Liwko 17.03.2011 18:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 Hehehe ale mnie ubawiłeś. Zaj...cie. No, fajne:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 17.03.2011 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 Szczera prawda. Średnia cena za kWh to 37gr więc z COP nawet poniżej 4 tak wyjdzie. To jest raczej norma. nic tylko oszukujesz dostawcę, może masz jakiś patent na czasopowstrzymywacz licznika, może jakiś bajpas? Przecież kilka dni temu podawałeś średnią na 42gr. Już lepiej podawaj w kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 17.03.2011 21:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 Średnia 42gr jak się nie mylę była dla pozostałej części domu więc przestań ponownie rozwijać temat tego liczenia bo czy to jest 37 czy 42 niewiele to zmienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 17.03.2011 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 te 5gr przy zużyciu 7000kWh robi różnicę 350zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 17.03.2011 21:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 Matko jedyna, jak ci ulży to dolicz te 350zł i się raz na zawsze odczep z tym swoim liczeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 17.03.2011 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 (edytowane) jak posiadacz pc za kilkadziesiąt czy nawet za kilkaset tys zł? Niestety taki fałszywy pogląd na pc ma większość naszego społeczeństwa, bo zamiast ruszyć głową, biorą pierwszą z brzegu ofertę firmy która się najlepiej reklamuje. I wtedy oczywiście wychodzi taka kosmiczna kwota. Prawda jest jednak "nieco" inna. Instalacja pc wcale nie musi kosztować 100tys zł, tylko może być wielokrotnie tańsza. Nieraz (gdy nie ma konieczności robienia odwiertów) wystarczy do założenia instalacji zatrudnić normalnych układaczy za normalne stawki, a nie tych najdroższych na rynku i z ceną da się zejść kilkukrotnie. Fakt, że w istniejących domach, gdzie nie da się założyć podłogówki pc mija się z celem, ale w innych przypadkach pc na pewno warta jest rozważenia. Ostatecznie oczywiście każdy zrobi jak będzie chciał i będzie miał to, co sobie zorganizuje. Faktem jednak jest, że mimo największych starań nikt instalacji pc nie jest w stanie założyć za 3tys zł, a za tyle można mieć smrodzący piec z marketu + jego instalację. Żeby choć większość palących w takich wynalazkach przeczytała wątek o ekonomicznym spalaniu węgla, to byśmy nie mieli żółtego smogu roztaczającego się dookoła. Podajnik to niestety już sporo wyższy koszt i paliwa i instalacji, ale za to ulga dla płuc swoich i sąsiadów. Edytowane 17 Marca 2011 przez rwxw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 17.03.2011 23:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 rozmawiam z fajkowskim czy z kimś innym? Piszesz na forum, nie rozmawiasz prywatnie - przypominam jakbyś nie zauważył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 17.03.2011 23:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 A tak w ogóle, czy trzeba mieć od razu PC by nie smrodzić sąsiadom? Ale zapewniam cię że w bardzo wielu przypadkach to inwestycja na podobnym poziomie co w piec. Smrodzić możesz także bez pieca, a mój kocioł nie smrodzi - zapraszam na wąchanie komina - sam ocenisz. Faktycznie u mnie 3 lata temu do nowego domu kocioł na ekogroszek z pompami, wraz z instalacją kosztował ok. 10 tys zł, a PC proponowano mi za ok 80 tys - czy to podobny poziom ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 18.03.2011 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 Średnia 42gr jak się nie mylę była dla pozostałej części domu więc przestań ponownie rozwijać temat tego liczenia bo czy to jest 37 czy 42 niewiele to zmienia. A wiec jednak cos tam nasciemniales;-) Moze zmnienia niewiele ale jak przemnozysz przez swoje ulubione 40 lat to juz sie troche uzbiera. A jak sie jeszcze okaze, ze prawdziwy COP jest blizej 3 a nie 4 to juz roznica bedzie zasadnicza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sabina i Grzegorz 18.03.2011 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 Witam !Ja użytkuję Pc w nowym domu i jest to jedyne moje ogrzewanie łącznie z c.w.u .Kominka na razie nie montowałem a jak będe zakładał to bez płaszcza wodnego tylko do palenia okazjonalnego lub jak prądu nie będzie . Komin mam osobnyna kominek oraz osobny na kotłownię której nie mam . Uważam ze założenie PC to najlepsza możliwość i największy komfort dla mojego domu jak i dla mnie ponieważ w starym domu miałem piec na wszystko potem założyłem na eko-groch to te instalacje niestety potrzebuję miejsca .Niestety przy użytkowaniu eko-grochu z zasobnika wydzielał się "ciężki dym" którym wszystko przesiąkało i zostałem zmuszony dorobić rurę do owego zasobnikai wyprowadzić ją na zewnątrz wtedy dopiero sytacja się unormowała . Oczywiście instalacja PC może nie jest tania ale co jest dziś tanie .Znajomy buduje teraz nowy dom ale nie zdecydował sie na PC tylko na eko-groch za który piec zapłacił prawie 9tys ,grzejniki 16tys, rurki robota 7tys =32tys razem +bojler 120l za niewiem ile . Gdy podałem mu namiar na Pc stwierdził że go niestać bo ma kredyt i musi dom wykończyć w środku i meble kupić. Takżekazdy wybiera to na co go stać a nie chciałby mieć. Ja oraz np.Liwko mamy PC i jest ok. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 18.03.2011 07:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 Faktycznie u mnie 3 lata temu do nowego domu kocioł na ekogroszek z pompami, wraz z instalacją kosztował ok. 10 tys zł, a PC proponowano mi za ok 80 tys - czy to podobny poziom ? No widzisz, a mnie 2 lata temu PC kosztowała tyle samo co ciebie ten kociołek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 18.03.2011 07:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 A wiec jednak cos tam nasciemniales;-) Moze zmnienia niewiele ale jak przemnozysz przez swoje ulubione 40 lat to juz sie troche uzbiera. A jak sie jeszcze okaze, ze prawdziwy COP jest blizej 3 a nie 4 to juz roznica bedzie zasadnicza. Dla świętego spokoju to napisałem. Nie znasz kbaba i jego sposobu liczenia kosztów ogrzewania??? Ma specyficzne, ale o tym myślałem że już wszyscy tu wiedzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 18.03.2011 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 (edytowane) No widzisz, a mnie 2 lata temu PC kosztowała tyle samo co ciebie ten kociołek. najlepiej napisz, że tą pc dostałeś za darmo w ramach promocji, sam zainstalowałeś a rury znalazłeś na złomie - wtedy ceną będziesz nie pokonany. Dla świętego spokoju to napisałem. Nie znasz kbaba i jego sposobu liczenia kosztów ogrzewania??? Ma specyficzne, ale o tym myślałem że już wszyscy tu wiedzą jesteś nie reformowalny, dla każdego odbiornika byś liczył koszt zużycia prądu wg innej wydumanej przez siebie ceny (tj wg wybranych składników faktury) - a ta jest tylko jedna - ta kwota do zapłaty z faktury podzielona przez zużyte kWh, ale licz po swojemu i nie zapominaj podawać ilości zużytych kWh - bo podając same koszty wprowadzasz innych w błąd. Edytowane 18 Marca 2011 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 18.03.2011 07:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 jeden, dwa, trzy, cztery.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 18.03.2011 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 każdego odbiornika byś liczył koszt zużycia prądu wg innej wydumanej przez siebie ceny Jeśli pompa ma podlicznik, to wiadomo ile prądu zużyła w której taryfie i dokładnie wiadomo ile to kosztowało. Rozmawiamy o ogrzewaniu, a nie o oglądaniu telewizji. Do ogrzewania czymkolwiek nie wliczasz chyba prądu, który zużył telewizor, no nie ? A tylko z ciekawości spytam, czy do kosztów ogrzewania wliczasz prąd zużyty przez obiegówki, wentylator i pozostałą obsługę kotła ? Mając podlicznik założony przy pompie ciepłą zużycie to jest wliczane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 18.03.2011 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 No widzisz, a mnie 2 lata temu PC kosztowała tyle samo co ciebie ten kociołek. Jako dystrybutor to pewnie jakiś super rabat dostałeś i dla tego tak tanio ci wyszło. Może wrzucisz jakiś cennik żebyśmy wszyscy mieli wgląd, co i za ile ? A tak to tylko wybranym podsyłasz na priva. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 18.03.2011 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 A powiem że też od firmy zaopatrującej dostałem eko po 120pln na tonie taniej, żeby była jasność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 18.03.2011 16:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 Jako dystrybutor to pewnie jakiś super rabat dostałeś i dla tego tak tanio ci wyszło. Może wrzucisz jakiś cennik żebyśmy wszyscy mieli wgląd, co i za ile ? A tak to tylko wybranym podsyłasz na priva. Jak lubisz grzebać to pogrzeb w moich postach, prędzej czy później na to trafisz:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 18.03.2011 16:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 A powiem że też od firmy zaopatrującej dostałem eko po 120pln na tonie taniej, żeby była jasność. Słabo, kolega dostał 200zł taniej, tyle że... spalił go dwa razy więcej:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sabina i Grzegorz 20.03.2011 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2011 Znowu opinie i wojna przecież miało być o piecach XXI wieku chyba nikt nie sądzi że eko-groch jest piecem z XXI wieku ????????Ludzie wymyślają samochody hybrydowe lub z ogniwami wodorowymi i chyba nikt nie sądzi że lepsze są tradycyjne spalinowce.To tak jak kiedyś mówiono że silnik z gażnikiem jest lepszy od tego z wtryskiem bo można go naprawić samemu w garażu . Mineło trochę lati wszyscy mają z wtryskiem . Technika idzie do przodu czy to nam się podoba czy nie ! Komfort posiadania PC jest nieosiągalny dla wszystkich pieców na paliwo stałe i to jest fakt ! Koszt ogrzewania Pc domu takiego jak np. mój jest dużo niższy niż ogrzewania nawet zwykłym węglem a komfort bezcenny ..!!Ktoś tu napisał że jego piec jak się rozgrzeje to można prawie oddychać tym i nic nie czuć ; proponuje mu wpuśćic od razu wyjscie kominado sypialni może bedzie maił Spa....!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts