Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Po co komu piec w XXI wieku?

Liwko

Recommended Posts

Ciągle uważam, że nie należy tak bardzo się odcinać od innych możliwości ogrzewania domu.Nigdy nie wiadomo. A koszt komina nie jest taki kosmiczny, gorzej później jak trzeba myśleć jak go dorobić. Osobiście komin i tak bym zrobiła, a w razie "w" może się przydać. Poza tym kotłowania może być np. na rowery tudzież inne rzeczy, jeżeli ktoś nie ma garażu, a z kotłowni ma wyjście na zewnątrz.

• Odpowiedzi 272
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dom ma bardzo dobrze ocieplony więc rachunki nie będą stanowiły żadnego problemu. Prawdopodobnie będzie ten kocioł na miał do sprzedania, nie chcesz kupić?

Ale co jeszcze najciekawsze, on ten miał ma za połowę ceny;)

Jak twój kolega okaże się mądrzejszy od ciebie to tego kotła nie sprzeda ani nie wyrzuci. Jak w zimie pierdyknie parę drzew na linie przesyłowe to ci w tym bardzo dobrze ocieplonym domu dupa do taboreta przymarznie a on narzuci tego paskudnego, brudnego miału jeszcze za pól ceny i będzie miał ciepło. Pomyśli wtedy: dobrze że tego Liwko nie posłuchałem.

Widziałeś tej zimy przez jaki okres czasu ludzie nie mieli prądu ?

Jak twój kolega okaże się mądrzejszy od ciebie to tego kotła nie sprzeda ani nie wyrzuci. Jak w zimie pierdyknie parę drzew na linie przesyłowe to ci w tym bardzo dobrze ocieplonym domu dupa do taboreta przymarznie a on narzuci tego paskudnego, brudnego miału jeszcze za pól ceny i będzie miał ciepło. Pomyśli wtedy: dobrze że tego Liwko nie posłuchałem.

Widziałeś tej zimy przez jaki okres czasu ludzie nie mieli prądu ?

No tak agregat tylko będzie musiał sobie kupić i bańkę benzyny. A może też sobie taki kupię? Ale po co, Temperatura spada mi w ciągu jednego dnia bez grzania przy mrozach o jeden stopień, im niżej tym wolniej. Tydzień wytrzymam a po tygodniu jakąś imprezę zrobię by mi nachuchali do środka i znowu parę dni dam rady:D

Żarty żartami ale najważniejsze jest dokładne ocieplenie. Każdy powinien to zrozumieć.

Z tą wentylacją masz rację, w ogóle bym jej nie liczył bo to wentylacja a nie system CO i CWU. Ale odejmując ją od tamtej kwoty zostaje tylko 36tyś netto. co jest już kwotą ciekawą.

Komina nie trzeba budować mimo że był w projekcie więc te pieniądze są zaoszczędzonymi pieniędzmi. Co do solarów to bywa różnie ale najczęściej z dotacją za przyzwoite solary trzeba zapłacić i tak 10tyś. Metrów kotłowni z kotłem na paliwo stałe już nie do wszystkiego wykożystasz więc są metrami zapłaconymi tylko do kotłowni. Przy PC możesz zrobić pralnie czy suszarnie.

Owszem, zawsze można do jakiejś kwoty się przyczepić bo jak Polska długa tyle cen ale suma sumarum oba systemy mogą wyjść w podobnych pieniądzach.

Jedno co zawsze będzie różnić oba systemy to komfort czystości i bezobsługiwości systemu z PC

Pzdr

Za szybko odjąłeś te 20 tys na wentylację nie wiedząc jaką zaproponowali [poza tym ja pisałem o 20 tys brutto] - na kiepskim osprzęcie można ją zrobić dużo taniej [np. zamiast za centralę dać 9 tys możesz kupić gorszą za 2 tys], ja pisałem o porządnej z GWC, a przecież nie wiesz jaką ujmuje tamta oferta.

Komin murowany z cegieł kosztował mnie maks 3 tys, solarów nie mam bo szkoda mi kasy na takie zbytki [wrzucenie węgla i wyrzucenie popiołu raz w miesiącu przy grzaniu CWU to żaden problem], a jak będę chciał być wygodny podłączę wtyczkę grzałki elektrycznej zasobnika i wyłączę kocioł.

U mnie w malutkiej kotłowni [ok. 5 m2] jest kocioł, zmiękczacz, zasobnik CWU - kiepsko widzę tam możliwość suszenia prania [wilgoć] gdyby była tam PC z zasobnikiem i zmiękczacz.

No tak agregat tylko będzie musiał sobie kupić i bańkę benzyny. A może też sobie taki kupię? Ale po co, Temperatura spada mi w ciągu jednego dnia bez grzania przy mrozach o jeden stopień, im niżej tym wolniej. Tydzień wytrzymam a po tygodniu jakąś imprezę zrobię by mi nachuchali do środka i znowu parę dni dam rady:D

Żarty żartami ale najważniejsze jest dokładne ocieplenie. Każdy powinien to zrozumieć.

Do PC to sporego agregatu będziesz potrzebował i cysterny benzyny :-D

Jeśli sąsiad ma dobrze zrobioną instalację to zadziała grawitacyjnie i pojedzie bez agregatu dorzucając zwykłego węgla ręcznie co kilka godzin.

Ten 1 stopień to spada przy ilu na zewnątrz i wewnątrz ?

najdroższa za 120 tys netto! Zastanawiam się gdzie znaleźć można taką za 10 tys.

Ja Ci zainstaluję, za 200tys, nie ma sprawy ;-) Tak właśnie konstruowane są te najdroższe oferty. A może się uda... Dlatego nie należy ich brać pod uwagę, ani się nimi specjalnie podniecać. Muszę Cię też rozczarować, za 10kzł nie zainstalujesz do takiego domu, ale jeśli masz zapotrzebowanie na 8-10kW i trochę miejsca na działce, to w 25kzł masz szansę się zmieścić.

Edytowane przez rwxw

Muszę Cię też rozczarować, za 10kzł nie zainstalujesz do takiego domu

no ale Liwko się w tej kwocie zmieścił więc jednak istnieje możliwość

jeśli masz zapotrzebowanie na 8-10kW i trochę miejsca na działce, to w 25kzł masz szansę się zmieścić.

wydaje mi się, że moje zapotrzebowanie będzie co najmniej 2x większe

Na chwilę obecną wybrałem piec na eko-groszek z rusztem + solary i rekuperację a dodatkowo kominkowy piec kaflowy - aczkolwiek jestem na etapie projektu i wiele może się zdarzyć dlatego poszukuję rozwiązań, które będą dla mnie najkorzystniejsze finansowo już na etapie inwestycji i zwrócą się w miarę szybko w porównaniu z rozwiązaniami konkurencyjnymi a także zapewnią bezpieczeństwo i niezależność. Sam dom będzie dość dobrze ocieplony. Obawiam się jednak, że PC zwracają się dość długo i są zbyt zależne od dostaw prądu a biorąc pod uwagę postęp w technice ich konstruowania i spadek cen zastanawiam się czy za 5 lat nie będą to systemy o 500% wydajniejsze i o 90% tańsze.

Mpoplaw bardzo słuszna uwaga :p Działki nie sa za darmo, a koszenie to też paliwo i czas.

Ja mam dużą działkę, już taką kupiłam. Ale nie potrafię się zdecydować w tej chwili na jakies rozwiązanie (pompa czy nie).

Pewnie zdecyduję po wycenach. Jedno jest pewne, rekuperacji nie będzie. A zamontowanie ogrzewania podłogowego będzie zależało od źródła ciepła. Przy piecu na paliwo stałe podłogówka nie jest wskazana w całym domu.

Liwko a ty robiłeś projekt na te odwierty? Żeby to było wszsytko zgodnie z prawem trzeba do odwiertów mieć nie pamiętam czy pozwolenie, ale projekt i zgłoszenie muszą być na pewno. A to też kosztuje ekstra. I problem.

A tak z ciekawości, gdzie trzymasz węgiel ?

Już pisałem - w garażu - paleta zajmuje 120x80xmax 150 cm i stoi sobie grzecznie w rogu - mieści się na niej 1 tona co starcza na połowę zimy, gdy się kończy dokupuję drugą.

W tym roku kupię większy zapas wiosną [bo taniej] i postawię pod wiatą te 4 palety co wystarczy na rok CO i CWU.

i dyskusja zatoczyła koło

dla przypomnienia, na początku tego wątku pytałem czemu nie wliczacie ekstra kosztu dodatkowego miejsca na działce dla poziomego DZ skoro tak ochoczo liczycie kominy oraz każdy m2 w piwnicy na skład węgla ?? u mnie działki chodzą po 100-200zł/m2 poziome DZ o mocy 8-10KW wymagało by więc inwestycji ok 100tyś w powiększenie działki żeby było gdzie je wcisnąć, tak więc pytam po raz kolejny u was to ziemię za darmo rozdają ??

PS na początku tego wątku pytałem tez ile kosztuje praca przy koszeniu trawy na tej ekstra powiększonej działce na potrzeby poziomego DZ, to w kontekscie tego o obsłudze kotła węglowego

szukając danych o pompie ciepła na stronie anglojęzycznej wpadłem kiedyś na opracowanie do pracy licencjackiej nt. TCO ogrzewania w domu. (dla niewtajemniczonych Total Cost of Ownership, jest to całkowity koszt pozyskania, instalowania, użytkowania, utrzymywania i w końcu pozbycia się aktywów w firmie /tutaj w domu/ na przestrzeni określonego czasu).

Koleś liczył nie tylko czas na prace przy obsłudze kotła, ale także wszystkie koszty uboczne jak prąd zasilający piec na węgiel; jak benzynę do kosiarek dla osób chcących ogrzewać się jakaś odmianą kompostu itp z zakupem kosiarką włącznie, co jest oczywiste. I najtaniej mu wyszła w TCO pompa ciepła.

Z tym, że kosztu zakupu działki nie liczył. Sądzę, iż autor nie zakładał doboru (zakupu) działki pod ogrzewania. Ile % osób wybiera działkę ze względu na system grzewczy? Może jakieś promile. Jakieś 99% ludzi dostosowuje ogrzewanie do działki i budynku.

A co do kominów i m2 budowanej kotłowni to z decyzję o ich budowie lub nie, świadoma podejmuje 80-90% inwestorów (przypomnę normalna kotłownia w projekcie gotowym to jakieś 4 m2 pod gaz lub olej, ale nie ekogroszek czy miał). Tak więc uzasadnione jest liczenie kominów i m2 kotłowni, ale już zakup działki to bezsens.

p.s. jak liczycie kalkulację ogrzewania prąd kontra PC i liczycie czas zwrotu inwestycji to pamiętajcie o nowych cenach prądu zależnych od emisji CO2!! Zmieni to wam proporcje diametralnie. W tym wypadku najbardziej oszczędni niech szukają coś na zboża lub słomę :) najlepiej z własnego pola :) z tym, że nikogo do zakupu pola nie zachęcam i liczenia go w TCO - takie pole najlepiej już mieć (w spadku :) )

Trudno i darmo, palacze, ale powierzchnię kotłowni i składu opału TRZEBA wliczyć do kosztów ogrzewania kotłem. Podobnie jak komin. Za te 3 składniki (kotłownia + skład + komin) to ja sobie cały system grzewczy sfinansowałem i pewnie ogrzewanie za rok lub dwa.

Nie do końca się zgodzę - ja mam w projekcie dużą kotłownię i składzik więc jeśli się zdecyduję na PC to co mam z tym zrobić? Nie budować? Wykorzystać na co? Mam garaż, pomieszczenia gospodarcze, garderoby, schowki, warsztacik, spiżarkę i masę innego miejsca, więc co? Zostanie pusta przestrzeń na ziemniaki? Dość drogi schowek na te ziemniaki :) Więc nawet zakładając PC muszę doliczyć koszty tej kotłowni i jej wentylację - czy to kominem grawitacyjną czy mechaniczną. Z drugiej strony faktycznie trzeba do PC doliczyć dodatkowy metraż na działce - stratny na nią.

Faktycznie może ogrzewanie PC jest bardziej opłacalne w domach typu 140 m2 biorąc pod uwagę dodatkowe koszty związane z kotłownią, kominami itd ale w większych już domach zaczyna być to dość nieopłacalne na chwilę obecną.

Nie do końca się zgodzę - ja mam w projekcie dużą kotłownię i składzik więc jeśli się zdecyduję na PC to co mam z tym zrobić? Nie budować? Wykorzystać na co? Mam garaż, pomieszczenia gospodarcze, garderoby, schowki, warsztacik, spiżarkę i masę innego miejsca, więc co? Zostanie pusta przestrzeń na ziemniaki? Dość drogi schowek na te ziemniaki :) Więc nawet zakładając PC muszę doliczyć koszty tej kotłowni i jej wentylację - czy to kominem grawitacyjną czy mechaniczną. Z drugiej strony faktycznie trzeba do PC doliczyć dodatkowy metraż na działce - stratny na nią.

Faktycznie może ogrzewanie PC jest bardziej opłacalne w domach typu 140 m2 biorąc pod uwagę dodatkowe koszty związane z kotłownią, kominami itd ale w większych już domach zaczyna być to dość nieopłacalne na chwilę obecną.

nie znam nikogo kto kupował działkę większą tylko po to aby się zmieściło DZ poziome od PC. W takim układzie to najbardziej się opłaca PC z Dz powietrznym lub pionowym. powtórzę. Ludzie dobierają ogrzewanie do tego co mają a nie działkę do ogrzewania.

A co do twojego budynku to skoro masz dużą kotłownie (6-9 m2 to normalne kotłownie, Ty może masz z 12m2?) a wystarczy Ci pod PC maks 5m2 i do tego piszesz iż masz "masę innego wolnego miejsca" - z 10m2 i więcej - to wyrzuć swój projekt!! Nowy projekt indywidualny to z 4-5 tysięcy. Zaoszczędzisz z 7m2 na kotłowni i 10m2 lub więcej na wolnym miejscu. Minimum 17m2! Co przy koszcie budowy minimum 2000 daje 34 tysiące! Dokładasz 15 tys i PC pionowa - bez straty działki!!

nie musisz dziękować za ten jakże banalny pomysł racjonalizatorski!

A co do twojego budynku to skoro masz dużą kotłownie (6-9 m2 to normalne kotłownie, Ty może masz z 12m2?) a wystarczy Ci pod PC maks 5m2 i do tego piszesz iż masz "masę innego wolnego miejsca" - z 10m2 i więcej - to wyrzuć swój projekt!! Nowy projekt indywidualny to z 4-5 tysięcy. Zaoszczędzisz z 7m2 na kotłowni i 10m2 lub więcej na wolnym miejscu. Minimum 17m2! Co przy koszcie budowy minimum 2000 daje 34 tysiące! Dokładasz 15 tys i PC pionowa - bez straty działki!!

nieee no zyskam więcej bo mam poddasze, z którego odejmie się drugie 17m2!! Wtedy zyskam nawet 64 tys zł więc w sumie będzie dobra pompa a jedno dziecko najwyżej będzie spało w łazience! ;) Sorry ale czasy gdy szałas budowało się wokół ogniska już przeminęły.

Swoją drogą dostałem kolejne kosztorysy - wymiennik dolny pionowy - na podzespołach Danfossa 52.000 brutto, na PPC 48.000 brutto z instalacją i odwiertami. Nadal mnie to nie przekonuje - może ktoś mógłby polecić jakiegoś dobrego wykonawcę, któremu można podesłać wykonanie oferty?

i trafiłeś w sedno, nie wszystkie działki nadają się dla PCi, niektóre w zabudowie szeregowej mają 300-400m2 łącznie, a tytuł tego wątku sugeruje że wszyscy od jutra tylko PCi, co dla poniektórych oznaczało by bezpośrednio astronomiczne koszty zakupu obok dodatkowej powierzchni

PS. to opracowanie TCO czy aby przypadkiem nie dotyczyło Szwecji, tam każda z działek jest duża z powodu małego zaludnienia, a do tego ich DZ to w większości jezioro albo morze, czyli ułamek kosztów naszych rurek z glikolem, i dlatego pominęli koszt zakupu działki

Jeśli chodzi o Szwecję,to wg.mojej wiedzy przeważają odwierty pionowe...i to zazwyczaj w SKALE,do głębokości 200-300m.Jedna nitka,na dom o pow.do 200M2.Drugim,bardzo popularnym źródłem ciepła,jest PC/powietrze-woda.To tak,dla informacji,wszystkim forumowiczom.:)

na początku tego wątku pytałem czemu nie wliczacie ekstra kosztu dodatkowego miejsca na działce dla poziomego DZ

Jak już ktoś napisał, raczej nikt nie kupuje się działki pod pc. Kolektor poziomy można zrobić jeśli ktoś ma "wolne" miejsce, jak nie ma to pech. Często jednak tak jest - np. ja mam nad kolektorem oczko, trawę, małe drzewka, kompostownik, a więc to co i tak bym miał.

Chyba już jednak czas zakończyć dyskusję nad metrami przeznaczonymi na kotłownie, czy cokolwiek innego. Warto jednak, żeby mit o wyjątkowo drogich i ekskluzywnych pompach ciepła prysł, gdyż przy odrobinie operatywności takie cudo można mieć w cenie nowoczesnej kotłowni węglowej + 10-15kzł, więc to nie żaden kosmos. Oferty po 100kzł można tylko do śmietnika włożyć. Każdy podejmie taką decyzję, jaką będzie chciał, ale czasem warto przynajmniej zerknąć poza popularny standard.