rwxw 23.03.2011 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 wydaje mi się, że moje zapotrzebowanie będzie co najmniej 2x większe Zanim podejmiesz jakiekolwiek decyzje, proponuję, żebyś oparł się przynajmniej na szacunkach ozc, a nie tylko na przeczuciach. Projekt powinien zawierać jakieś wyliczenia. Będziesz wiedział konkretnie. Jeśli okaże się, że rzeczywiście potrzebujesz 20kW, to proponuję popracować nad projektem, żeby tą wartość znacząco zmniejszyć. Chyba że budujesz coś co będzie miało ponad 500m2, a wtedy nie ma rady... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 23.03.2011 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 A co do kominów i m2 budowanej kotłowni to z decyzję o ich budowie lub nie, świadoma podejmuje 80-90% inwestorów (przypomnę normalna kotłownia w projekcie gotowym to jakieś 4 m2 pod gaz lub olej, ale nie ekogroszek czy miał). Tak więc uzasadnione jest liczenie kominów i m2 kotłowni, ale już zakup działki to bezsens. p.s. jak liczycie kalkulację ogrzewania prąd kontra PC i liczycie czas zwrotu inwestycji to pamiętajcie o nowych cenach prądu zależnych od emisji CO2!! Zmieni to wam proporcje diametralnie. W tym wypadku najbardziej oszczędni niech szukają coś na zboża lub słomę najlepiej z własnego pola z tym, że nikogo do zakupu pola nie zachęcam i liczenia go w TCO - takie pole najlepiej już mieć (w spadku ) 4m2 zwykle wystarczy na kocioł na ekogroszek. Podwyżka prądu bardziej obciąży kosztami PC niż kocioł na ekogroszek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 23.03.2011 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 Jak już ktoś napisał, raczej nikt nie kupuje się działki pod pc. Kolektor poziomy można zrobić jeśli ktoś ma "wolne" miejsce, jak nie ma to pech. Często jednak tak jest - np. ja mam nad kolektorem oczko, trawę, małe drzewka, kompostownik, a więc to co i tak bym miał. Chyba już jednak czas zakończyć dyskusję nad metrami przeznaczonymi na kotłownie, czy cokolwiek innego. Warto jednak, żeby mit o wyjątkowo drogich i ekskluzywnych pompach ciepła prysł, gdyż przy odrobinie operatywności takie cudo można mieć w cenie nowoczesnej kotłowni węglowej + 10-15kzł, więc to nie żaden kosmos. Oferty po 100kzł można tylko do śmietnika włożyć. Każdy podejmie taką decyzję, jaką będzie chciał, ale czasem warto przynajmniej zerknąć poza popularny standard. Podaj więc proszę jak za te 25 tys zbudować PC dla domu z zapotrzebowaniem na CO + CWU 12 kW [150m2 + garaż 24 m2] bo szwagier buduje dom i chętnie mu doradzę PC jeśli to tak tanie rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 23.03.2011 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 pzdr A jak się zrobi samo ogrzewanie prądem lub powietrzną PC to i tematu działki pod poziome DZ nie ma. A jak się ma dostawy po 150 kg węgla zimą to składu nie trzeba robić - czy to równie "ciekawy" argument jak te powyżej ? Dla wyjaśnienia - prąd pioruńsko drogi [lub kosztowna inwestycja w bardzo dobre docieplenie, okna 3 szybowe itd.], a powietrzna PC nie zadziała przy -20 st i co wtedy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 23.03.2011 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 (edytowane) Podaj więc proszę jak za te 25 tys zbudować PC dla domu z zapotrzebowaniem na CO + CWU 12 kW [150m2 + garaż 24 m2] bo szwagier buduje dom i chętnie mu doradzę PC jeśli to tak tanie rozwiązanie. Duże zapotrzebowanie jak na taki metraż. W pierwszej kolejności proponuję popracować jak zejść do 8-10kW. Bez grzania garażu nie powinno być z tym żadnego problemu. Proponuję nad tym popracować bez względu na rodzaj ogrzewania, bo teraz można to zrobić niewielkim kosztem wprowadzając niewielkie modyfikacje. Warto poczytać o domach pasywnych i zastosować z nich to, co tanim kosztem da się użyć na naszej budowie. Do takich tanich rzeczy można zaliczyć więcej styropianu na ścianach, grubo granulatu z wełny na strychu, uszczelnienie taśmą szczelin montażowych okien, drzwi, gipskartonów. Cudów nie trzeba. Ja wiele rzeczy mam spartolonych, okna zwykłe z podwójną szybą 1.1, sporo większą powierzchnię, a zapotrzebowanie na ciepło mniejsze... Przechodząc do pc. Liwko podawał linki do nowych pomp tej mocy po około 15kzł. Można też zorganizować tańszą, używaną. Ale załóżmy te 15kzł za nówkę. Jeśli ziemia to nie piasek, to do tego proponuję kolektor płaski np. 5x150m PE32 bez studzienki, z rurami wprowadzonymi do "kotłowni". Rozdzielacz ze złączek skręcanych lub zgrzewanego PP. Zamiast glikolu tańszy roztwór spirytusu. Zasobnik na cwu emaliowany, np. taki jak u Liwka. Szczegóły, jak to zrobić (z kosztami) opisałem w stopce i pokażą się po naciśnięciu "TU". Nie trzeba robić wszystkiego samemu, można pokierować zwykłymi robotnikami budowlanymi. Na prawdę nie jest to trudne. Oczywiście najlepiej wszędzie podłogówka, ale to już instalacja wewnętrzna, więc inna bajka - instalację wewnętrzną i tak musisz mieć. Przy pc odpada problem mieszacza, więc jest nieco tańsza niż przy wysokotemperaturowym źródle. Edytowane 23 Marca 2011 przez rwxw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
headpoint 23.03.2011 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 Zanim podejmiesz jakiekolwiek decyzje, proponuję, żebyś oparł się przynajmniej na szacunkach ozc, a nie tylko na przeczuciach takie wyliczenia na podstawie projektu dostawałem od pewnych firm. Oczywiście nie wszystkie ale było to zwykle między 11kW do 21kW w zależności od tego czy chcieli kompleksowo wykonywać również dla basenu. Minimalnie w zestawach z rekuperatorem i wymiennikiem gruntowym wyliczali 11kW przy pow. >190cm 200m2 i Uo=0,13. Cały czas czekam jeszcze na inne propozycje - jeśli taka pompa wyjdzie faktycznie w cenie 2x piec to wtedy warto się zastanawiać już na poważnie w mojej sytuacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 23.03.2011 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 było to zwykle między 11kW do 21kW Rozbieżności spore, ale 11kW brzmi dużo lepiej. Jeśli basen kryty, to zapotrzebowanie będzie, nie ma siły... Spróbuj się zastanowić, czy nie da się drobnymi modyfikacjami (jak pisałem w poprzednim poście) zejść jak najniżej. Może spróbuj samemu oszacować ozc za pomocą popularnego programu i zastanowić się nad modyfikacjami - zmieniasz i widzisz jaki to daje efekt. Może się coś uda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 24.03.2011 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 mógł bym wygospodarować maksymalnie 100m2 trawnika dla DZ......zaczynali swoje oferty od 70tyś, nikt nawet nie próbował zejść niżej No to pech, nie masz szans na kolektor poziomy i jesteś skazany na dużo droższy pionowy. Tu ceny odwiertów niestety nie przeskoczysz, bo nie każdy ma wiertnicę. Cenę za 1m można obniżać robiąc wiele płytkich odwiertów (jak ma Liwko np. po 10m). Widziałem (to forum, aledrogo) oferty na odwierty poniżej 100zł/m (chyba nawet koło 65zł/m w piachach na aledrogo). U Ciebie trzeba by wywiercić przynajmniej 200-250m, a więc kolektor to z grubsza 15-20kzł. Do tego pc za 15kzł, spirytus i reszta bez studzienki za 5kzł i oddalamy się od tych podanych przez Ciebie ofert za 70kzł. Robi się mniej więcej 40kzł, więc sporo mniej. Jak widać słabo szukałeś, albo wymagasz kompleksowej obsługi. Kup pc u producenta, zleć kolektor wiertaczowi, a podłączenie lokalnemu hydraulikowi i zamkniesz się w tych szacowanych 40kzł. Kompleksowa usługa zawsze jest sporo droższa i tak to już jest. Po co mają schodzić z ceną, może trafi się ktoś za 70kzł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 24.03.2011 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 (edytowane) A skład musisz zrobić, choćby ten w garażu, rozumiem też, że wstawiona tam paleta nie przeszkadza zaparkowaniu pojazdu (czy też pojazdów) ? Co ni mniej, ni więcej, oznacza, że garaż masz względnie duży.Za który musiałeś zapłacić. Bo u mnie widzisz, nawet na to w garażu nie ma miejsca, nie stać mnie było. I jeszcze jedno, powiadasz 2 tony ekogroszku na sezon. Przypomnij proszę powierzchnię swojego domu i ocieplenie (wentylację etc), bo 2 tony ekogroszku to coś ok. 11.000 kWh (uwzględniając sprawność całego systemu). I już ostatnia rzecz. Sporo było - przynajmniej u mnie - dni kiedy temp. na zewn. oscylowała wokół -20 C i silnie wiało. Rozumiem, że noszenie tych 150 kg co kilka dni odnosisz do przymusowych zajęć z survivalu (że o konieczności wykonania tej czynności przez kobietę nie wspomnę). Skład mogę mieć u szwagra w stodole i dostawę co tydzień, ale byłoby to bez sensu w praktyce - łatwiej paletę mieć w garażu. Garaż jest taki, żeby zmieściły się w nim szafki i było przejście - taki był w projekcie i gdybym miał PC na pewno bym go nie zmniejszył. Skoro nie masz w garażu 120x80 cm na podłodze to ja nie wiem jaki to garaż [nie widziałem takich], albo masz duże auto [stać Cię] Powierzchnia mojego domu to 185 m2 podłóg [150 użytkowej + 24 garaż ogrzewany do 16 st], na zimę wystarczają 2 tony węgla [od 22.09 spaliłem 2 450 kg], na rok ok 3 ton [CO+CWU] - ok 2-3 tygodnie temu zlikwidowałem spory mostek termiczny, więc będzie jeszcze lepiej. Ocieplenie ścian 15 cm, podłogi 10, skosy i strop poddasza 15+5+5 cm wełny, skosy strychu 15 cm wełny, rekuperator Nikol + GWC. Węgla dorzucam co 7-14 dni w sezonie i co 4-5 tygodni gdy grzeję CWU latem, w tych samych terminach wyrzucam popiół, dla mnie do żaden wysiłek [jak dla każdego zdrowego faceta] - noszę go "aż" ok. 6 metrów. Z tego co widziałem u znajomej to ona dorzuca węgiel wiaderkiem, faktycznie osobom słabym fizycznie może być ciężko. rwxw dzięki za odpowiedź - poczytam i przemyślę sprawę, kalkulacja dla mpoplaw też ciekawa. Edytowane 24 Marca 2011 przez SUSPENSER Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 25.03.2011 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 a może zastosuję mój wariant... wrzucam na lokatę bankową 5% Oczywiście zrobisz jak chcesz, a dziura budżetowa na pewno się ucieszy Od tych 5% odejmij podatek Belki (20% dochodu) i inflację od całej kwoty (aktualnie koło 4%, ale tendencja jest rosnąca) a inwestycja będzie przednia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
headpoint 25.03.2011 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 Dochodzi mi parę kalkulacji na różne rozwiązania ale powoli korzystając z doświadczeń finansowych innych robię sobie obliczenia inwestycyjne i albo źle liczę albo faktycznie racja z tymi pompami ciepła bo wychodzą w totalu taniej... Policzyłem sobie pi razy oko średni koszt instalacji kaloryferów + orurowanie + piec na groszek + pompa ciepła do cwu (solary drożej wychodzą) i wyszło mi koło 67.000, później obliczyłem koszt PC wraz z pionowym źródłem (na bazie kalkulacji od jednej z firm) oraz koszt ogrzewania podłogowego i wyszło mi 63.000 (tyle, że wraz z robocizną) - co powinienem jeszcze uwzględnić w tym liczeniu pominąwszy nawet koszty komina? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 25.03.2011 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 cwystarczy założyć lokatę <10tyś Jednodniową, jednak i tak jest to na poziomie inflacji. Każde paliwo będzie drożeć, ale OK, już się nie licytujmy bo to nie ma sensu. Każdy liczy sobie jak uważa, zna najlepiej warunki jakimi dysponuje i sam podejmuje decyzję z której będzie się cieszył lub nie. Ja się cieszę z wyboru i Tobie przy wybranym przez Ciebie rozwiązaniu też tego życzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sabina i Grzegorz 26.03.2011 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2011 Dochodzi mi parę kalkulacji na różne rozwiązania ale powoli korzystając z doświadczeń finansowych innych robię sobie obliczenia inwestycyjne i albo źle liczę albo faktycznie racja z tymi pompami ciepła bo wychodzą w totalu taniej... Policzyłem sobie pi razy oko średni koszt instalacji kaloryferów + orurowanie + piec na groszek + pompa ciepła do cwu (solary drożej wychodzą) i wyszło mi koło 67.000, później obliczyłem koszt PC wraz z pionowym źródłem (na bazie kalkulacji od jednej z firm) oraz koszt ogrzewania podłogowego i wyszło mi 63.000 (tyle, że wraz z robocizną) - co powinienem jeszcze uwzględnić w tym liczeniu pominąwszy nawet koszty komina? Jak zrobisz poziomy jeszcze taniej i brak pozwoleń czyli dodatkowych kosztów. Brak kotłowni i komina jak piszesz oraz składu opałowego i komfort uzytkowania wyceń sam...! Poszukaj tanszej firmy niz te 63,000tys za samą Pc z montazem. Ja tyle zapłaciłem za wszystko od A-Z ( hydrokan ,podłlgówki ,pc na gotowo cena z 2009) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
headpoint 26.03.2011 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2011 Poszukaj tanszej firmy niz te 63,000tys za samą Pc z montazem. to jest cena PC i instalacji grzania podłogowego brutto - ale będę szukał tańszych choć ta propozycja 43.500 na Ecopowerze wraz z dokumentacją geologiczną brzmiało moim zdaniem sensownie (pionowe DZ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 26.03.2011 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2011 to jest cena PC i instalacji grzania podłogowego brutto - ale będę szukał tańszych choć ta propozycja 43.500 na Ecopowerze wraz z dokumentacją geologiczną brzmiało moim zdaniem sensownie (pionowe DZ) Gdy znajdziesz we Wrocławiu lub okolicy taką ofertę daj znać, bo przekonuję znajomą do PC [będzie budować mały dom 100 m2 na dużej działce 17x80 m]. Kobieta ma już swoje lata i jakoś jej nie widzę biegającej z węglem i popiołem, a uparła się na ekogroszek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 26.03.2011 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2011 Wyobraźnia, ewidentnie nie jest Twoją mocną stroną. Mój garaż to projektowe 3,06x6m (po dociepleniu styro o 12 cm. na jednym wymiarze mniej). A to oznacza eksploatację pt. wjazd-wyjazd plus otworzenie bagażnika. Zdziwiłbyś się gdybyś dowiedział się czym się zajmuję Ocieplasz garaż od wewnątrz czy podałeś wymiary zewnętrzne ? Mam garaż 4x6 m [wewnątrz bo tak zwykle mierzy się powierzchnię pomieszczeń, ale wyobrażam sobie też inne metody ] w którym mam spore autko i zmieściła w nim się centrala wentylacyjna [na krótszym boku] a po wjechaniu spokojnie otwieram bagażnik w Kombi a z drugiej strony auta jest przejście. Na dłuższych bokach są szafki, paleta, kosiarka, opony, kubeł, kuwety itd. Brawo wybudowałeś dom ok. 6 litrowy. Gdzieś napisałeś - bodaj organizując grupę zakupową węgla - że u Ciebie węgiel jest po 910 zł. Wówczas te 3 tony to 2730 zł./rok. Ja mam dom użytkowo 10 m2 mniejszy (garaż grzeje mi ziemia) i do takiej kwoty za CWU i CO się nawet nie zbliżę. Węgiel po 910 zł był w szczycie sezonu, teraz już staniał do 840 zł, a będzie jeszcze taniej, więc trochę przeszacowałeś koszt ogrzewania (w rzeczywistości wyniósł ok. 2 200 zł + kolejne 0,5 t maks 420 zł = 2 650 zł + prąd do kotła). Za prąd płacę ok. 110 zł/mies, nie mam podlicznika do kotła i osprzętu [może kiedyś z ciekawości założę gdy kupię jakiś homologowany w atrakcyjnej cenie - te elektroniczne z Lidla są do d... - wiem bo sprawdzałem] Napisz ile wydajesz rocznie na CO + CWU - nie krępuj się A koszt zakupu mojego ogrzewania i PC do CWU to mniej więcej tyle ile Twój NIKOL i GWC albo kocioł i kotłownia nie wliczając robocizny, rurek, złączek, podłogówki czy grzejników. A także kosztów komina, obowiązkowych przeglądów kotła i komina, dodatkowych opłat związanych z wywalaniem popiołu (oczywiście można to wysypać na drogę), czasu na czyszczenie kotła, prądu do napędu pomp obiegowych i sterownika oraz napędu podajnika ślimakowego Twojego kotła, amortyzacji i czego tam jeszcze, czego, zapomniałem. I dwie rzeczy, jeśli łaska, podaj proszę czy masz kominek ? Jeśli tak to ile poszło w nim drewna ? Ciekawe byłoby również poznanie Twojego zużycia prądu, najlepiej w kWh. Mój Nikol + GWC kosztował 19 tys [wykonany przez firmę], natomiast kocioł z montażem, kominem i osprzętem oraz grzejniki kosztowały podobnie. Przegląd komina miałem raz przy odbiorze domu razem z wentylacją [pewnie tez za to płaciłeś], kotła nie trzeba "przeglądać", popiół wywalam na polną drogę, czas na czyszczenie kotła + dorzucenie węgla to ok. 10 minut co zasobnik węgla [150 kg], koszt en. el. szacuję na maks 20 zł miesięcznie. Twój system grzewczy się nie amortyzuje ? Nie mam kominka, farelek elektrycznych itd., drewnem nie palę podobnie jak śmieciami, grzeję tylko ekogroszkiem [i gazem z kuchenki gdy gotujemy - dolicz butlę za 40 zł co 3 miesiące]. Jeśli masz jeszcze jakieś pytania napisz. Teraz proszę opisz podobnie swój dom, instalacje i koszty ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 28.03.2011 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 Wielokrotnie to robiłem. Całe ogrzewanie wraz z PC do CWU to 16.000 zł. Za WM z reku zapłaciłem 7000 zł. Niewiarygodnie tanio to wyszło - podaj proszę szczegóły (jeden Duo Heat kosztuje jak widzę 1,5 - 2,1 tys zł, a PC powietrzna 10-11 tys). Sam reku Jangaz ze sterowaniem automatycznym kosztuje 7 tys zł, więc napisz jak to zrobiłeś, że wyszło Ci tyle za całą WM z reku ? Dodatkowe ocieplenie względem Twoich danych (moje masz w stopce) to będą : 15 cm. więcej styro na ścianie (ok. 3000 zł.); od 5 do 15 cm. wełny w stropie więcej (różnica 0 zł., ja ocieplałem 160 m2, Ty minimum 240 m2, poza tym ja ociepliłem granulatem wełny z 50 zł./m3, a Ty najprawdopodobniej wełną z rolki za ok. 100 zł./m3); 10 cm. styro więcej w podłodze (ok. 2200 zł.); nie napisałem nic o oknach, założę więc, że masz 2 szyby (ja za 3 dopłaciłem ok. 2000 zł.); doliczę perlit i trochę więcej styro na ścianie fund. (1500 zł.). Co do wełny mylisz się zgadując na co ile wydałem - nie lepiej spytać ? Ocieplałem wełną z rolek kupioną [ w król izolacji w Poznaniu oraz PSB Mrówka w wyprzedaży] po ok 44 zł/m3, więc tańszą od granulatu. W podłodze masz 20 czy 15 cm styro, bo w stopce masz 15, a tu piszesz, że o 10 więcej ode mnie a ja mam 10 ? Wszędzie zastosowałem styropian standardowy - różnice w cenie będą więc sporo większe niż Ci się wydaje. Mam 2 szyby - za 3 z tym samym profilem [taki sam jak Twój] chcieli za "moich czasów" o 50% więcej, czyli ok 10 tys zł. Ot mamy: 38.000 zł. (gwoli ścisłości nie wierzę, że za komin, kocioł, zasobnik na wodę, naczynie wzbiorcze, pompy obiegowe, grzejniki, zawory, rury, złączki i normalną robociznę hydraulika zapłaciłeś 19.000 zł.) - Twoja inwestycja Hydraulikiem jest mój kolega, więc cenę robocizny i materiałów miałem bardzo dobrą [kolega ma spory rabat w hurtowni, a grzejniki montowałem sam]. 16.000 + 7.000 +3.000 + 2.200 + 2000. + 1.500 = ok. 32.000 zł. - moja inwestycja. Na starcie jestem 6.000 zł. do przodu. Czekam na szczegóły co do tych pierwszych 2 pozycji, a tak w ogóle porównywanie dopłat do lepszego ocieplenia kompletnie różnych domów nie ma sensu - to trzeba by zrobić na tym samym projekcie - inaczej nic z tego nie wynika. Od 29.09.2010 r do 28.02.2011 r. za ogrzewanie zapłaciłem ok. 1430 zł. (4955 kWh) plus ok. 30 zł./m-ąc ca CWU czyli 150 zł. Do tego, o czym także wielokrotnie pisałem, dodać należy ok. 1,5 m3 drewna jako niezbędnego wkładu do bilansu energetycznego budynku, niech będzie 300 zł. (według moich założeń palenie drewnem w MOIM przypadku jest nieekonomiczne, droższe niż tania taryfa, palę bo b. to lubię, podobnie jaki i ten rodzaj ciepła emitowany przez szybę) Razem: 1430 + 150 + 300 = 1880 zł. Za te dwa miesiące, które zostały - marzec i kwiecień - dojdzie 450 zł. (szacunek) Razem ok. 2300 zł. Jaką utrzymujesz temp. w domu ? Co do amortyzacji. Wskaż proszę przykłady popsucia się kabli grzewczych i piecy akumulacyjnych (a jak się coś w piecu popsuje, to ten konkretny element wymienię - jak Ci się kocioł rozszczelni to ????) Skoro nie ma amortyzacji urządzeń i kabli grzewczych to dlaczego Duo Heat ma tylko 3 lata gwarancji a kable Danfoss 5 zamiast np. 30 lub 100 skoro się w ogóle nie amortyzują ? Względem garażu. Jak widzę i czytanie z uwagą nie jest Twoją mocną stroną. Masz w mojej stopce podstawowe dane o ociepleniu. Jest tam napisane, że ściany ZEWN. są ocieplone 24 cm. warstwą szarego styro. Kilka postów wyżej napisałem, że garaż ma określone wymiary (3,06x6m), które jest ograniczone 12 cm. warstwą styro. Pytanie, czy garaż jest ocieplony od wewnątrz uważam, za retoryczne. Co do Twoich wpisów. Niestety widzę, że obrażanie dyskutantów i odnoszenie się do nich zamiast do meritum sprawy jest Twoją bardzo mocną stroną - wybacz, że jako nie mający w tym doświadczenia nie zejdę na ten poziom dyskusji. Napisałeś: "Mój garaż to projektowe 3,06x6m (po dociepleniu styro o 12 cm. na jednym wymiarze mniej)" "Kilka postów wyżej napisałem, że garaż ma określone wymiary (3,06x6m), które jest ograniczone 12 cm. warstwą styro." Skoro mam zgadywać ile ma ten garaż to jaka jest nagroda za poprawną odpowiedź ? Nie możesz normalnie napisać jakie ma rozmiary zamiast mieszać ? Pozdrawiam i życzę miłego dnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 28.03.2011 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 Co do moich postów, to mam nadzieję, że zilustrujesz swoją tezę przykładami, by nie być gołosłownym ?? Proszę: "Wyobraźnia, ewidentnie nie jest Twoją mocną stroną." "Jak widzę i czytanie z uwagą nie jest Twoją mocną stroną." Co do amortyzacji moich urządzeń (poza PC) to tam nie ma się co zepsuć. Dłuższej gwarancji nie ma potrzeby dawać. Dlaczego nie ma potrzeby, na blachy dachowe dają po 20-30 lat a tam to dopiero nie ma się co zepsuć Garaż ma 2,94 x5,88 m (styo 12 cm. na dwóch ścianach prostokąta, dłuższej i krótszej). Ja nie wiem, jakim cudem nie mogłeś się tego doliczyć. Dlaczego mam liczyć skoro sam podaję gotowe dane ? Zaprzyjaźnionego hydraulika gratuluję i mam nadzieję, że nie zapomnisz tego dodać, kiedy będziesz o tym z kimś innym dyskutował na temat kotła na ekogroszek. Ja gratuluję zaprzyjaźnionego projektanta instalacji WM, ciekaw jestem czym wyregulowałeś przepływy na przepustnicach i anemostatach ? Rozumiem z Twoich wypowiedzi, że komina nie będziesz serwisował ?? Przy moim typie kotła i spalaniu porządnego węgla nie widzę potrzeby, a kominiarze też o mnie zapomnieli Za życzenia dziękuję, dzień jest rzeczywiście wspaniały, świeci słońce, wiosna idzie. Życzę, równie udanego dnia. Od razu miło się zrobiło - naprawdę warto dyskutować szczerze bez udowadniania, że "moja racja jest najmojsza". Wydaje mi się, że ogrzewanie prądem może być alternatywą dla PC [w obu przypadkach trzeba na początku wydać więcej (na izolację/PC), żeby później było wygodnie i tanio], a kocioł na ekogroszek jest dla tych, którzy mają albo już wybudowany stary dom albo nie mają pieniędzy [lub umiejętności i czasu] na samodzielne wykonanie DZ PC/obawiają się wysokich kosztów ogrzewania prądem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 28.03.2011 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 Mówisz masz. DH oraz powietrzna PC to koszt trochę ponad 10.000 zł. brutto (faktury przy sobie nie mam). Były to 4 piece (2x1,95 kW, 1x1,3kW, 1x2,6kW) praz PC Dimplexa bez wężownicy. Nawiązałem kontakt bezpośredni z głównym managerem Dimplexa na Polskę - Maciejem Zdanowiczem (jak sobie winszujesz prześlę Ci numer komórki) i z nim negocjowałem cenę za całość, i taka wyszła (w tym PC to 5260 zł. brutto z 22% Vatem). Do tego kable grzejne ok. 4000-5000 zł. Reszta to robocizna i dodatkowe elementy. Jan Gaz kupiłem za 4700 zł. w firmie Jack - Went w Wielkopolski, nr telefonu również mogę podać (nawet nie tak dawno michałowi_mlody podawałem i z kontaktu korzystał). Elementy składowe (rury spiro, złączki, czerpnia, wyrzutnia) to ok. 2000 zł., projekt od znajomego za darmo, rozłożenie dla chłopaków od KG to koszt 200 zł. Można doliczyć dodatkową wełnę do ocieplenia kanałów ok. 350 zł. Gratuluję owocnych negocjacji - kupiłeś za pół ceny, tylko czy każdy będzie miał takie możliwości ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sabina i Grzegorz 25.09.2011 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2011 No i juz jesien !!!Jak pompy gotowe do startu ??? Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts