vip42 21.12.2010 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 W związku z tym że rekuperator nigdy nie będzie miał 100 % sprawnośći i wywiewane powietrze zimą będzie cieplejsze niż to zewnętrzne (zwłaszcza przy poborze przez GWC) pomyślałem aby wywiew zrobić w garażu (zamiast na ścianie zewnętrznej).1. Jedną z korzyści będzie wymuszona wymiana powietrza w garażu (jako instalacja nawiewna) ważna zwłaszcza latem2. Drugą z korzyści będzie plusowa temperatura zimą za darmo. Czy są jakieś wady tego pomysłu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 21.12.2010 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 Wilgotność? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 21.12.2010 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 smrody z domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vip42 21.12.2010 20:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 (edytowane) odnośnie wilgotności i smrodu: przecież powietrze będzie wywiewane z całego domu, a więc (będzie zmieszane) również z pomieszczeń czystych i suchych - a zalety są duże (wg mnie) bo rano wsiadasz do nie zimnego autka i to bez dodatkowych kosztów poniesionych na ogrzewanie oraz nie masz smrodu spalin w garażu. Poza tym wilgotność rzecz względna: w dni deszczowe w garażu będzie i tak mniejsza niż na zewnątrz. wywiewane z domu powietrze będzie miało 40-60% wilgotności (bo tyle powinno być w domu a z stamtąd będzie powietrze) - to dużo? a jeśli ci w domu śmierdzi to współczuję bo ja się pytam: jakie smrody? Te z kibelka? to może z parę minut po "posiedzeniu" bo wymiana powietrza w garażu będzie większa niż w domu (garaż jest mniejszy niż dom) a autko masz nie zmarznięte bez dodatkowej kasy wrzuconej w paliwko do pieca. Edytowane 21 Grudnia 2010 przez vip42 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 21.12.2010 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 W wątkach o reku ten temat był wałkowany i konkluzja była na NIE. Poszukaj. Garaż ze stojącym zimą mokrym autem plus mocno dodatnia temperatura to podobno bankowa korozja. Ma być zimno(bez przesady) i sucho. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vip42 21.12.2010 21:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 Garaż ze stojącym zimą mokrym autemZima + śnieg i suche auto to są różne bieguny. Jak jeździsz to nie do spełnienia warunek. plus mocno dodatnia temperatura bez przesady - ja myślałem o 5-10 stopniach a nie +20 lub więcej to podobno bankowa korozja. wiesz, mam auto nie najnowsze ale już ocynkowana blacharka nie jak w Polonezach, A co się dzieje w czasie odwilży? Pewnie auta się rozpadają pod wpływem najmniejszego dotyku, bo mokro i ciepło. Ma być zimno(bez przesady) i sucho. to może blaszak wystarczy albo klimę włączyć -ochłodzi i osuszy. Przecież po to buduje się murowany garaż z ocieploną bramą aby było ciepło!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 21.12.2010 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 Twoje ironiczno-zgryźliwe podejście do tej dyskusji przekonuje mnie, że jesteś już przekonany co zrobisz. Tylko po co się w takim razie o to pytasz? Polecam wyszukiwarkę. Masz szansę zabłysnąć w wątkach z tym zagadnieniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saksofon 22.12.2010 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2010 wywiewane z domu powietrze będzie miało 40-60% wilgotności ...przy temperaturze ~20C. W nieogrzewanym garażu będzie ile - 5C ? T jaka będzie wtedy wilgotność względna tego samego powietrza? Generalnie wg mnie pomysł zły. Sam przez chwilę miałem podobny - wyrzutnie z reku dać na nieużytkowe poddasze. Po krótkim namyśle zrezygnowałem - strzał w kolano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vip42 22.12.2010 07:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2010 Nie rozumiem twojego oburzenia, wpierw odpowiadasz jednym słowem, a później wypisujesz banialuki o mokrym aucie i zimnym garażu. Garaż musi być ciepły (bez przesady). Przeciez poto się go buduje, ociepla i montuje ocieplone bramy. Aby w środku była temperatura zimą wyższa niż na zewnątrz. Gdyby nie to, to budowałoby się tylko wiaty.A czy mozna tanio i prosto osuszyć powietrze wywiewane z domu, bo faktycznie widzę że tutaj jest problem? I nie problem w mokrym aucie, a w wilgoci i grzybie wchodzącym do garazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 22.12.2010 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2010 Kolego! Jeśli życzysz sobie wypowiedzi jedynie bardzo rozbudowane, merytoryczne, a nie próbujące naprowadzić cię na tutaj już poruszane podobne dyskusje to napisz to wyraźnie w pierwszym poście, lub lepiej daruj se FM bo procent specjalistów tu piszących może dla ciebie być niewystarczający. Nie będziemy musieli się męczyć. Nie wypowiadałem się autorytatywnie, nie jestem fachowcem w tym temacie i nie spróbuję więcej ci tu przeszkadzać pisząc banialuki o mokrym aucie, które na sto procent tej wilgotności w twoim garażu nie zwiększy. Wesołych świąt! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vip42 22.12.2010 08:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2010 Bardzo przepraszam, że Cię uraziłem. Chodziło mi bardziej o to, że zbyt lakoniczne odpowiedzi potrafią czasem bardziej wprowadzić w błąd niż naprowadzić na cel. Czasem trzeba walnąć w łeb obuchem aby ktoś coś zrozumiał (i niestety ja do takich należę). Poczytałem i podobno lepiej doprowadzić (jeśli już) powietrze z GWC, ponieważ będzie ono miało temperaturę zbliżoną do tego wywiewanego z domu, ale za to będzie suche. Tylko nie wiem czy ze wspólnego czy z osobnego GWC? I czy to będzie nadal ekonomiczne rozwiązanie (chociażby koszt energii zużytej przez nadmuch)Pozdrawiam, przepraszam i również życzę wesołych świąt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 22.12.2010 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2010 No widzisz. To teraz poczytaj ten wątek. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?102400-nawil%C5%BCacz-do-rekuperatora&p=4469748#post4469748 On znowu zasieje ci w głowie zamęt. Ja do GWC chę wodę wprowadzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vip42 22.12.2010 08:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2010 czy jak wprowadzisz wilgoć do GWC to nie zaczną ci tam rosnąć różne drobnoustroje, glony i grzyby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 22.12.2010 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2010 Chodzi o znany problem, występujący zwłaszcza teraz zimą, zbyt małej wilgotności w pomieszczeniach z WM. Kłócą się ze sobą zalecenia odnośnie ilości wymian, a zalecanej wilgotnośći. Uzyskanie jakiegoś kompromisu okazuje się trudne. Ja wpadłem na pomysł, aby w końcowej części GWC wpuścić niewielką ilość wody, która zostanie wysuszona przepływanym powietrzem, w którym z kolei zwiększy się wilgotność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vip42 22.12.2010 09:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2010 problem suchości rozumiem. Zastanawiam się tylko nad:- problemem doprowadzenia wody do GWC tak aby po drodze nie zamarzała (rura głęboko zakopana)- czy stała wilgoć w GWC nie spowoduje "popsucia" powietrza jakąś pleśnią, glonami, grzybami itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelpiwowarczyk 22.12.2010 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2010 Ogrzewanie garażu powietrzem wydaje się niezłym pomysłem, ale trzeba to przemyśleć. Niedawno ktoś (stosujący taki patent) narzekał, że mu spod bramy garażowej wydobywają się kłęby pary wodnej. Kluczem do tematu jest pojęcie wilgotności względnej jako funkcji wilgotności bezwzględnej i temperatury powietrza. http://pl.wikipedia.org/wiki/Wilgotno%C5%9B%C4%87_powietrza Moim zdaniem warto pochylić się nad ogrzewaniem garażu poprzez zastosowanie odwrotności GWC ceramicznego usytuowanego tuż pod podłogą garażu. Wydaje się sensowne, ale nie zastanawiałem się specjalnie nad wydajnością takiego rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 22.12.2010 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2010 problem suchości rozumiem. Zastanawiam się tylko nad: - problemem doprowadzenia wody do GWC tak aby po drodze nie zamarzała (rura głęboko zakopana) - czy stała wilgoć w GWC nie spowoduje "popsucia" powietrza jakąś pleśnią, glonami, grzybami itp Ja mam GWC pod domem, a właściwie sam układ Tichelmanna i kilkanaście metrów poza domem, więc zamarzania nie będzie. Dozujemy wodę od strony domu, ona spływa i jednocześnie się wysusza. Podejrzewam, że już na piewrszych kilku metrach ponieważ będzie jej znikoma ilość w ułamkach litrów na godzinę. Kwestia postawienia higrometru przy wylotach kratki i metodologicznie dobieranie ilości wody do wilgotności w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vip42 22.12.2010 14:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2010 (edytowane) Podpowiedziane: GWC - zimą wykorzystywany w rekuperatorze w 30% - podgrzewa powietrze do około 4-5 stopni C i tym suchym powietrzem tłoczonym do garażu podnosimy temperature na plusową. Pozwoli to nam rano wsiąść do nie zamarzniętego auta. Moim zdaniem warto pochylić się nad ogrzewaniem garażu poprzez zastosowanie odwrotności GWC ceramicznego usytuowanego tuż pod podłogą garażu. Wydaje się sensowne, ale nie zastanawiałem się specjalnie nad wydajnością takiego rozwiązania. A ja bym pod podłogą nic nie kładł - zwłaszcza ocieplenia. Wykorzysta się naturalną temperaturę ziemi. Edytowane 22 Grudnia 2010 przez vip42 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelpiwowarczyk 22.12.2010 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2010 A ja bym pod podłogą nic nie kładł - zwłaszcza ocieplenia. Wykorzysta się naturalną temperaturę ziemi. Ale ja piszę o wykonaniu układu poziomo ułożonych max-ów przez które przepuszcza się zużyte powietrze wydalane przez rekuperator. Czyli ogrzewasz garaż nie bezpośrednio powietrzem z rekuperatora, tylko za pomocą płyty z maxów ogrzewanych tym powietrzem. W ten sposób odpada problem zbyt wysokiej wilgotności w garażu. Trzeba by się zastanowić, czy temperatura ziemi pod takim układem będzie mniejsza, czy większa od temperatury powietrza z rekuperatora. Jeśli mniejsza, warto dać warstwę styropianu pod spód. Tylko co wówczas zrobić ze skroplinami powstającymi w takim układzie (z przesyconego powietrza)? Generalnie układ wydaje mi się na tyle sensowny, że gdybym robił garaż przećwiczył bym go na pewno. A ponieważ garażu nie robię... zastosuję taki układ do ogrzewania ścieżki od furtki do drzwi wejściowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chomiq 22.12.2010 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2010 Nie mam doświadczeń praktycznych, ale "teoryzując":Wpuszczenie ciepłego+wilgotnego powietrza do ogrzania ścieżki/podjazdu przed domem spowoduje, skroplenie się pary wodnej w kanałach i jej ewentualne zamarznięcie i zatkanie tych kanałów. Wydaje mi się, że to nie zadziała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts