pietiak30 21.12.2010 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 (edytowane) Witam wszystkich forumowiczów.Nabyłem jakis czas temu budynek z tzw dyli z betonu komórkowego zbrojonego 36cm grubosc ,strop jest z płyty żerańskiej 24cm.Powierzchnia po podłodze to 128m2.Ścian wewnetrznych nosnych nie ma,więc aranżacja dowolna.Mam pytanie,czy ktos mógłby mi w przybliżeniu podac ile mniej wiecej będzie zjadał energii ten mój domek.Chcę go solidnie docieplić tzn fundamenty,ściana styr 12cm,na posadzkę 30cm styro,na dach 20cm styro(stropodach pełny),wewnątrz mam równiez trochę miejsca nad sufitami podwieszanymi,więc ze 30cm wełny też mam zamiar włożyć.Robię takie docieplenie,gdyż będę miał butlę naziemną na propan,raczej nie będzie gazu z sieci ,nie mam czasu i miejsca na tradycyjne kotłowenie,nie chcę solarów itd,będzie rekraacyjnie kominek do 12kw.Dodam,że powierzchnia użytkowa to 102m2,reszta to będzie garaż 26m2 wydzielony w środku,ściana 24bk oraz 10-12 cm styro.Dach płaski,bez udziwn9en ,okien nie zamierzam mieś pasywnych,mozliwe,że w cenie dostanę 3szybowe,profil aluplast.Czy ktoś może w przybliżeniu podac mi ilu litrowy dom wyjdzie?Nie zamierzam miec również reku i pompy ciepła.2osoby plus dziecko.Pozdrawiam.P.S.Dodam,że 100procent podłogówka,piec 2 funkcyjny,może będzie kondensat,ale na razie znajomy twierdzi,że szkoda kasy,bo wg niego buda i tak będzie stosunowo ciepła.kubatura licząc od posadzki do stropu wliczając sufit podwieszany wraz z wełną 310m3 ,nie wliczam garazu,który bedzie tylko dogrzewany . Edytowane 22 Grudnia 2010 przez pietiak30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 22.12.2010 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2010 Kup nagrzewnicę elektryczną i ogrzewaj dom po ustaleniu temperatury np. przez 1 tydzień notując zużycie i różnice temperatur wewnętrzna-zewnętrzna. Dostaniesz wówczas najlepsze oszacowanie ile energii pożera twój domek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietiak30 22.12.2010 11:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2010 to rozwiązanie raczej nie wchodzi w grę,chciałbym poznać opinie na temat prawdopodobnego zużycia energii,gdyż mam miesiąc na to,żeby jeszcze zmienic system ogrzewania na inny-chodzi o zmiany w projekcie(nie mam podanego zapotrzebowania na energie,gdyż projekt dotyczy adaptacji,a nie nowego budynku.Czytałem sporo na teamt zużycia propanu,rozbierznosci są bardzo duże,dlatego zdecydowałem się zrobic solidne docieplenie,zresztą ściany są 36cm beton komórkowy,więc to chyba już niezle izoluje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 22.12.2010 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2010 Jeśli nabyłeś ten budynek, powinieneś dostać do niego świadectwo charakterystyki energetycznej, gdzie czarno na białym jest napisane, ile zużywa on energii do ogrzewania. Nie możesz zajrzeć do tego dokumentu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
78mysz 06.01.2011 23:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 Jeśli nabyłeś ten budynek, powinieneś dostać do niego świadectwo charakterystyki energetycznej, gdzie czarno na białym jest napisane, ile zużywa on energii do ogrzewania. Nie możesz zajrzeć do tego dokumentu? pytanie, czy nabył budynek czy budowę.Bo jesli to budowa, to nikt nie ma obowiązku robić swiadectwa jesli nie ma instalacji ogrzewania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts