi przed zakupem i montażem urządzenia. W sklepie słyszę: 200m2? Koszt dzienny grzania max 10 zł. Dostanę to na piśmie ? No co Pan. My podajemy średnie zużycie na podstawie tego co słyszymy od klientów. Mogę dostać jakiś adres klienta? Panie-my nie trzymamy adresów.

PS Mógłbyś podać jakiś adres klienta gdzie stoi kocioł Kostrzewy na pellets ?:)

OK Podam ci telefon ale wczesniej musze zapytac czy ta osoba wyraza zgode.

No i prosze dotarlem do instalatora kotla na pelety i rozmawialem z zadowolonymi posiadaczami kotlow kostrzewa. Jednak wybiore ten rodzaj ogrzewania.

Okazuje sie ze pelety w wojewodztwie podlaskim mozna kupic za 370zl/tone jesli kupimy wiecej. Zachecam wiec wszystkich w woj. podlaskim do wspolnego zamawiania pelet. Piszcie do mnie na priv.

Wybacz winner, ale trąci to reklamą, że hej. I to reklamą typu: spalam kapelusz węgla tygodniowo, a w mieszkaniu mam tak ciepło, że chodzę prawie nago ( a malutkimi literkami pod spodem-w lipcu).

Hmmm az tak bardzo mnie przekonali do tych kotlow? Mam czas jeszcze 12 miesiecy na podjecie decyzji. Wtedy po kolejnym sezonie zdobede nowe info i wybiore. Alternatywa jest jeszcze dla mnie gaz propan-butan z butli podziemnej.

W piątek byłem na sympozjum ( fajnie brzmi ) poświęconym właśnie odnawialnym źródłom energii. Byli ludzie z branży pelletsowej. Wszyscy zgodnie stwierdzili, że na dzień dzisiejszy jest to niestety jeszcze w Polsce za drogie. Myślę jednak, że postęp w tym kierunku jest tak szybki, że najlepszym rozwiazaniem będzie kocioł na pellets używany od czasu do czasu, np.święta, dłuższe wyjazdy domowników. Palnik musi być tak skonstruowany, aby mozna było palić np. drewnem lub węglem bez jego demontażu. Obecnie ceny palników są niesamowicie wysokie. Demontaż też jest uciążliwy. Podobną wartość opałową do pelletsu ma zboże. Tutaj właśnie widzę pole do popisu dla siebie i innych kotlarzy. Cena zboża jest zbliżona do pelletsu, a nawet trochę mniejsza. Z zaopatrzeniem też zero problemów.

• 2 weeks później...

Dla mnie jest to ciekawa alternatywa, przy braku gazu ziemnego i możliwości dość rzadkiego dokładania do pieca. Inna podobna to eko-groszek, który jednak tani jest tylko na Śląsku, na wybrzeżu osiąga ceny porównywalne z pelletami.

Mój kolega kupił taki, ale dopiero w tym roku i ogrzewał niecały miesiąc dla wygrzania tynków, stąd dopiero po przyszłym sezonie wypowie się na temat zużycia. Nie omieszkam udostępnić, a myślę też że po tym sezonie pojawi się więcej takich informacji.

Ja do tej pory szacuję zużycie dla domu 150 m2 około 4-5 ton na sezon (będzie ok 7 m3 powierzchni potrzebne na magazynowanie opału).

Porównania kosztów ogrzewania powinny być miarodajne, gdyż wartość energetyczna peletów i innych nośników energii jest znana, sprawność kotłów podają producenci. To ile spali się opału u mnie zależy znacznie od moich strat ciepła no i zażyczonej temperatury.

Uważam że ceny tego paliwa nie powinny rosnąć, a przy powstających nowych fabrykach raczej maleć, czego nie mogę powiedzieć o innych paliwach. Dużą zaletą jest fakt że jest to surowiec odnawialny i rodzimy.

Dla mnie jest to ciekawa alternatywa, przy braku gazu ziemnego i możliwości dość rzadkiego dokładania do pieca. Inna podobna to eko-groszek, który jednak tani jest tylko na Śląsku, na wybrzeżu osiąga ceny porównywalne z pelletami.

Mój kolega kupił taki, ale dopiero w tym roku i ogrzewał niecały miesiąc dla wygrzania tynków, stąd dopiero po przyszłym sezonie wypowie się na temat zużycia. Nie omieszkam udostępnić, a myślę też że po tym sezonie pojawi się więcej takich informacji.

Ja do tej pory szacuję zużycie dla domu 150 m2 około 4-5 ton na sezon (będzie ok 7 m3 powierzchni potrzebne na magazynowanie opału).

Porównania kosztów ogrzewania powinny być miarodajne, gdyż wartość energetyczna peletów i innych nośników energii jest znana, sprawność kotłów podają producenci. To ile spali się opału u mnie zależy znacznie od moich strat ciepła no i zażyczonej temperatury.

Uważam że ceny tego paliwa nie powinny rosnąć, a przy powstających nowych fabrykach raczej maleć, czego nie mogę powiedzieć o innych paliwach. Dużą zaletą jest fakt że jest to surowiec odnawialny i rodzimy.