Liwko 21.12.2010 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 Od razu napiszę że jestem posiadaczem pompy ciepła i jestem świadomy że wkładam kij w mrowisko;)Otóż do napisania tego tematu zachęcił mnie posiadacz pieca na eko groszek. Jestem pewien że będzie wiedział o kogo chodzi.Mamy XXI wiek i różne możliwości grzania CO i CWU. Ja poszedłem w PC a on w groch+solary. Inwestycja prawie identyczna więc po co się pchać w coś co jest zwyczajnie upierdliwe i smrodzące. Gdzie plusy takiego systemu? Nie mówię że PC to idealne rozwiązanie dla każdego domu ale czasem zwyczajne grzanie prądem jest tanie a inwestycyjne dużo tańsze. Po co więc te piece? Trzeba o tym oczywiście pomyśleć na etapie projektu bo wtedy można wszystkie te rozwiązania zrobić w podobnych pieniądzach. Jeżeli ktoś twierdzi że z piecem wychodzi po prostu taniej, często, powtarzam często ale nie zawsze jest w błędzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justkaradzio 21.12.2010 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 Cześć.Rzadko się odzywam na forum ,więcej czytam i przyglądam się sporom które tu prowadzicie. Tak masz rację mamy XXI wiek ,robimy się coraz bardziej wygodni w każdej dziedzinie życia.Wiem do kogo pijesz pewnie się odezwie , nie chciałbym tu kolejnej awantury wyrażam tylko swoje zdanie.Od długiego czasu myślę na temat CO i CWU i też mam duży dylemat.Zdecydowana większość jeśli nie wszyscy znajomi mają ekogroszek i jak na nich patrzę to powiem szczerze są troszkę niewolnikami swojego domu a kotłownia to ich drugi salon gdzie spędzają trochę czasu .Doglądają ,patrzą.pilnują i to pomimo tego że piece mają oczywiście z podajnikiem.Od zawsze ogrzewało się domy węglem i podejrzewam że dużo ludzi po prostu boi się czegoś nowego bo tak zawsze było...węgiel....Od dziada pradziada :)Czytając to forum skłaniam się ku domkowi energooszczędnemu choć bryła nie jest temu idealna ale na dzień dzisiejszy(dalej popierologia) na pewno dobre ocieplenie ,wentylacja mechaniczna(mam dość wody na oknach itd...)okna 3szybowe.Kwestia ogrzewania jest otwarta może uda się prądem(samym) może pompą ciepła zobaczymy.A najlepsze jest to że jak z kimkolwiek rozmawiam to... co prąd??? mocno się uderzyłes w głowę ?:bash. Pozdrawiam LIWKO i jeszcze innych forumowiczów związanych z energooszczędnością . Pozdrowienia również dla BOBKA Przemyślany jest ok ale ekogroszku spróbuję uniknąć.....:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 21.12.2010 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 Ale się tu jazda zaraz zrobi:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 21.12.2010 15:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 Co do porządnej wentylacji to mi się nawet nie chce pisać. Ludzie budują za kilkaset tyś. domy a żal im pieniędzy na komfort z tym związany:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 21.12.2010 15:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 Ale się tu jazda zaraz zrobi:) Taki był cel;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justkaradzio 21.12.2010 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 Ale dlaczego ? Wiem trochę tu siedzę ,niektórzy się nie lubią ale od razu jazda...a może lepiej ciekawe przemyślenia.Mam coś wspólnego z Bobkiem on zbudował dom który ja będę budował(tylko inna wersja)więc wychodzi że gust co da chałupy mamy podobny :):)Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amber 21.12.2010 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 Liwko z tym jest tak że jeden lubi blondynki , drugi brunetki a trzeci rude i może warto uszanować czyjąś decyzję bez doszukiwania się powodów . Mi osobiście nie podoba się rozwiązanie w postaci kominka z płaszczem wodnym ( kotłownia w salonie ) ale nie oznacza to że nie warto takiego rozwiązania stosować , tak jak napisałeś każdy rodzaj ogrzewania ma swoje plusy i minusy , i niewykluczone że za klika lat PC okaże się drogą zabawką , tak jak było z olejem opałowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 21.12.2010 19:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 Ale dlaczego ? Wiem trochę tu siedzę ,niektórzy się nie lubią ale od razu jazda...a może lepiej ciekawe przemyślenia.Mam coś wspólnego z Bobkiem on zbudował dom który ja będę budował(tylko inna wersja)więc wychodzi że gust co da chałupy mamy podobny :):)Pozdrawiam Co do projektu to się nie wypowiadam bo to często nie tylko rzecz gustu ale i uwarunkowań planu zagospodarowania przestrzennego. I nie o tym w tym temacie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 21.12.2010 19:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 Liwko z tym jest tak że jeden lubi blondynki , drugi brunetki a trzeci rude i może warto uszanować czyjąś decyzję bez doszukiwania się powodów . Mi osobiście nie podoba się rozwiązanie w postaci kominka z płaszczem wodnym ( kotłownia w salonie ) ale nie oznacza to że nie warto takiego rozwiązania stosować , tak jak napisałeś każdy rodzaj ogrzewania ma swoje plusy i minusy , i niewykluczone że za klika lat PC okaże się drogą zabawką , tak jak było z olejem opałowym Żeby mnie ktoś źle nie zrozumiał, nie mówię tu tylko o PC ale o wszystkich rozwiązaniach bezobsługowych. Kiedyś w domu budowano piwnice by wstawić piec, nagromadzić opału, trzymać pyry i przetwory (u rodziców nawet boczniaki tam hodowaliśmy) Dzisiaj nie ma takiej potrzeby, mało tego, nie ma potrzeby budowania sporej kotłowni bo każdy z systemów bezobsługowych potrzebuje niewiele miejsca a pamiętajmy że każdy metr domu kosztuje. Nie ma potrzeby budowy komina (no chyba że tylko dymny do kominka). Jak to wszystko policzymy okazuje się że mamy dużo kasy by ją wydać na albo bardzo dobre ocieplenie i grzanie prądem, albo standardowe i zainwestowanie w PC. Oczywiście jeżeli jest możliwość podłączenia się do gazu to jak najbardziej. Z olejem niestety już nie jest tak różowo. Ludzie budują domu 200-400m i grzeją je piecami!!! 20m mniej takiego domu a komfort do końca życia to chyba lepszy wybór. Nie sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 21.12.2010 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 Nie sądzę, bo każdy ma swoje kryteria wyboru i robi tak, jak uważa. Należy to uszanować a nie szukac wojen i zwady. Cieszy mnie,że zadowolony jestes z pompy ciepła, oczywiście budując nowy dom można nie robić kominów, ale co zrobić przy już stojących obiektach? Może komuś piwnica przyda się na coś innego np. hobby room w postaci siłowni, kącika majsterkowicza, może jakiś bilard itp. Tobie jest niepotrzebna, ale spora część osób myśli o jej innym wykorzystaniu.. To co dla Ciebie jest bezobsługowe, nie koniecznie takie jest w rzeczywistości. Korzystając z pompy ciepła możesz powiedzieć, czy wiąże się to z okresowymi przeglądami, ile takie kosztują? Jaki jest średni okres pracy tego urządzenia (10lat, 15, czy i co może podlegać wymianie? Czy wiadomo jaki czas pompa jest bezawaryjna (jakaś średnia rynkowa)? Jakiej mocy zainstalowana jest grzałka elektryczna i czy możliwe jest,że będzie kiedyś wymagała wymiany, jeżeli tak, to z jakimi pracami, kosztami jest to związane. W jakim miejscu jest ewentualnie mocowana grzałka? Czy pompa ma jakies filtry (powietrza itp.), jeżeli tak, to co ile się je wymienia i jak drogo to kosztuje? Uważam,że należy być otwartym i szanować wybory innych. Sam mam w jednym domu kocioł na paliwo stałe a w drugim kocioł gazowy. Tam gdzie kocioł są też solary oraz grzałka el. do podgrzewania wody. W domu z gazem wodę do mycia zapewnia kocioł gazowy. Oba wybory świadome, wynikające z miejscowych uwarunkowań i sytuacji osobistej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 21.12.2010 21:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 Korzystając z pompy ciepła możesz powiedzieć, czy wiąże się to z okresowymi przeglądami, ile takie kosztują? A czy w lodówce robisz przeglądy? Przeglądów brak Jaki jest średni okres pracy tego urządzenia (10lat, 15, czy i co może podlegać wymianie? Praca sprężarki przewidziana jest na 100 000 godzin. W moim przypadku jeden rok=2500h Oczywiście jak wszystko może coś się popsuć i wymienia się element. Czy wiadomo jaki czas pompa jest bezawaryjna (jakaś średnia rynkowa)? Tego nigdy nie wiadomo. Jak myślisz że piece są bezawaryjne to jesteś w błędzie, awarie zdarzają się znacznie częściej. Jakiej mocy zainstalowana jest grzałka elektryczna i czy możliwe jest,że będzie kiedyś wymagała wymiany, jeżeli tak, to z jakimi pracami, kosztami jest to związane. W jakim miejscu jest ewentualnie mocowana grzałka? W mojej pompie nie ma grzałki. Czy pompa ma jakies filtry (powietrza itp.), jeżeli tak, to co ile się je wymienia i jak drogo to kosztuje? Tak jest filterek do glikolu. Raz na rok wystarczy przepłukać wodą zazwyczaj tylko w początkowym okresie pracy pompy. Sam widzisz jak ludzie mało wiedzą o tym rozwiązaniu;) Ale skupmy się na innych rozwiązaniach bezobsługowych, pompy należą tylko do jednych z nich. Owszem mam pompę ale nie zawsze wybrałbym to rozwiązanie ale zawsze wybrałbym komfortowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aslom1 21.12.2010 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 Witam!Może by tak...poczynić odpowiednie inwestycje np.w wiatrak:yes: lub w turbinę rzeczną.Piece z pewnością nie były by nam potrzebne:).Przy obecnym nastawieniu władz,,i braku właściwych narzędzi zachęcających,potencjalnych inwestorów,niestety pozostają piece. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 22.12.2010 01:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2010 Przy obecnym nastawieniu władz,,i braku właściwych narzędzi zachęcających,potencjalnych inwestorów,niestety pozostają piece. Ale zrozum że to często droższe rozwiązanie więc nie do końca rozumiem po co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aslom1 22.12.2010 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2010 Ale zrozum że to często droższe rozwiązanie więc nie do końca rozumiem po co. Hej!Może dla naszych dzieci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 22.12.2010 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2010 Łe, myślałem że rzeź będzie, a tu "Wersal". Łe ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amber 22.12.2010 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2010 Święta i dlatego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tufus 22.12.2010 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2010 Ja ma pytanie do Liwko.Jaki jest koszt takiej inwestycji (całkowity koszt - pompa, montaż odwierty etc.)Jaki posiada Pan dom i jak jest on ocieplony. I jeszcze koszt rekuperacji - bo chyba jest?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 22.12.2010 12:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2010 Kurcze, nie no nie, to nie temat o pompach a o piecach. Po co komu piec w XXI wieku?Wytłumaczę ci wszystko dokładnie po kolei ale albo na priva albo w temacie o pompach.Najlepiej w tymhttp://forum.muratordom.pl/showthread.php?106670-Polskie-Pompy-Ciep%C5%82a-Ecopower Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tufus 22.12.2010 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2010 To proszę na priva, chociaż nie o to chodzi, ponieważ ja mam piec na ekogroszek i interesują mnie koszty inwestycjiw pompę ciepła, w momencie instalacji przydomowej oczyszczalni ścieków spytałem o koszt montażu PC (firmamontuje oczyszczalnie , solary, pompy), to wyszło około 80 kPLN- także chciałbym porównać to z rzeczywistym kosztemu kogoś kto zamontował PC. I jeszcze jedno pytanie co się dzieje z PC gdy na zewnątrz -20 i brak prądu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awir 22.12.2010 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2010 Kurcze, nie no nie, to nie temat o pompach a o piecach. Po co komu piec w XXI wieku? A ja myślę że Ty zainwestowałeś w bardzo drogie PC i teraz szukasz potwierdzenia swojej "trafnej" decyzji., Wg. postów z tego forum PC jest dość awaryjne i drogie w naprawach a jego eksploatacja przy dużych mrozach nieopłacalna. Byłem również blisko tego błędu i chciałem PC ale wyleczył mnie człowiek który niedawno jak twierdzi uwolnił się od tego "złodzieja" montując kocioł na pellet. Jeśli koś chce wygody i ma zamiar płacić mniej niż za olej a gazu ziemnego brak instaluje butlę z gazem płynnym. Urządzenie bezobsługowe i wielokrotnie tańsze na etapie wykonawstwa. PC to pomyłka, takie moje zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts