HenoK 12.01.2011 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 Szary Kowalski gdy zaczyna się budować wie dzisiaj jedno, PC jest droga i już. Potem buduje kotłownie, komin, kupuje drogi piec z podajnikiem na groch czy coś w tym stylu, do tego dokupi solary i ma nie tylko drogo to jeszcze upierdliwie i dla siebie i dla sąsiadów. Dokładnie tak to wygląda. W dodatku przy montażu kolektorów słonecznych można uzyskać dotacje, a przy montażu pomp ciepła już nie, pomimo tego, że pozwalają zaoszczędzić znacznie większe ilości energii. Podejrzewam, że główną przyczyną takiego stanu rzeczy jest to, że zasadę działania kolektora słonecznego większość naszych "decydentów" jest w stanie zrozumieć, ale już zasada działania pompy ciepła, to dla większości z nich "czarna magia". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adke 12.01.2011 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 Obecnie Polacy ściągają 20 letnie wiatraki montują u nas, a one dalej produkują energię - kilka takich małych stoi koło Margonina w Wielkopolsce. No i najważniejsze! Nadwyżki wyprodukowanej energii elektrycznej trafiają do sieci. Fajnie to wygląda jak wieczorem i w nocy licznik kręci się w prawo a w dzień zapier... tego no w lewo. No dobrze, sposób bdb, a jak wyglądają formalności, pozwolenia? Wszak w naszym pięknym kraju urzędnicy mogą każdy temat u... uciąć w zarodku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 12.01.2011 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 Kurna - ja chyba jednak wykorzystam rzeczkę , która płynie mi ze stałą prędkością pod domem... Co do dotacji - raczej są one śmiechu warte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 12.01.2011 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 wiatrak wiatrakowi nie równy. Ja spotkałem się z technologią montażu wiatraka na dachu domu.Tyle,że to jest alternatywa dla solarów w kwestii produkcji ciepłej wody do mycia tylko z funkcją dogrzewania jak dobrze pamiętam. To z targów green energy, mogę poszukac szerszego opisu, wrzucić linka, jeżeli kogoś to ciekawi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 12.01.2011 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 (edytowane) ...co do wiatraków to też muszę ciebie wyprowadzić z błędu, to że się kręci to najczęściej oznacza że produkuje pojedyncze Wh, konkrety czyli kWh to się pojawiają raz do roku jak akurat nad polską przechodzi jakiś Orkan... Dokładnie tak samo tylko, że na odwrót Jak przechodzi orkan to wiatraki stoją. Jednemu z takich wiatraków w gminie Margonin nie zadziałał czujnik podczas takiego orkanu i na tyle się rozbujał, że skrzydło mu urwało. opisane jest to tutaj - zreszta niedaleko mieszkam od roku użytkuję 6 takich wiatraków, i z przyjemnością je odprzedam, bo pożytku z nich tyle że ledwo telefon komórkowy potrafią naładować Jakiej mocy masz te wiatraki, jaki wysoki maszt? Edytowane 12 Stycznia 2011 przez PliP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 12.01.2011 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 No dobrze, sposób bdb, a jak wyglądają formalności, pozwolenia? Wszak w naszym pięknym kraju urzędnicy mogą każdy temat u... uciąć w zarodku. Małe conieco masz na tej stronie 1. http://www.tanieelektrowniewiatrowe.pl/oferta?d4dad6935f632ac35975e3001dc7bbe8=861d108bc92606cbb5345d4ce3ac9576 2. http://spec.pl/dom-i-ogrod/majsterkowanie/czy-warto-zbudowac-elektrownie-wiatrowa 3. filmik z placu budowy http://energia-odnawialna.info/filmy/viewvideo/4 4. mały wiatrak i trochę opisów http://www.elektrownia-wiatrowa.pl/1031/przyklad/4kw.html itd 5. Nikt nie mówił, że będzie łatwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 12.01.2011 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 wiatrak wiatrakowi nie równy. Ja spotkałem się z technologią montażu wiatraka na dachu domu. Tyle,że to jest alternatywa dla solarów w kwestii produkcji ciepłej wody do mycia tylko z funkcją dogrzewania jak dobrze pamiętam. To z targów green energy, mogę poszukac szerszego opisu, wrzucić linka, jeżeli kogoś to ciekawi. To są turbiny Magleva z pionową osią obrotu (maglev wind turbine) i faktycznie sporo ich montuje się na dachach wieżowców w ... Chinach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 12.01.2011 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 CO2 też nie widać ale truje. Co do elektrowni to nie moja wina że są przestarzałe, ale jak prądu nie będzie to wszyscy dostaniemy po dupie jak by nie patrzeć. Jedno jest pewne, prąd będzie zawsze produkowany, w ten czy inny sposób. Może nie być węgla, gazu, ropy ale prąd będzie zawsze. CO2 truje ? Chyba jak się sam nawdychasz bezpośrednio z komina. Czy pamiętasz jaki to gaz "wdychają" drzewa i rośliny ? Może nie być węgla, gazu, ropy ale prąd będzie zawsze. Prędzej nie będzie prądu, a będzie węgiel, gaz i ropa ( np. w przypadku awarii linii przesyłowej lub elektrowni ). Zanim skończą się złoża paliw już kilka razy wymienimy źródło ogrzewania w domu, więc zdążymy się dostosować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.01.2011 07:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 Prędzej nie będzie prądu, a będzie węgiel, gaz i ropa ( np. w przypadku awarii linii przesyłowej lub elektrowni ). Jak prądu nie będzie to ci tego wungla ciopong nie dowiezie a i pumpka nie zadziała. Z gazem i ropą ostatnimi czasy nie było problemu za to z groszkiem już tak. Pamiętam w zeszłym roku jak ludzie za nim w kolejkach wystawali. A tfuu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 13.01.2011 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 Jak prądu nie będzie to ci tego wungla ciopong nie dowiezie a i pumpka nie zadziała. Z gazem i ropą ostatnimi czasy nie było problemu za to z groszkiem już tak. Pamiętam w zeszłym roku jak ludzie za nim w kolejkach wystawali. A tfuu... Tak, ale ludzie uparcie kupują opał na ostatnią chwilkę, a wtedy to już jak leci i co dostaną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.01.2011 11:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 Tak, ale ludzie uparcie kupują opał na ostatnią chwilkę, a wtedy to już jak leci i co dostaną. Ludzie jak to ludzie. Puenta jest do tego odpowiednia:) Zmarł ateista. Trafił do piekła, gdzie w wielkiej, zatłoczonej sali przypominającej recepcję hotelową przywitał go diabeł i zwrócił się do nie go tymi słowami: Cóż, jak się pewnie domyślasz - nie żyjesz, a ja mam dla ciebie 3 wiadomości, wszystkie złe: po pierwsze: życie pozagrobowe, wbrew temu co twierdziłeś, istnieje po drugie: jak wynika z pierwszego, piekło również istnieje po trzecie: właśnie tu trafiłeś. Nie przedłużajmy już, dopełnij formalności zgłoszeniowych i oprowadzę cię po miejscu, które od teraz po wsze czasy będzie twoim domem. Tak też zrobili, po czym diabeł zaczął pokazywać ateiście piekło stając co chwile przed kolejnymi salami i mówiąc To jest bar w którym masz otwarty kredyt, to jest restauracja w której zaserwują ci wszelakie dania na twoje życzenie, tu jest kino, w którym zawsze będą grane filmy jakie wybierzesz, tu masz basen i sale odnowy dostępne o każdej porze itd. Po kilku minutach przechodzili obok wielkiej szklanej ściany, za którą można było dostrzec postacie zwijające się w spazmach bólu, topione w smole, obdzierane ze skóry i przypiekane żywcem. Przeraził się ateista i pyta diabła: Co to za ponure miejsce i kim są ci ludzie? Na co diabeł odpowiada: To? A nie, tym się nie przejmuj, to są katolicy, tak se wymyślili to tak mają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 13.01.2011 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 Padłem po tym tekście....... kurczę gdzie emotikony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 13.01.2011 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 Emotikony są na tym forum do d... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.01.2011 12:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 E tam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.01.2011 12:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 13.01.2011 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 Jak prądu nie będzie to ci tego wungla ciopong nie dowiezie a i pumpka nie zadziała. Z gazem i ropą ostatnimi czasy nie było problemu za to z groszkiem już tak. Pamiętam w zeszłym roku jak ludzie za nim w kolejkach wystawali. A tfuu... Mi wungiel dieslem dowożą, a w razie w mam agregat na bajurę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 13.01.2011 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 Oj tam, oj tam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 14.01.2011 12:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 Mi wungiel dieslem dowożą, a w razie w mam agregat na bajurę A jak prundu nie bedzie to jak go zatankują? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adke 18.01.2011 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Małe conieco masz na tej stronie 1. http://www.tanieelektrowniewiatrowe.pl/oferta?d4dad6935f632ac35975e3001dc7bbe8=861d108bc92606cbb5345d4ce3ac9576 2. http://spec.pl/dom-i-ogrod/majsterkowanie/czy-warto-zbudowac-elektrownie-wiatrowa 3. filmik z placu budowy http://energia-odnawialna.info/filmy/viewvideo/4 4. mały wiatrak i trochę opisów http://www.elektrownia-wiatrowa.pl/1031/przyklad/4kw.html itd 5. Nikt nie mówił, że będzie łatwo. Prosiłem i dostałem Dzięki, będzie co czytać. Na pierwszy rzut oka widzę, że sprawa ma się podobnie jak z biodieslem z rzepaku - akcyza itp czynią sprawę mocno dyskusyjną. Może kiedyś wybierzemy polityków skłonnych uchwalać prawo służące obywatelom ... ech, marzenia A może doczekamy się wykorzystania idei tego gościa Zapowiedź tego, że można uzyskać zadziwiające efekty już jest http://moto.pl/MotoPL/1,88389,8846178,3000_klientow_na_Model_S.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 18.01.2011 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 A jak prundu nie bedzie to jak go zatankują? Jak się wungiel kupuje, to raczej 2-3tony, co starcza u niektórych na cały sezon grzewczy u innych na pół sezonu. Także musi wystąpić sytuacja,że katastrofa zdarzy się w momencie, gdy akurat wungla u siebie nie mam. Jak mam instalację grawitacyjną, to może prądu nie być nawet miesiąc- nagrzeję bez niego. Skazując się na sam prąd zamarznę. Jak prądu brak, to lipa, bo nie ma i tyle. ps. stacje benzynowe też mają zasilacze awaryjne i agregaty, także jakiś czas na tym pojadą. To wszystko nie zmienia jednak faktu, że w normalnych warunkach gaz czy prąd sa bardzo wygodne. Kwestia indywidualnego wyboru, miejsca zamieszkania i jeszcze kilku innych czynników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts