Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problemy z oknami plastikowymi

Recommended Posts

Wprowadziliśmy sie do nowego szeregowca 9 miesięcy temu.

Od jakiegoś czasu zaczęłam obserwować dziwne spękania na łączeniach ram okiennych ze ścianami - tak, jakby okna chciały odejść od ściany (pęknięcia zaczynające się od dołu). Problem w zasadzie dotyczy wszystkich okien, ale najbardziej rzuca się w oczy przy dużych tarasowych i balkonowych oknach:

http://i1127.photobucket.com/albums/l621/romapoz1/IMG_3902.jpg

http://i1127.photobucket.com/albums/l621/romapoz1/IMG_3904.jpg

http://i1127.photobucket.com/albums/l621/romapoz1/IMG_3905.jpg

a na dodatek wczoraj zauważyłam, że jedna z ram okiennych pękła:

http://i1127.photobucket.com/albums/l621/romapoz1/IMG_3909.jpg

Chcę jak najszybciej zgłosić reklamację do dewelopera.Według was - skąd taki problem - spartaczony montaż, praca budynku, coś jeszcze innego?

Macie jakieś uwagi, którymi mogłabym ewentualnie argumentowac moją reklamację..... (jakby za bardzo kombinował)???

Edytowane przez romapoz

okno z pękniętą ościeżnicą do wyrzucenia - musi być nowe.

Szybko reklamuj u developera wadę - na takich inwestycjach jest 1 rok gwarancji !.

podejrzewam, że okna nie posiadają wzmocnień bądź mają je cząstkowe a w najlepszym wypadku mocno pocienione - w związku z tym podczas wymiany, jak wyjmą Ci "stare" okno to przetnij flexem ościeżnicę i skrzydło i będzie to koronnym dowodem dla sprawy. Informuj nas o tym co sie będzie działo a doradzimy NAWET co masz mówić żeby było fachowo !

Pod wpływem ostatnich temperatur - w nocy -15 a w środku +20 PLASTIK pracuje mocno. Wygina się liniowo, kurczy się i rozszerza. W narożach kumuluja sie duże napreżęnia. jesli wzmocnienie stalowego nie ma, bądź jest cząstkowe lub mocno pocienione to PLASTIK gnie się "w cały świat". Zadaniem wzmocnienia stalowego w oknie plastikowym jest min. kompensacja naprężeń.

W każdym razie masz okno do wyrzucenia i musisz mieć nowe.

Pozdrawiam

Pęknięcia tego typu - najpierw po zgrzewie , później w bok - zdarzają się przede wszystkim od uderzenia "kantem" ościeżnicy o podłoże.

Śmiem twierdzić, że takie okno zostało zamontowane a nie pękło po roku.

Jeżeli brak jest wzmocnień czy budynek osiada to najpierw ramy się wyginają zakleszczając skrzydło i wcale nie muszą pękać na zgrzewach.

Pęknięcia tego typu - najpierw po zgrzewie , później w bok - zdarzają się przede wszystkim od uderzenia "kantem" ościeżnicy o podłoże.

Śmiem twierdzić, że takie okno zostało zamontowane a nie pękło po roku.

Jeżeli brak jest wzmocnień czy budynek osiada to najpierw ramy się wyginają zakleszczając skrzydło i wcale nie muszą pękać na zgrzewach.

..nic dodać nic ująć

Charlie spokojnie wszyscy wiedzą , że Ty tylko drewno sprzedajesz ale w "cały świat" to okna z PVC już się nie wyginają choć faktycznie w przypadku developerki to nie jest to produkt nawet z średniej półki

do wymiany futryna okna , skrzydła pewnie są ok..

Też nie chce mi się wierzyć, że na deweloperce może być wysoki standard okna i montazu...

Chociaż.. z tego co wiem, to szef budowy jak chce "uwalić" dostawcę, to sprawdza zgodność montażu z instrukcją..

Jak chce..

a chce?

Czy wiesz że najwieksza korupcja jest w budowlance? Zapewne wiesz o tym doskonale

Na budowach, w zależności od wielkości zamówienia, wynosi od 5 do nawet 15% wartości brutto fakturowanych prac

Więc.... zostawmy ten tenmat

REasumując, okna popękane do wymiany - i ktoś tu dobrze zasugerował - po wyrwaniu przeciąć każdą ościeżnice i nawet skrzydło a jak jest tak jak sugerujemy (jest jedna firma w okolicach Wawy szczycąca sie tym że nie zna słowa "wzmocnienie") to sprawe od razu zgłosić do GUNB

a chce?

Czy wiesz że najwieksza korupcja jest w budowlance? Zapewne wiesz o tym doskonale

Na budowach, w zależności od wielkości zamówienia, wynosi od 5 do nawet 15% wartości brutto fakturowanych prac

Więc.... zostawmy ten tenmat

REasumując, okna popękane do wymiany - i ktoś tu dobrze zasugerował - po wyrwaniu przeciąć każdą ościeżnice i nawet skrzydło a jak jest tak jak sugerujemy (jest jedna firma w okolicach Wawy szczycąca sie tym że nie zna słowa "wzmocnienie") to sprawe od razu zgłosić do GUNB

Jak Ziobro szalał z CBA to się bali kierownicy budów wziątek brać na państwowych obiektach ale teraz za Tuska to dają do wiwatu :) Każdy chłam przejdzie !

nie tylko - przede wszystkim developer - wybral nasjtańszego dostawcę - standard

nie moge sie zgodzic z takim stanowiskiem,ze najtanszy to najgorszy

11 lat temu wymienialam w starym domu okna,z kasa bylo krucho,wybralam najtanszego producenta,firma garazowa krzak,ktora juz nawet nie istnieje i okna dzisiaj po tych 11 latach wygladaja jak nowe i sa idealne w kazdym detalu!co prawda mam malutkie zastrzezenie,zzolkly mi biale klamki,no,ale bylabym smieszna,gdybym to uznala za wade....

dzisiaj juz bardziej swiadomie wybieram jezierskiego,no ale czasy tez inne,mam wiekszosc swiadomosc tego czym czego na pierwszy rzut oka nie widac,takie okna sie roznia od tych,ktore mam obecnie....

Oj nie ma towarów/ usług idealnych. Zawsze znajdzie się coś, co może się na pewnym etapie produkcji nie udać.

Rzecz w tym, że na wady produktów tanich przymykamy szybciej oko, wychodząc z załażenia, że towar ten jest wyprodukowany po najmniejszej linii oporu i jego jakość nie może być powalająca.

Przy produkcie droższym czasem wymagamy aż za wiele, stąd niejednokrotnie potężne rozczarowanie.

Rzecz w tym, że na wady produktów tanich przymykamy szybciej oko, wychodząc z załażenia, że towar ten jest wyprodukowany po najmniejszej linii oporu i jego jakość nie może być powalająca.

Przy produkcie droższym czasem wymagamy aż za wiele, stąd niejednokrotnie potężne rozczarowanie.

I tu chyba wytłumaczyłeś cały mechanizm zadowolenia z rzeczy tanich! Kupujemy tanio godząc się na pewne niedoróbki, niedociągnięcia, niską jakość i trwałość. Do tego często przed samym sobą (i znajomymi) nie chcemy się przyznać do błędu i dorabiamy ideologię do swoich decyzji.

Sam tak wiele razy robiłem ;)