Sabina i Grzegorz 08.02.2012 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 no i co temat is dead ??????!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 08.02.2012 19:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 no i co temat is dead ??????!! Dzisiaj pogadałem z Niedowiarkiem na forum, i kolegę namówiłem na palenie pelletem. Na wiosnę będzie próbował. Ponoć jest dużo mniej pierd... niż z grochem, a po kotłowni można chodzić w białych skarpetkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sabina i Grzegorz 15.03.2012 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 w bialych soskach yo .............ja tez chcem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 15.03.2012 20:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 Tfuj, to nie był Niedowiarek, to był rydzadam. Sami zapytajcie http://forum.muratordom.pl/showthread.php?171750-Pompy-ciep%C5%82a-powietrze-woda/page113 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rigmec 15.03.2012 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 (edytowane) Dorzucę moje trzy grosze. Kupilem jakiś czas temu 100 letnią chalupę i konserwator zabytków w życiu nie pozwoli mi jej docieplić, zresztą nie zależy mi na tym bo kocham ten dom z jego wszystkimi niedogodnościami. Chcę mieć tartak przy domu bo w zdrowym ciele zdrowy duch. Z chalupą kupilem tyle hektarów, że drewno mi za darmo wyrośnie i pochlonie CO2 które wyleci kominem więc bilans będę mieć lepszy niż najlepsza pompa ciepla. Piec będzie ceramiczny typu Double Bell z nowoczesnych materialów ogrzewający z jednego paleniska 3 pomieszczenia bo lubię dźwięk ognia i trzaskających polan. Przytulić się do ogrzewania pompy ciepla - idotyczne, przytulić się do rozgrzanego pieca - bezcenne.Zamierzam mieć również pompę ciepla bo potrzebuję cieplą wodę do mycia latem i zimą (zimą nie bylo by problemu). Pompa będzie również dzialać zimą jako ogrzewanie ale tylko w nocy aby wyrównać krzywą temperatur. Latwo też jest wyslać cieplo w najdalszy zakątek domu czego nie można powiedzieć o piecu ceramicznym (kaflowym)Chodzi mi o to, że tak samo jak pieniędzy nie trzyma się w jednym banku, tak samo dobrze mieć dwa źródlo ciepla w domu.Ale hipokryzją jest narzekanie na sąsiada, że ten ciągle truje jeżeli samemu, nawet tylko od czasu do czasu, w jakimś tam celu truje się w ten sam sposób, nawet jeżeli nie tak mocno jak sąsiad. Edytowane 15 Marca 2012 przez rigmec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 31.03.2014 20:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 Ruszają budowy na naszych osiedlach więc odświeżam wątek. Kotłom na węgiel mówimy stanowcze NIE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 31.03.2014 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 Ruszają budowy na naszych osiedlach więc odświeżam wątek. Kotłom na węgiel mówimy stanowcze NIE Tak popieram ! Ręce precz od kotłów ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 31.03.2014 20:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 Tak popieram ! Ręce precz od kotłów ! Szerzę kaganek oświaty jak mogę. Z 15 domów, które się budują koło mnie, tylko jeden będzie grzany węglem:mad:. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 01.04.2014 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 Szerzę kaganek oświaty jak mogę. W Tym pięknym kraju,najpierw trzeba by podnieść standardy życia codziennego.Potem "szerzyć kaganek " oświaty.Choć i tak pewnie na końcu wynik byłby podobny.Dla Polaka musi się opłacać wszystko,wszystko zwrócić -nawet życie.Czasem mam wrażenie ,że co niektórzy są w posiadaniu eliksiru wieczności. Chyba ,że wolą tak żyć byle jak z wyboru.Za to opłacalnie-tak aby się wszytko zwróciło.... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 01.04.2014 09:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 Najpierw edukacja, a co za tym idzie podniesienie standardów życia. Na odwrót rzadko to wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 01.04.2014 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 obok mnie ktoś kupił działkę od tej samej osoby, od której ja kupiłem. były właściciel nagadał mu, że buduję dom pasywny (sam tak wymyślił, chociaż to nieprawda) bez komina (to prawda). przyszły sąsiad pytał już o działanie pompy ciepła i koszt takiego urządzenia. jest szansa, że nie będzie smrodził Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 02.04.2014 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2014 [h=1]"Po co komu piec w XXI wieku?"[/h]Do pieczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 04.04.2014 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 Ruszają budowy na naszych osiedlach więc odświeżam wątek. Kotłom na węgiel mówimy stanowcze NIE brawo Liwko - cieszę się że to już nie o PIEC chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.04.2014 17:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 brawo Liwko - cieszę się że to już nie o PIEC chodzi Wiesz, moja babcia miała piece na węgiel, kaflowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaawon 05.10.2014 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2014 Tak czytam i rozmyślam nad tą PC. Mój plan był taki: piecokominek (25KPLN), kocioł gazowy z zasobnikiem (6KPLN), WG (5KPLN) + podłogówka, ale ten koszt jest też nie do ominięcia w przypadku PC. Wychodzi 36 tysięcy - czy za tyle da radę wybudować PC minus kwota na jakiś mały kominek bo "ognisko domowe" po prostu lubię? Działka 1000m2 (nie wiem jakie DZ pion/poziom?), temp komfortowa zimą to 23-24st. - wiem, wiem - zmarzluchami jesteśmy. Dom będzie jakieś 120m2. Raczej ciepły (potrójne szyby, dużo izolacji etc.).Jak myślicie? Wiem, że to wątek o piecach (właściwie kotłach) w XXIw, ale nie mam za bardzo czasu wysyłać zapytań ofertowych. Tym bardziej jak tu tylu ludzi w temacie. pozdrawiam,Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 05.10.2014 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2014 powietrznej nie chcesz? wyjdzie taniej ale ciut gorzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaawon 05.10.2014 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2014 Muszę się zagłębić w temat bo nie wiem "o czym do mnie rozmawiasz!" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yef 06.10.2014 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 Pompiarze, to jacyś specyficzni ludzie - wkładają tyle starań, żeby innych przekonać do swojej wiary. Piszę - wiary - bo mają quasi religijny stosunek do swego źródła ogrzewania.Ciekawe, co zrobią, jeżeli (nie daj Boże) wybuchnie wojna. Nie będzie prądu, gazu. Wtedy królami zostaną właściciele grawitacyjnych śmieciuchów, mający pełną piwnicę zapasów węgla, albo właściciele kominków z zapasem drewna "jak na wojnę". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 06.10.2014 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 strop nad piwnica masz polmetrowy bo na wypadek wojny bedziesz mial schron? jak nie to lepiej zmień dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 06.10.2014 10:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 Ciekawe, co zrobią, jeżeli (nie daj Boże) wybuchnie wojna. Nie będzie prądu, gazu. Wtedy królami zostaną właściciele grawitacyjnych śmieciuchów, mający pełną piwnicę zapasów węgla, albo właściciele kominków z zapasem drewna "jak na wojnę". Jak wybuchnie wojna, to jestem pewien, że na twój dom spadnie bombka i nie będzie czego ogrzewać To takie nasze wróżenie z fusów Yef Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts