kbab 20.03.2011 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2011 (edytowane) Komfort posiadania PC jest nieosiągalny dla wszystkich pieców na paliwo stałe i to jest fakt ! Koszt ogrzewania Pc domu takiego jak np. mój jest dużo niższy niż ogrzewania nawet zwykłym węglem a komfort bezcenny ..!! policzymy? ile kWh dostarczyła w tym sezonie Twoja Pc i jaki był koszt? Edytowane 20 Marca 2011 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 20.03.2011 11:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2011 policzymy? ile kWh dostarczyła w tym sezonie Twoja Pc i jaki był koszt? Sabina i Grzegorz, nie dajcie się w to wciągnąć. Liczenie kWh to jest mania kbaba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 20.03.2011 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2011 Sabina i Grzegorz, nie dajcie się w to wciągnąć. Liczenie kWh to jest mania kbaba. Sam pisałeś, że koszt kWh z pc jest podobny do kosztu kWh z kotła opalanego węglem - to dlaczego bez sprawdzenia tego przyjmujesz w/w twierdzenie? Jestem pewny że to bzdura i chciałbym to udowodnić, wszystko można policzyć - czemu nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 20.03.2011 11:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2011 kbab, tak masz rację, ten koszt jest podobny, ale przeczytaj swoje ostatnie 20 postów i znajdź ze trzy gdzie nie pisałeś o kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 20.03.2011 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2011 (edytowane) bo to właśnie "one" decydują o naszym komforcie cieplnym, ale również o kosztach naszego życia, a jak widzisz większość zainteresowana jest głównie takim tematem, widzę to po zainteresowaniu moim kalkulatorem - co dziennie odwiedza tą stronę sporo zainteresowanychhttps://spreadsheets.google.com/ccc?key=tQAmsjRNiB2P61uI816EQwg&authkey=CPfu-_8B#gid=0tu dowód że się mylisz, oczywiście jest ich więcej, ale to że często nie piszesz prawdy już Ci inni wypominalihttp://forum.muratordom.pl/showthread.php?174799-Komin-czy-macie-i-po-co&p=4639483&viewfull=1#post4639483 Edytowane 20 Marca 2011 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 20.03.2011 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2011 (edytowane) Znowu opinie i wojna przecież miało być o piecach XXI wieku chyba nikt nie sądzi że eko-groch jest piecem z XXI wieku ???????? Ludzie wymyślają samochody hybrydowe lub z ogniwami wodorowymi i chyba nikt nie sądzi że lepsze są tradycyjne spalinowce. To tak jak kiedyś mówiono że silnik z gażnikiem jest lepszy od tego z wtryskiem bo można go naprawić samemu w garażu . Mineło trochę lat i wszyscy mają z wtryskiem . Technika idzie do przodu czy to nam się podoba czy nie ! Komfort posiadania PC jest nieosiągalny dla wszystkich pieców na paliwo stałe i to jest fakt ! Koszt ogrzewania Pc domu takiego jak np. mój jest dużo niższy niż ogrzewania nawet zwykłym węglem a komfort bezcenny ..!! Ktoś tu napisał że jego piec jak się rozgrzeje to można prawie oddychać tym i nic nie czuć ; proponuje mu wpuśćic od razu wyjscie komina do sypialni może bedzie maił Spa....!!!!!! Ja sądzę, że kocioł na ekogroszek jest piecem XXI wieku na węgiel Hahaha z hybrydowymi pojechałeś - akurat te auta potrafią spalać więcej od porządnych diesli, a koszt ich zakupu i wyprodukowania jest o wiele wyższy. Silniki z wtryskiem przez te lata dopracowano i faktycznie są lepsze, ale ich pierwsze konstrukcje były gorsze od gaźnikowych. Do porównania kosztu ogrzewania węglem dolicz koszt kredytu na pokrycie różnicy cen tych 2 rodzajów instalacji. Nie napisałem, że spalinami można oddychać i nic nie czuć, ale, że nie smrodzą - wydalam za to z komina głównie bardzo cenny, życiodajny dla roślin gaz CO2 [to, że propaganda bredzi o jego szkodliwości dla ziemi mnie nie wzrusza]. Fakt, że w miastach, gdzie jest duże stężenie spalin może wystąpić smog, ale tam powinno być ogrzewanie sieciowe z elektrociepłowni dzięki czemu będą miały wyższą sprawność. Edytowane 21 Marca 2011 przez SUSPENSER Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 21.03.2011 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 No widzisz, a mnie 2 lata temu PC kosztowała tyle samo co ciebie ten kociołek. Czy przypadkiem nie pisałeś wcześniej, że kosztowała Cię 20 tys ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 21.03.2011 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 Uważam ze założenie PC to najlepsza możliwość i największy komfort dla mojego domu jak i dla mnie ponieważ w starym domu miałem piec na wszystko potem założyłem na eko-groch to te instalacje niestety potrzebuję miejsca . Niestety przy użytkowaniu eko-grochu z zasobnika wydzielał się "ciężki dym" którym wszystko przesiąkało i zostałem zmuszony dorobić rurę do owego zasobnika i wyprowadzić ją na zewnątrz wtedy dopiero sytacja się unormowała . Oczywiście instalacja PC może nie jest tania ale co jest dziś tanie . Znajomy buduje teraz nowy dom ale nie zdecydował sie na PC tylko na eko-groch za który piec zapłacił prawie 9tys ,grzejniki 16tys, rurki robota 7tys =32tys razem + bojler 120l za niewiem ile . Gdy podałem mu namiar na Pc stwierdził że go niestać bo ma kredyt i musi dom wykończyć w środku i meble kupić. Także kazdy wybiera to na co go stać a nie chciałby mieć. Ja oraz np.Liwko mamy PC i jest ok. Pozdrawiam! Czy instalacja PC nie potrzebuje miejsca ? Skoro z zasobnika wylatywał dym to wystarczyło wyczyścić komin/wymiennik lub wymienić uszczelkę klapy zasobnika. Znajomy sporo wydał na kocioł - za mój zapłaciłem 6,3 tys a grzejniki, rurki i robota to chyba odpowiednik położenia podłogówki przy PC więc nie wiem dlaczego je liczysz ? Bojler zgoda + 800 zł do ceny kotła, pomp itd - dlatego napisałem w sumie 10 tys [zaokrągliłem w górę]. Masz rację każdy rozsądny wybiera to na co go stać - np. zamożny człowiek może wyłożyć działkę 10 arową ogniwami słonecznymi, które będą ładowały akumulatory jego aut elektrycznych i mówić wszystkim, że jeździ niemalże za darmo [nie uwzględniając oczywiście kosztów zakupu i instalacji]. Myślę, że wielu forumowiczów [ja również - może za 2-3 lata skorzystałbym bo szwagrowie powoli budują domy] byłoby bardzo wdzięcznych gdybyście z Liwko poprowadzili wątek: jak tanio zbudować porządną PC ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 21.03.2011 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 gdybyście z Liwko poprowadzili wątek: jak tanio zbudować porządną PC ? Zbudować bez wiedzy z zakresu chłodnictwa ciężko, jednak opis jak to można zrobić znajdziesz na forum elektrody. Za to można łatwo, bez żadnej specjalistycznej wiedzy podłączyć kupioną u nas lub gdzieś indziej tanią pompę do założonej własnoręcznie lub przez lokalnych układaczy taniej instalacji dolnego i górnego źródła, co już zostało opisane na tym forum. Wtedy z cenami z kosmosu wracamy na Ziemię i w dodatku do naszego pięknego kraju. Jeśli szwagrowie ledwie zaczęli budowę, to mają szansę tak ją poprowadzić, żeby koszt założenia pc mieścił się w rozsądnych granicach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 21.03.2011 09:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 Czy instalacja PC nie potrzebuje miejsca ? Znajomy sporo wydał na kocioł - za mój zapłaciłem 6,3 tys a grzejniki, rurki i robota to chyba odpowiednik położenia podłogówki przy PC więc nie wiem dlaczego je liczysz ? Bojler zgoda + 800 zł do ceny kotła, pomp itd - dlatego napisałem w sumie 10 tys [zaokrągliłem w górę]. Myślę, że wielu forumowiczów [ja również - może za 2-3 lata skorzystałbym bo szwagrowie powoli budują domy] byłoby bardzo wdzięcznych gdybyście z Liwko poprowadzili wątek: jak tanio zbudować porządną PC ? Instalacja PC potrzebuje miejsca ale na 5m2 zmieściłem oprócz PC dwa podgrzewacze po 120l, stację uzdatniania wody, pralkę, suszarkę, zlew, kosz na brudy, miejsce na miotły, wszystkie pozostałe graty do PC, swobodnie jeszcze się można poruszać i jest przejście do garażu:) Taka instalacja zajmuj dużo mniej miejsca a w dodatku można ją połączyć z pralnio-suszarnią czego niestety nie da się zrobić z kotłem na paliwa stałe. Ja za PC zapłaciłem 10tyś., ty za kocioł plus komin podobnie. Ja musiałem zrobić DZ, ty kilka metrów więcej kotłowni. Jak widzisz często te koszta są bardzo podobne;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sabina i Grzegorz 21.03.2011 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 SUSPENCER 1. PC nie potrzebuje kotłowni ani miejsca na opał ( u mnie stoi w garażu w rogu jak zwykła lodówka ) miejsce w którym była przeznaczona kotłownia w projekcie mam dodatkową garderobę itd.2. Auta hybrydowe jak napisałeś są i długo jeszcze będą drogie bo to nowa technologia ale np. toyota ma w ofercie diesla i hybrydę w cenie prawie takiej samej !3. Sam napisałeś że jest SMOG w miastach czy nielepiej mieć czyste powietrze czy CO2 jak piszesz jest takie pożyteczne ? Chyba każdy by chce oddychać czystym nie mieć alergii itp. Każdy w swojej mikro skali powinien myśleć i zakładać jak najlepsze systemy jak np.pc lub solary i jak jest to możliwe finansowo.W krajach bogatszych od naszego te systemy maja preferencje podatkowe ..... a w niektórych nawet nie wjedziesz do miasta jesli twój pojazd nie spełnia normyspalin. Dlatego też piec na eko-groszek jest już skończony technologicznie . Jeszcze jedno po co wszyscy wyprowadzają się poza miasto .....hm żeby oddychać CO2czy mieć czyste powietrze .. ALBO otworzyć okno i poczuć przyjemny zapach palonego węgla z pieca sasiada który ma eko-groch.............!!Kbab : ja wiem że kalkulator prawdę powie więc u mnie koszt przy taryfie budowlanej ogrzewanie +c.w .u od września do końca lutego 2450zł jak bym miał normalną 1 taryfę to koszt 1830zł za 6 m-cy a gdybym miał 2 taryfy to nawet nie liczyłem jeszcze . Jeśli Cię to nie przekonuje to nie ma co dewagować wiecej w tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 21.03.2011 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 otworzyć okno i poczuć przyjemny zapach palonego węgla z pieca sasiada który ma eko-groch Nie przesadzajmy. Żółty, śmierdzący dym nie wydobywa się z podajnikowych kotłów na eko-groch. Takie kotły spalają węgiel jednak dosyć czysto. Śmierdzącym problemem są kotły górnego spalania podpalane od dołu, gdzie najpierw wydestylowuje się z podgrzewanego węgla to, co powinno się spalić, a potem spala się pozostała reszta. Takie powinny zniknąć na zawsze z rynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sabina i Grzegorz 21.03.2011 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 Nietety ale w przypadku eko-grochu tez jest zapach mało przyjemny natomiast piec zwykły tradycyjny to już koniec skali ..........i Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukep3 21.03.2011 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 nie wiem jak w ogóle można porównywac ogrzewanie bezobsługowe z cholernie obsługowym jakim jest ogrzewanie wszelkiej maści kotłami na węgiel..porównujcie to co jest porównywalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gremlinka 21.03.2011 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 Nie wydaje mi się, żeby instalacja pompa+dolne źródło mogło obecnie kosztować 20 tyś. Wystarczy sprawdzić na stronach różnych producentów, że małe pci to wydatek za pompę ok. 20 tyś. plus dolne źródło, jego wykonanie, pozwolenia np. przy wierceniu-prawo geologiczne. Gdyby to była różnica 10 tyś. między pompą a kotłem z podajnikiem to nie miałabym dylematu. Ale różnica w kosztach jest większa. Co najmniej te 20 tyś. Na budowę wezmę pewnie kredyt, to daje 40 tyś do spłaty. Czy za tą kasę nie lepiej ogrzewać się po prostu droższym opałem? Przecież i tak musiałabym zapłacić za to ogrzewanie w "kredycie".A kotły z sondami lambda? Z automatyką pokojową i innym bajerami, to co nie XXi wiek? np. Kostrzewa Fuzzy Logic, ciekawy pomysł jaki znalazłam... Można palić zbożem, pelletemi pewnie coś jeszcze wymyślą. Sama się zastanawiam czym będziemy ogrzewać domek i mam zagwozdkę. Gazu nie ma, olej i propan za drogie. A z pompą sytuacja jak opisałam. Co do tych elektrociepłowni i elektrowni. Za chwilę będzie trzeba się dostosować do nowych wymagań emisyjnych. Już wszystkie te zakłady przygotowują się do spalania biomasy i współspalania, więc i prąd i pellet będą droższe, bo zapotrzebowanie będzie większe na pellet, a że pellet droższy niż węgiel... to i prąd z tego pelletu będzie droższy i tak się zamyka. Więc i tak będzie drożej. Gdybym miała wolne 20 tyś., bez kredytu i dużo kasy, to nie zastanawiałabym się wcale tylko wybrałabym co by mi podeszło, nawet ten propan i tyle. Dla jednych 6000 zł rocznie za ogrzewania to dużo, dla innych mało. I już. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aslom1 21.03.2011 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 Witam.Muszę napisać parę słów...miałem niedawno rozmowę z przyszłym wykonawcą zabudowy garderobianej...tak wiem,że nie w temacie,ale jednak.Jak niektórzy wiedzą ,posiadam PC,i w cale nie mało kosztowała...Powiem tylko,że kazałem wyrzucić "garderobianego"...tyle zawołał,starczyło by na kompletną instalację kotłowni z tradycyjnym piecem...Myślę,że podejście osób budujących SWOJE nowe domy,jest nie całkiem właściwe,a wypowiedzi np.Liwko,mogą tylko przyśpieszyć,właściwą decyzję.Wierzcie,lub nie...ale lepiej,żyć w komforcie bez "garderoby",niż w kotłowni,z meblami...np.gdańskimi w salonie.Żonka na pewno doceni właściwy wybór,zwłaszcza gdy nie będzie skazana na "PRACĘ W KOTŁOWNI":) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 21.03.2011 20:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 Nie wydaje mi się, żeby instalacja pompa+dolne źródło mogło obecnie kosztować 20 tyś. Wystarczy sprawdzić na stronach różnych producentów, że małe pci to wydatek za pompę ok. 20 tyś. plus dolne źródło, jego wykonanie, pozwolenia np. przy wierceniu-prawo geologiczne. Gdyby to była różnica 10 tyś. między pompą a kotłem z podajnikiem to nie miałabym dylematu. Ale różnica w kosztach jest większa. Co najmniej te 20 tyś. Na budowę wezmę pewnie kredyt, to daje 40 tyś do spłaty. Czy za tą kasę nie lepiej ogrzewać się po prostu droższym opałem? Przecież i tak musiałabym zapłacić za to ogrzewanie w "kredycie". A kotły z sondami lambda? Z automatyką pokojową i innym bajerami, to co nie XXi wiek? np. Kostrzewa Fuzzy Logic, ciekawy pomysł jaki znalazłam... Można palić zbożem, pelletemi pewnie coś jeszcze wymyślą. Sama się zastanawiam czym będziemy ogrzewać domek i mam zagwozdkę. Gazu nie ma, olej i propan za drogie. A z pompą sytuacja jak opisałam. Co do tych elektrociepłowni i elektrowni. Za chwilę będzie trzeba się dostosować do nowych wymagań emisyjnych. Już wszystkie te zakłady przygotowują się do spalania biomasy i współspalania, więc i prąd i pellet będą droższe, bo zapotrzebowanie będzie większe na pellet, a że pellet droższy niż węgiel... to i prąd z tego pelletu będzie droższy i tak się zamyka. Więc i tak będzie drożej. Gdybym miała wolne 20 tyś., bez kredytu i dużo kasy, to nie zastanawiałabym się wcale tylko wybrałabym co by mi podeszło, nawet ten propan i tyle. Dla jednych 6000 zł rocznie za ogrzewania to dużo, dla innych mało. I już. http://www.ecopol-system.pl/oferta/oferta.html http://ppcpompy.eu/page13.php Jest tu na forum już trochę ludków którzy mają te pompy i mogą zaświadczyć że spisują się bardzo dobrze Kilka dni na zaznajomienie się z tematem powinno dać obraz że nie musi być to wcale drogie rozwiązanie http://forum.muratordom.pl/forumdisplay.php?73-Pompy-ciep%C5%82a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 21.03.2011 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 (edytowane) Kbab : ja wiem że kalkulator prawdę powie więc u mnie koszt przy taryfie budowlanej ogrzewanie +c.w .u od września do końca lutego 2450zł jak bym miał normalną 1 taryfę to koszt 1830zł za 6 m-cy a gdybym miał 2 taryfy to nawet nie liczyłem jeszcze . Jeśli Cię to nie przekonuje to nie ma co dewagować wiecej w tym temacie. koszt wszystkich moich nośników energii w 2010r nie przekroczył 3500zł, w sumie zakupiłem 20950kWh skoro stwierdzasz Koszt ogrzewania Pc domu takiego jak np. mój jest dużo niższy niż ogrzewania nawet zwykłym węglem a komfort bezcenny ..!! i podajesz tylko w/w dane tj koszt bez kWh to nie potwierdza tej tezy, a jestem pewny że to bzdura - i jestem w stanie to udowodnić. Odnośnie smrodu z komina to faktem jest, że czasem coś czuć, ale na moim osiedlu jest to rzadkość a większość ma kotły na opał stały, ludzie potrafią już palić w piecach bez smrodzenia, osobiście potrafię przez tydzień tak dokładać do kominka, że nawet na moment nikt nie ujrzy dymu. Ci co palą węglem zwykle na krótko zakopcą przy rozpalaniu, potem już bez dymu i smrodu - na moim osiedlu można wytrzymać. Z drugiej strony to mam wentylację grawitacyjną, może przy WM smród bardziej dokucza. Edytowane 21 Marca 2011 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 21.03.2011 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 Witam.Muszę napisać parę słów...miałem niedawno rozmowę z przyszłym wykonawcą zabudowy garderobianej...tak wiem,że nie w temacie,ale jednak.Jak niektórzy wiedzą ,posiadam PC,i w cale nie mało kosztowała...Powiem tylko,że kazałem wyrzucić "garderobianego"...tyle zawołał,starczyło by na kompletną instalację kotłowni z tradycyjnym piecem...Myślę,że podejście osób budujących SWOJE nowe domy,jest nie całkiem właściwe,a wypowiedzi np.Liwko,mogą tylko przyśpieszyć,właściwą decyzję.Wierzcie,lub nie...ale lepiej,żyć w komforcie bez "garderoby",niż w kotłowni,z meblami...np.gdańskimi w salonie.Żonka na pewno doceni właściwy wybór,zwłaszcza gdy nie będzie skazana na "PRACĘ W KOTŁOWNI":) Nie za bardzo rozumiem o co Ci chodziło - dzisiaj większość budujących podchodzi bardzo racjonalnie do wydatków i z pewnością pieniędzy zaoszczędzonych na jednym etapie nie trwoni na innym co sugeruje Twój wpis. Moja żona 2 razy w roku myje podłogę w kotłowni [kafelki] i to jej jedyna "praca" tam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 21.03.2011 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 Jeszcze jedno po co wszyscy wyprowadzają się poza miasto .....hm żeby oddychać CO2 czy mieć czyste powietrze .. ALBO otworzyć okno i poczuć przyjemny zapach palonego węgla z pieca sasiada który ma eko-groch.............!! . 1. Zgoda - to argument za - u mnie w garażu zwykle leży paleta z węglem 120x80xmax 150 cm Nigdy nie czułem zapachu palonego węgla z pieca na ekogroszek - chyba, że u Ciebie w tych kotłach palą śmieci [no cóż niestety da się i tak, ale można też mieć sąsiadów palących jesienią liście i śmieci w ogródku i PC wtedy nie uratuje Cię przed prawdziwym smrodem]. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts