Tytusdj 21.12.2010 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 Kolejny sezon serwisant przy pzreglądzie kotła zmienia mi krzywą na 1.5Aktualnie mam 1.1, temperaturę ustawioną na 19 st a i tak mam 22,5 stCGdybym miał krzywę 1.5 to przy obecnej pogodzie do grzejników dochodziąłby woda nie 48 a 59 stC jak sprawdziłem I teraz pytanie, mam termostaty na grzejnikach ustawione na 3.5-4, krzywą znowu 1.1, zadaną temperaturę 19, rzeczywistą 22.5 - po co mi krzywa 1.5???Serwisant twierdził, że tak jest lepiej i tyle...nie polemizowałem... Za to z sąsiadem ostatnio doszliśmy do wniosku, że poza zmianą krzywej na obu końcach powinna być jeszcze możliwość jej zmiany w środkowym zakresie, bo inaczej zawsze w którymś momencie [przy określonej temperaturze zewnętrznej] bez zmiany krzywej piec przegrzewa...generalnie warto, by krzywą dało się spłaszczyć bo domy mamy ciepłe i realnie między 0 a -20 st wystarczy jak piec podgrzewa wodę na grzejniki o 10stC więcej, a nie średnio 22 jak by wychodziło z wyliczeń w oparciu o zadane krzywe.... Oczywiście robiłem testy tygodniowe, przy krzywej 1.5 gazu idzie 50% więcej, jest cieplej ale po co mi 25stC w domu????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 21.12.2010 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 a ja mam ustawiona swoja krzywa grzewcza i wyglada ona tak:dla temp min zewn -26*C temp zasilania 50*Cdla temp maks zewn 20*C temp zasilania 34*Cw ten sposob splaszczylem krzywa i mam zawsze cieplo w domugdy mialem krzywa fabryczna 1 to przy temp zewn 0*C i mniej mialem w domu cieplo, ale mialem zimno przy np +5 lub +8*C panujacych na zewnatrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 21.12.2010 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 A ja ustawiam krzywą grzewczą jak mi się podoba.Jak chcę szybko mieć ciepło to wbijam na 1.6, jak nas nie ma to 0.8 daje radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 21.12.2010 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 Każdy regulator ma inną krzywą więc takie porównywanie średnio ma sens. Jeśli krzywa jeden jeden przegrzewała to należy ją obniżyć. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tytusdj 23.12.2010 18:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2010 Face,Jak ustawiasz sam temperaturę zasilania w zależności od temperatury zewnętrznej?Masz takie ustawienia dostępne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redlum 25.12.2010 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2010 tak się domyślam - że w niektórych piecach można sobie ustawić krzywa grzeczną jak się chce - a do tego zaprogramować temperaturę min i max. I mam nadzieje, że w moim MCA15 też się da - muszę tylko do końca przeczytać instrukcje i pobawić się przy kotle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 27.12.2010 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2010 Każdy regulator ma inną krzywą więc takie porównywanie średnio ma sens. Jeśli krzywa jeden jeden przegrzewała to należy ją obniżyć. pozdr adam w kazdym regulatorze krzywe nazywaja sie inaczej a nie sa inne krzywe maja inne nazwy a parametry takie same w kazdym regulatorze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 27.12.2010 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2010 (edytowane) Face, Jak ustawiasz sam temperaturę zasilania w zależności od temperatury zewnętrznej? Masz takie ustawienia dostępne? mam de dietricha mcr II 24 i u mnie jest mozliwe wprowadzenie swojej krzywej grzania podejrzewam ze w kazdym kotle jest taka mozliwosc, prawdopodobnie w sterownikach rowniez mam proste sterowanie kotlem: regulator pokojowy auraton (jako zalacz-wylacz) i czujnik zewnetrzny temp cale sterowanie odbywa sie w kotle i tam dokonalem zmian jesli macie rozbudowane sterowniki(z regulacja pogodowa) to ustawienia w sterownikach sa zazwyczaj nadrzedne nad tymi w kotle(wyjatek to max temp zasilaniaCO) wiec wszelkich ustawien nalezy dokonywac w sterownikach-na pewno tak jest w de dietrich, w innych nie wiem instrukcja obslugi powinna dac odpowiedz jak to zrobic http://forum.muratordom.pl/showthrea...-MCR-24/page28 pod tym linkiem jest zalacznik excellowski ktory pomoze zrozumiec sens sterowania pogodowego x - temp zewn, y - tem zasilania + wykresiki i tabelka ktora sama liczy ta zaleznosc jest to gotowapodkladka dla mojego modelu kotla, przydatna takze dla innych poprzez analogie: P1 - temp zasilania CO dla temp zewn min ( P29 ) P29 - temp zewn minimalna P27 - temp zasilania CO przy temp zewn max( P28 ) P28 - temp zewn max Edytowane 27 Grudnia 2010 przez face Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 10.02.2011 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 "Tytusdj" - jaki kocioł i jaki sterownik. Skoro mowa o krzywych grzania to zakładam, ze czujnik zew. jest. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts