Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Po co komu piec w XXI wieku?

Liwko

Recommended Posts

...Jak mam instalację grawitacyjną, to może prądu nie być nawet miesiąc- nagrzeję bez niego.

Skazując się na sam prąd zamarznę. Jak prądu brak, to lipa, bo nie ma i tyle.

Dlatego też w XXI wieku mam u siebie CO na grawitacji.

Póki co nie wiem jeszcze jak będę grzał docelowo - bo opału mam jeszcze na 2-3 zimy :/

• Odpowiedzi 272
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dlatego też w XXI wieku mam u siebie CO na grawitacji.

Póki co nie wiem jeszcze jak będę grzał docelowo - bo opału mam jeszcze na 2-3 zimy :/

Bez urazy, ale tam gdzie ty mieszkasz to w ten wiatrak zainwestuj. Przez ostatnie 20 lat u mnie najdłuższa przerwa w dostawie prądu trwała 6h. Pamiętasz zeszłego roku?

uuu to umnie podczas czerwcowej ulewy nie było prądu około doby potem gdzieś wichura koło Ujścia przeszła i nie było całą noc. Teraz tez nie było jakoś prądu przez cały dzień i to 2 razy bo jakaś naprawa była. Mam rejestrowane przerwy w dostawie prądu i jest to co najmniej raz w miesiącu :p

• 4 weeks później...
  • 4 weeks później...
Czym palić w piecu aby uzyskać żółty dym który napierdziela z komina jak z wielkiej elektrowni? Sąsiad ma taki "fajny" kolorowy dym.

dym żółty

chloran potasu 25 %

laktoza 18 %

żółcień quinolinowa 47 %

wodorowęglan sodu 7 %

dekstryna 2 %

dym żółty

azotan potasu 25 %

siarka 15 %

realgar 60 %

dym żółty

azotan potasu 43 %

siarka 10 %

realgar 37 %

węgiel drzewny 4 %

dekstryna 6 %

Więcej na stronie : http://www.forum.pirotech.info/index.php?showtopic=26 ;).

Co do pomp ciepła to nie wydaje mi się żeby szybko się zwróciły, a jak się zainwestuje w dobry kocioł z zapalarką i dobrym sterownikiem to jego obsługa nie jest wcale uciążliwa. Ja co pare dni dorzucam do zasobnika i wybieram popiół gdzieś co trzy tygodnie. Gruntowne czyszczenie kotła 2 razy w roku. Dla mnie to nie jest zbyt duży wysiłek a koszty o ile mniejsze.

Co do pomp ciepła to nie wydaje mi się żeby szybko się zwróciły, a jak się zainwestuje w dobry kocioł z zapalarką i dobrym sterownikiem to jego obsługa nie jest wcale uciążliwa. Ja co pare dni dorzucam do zasobnika i wybieram popiół gdzieś co trzy tygodnie. Gruntowne czyszczenie kotła 2 razy w roku. Dla mnie to nie jest zbyt duży wysiłek a koszty o ile mniejsze.

Ten kocioł jest uciążliwy i dla ciebie i dla sąsiadów.

to piekarnie już też ci przeszkadzają ?? normalnie zaczynasz przypominać ekoterrorystów z rospudy, ciekawe kiedy w TV zobaczę ciebie przypiętego łańcuchem do komina jakiejś piekarni

A czy ja napisałem że kopci z piekarni??? Czytaj ze zrozumieniem.

Ps. Rospuda pisze się z dużej litery.

przy okazji, ekoterroryści w związku z trzęsieniem ziemi w Japonii żadają zamknięcia wszystkich elektrowni atomowych na świecie, zastąpić je ma OZE, licząc optymistycznie spowoduje to podwyżkę ceny prądu do co najmniej 2zł/kWh a pesymistycznie może być i 5zł/kWh

zobaczysz już niedługo sam będziesz chodził do piekarni i żebrał o kawałek tektury do kominka, bo swoją PCi będziesz włączał okazjonalnie w święta :p

Czemu zatrzymywać się na elektrowniach atomowych, wyłączmy wszystko co zatruwa atmosferę. Po co nam prąd jak możemy żyć (w harmonii z) i żywić się wiatrem:P

przy okazji, ekoterroryści w związku z trzęsieniem ziemi w Japonii żadają zamknięcia wszystkich elektrowni atomowych na świecie, zastąpić je ma OZE, licząc optymistycznie spowoduje to podwyżkę ceny prądu do co najmniej 2zł/kWh a pesymistycznie może być i 5zł/kWh

zobaczysz już niedługo sam będziesz chodził do piekarni i żebrał o kawałek tektury do kominka, bo swoją PCi będziesz włączał okazjonalnie w święta :p

Ale żeś się nagadał... :p

A ty i ta twoja pompa jest uciążliwa dla większości userów. Już część dodała cię do ignorowanych żeby nie czytać tych fanatycznych pierdół. Chyba zrobię to samo, bo wszędzie tylko Liwko i Liwko i jego cud pompa.

No cóż, XXI wiek nie wszędzie jeszcze dotarł. Są jeszcze w Polsce skanseny.

No cóż, XXI wiek nie wszędzie jeszcze dotarł. Są jeszcze w Polsce skanseny.

Ty nie być taki do przodu bo cię może braknąć.

Może jeden sezon ty ogrzejesz mój dom swoją pompą a ja twój swoim kotłem ? Zobaczymy kto będzie płakał. Piszesz, chwalisz ludzie to czytają. Wpędzisz kogoś w kredyty a pózniej będzie marzł i wyklinał na takiego jednego co był za mądry.

Napisałem już kiedyś że PCi TAK ale tylko w przypadku gdy jest to nowy dom, bardzo dobrze zaizolowany i o minimalnym zapotrzebowaniu na ciepło jak z tego wynika. A ty wszystkich pakujesz do jednego wora i robisz ze mnie neandertalczyka.