SUSPENSER 21.03.2011 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 Nietety ale w przypadku eko-grochu tez jest zapach mało przyjemny natomiast piec zwykły tradycyjny to już koniec skali ..........i Z tym się całkowicie nie zgadzam - palę ekogroszkiem i na pewno nie zasmradzam okolicy - mierzyłem kiedyś temp. spalin wylatujących z komina i tam nic nie śmierdziało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aslom1 21.03.2011 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 Nie za bardzo rozumiem o co Ci chodziło - dzisiaj większość budujących podchodzi bardzo racjonalnie do wydatków i z pewnością pieniędzy zaoszczędzonych na jednym etapie nie trwoni na innym co sugeruje Twój wpis. Moja żona 2 razy w roku myje podłogę w kotłowni [kafelki] i to jej jedyna "praca" tam. Odpowiem więc...nie wiem,jaką kotłownią dysponujesz,sugerujesz,że czystą,bo tylko dwa razy w roku myć podłogę trzeba.To super.Ale co do racjonalnego podejścia budujących...to może warto było by stworzyć nowy temat...Po co komu dom wXXIwieku...można przecież żyć w hotelach!Skupiamy się czasem na sprawach błahych,dotyczących np wykończeń wnętrz{siebie czasem również},nie dostrzegając,co jest tak naprawdę ważne,w całym procesie budowy wymarzonego domu,stwierdzamy po czasie,niestety,że lepiej byłoby to czy tamto.Forum,jest na pewno niezłą skarbnicą wiedzy,ale decydujemy sami.Właściwe wybory,wg.naszego mniemania,po pewnym czasie,niestety okazują się często naszą gehenną,do której nigdy,ale to nigdy nie jesteśmy skłonni się przyznać.Pozdrawiam Forumowiczów.Ps.Wolę PC,niż szafę gdańską w salonie.Tą,można podziwiać w muzeum... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 21.03.2011 21:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 Podawałem kilka razy taki przykład, podam i teraz. Kolega postawił sobie przez....ty dom 400m2 z wypasionym wnętrzem (sauna, jacuzzi, bardzo drogie drzwi itd., itd.) i zamontował sobie piec na... miał. Teraz zaczyna dopiero myśleć jak się pozbyć problemu i teraz dopiero to będzie go naprawdę sporo kosztowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 21.03.2011 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 teraz dopiero to będzie go naprawdę sporo kosztowało. No naprawdę ma przerąbane 400m. Zakup pompy i później te rachunki za prąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 21.03.2011 21:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 No naprawdę ma przerąbane 400m. Zakup pompy i później te rachunki za prąd. Dom ma bardzo dobrze ocieplony więc rachunki nie będą stanowiły żadnego problemu. Prawdopodobnie będzie ten kocioł na miał do sprzedania, nie chcesz kupić? Ale co jeszcze najciekawsze, on ten miał ma za połowę ceny;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
headpoint 22.03.2011 00:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 Bardzo fajna dyskusja ale robi jeszcze większy mętlik w głowie niż przed jej przeczytaniem. Jestem na razie na etapie projektu i doboru źródła ogrzewania domu i po otrzymaniu od kilku firm oferty PC mało z krzesła nie spadłem - najtańsza była za 56 tys netto (z wentylacją mechaniczną w zestawie) a najdroższa za 120 tys netto! Zastanawiam się gdzie znaleźć można taką za 10 tys., która ogrzeje dom 200 m2 i wodę do niego dla 4 osobowej rodziny?? To w kwestii PC i OT... Co do samych kotłów to po wizycie na TARBUDzie wcale nie jestem pewien czy piece w XXI wieku nie sprawdzą się dobrze - nowe rozwiązania w piecach na eko-groch z wydajnością powyżej 92% i filtrami, Piece na zagazowanie drewna Orlańskiego, Piece na pelety i organikę czy wspomniane Fuzzy Logic są dość zachęcającymi konstrukcjami i na tyle mocno podważyły moją chęć posiadania PC, że wstępnie zdecydowałem się właśnie na piec jako jeden z wielu elementów dostarczania energii. Dodatkowo bardzo po macoszemu w wątku jest traktowana dywersyfikacja źródeł ciepła. W miejscu gdzie będę się budował tylko ostatniej zimy zdarzyło się sześć przerw w dostawie prądu - przy czym jedna trwała aż 3 dni przy ostrym mrozie! Sąsiedzi rodziców, którzy tam mieszkają mieli nie lada problem z pompą ciepła. Teraz zainwestowali dodatkowo w piec na eko-groszek. Niektórzy koledzy pisali tutaj o zaletach pieców mogących spalić cokolwiek na ruszcie bez potrzeby zasilania - i takie rozwiązanie mnie przekonuje! Jednakże biorę pod uwagę również to aby sam piec nie musiał ostro pracować - dlatego chcę również zainwestować w rekuperacje z wymiennikiem powietrznym oraz solary - pozwoli to odciążyć nowoczesny piec aby jego użytkowanie stało się mniej kłopotliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sabina i Grzegorz 22.03.2011 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 koszt wszystkich moich nośników energii w 2010r nie przekroczył 3500zł, w sumie zakupiłem 20950kWhskoro stwierdzasz Napisał Sabina i Grzegorz Koszt ogrzewania Pc domu takiego jak np. mój jest dużo niższy niż ogrzewania nawet zwykłym węglem a komfort bezcenny ..!!i podajesz tylko w/w dane tj koszt bez kWh to nie potwierdza tej tezy, a jestem pewny że to bzdura - i jestem w stanie to udowodnić. Odnośnie smrodu z komina to faktem jest, że czasem coś czuć, ale na moim osiedlu jest to rzadkość a większość ma kotły na opał stały, ludzie potrafią już palić w piecach bez smrodzenia, osobiście potrafię przez tydzień tak dokładać do kominka, że nawet na moment nikt nie ujrzy dymu. Ci co palą węglem zwykle na krótko zakopcą przy rozpalaniu, potem już bez dymu i smrodu - na moim osiedlu można wytrzymać. Z drugiej strony to mam wentylację grawitacyjną, może przy WM smród bardziej dokucza. Kbab czy ty masz jakiś problem z wiarą czy tylko jak ktoś ma inny wynik to wszystko negujesz ..........!!!!???????Piszesz że twój koszt nośników energi ze to tyle ... kw ktos Ci nie wierzy ?? Nie piszesz ile zuzywasz drewna do komnka za ilie je kupiłeś jakie zuzycie gazu i kosztpodłączenia opłat stałych ile razy dziennie wietrzysz mieszkanie czy ogrzewasz garaż bo ja np.tak twój metraż i mój to dwa różne światy jak przygotowujesz c.w.uile osób mieszka jakie mają nawyki itd.... to generuje różne koszta dla podobnych nawet budynków. Jeśli Cie to nie przekonało oraz moj koszt ogrzewania i c.w.utwoja sprawa ... To tak jak sąsiadowi wystarcza jeden kubeł na smieci miesiecznie a ja muszę mieć dwa i jeszcze mi brakuje !!Inni użytkownicy forum piszą o peletach czy paleniu zbożem. Tylko ceny zboża to juz jest kosmos powyżej 750zł za tone zboża a pelety tez za darmo nie są nie wspominając o gazie z butli czy oleju ..! Niektórzy wolą wykańczac domy na gotowo z firankami a w kotłowni np.piec na miał bo kredytu by brakło i co by na to znajomi powiedzieli jak by nie było mebli i uzerają sięczesto nie mając doświadczenia ( bo całe zycie w bloku gdzie kaloryfer sam grzał) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 22.03.2011 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 Z drugiej strony to mam wentylację grawitacyjną, może przy WM smród bardziej dokucza. . Przy WM w ogóle nie dokucza bo w centrali są filtry - EU5 wystarcza, żeby dym nie wlatywał z zewnątrz do domu [sprawdzone gdy na pobliskim cmentarzu jakiś kretyn podpalił śmietnik i zasmrodził całą okolicę]. Można założyć nawet EU9 gdy ktoś lubi. Mogłeś już dołożyć trochę grosza do WM skoro na PC Cię było stać [a może już nie wystarczyło] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sabina i Grzegorz 22.03.2011 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 suspenser to przełożyłes post od kbab !! Ja reku nie zakładałem jak i odkurzacza centralnego bo moja kobita nie chciała .. ale jacuzzi i klime tak ...! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 22.03.2011 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 Bardzo fajna dyskusja ale robi jeszcze większy mętlik w głowie niż przed jej przeczytaniem. Jestem na razie na etapie projektu i doboru źródła ogrzewania domu i po otrzymaniu od kilku firm oferty PC mało z krzesła nie spadłem - najtańsza była za 56 tys netto (z wentylacją mechaniczną w zestawie) a najdroższa za 120 tys netto! Zastanawiam się gdzie znaleźć można taką za 10 tys., która ogrzeje dom 200 m2 i wodę do niego dla 4 osobowej rodziny?? To w kwestii PC i OT... Co do samych kotłów to po wizycie na TARBUDzie wcale nie jestem pewien czy piece w XXI wieku nie sprawdzą się dobrze - nowe rozwiązania w piecach na eko-groch z wydajnością powyżej 92% i filtrami, Piece na zagazowanie drewna Orlańskiego, Piece na pelety i organikę czy wspomniane Fuzzy Logic są dość zachęcającymi konstrukcjami i na tyle mocno podważyły moją chęć posiadania PC, że wstępnie zdecydowałem się właśnie na piec jako jeden z wielu elementów dostarczania energii. Dodatkowo bardzo po macoszemu w wątku jest traktowana dywersyfikacja źródeł ciepła. W miejscu gdzie będę się budował tylko ostatniej zimy zdarzyło się sześć przerw w dostawie prądu - przy czym jedna trwała aż 3 dni przy ostrym mrozie! Sąsiedzi rodziców, którzy tam mieszkają mieli nie lada problem z pompą ciepła. Teraz zainwestowali dodatkowo w piec na eko-groszek. Niektórzy koledzy pisali tutaj o zaletach pieców mogących spalić cokolwiek na ruszcie bez potrzeby zasilania - i takie rozwiązanie mnie przekonuje! Jednakże biorę pod uwagę również to aby sam piec nie musiał ostro pracować - dlatego chcę również zainwestować w rekuperacje z wymiennikiem powietrznym oraz solary - pozwoli to odciążyć nowoczesny piec aby jego użytkowanie stało się mniej kłopotliwe. 56 tys netto z WM to całkiem ciekawa oferta [zależy jeszcze jaka WM bo cena porządnej to ok. 20 tys], tylko czy ta PC jest dobrana do +22 st w domu gdy na zewnątrz będzie -25 st ? Tą za 10 tys potrafi zbudować Liwko - może daj mu zarobić z 10 tys to zamontuje ci taką i będziesz sporo do przodu Co do wyboru kotła to polecam wątek: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?65781-RANKING-KOT%C5%81%C3%93W-NA-EKO-GROSZEK/page253 Napisz tam co polecili i za ile, żebyś niepotrzebnie nie przepłacił za jakiś "bajer" nic nie wnoszący. Co do dywersyfikacji to fakt, mam mały agregat z odzysku i zapas benzyny, więc w razie czego sam sobie wytworzę prąd i ogrzeję dom nawet gdyby przez miesiąc nie było prądu, na krótsze przerwy można mieć UPS [wg mnie nie warto, chyba, że ktoś chce koniecznie, bo kocioł nawet po 6-8 godz. braku prądu wystartuje sam]. Gdybym nie miał agregatu to w razie braku prądu mógłbym założyć dodatkowy ruszt żeliwny [jest w zestawie], otworzyć drzwiczki i palić na nim węglem, drewnem itp. tradycyjnie, a dobrze wykonana instalacja rozprowadzi ciepło grawitacyjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 22.03.2011 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 suspenser to przełożyłes post od kbab !! Ja reku nie zakładałem jak i odkurzacza centralnego bo moja kobita nie chciała .. ale jacuzzi i klime tak ...! Ech tak cytujesz, że nie widać co jest cytatem a co wpisem W każdym razie kbab też już się dowiedział No widzisz - ja nie mam klimy, ale GWC do reku [za 3 tys zł komplet wykonany przez firmę od wentylacji], który działa podobnie [do +32 na zewnątrz miałem w środku ulubione +22] pobierając dużo mniej prądu [maks 130 W przy pełnej wydajności]. Czy PC przypadkiem nie miała działać jak klima [tak mi reklamował ją jeden ze sprzedawców] ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 22.03.2011 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 (edytowane) re Sabina i Grzegorzrozpisujesz spore "kolaboraty" kiedy dla wszystkich jest ważne co innego, tj wynik z OZC, zapotrzebowanie na energię faktyczne - czy potwierdza wynik OZC, przy kosztach najważniejsza jest cena kWh (bez problemu można ją wyliczyć dla każdego nośnika energii) - tu warto skorzystać z wiedzy tych którzy uzyskują to najtaniej. Takich danych nie podajesz, chociaż pc niektóre wyświetla, co kogo obchodzą Twoje 2 kubły na śmieci - zamów kontener. Jak chcesz to Ci wyjaśnię jak wklejać "cytaty" bo widzę, że masz z tym problem. Edytowane 22 Marca 2011 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 22.03.2011 08:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 56 tys netto z WM to całkiem ciekawa oferta [zależy jeszcze jaka WM bo cena porządnej to ok. 20 tys], tylko czy ta PC jest dobrana do +22 st w domu gdy na zewnątrz będzie -25 st ? Tą za 10 tys potrafi zbudować Liwko - może daj mu zarobić z 10 tys to zamontuje ci taką i będziesz sporo do przodu Z pierwszym dokładnie się zgadzam. Odliczając wentylację wyjdzie niewiele drożej (a może podobnie) niż kocioł, komin, dodatkowe metry kotłowni i solary. Drugie jest mocno zmanipulowane;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 22.03.2011 08:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 Co do braku prądu przez kilka dni to ci większość systemów nie pomoże a przy dobrze ocieplonym domach nie to jest największym problemem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 22.03.2011 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 (edytowane) Z pierwszym dokładnie się zgadzam. Odliczając wentylację wyjdzie niewiele drożej (a może podobnie) niż kocioł, komin, dodatkowe metry kotłowni i solary. Drugie jest mocno zmanipulowane;) czyżby??? najtańsza była za 56 tys netto (z wentylacją mechaniczną w zestawie) a najdroższa za 120 tys netto! jeśli sam będziesz coś kombinował to dolicz vat 23%. Czy manipulacją jest to, że ktoś chciałby się zmieścić w kosztach domu za 200-300k zł? Dla takich te oferty ko kosmos, na pewno wybiorą tańsze systemy, zwłaszcza że koszty eksploatacji wcale nie muszą się mocno różnić. Edytowane 22 Marca 2011 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 22.03.2011 08:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 czyżby??? jeśli sam będziesz coś kombinował to dolicz vat 23%. Czy manipulacją jest to, że ktoś chciałby się zmieścić w kosztach domu za 200-300k zł? Dla takich te oferty ko kosmos, na pewno wybiorą tańsze systemy, zwłaszcza że koszty eksploatacji wcale nie muszą się mocno różnić. A dlaczego samemu??? Przecież to był kosztorys firmy więc nie 23% a 8. Licząc wentylację za 20tyś, kocioł z podajnikiem 10tyś, komin 5tyś, dodatkowe 5m2 kotłowni 10tyś, solary 10tyś=55tyś Jeżeli była duża różnica to właśnie znikła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 22.03.2011 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 (edytowane) mam nieco inne zdanie na temat kosztów - pewnie się domyślasz, że zarzucam Ci manipulację, ale zostańmy przy opiniach rozbieżnych, gdzieś przeczytałem że opinia jest jak d**a - każda inna. O kosztach poniesionych mogą się wypowiedzieć ci którzy taki system mają, jak tacy czytają Twoje wypociny to wyrabiają sobie odpowiednią opinię o Tobie - wcześniej sporo takich znalazłem. Edytowane 22 Marca 2011 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 22.03.2011 09:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 mam nieco inne zdanie na temat kosztów - pewnie się domyślasz, że zarzucam Ci manipulację, ale zostańmy przy opiniach rozbieżnych, gdzieś przeczytałem że opinia jest jak d**a - każda inna. O kosztach poniesionych mogą się wypowiedzieć ci którzy taki system mają, jak tacy czytają Twoje wypociny to wyrabiają sobie odpowiednią opinię o Tobie - wcześniej sporo takich znalazłem. Mi zarzucasz manipulację? W którym momencie? Podaję ceny userów z forum, żadnych innych. Dziwne kbab bo to najczęściej z twoim liczeniem kWh nikt nigdy nie chciał się zgodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
headpoint 22.03.2011 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 Co do braku prądu przez kilka dni to ci większość systemów nie pomoże a przy dobrze ocieplonym domach nie to jest największym problemem. dlatego uważam, że najlepiej dysponować źródłem ciepła niezależnym od energii - jak na przykład piec z rusztem Licząc wentylację za 20tyś, kocioł z podajnikiem 10tyś, komin 5tyś, dodatkowe 5m2 kotłowni 10tyś, solary 10tyś=55tyś trochę dziwnie to liczysz - wentylacja 20 tys to fakt ale odejmij koszty jakie oszczędzasz na oknach, kominach itd. komin 5tys - fakt - ale i tak był w projekcie, 5m2 kotłowni - jak ktoś ma już odpowiednią to może to wykluczyć, solary z dotacją to ok. 6 tys. - czyli w sumie wychodzi trochę ponad 20 tys. A czy ktoś z Was liczył już różnicę w czasie zwrotu inwestycji zarówno dla nowoczesnego pieca jak i dla PC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 22.03.2011 17:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 (edytowane) dlatego uważam, że najlepiej dysponować źródłem ciepła niezależnym od energii - jak na przykład piec z rusztem trochę dziwnie to liczysz - wentylacja 20 tys to fakt ale odejmij koszty jakie oszczędzasz na oknach, kominach itd. komin 5tys - fakt - ale i tak był w projekcie, 5m2 kotłowni - jak ktoś ma już odpowiednią to może to wykluczyć, solary z dotacją to ok. 6 tys. - czyli w sumie wychodzi trochę ponad 20 tys. A czy ktoś z Was liczył już różnicę w czasie zwrotu inwestycji zarówno dla nowoczesnego pieca jak i dla PC? Najlepszym systemem zastępczym jest dobre ocieplenie, jeszcze nikt lepszego nie wymyślił. Jak będziesz miał bardzo dobrze ocieplony dom to nawet świeczką go ogrzejesz;) Co niektórzy wiedzą o czym piszę. Z tą wentylacją masz rację, w ogóle bym jej nie liczył bo to wentylacja a nie system CO i CWU. Ale odejmując ją od tamtej kwoty zostaje tylko 36tyś netto. co jest już kwotą ciekawą. Komina nie trzeba budować mimo że był w projekcie więc te pieniądze są zaoszczędzonymi pieniędzmi. Co do solarów to bywa różnie ale najczęściej z dotacją za przyzwoite solary trzeba zapłacić i tak 10tyś. Metrów kotłowni z kotłem na paliwo stałe już nie do wszystkiego wykożystasz więc są metrami zapłaconymi tylko do kotłowni. Przy PC możesz zrobić pralnie czy suszarnie. Owszem, zawsze można do jakiejś kwoty się przyczepić bo jak Polska długa tyle cen ale suma sumarum oba systemy mogą wyjść w podobnych pieniądzach. Jedno co zawsze będzie różnić oba systemy to komfort czystości i bezobsługiwości systemu z PC Pzdr Edytowane 22 Marca 2011 przez Liwko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts