kamil220288 21.12.2010 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 Witam jestem nowy na tym forum.Temat zakładam bo może ktoś mi pomysł nasunie.Więc tak:Mam w kuchni trzy szafki stojące dwie o szerokości 60 cm oraz jedną 40 cm.Wysokość to 80 cm.W jedną "60" chcę zabudować piekarnik oraz blat ceramiczny.Według pomiarów sprzęt pasje idealnie ( odstępy od ścian piekarnika a szafkę są okey).poza blatem ponieważ:boję się go założyć bo po wycięciu otworu w blacie zostanie rama o szerokościach 2x5 i 2x2 cm ( do krawędzi szafki )nie byłoby problemu gdybam miał na tych szafkach jednolity blat ale niestety każda ma oddzielny a stoją tylko koło siebie.Jak myślicie taka rama wytrzyma ciężar czterech palników?Jeśli nie jak to wzmocnić??Nie chce blatu całego zmieniać bo komplet szafek jest prawie nowy i ładnie się prezentuje.oto zdjęcie pogłądowe ( robione na szybkiego w paincie ale myślę że wiadomo o co chodzi) wymiary w milimetrach http://naforum.zapodaj.net/thumbs/b3d0f14af3da.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/151531-zabudowa-piekarnik-plus-blat/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 22.12.2010 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2010 myślę, że bez problemu wytrzyma...płyta gazowa wiele nie waży..a w razie czego zawsze możesz od środka kątownikami wzmocnić.. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/151531-zabudowa-piekarnik-plus-blat/#findComment-4449145 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil220288 22.12.2010 12:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2010 to jest płyta ceramiczna nie gazowa palniki trochę ważą o kątowniki chodzi ci o to żeby dolna obudowa płyty grzewczej stała na nich poprostu tak??o coś takiego??http://naforum.zapodaj.net/thumbs/c78e0601f2dd.jpgdodam że blat szafki ma grubość 1,8 cm !!!!!i że ściany boczne tej szafki też maja 1,8 cm grubości.Czyli z dwóch stron blat wystawać będzie 2 mm od końca złączenia go ze ścianą boczną ale myślę że to akurat okey bo te 2 mm to prawie na równo ze ściana wyjdzie więc tu nie będzie miało się co wgiąć czy też połamać.tylko te 5 cm boje się że za może puścić na złączeniu blatu ze ścianą szafki Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/151531-zabudowa-piekarnik-plus-blat/#findComment-4449222 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANSE72 25.12.2010 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2010 (edytowane) miałem Tobie odpowiedzieć lecz jakaś pała do lania zablokowała mi bez powodu konto . Przedstaw jaką posiadasz płyte ceramiczną ? . druga spraw adziwna sprawa ze posiaasz blat granitowy 20mm do zabudowy stosuje się 30mm lub 20 +20 < 50mm szerokości pas granitu > podklejony . Natomiast we wszystkich przypadkach grubości 20mm plus podklejka stosuje się wklejony < poprzez zrobienie nutu > w granit pasek włokna szklanego lub płaskownik 10mm/ 3mm z kwaski aluminium i na wszelkich łączeniach stosuje się podklejkę również z profila aluminium który spoczywa na korpusie szafki ? Edytowane 25 Grudnia 2010 przez ANSE72 Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/151531-zabudowa-piekarnik-plus-blat/#findComment-4453402 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil220288 25.12.2010 12:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2010 http://img07.allegroimg.pl/photos/oryginal/13/48/02/65/1348026562a co do szafki to nie wiem co piszesz ale tak szafka ma blat 20 mm i nie jest to specjalna szafka pod zabudowę a zwykła od zestawu kuchennegoi owszem boki są obite lekko aluminium. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/151531-zabudowa-piekarnik-plus-blat/#findComment-4453421 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANSE72 25.12.2010 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2010 no pierw pytanie jaką ma głębokośc szafka ? jeżeli piszesz ze z zestawu kuchennego to ma głębokośc 500 a powinna mieć 560 >? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/151531-zabudowa-piekarnik-plus-blat/#findComment-4453449 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil220288 25.12.2010 13:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2010 głębokość to nie problem napewno jest więcej niż 50 cm prawie pod 60 cm podchodzi ( nie jestem w domu ale z pomiarów pamiętam że napewno więcej niż 50 cm było).Z wymiarami nie ma problemu tylko z blatem no i może jeszcze pytanie jedno.Czy szafkę od środka czymś zabezpieczyć od ciepła?? odstępy od ścian będą po około 3 cm bocznych od dołu też koło 3 cm ( piekarnik na kątownikach będzie montowany nie kładziony nigdzie drewna nie dotknie).W instrukcjach nie ma nic tylko tyle żeby szafki były odporne do około 100 stopni C ( oczywiście o temp. powietrza chodzi) Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/151531-zabudowa-piekarnik-plus-blat/#findComment-4453474 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANSE72 25.12.2010 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2010 coś kolego kombinujesz , sorki ale pisząc ze głębokośc szafki jest zbliżona do 600 to wybacz > Cos nie tak jest z Ta pamięcią > Jeżeli piszesz ze wymiar głębokosci szafki Tobie nie przeszkadza to pomyśl dlaczego masz problem z blatem < rozwiazaniem właśnie jest ta głębokośc szafki< korpusów > dlatego Otwór wycięty pod płytę pozostawia Tobie takie wymiary a nie inne co kolidują z pozostałymi wymiarami. Płyta montowana na szeokości wneki szafki < wymiar Przykładowy< 560>i głębokości <482> daje Tobie sciankę w granicie 20/ 50mm i i własnie w tym Punkcie jest ona narażona na uszkodzenie > Dlatego aby płyłozenie było rozłożone powinno byc wszędzie jednakowe pod granit , Abuy nie zosta l uszkodzony popr\zez napręzenie >I pytanie czy płyta bedzie wpuszczona czy nakladana ? Odnośnie zabudowy szafki jeżeli jest piekarnik przystosowany do zabudowy Top dlaczego chcesz mocować go na kątownikach : Jezeli płyta będzie nakadana sa takie specjalne prowadnice na których się ją mocuje i jest to po to aby płyta nie wraz z ciężarem nie przenosiła cięzaru na granit Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/151531-zabudowa-piekarnik-plus-blat/#findComment-4453500 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil220288 25.12.2010 15:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2010 wymiary płyty to 58 i 51cm i 5 cm głębokości więc otwór musi być 56 na 49 cmjak pisałem wyżej zostają mi dwa razy 2 cm oraz dwa razy 5 cm czyli 56 + 2x2= 60 cm szerokość49+2x5=59 cm( głębokość).problem z blatem mam z grubością bardzieja płyta będzie nakłada nie wpuszczana w blat ( za cienki ten blat )a co do prowadników szukałem ich w sklepie meblowym i budowlanym ale nie znalazłem dlatego chcę blat podeprzeć po dwa kątowniki o długości 10 cm i szerokości 5 cm po dwóch stronach szerokości ( po dwa na bok jak na rysunku wcześniej)blat z ramą w blacie się tylko styknie że tak powiem a cały ciężar pójdzie na te kątownikia piekarnik na kątownikach dlatego bo jak pisałem ta szafka nie była pod zabudowę tworzona a tylko jej wymiary pozwalają na przebudowę Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/151531-zabudowa-piekarnik-plus-blat/#findComment-4453524 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil220288 25.12.2010 16:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2010 http://ebimex.pl/allegro/photo/kl6_2.jpg a kątowniki to coś w tym stylu tylko że szersze dwa razy Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/151531-zabudowa-piekarnik-plus-blat/#findComment-4453588 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil220288 25.12.2010 21:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2010 aha i czy do przymocowania tych kątowników w szafke wystarczą wkręty??czy śruby dać Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/151531-zabudowa-piekarnik-plus-blat/#findComment-4453756 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil220288 27.12.2010 12:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2010 ktoś odpowie?kuchnia stoi i czeka na montaż piekarnik ciężki nie jest pewnie wystarczą wkręty ale płyta trochę waży Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/151531-zabudowa-piekarnik-plus-blat/#findComment-4455013 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANSE72 27.12.2010 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2010 kolego chcesz uzyskać podpowiedz a nie słuchasz wskazówek !!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/151531-zabudowa-piekarnik-plus-blat/#findComment-4455152 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 27.12.2010 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2010 (edytowane) płyta jest cięższa od piekarnika?coś mi tu nie pasuje.. Np według Samsunga piekarnik elektryczny BT62FQBFST waży 43kg a płyta gazowa GN624HFGD 14,5kg...pomijam już fakt, że 12-13kg to waży 10l garnek z wodą, który będziesz też na tym blacie stawiać i to nie na polu o wymiarach 60x60cm ale maks 25x25...jaką masz płytę, że tyle waży? W przybliżeniu wymiary płyty to 0,6x0,6x0,05 [m] czyli gdyby była w 100% monolityczna miała by objętość w przybliżeniu 0,018m3..gdyby zbudowana była z żeliwa to jej waga wynosiłaby około 120kg....co jest w przybliżeniu równe siedzącej na blacie osobie dorosłej (też przed siadaniem będziesz dawała kątowniki i śrubokręt)? Edytowane 27 Grudnia 2010 przez witu102 Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/151531-zabudowa-piekarnik-plus-blat/#findComment-4455173 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil220288 27.12.2010 14:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2010 piekarnik jest bez termoobieku bez grila wazy tyle co nic Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/151531-zabudowa-piekarnik-plus-blat/#findComment-4455182 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil220288 28.12.2010 12:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2010 napisałem do serwisu firmy indesit odpowiedzieli mi że każdą płytę można podeprzeć ale przy indukcyjnych nie można metalem ( wiadomo czemu).po podparciu grubość blatu ma już mniejsze znaczenie a co do montowania kątowników to wole je przykręcić będzie bezpieczniej.Jeszcze jedna sprawa na jaką długość muszę te kątowniki wsunąć pod obudowę dolną blatu??wystarczy tak aby na styk ( 10-20 mm) czy lepiej dać więcej ( dodam iż będą to 4 kątowniki po dwa na bok szafki)Chodzi mi o powierzchnie kątowników która będzie się stykać z płytą żeby w razie zapadnięcia się płyty nie zsunęła się ze wsporników Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/151531-zabudowa-piekarnik-plus-blat/#findComment-4456357 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.