Bajbajka1986 21.12.2010 23:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 Witam:)Postanowiłam założyć ten temat, ponieważ projekt M97 jest nowym projektem i nic nie mogłam znaleźć na jego temat. Może jest ktoś kto zdecydował sie na budowę domu, według tego właśnie projektu? My zamierzamy rozpocząć budowę jakoś wiosną, jak tylko uda nam się zdobyć pozwolenie na budowę. Narazie czekamy na warunki zabudowy. Nie będziemy wprowadzać za dużo zmian, jedynie likwidujemy łazienkę tą mniejsza na poddaszu a tam powstanie pralnia, drzwi będą z korytarza, może podniesiemy ścianę kolankową, oraz chciałabym zmienić kształt wykusza. To chyba jak narazie wszystkie drobne zmiany. Pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 22.12.2010 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2010 Buduję według innego projektu, ale staram się być na bieżąco z nowościami, dlatego zajrzałam i zostawię ślad. Projekt odpowiada potrzebom bardzo dużej grupy inwestorów, co się chwali projektantowi. Wiele poszukiwanych elementów (garaż połączony przez wiatrołap, spiżarnia przy kuchni, dodatkowy pokój na parterze, kotłownia za garażem, na poddaszu garderoby i prywatna łazienka przy głównej sypialni, częściowo zadaszony taras, wykusz, balkon - dwóch ostatnich osobiście nie uważam za potrzebne, ale podobają się wielu osobom) ułożono na przestrzeni sporo mniejszej od klasycznych 150m2 i przykryto niedrogim dachem (jedyny ozdobnik to lukarna, która bardzo poprawia wygląd - bez niej byłaby wielka czapa, zwłaszcza, że przedłużona nad drzwiami wejściowymi i tarasem). Wyszedł projekt domu komfortowego za przyzwoitą cenę. Moją uwagę zwróciło okno połaciowe na frontowej połaci dachu - jakoś nie gra taki samotnik na boku. Raczej zrezygnowałabym (szczególnie jeżeli byłoby od północy) - garderoba byłaby wówczas ciemna. Drugi detal, który podsuwam pod rozwagę to rozwiązanie orynnowania przedłużeń połaci dachu. Na wizualizacjach jest rynna, a połączenia z rurą spustową brak. W realizacji trzeba będzie jakoś to rozwiązać. Albo zrobić łącznik do rury spustowej biegnącej w sąsiedztwie tych przedłużeń, albo dołożyć spusty - może łańcuchy rynnowe. Podniesienie ściany kolankowej to chyba największa zmiana, jaką można zrobić w projekcie, niestety często efekt jest paskudny. Przemyślcie 100 razy. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bajbajka1986 22.12.2010 15:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2010 Witam bowess:)Dzięki, że zwróciłaś mi uwagę na to okno połaciowe, pewnie z niego zrezygnujemy. Z tym podsieniem ściany kolankowej, to nie jest jeszcze przesądzone, dopiero zobaczymy jak zakupimy plan i co nam doradza. Ten projekt, jest wręcz idealny, jak dla nas. Chodziło nam o to, aby garaż był w bryle budynku, obok kuchni nie wielka spiżarka, kotłownia na paliwo stałe(ekogroszek), dodatkowy pokój na dole, wykusz z balkonem, a to wszystko na nie za dużej powierzchni. Czekam z niecierpliwością na inne uwagi i budujących ten domek. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bajbajka1986 28.12.2010 16:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2010 Szkoda, że nikt nie buduje tego domku:(Może jednak ktoś się wypowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość so**l 28.12.2010 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2010 Nie buduję tego domu, ale uważam ,że układ pomieszczeń jest absolutnie genialny! Gdyby na mojej działce można było wybudować taki dom-niczego nie zmieniałabym w projekcie.Fajny, ustawny i spory salon, spiżarnia przy kuchni i dodatkowy pokój na dole to jest to czego szukam w projektach. Poddasze też świetnie wykorzystane-pokoje nie są małe, są garderoby i miejsce na pralnie. Dla mnie projekt rewelacyjny!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość so**l 28.12.2010 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2010 I wiesz-tak mi się ten projekt spodobał,że na jego podstawie stworzę swój projekt indywidualny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bajbajka1986 29.12.2010 11:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2010 To miło:) a możesz zdradzić co chcesz zmienić, albo dodać przy projektowaniu swojego domku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość so**l 29.12.2010 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2010 U mnie są dwa problemy-działka ma wjazd od południa i w związku z tym salon powinien być także od południa. Gdyby w M 97 - w miejscu kuchni był salon byłoby idealnie. Poza tym nasza działka ma tylko 20 m szerokości, więc ten domek się nie zmieści. Gdybym miała szerszą działkę i z wjazdem od północy M 97 byłby moim faworytem. Ma wszystkie pomieszczenia, które chcę miec w swoim domku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bajbajka1986 01.01.2011 22:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2011 Postanowiliśmy powiększyć garaż, poszerzyć go bo będzie za mały. Poza tym ze względu na działkę będziemy stawiać lustrzane odbicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejka_ed 12.01.2011 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 Witam! Oglądam ten projekt, odkąd pojawił na stronie Muratora, cieszę się, że komuś jeszcze wpadł w oko Jeśli dobrze pójdą sprawy urzędowe, może zaczniemy na wiosnę... My również chcemy powiększyć garaż, a pokój z garderobą nad nim zamienić na 2 pokoje. Chciałabym przenieść kominek w salonie na ściankę oddzielającą go od kuchni. Nie wiem czy da radę, ze względu na przewód kominowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bajbajka1986 14.01.2011 20:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 Ciesze sie ze ktoś jeszcze zainteresował sie tym projektem:) Nie wiem czy nam sie uda rozpocząć budowę na wiosnę narazie jesteśmy na etapie załatwiania warunków zabudowy - od czerwca zeszłego roku i jak narazie ani widu ani słychu:/ Problem jest taki, że w połowie marca wyjeżdżamy na kilka miesięcy, a działka jest jeszcze na mojego ojca i nie możemy jej przepisać dopóki nie dostaniemy warunków... Do jakiej szerokości powiększacie garaż? My myślimy ze do 4 metrów powinno być oki. Na początku zastanawialiśmy sie czy nie zrobić na dwa stanowiska, ale zrezygnowaliśmy z tego pomysłu, narazie... W sprawie kominka nie dam Ci żadnej odp. bo ja totalny laik jestem. Dla mnie jak narazie to wszystko to czarna magia. Zaczęliśmy już zakup materiałów, będziemy budować ścianę 3w, porotherm 25+styro+porotherm 11,5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejka_ed 17.01.2011 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 Nas też wstrzymuje sprawa spadkowa. Ale odważni jesteście, że już robicie zakupy! My narazie tylko na papierze robimy plany i kalkulacje...Jak coś zaczniecie działać, to dajcie znać!powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karole 18.01.2011 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Witamy wszystkich. Niedawno zakupiliśmy projekt "Kolorowa tęcza" i jesteśmy na etapie adaptacji projektu do warunków lokalnych. Przy okazji zmieniamy wygląd tarasu za domem. W jego miejscu ma być konstrukcja umożliwiająca w przyszłości stworzyć tam ogród zimowy. Nad drzwiami tarasowymi pomiędzy słupami konstrukcyjnymi ma być odciąg umożliwiający w przyszłości wykonania pod nim dużego okna/przesuwnych drzwi prowadzących do przeszklonego ogrodu.Kolejną zmianą jakiej chcemy dokonać jest przekształcenie mniejszej łazienki na pralnie - ktoś z poprzedników już o tym pisał. Rozważamy też likwidację okna połaciowego ale w głównej sypialni. Projekt chyba najlepiej wykorzystujący powierzchnię moim zdaniem mega funkcjonalny, ale niestety zawsze musi być jakieś ale...... niestety garaż jest dość wąski, a poszerzyć go nie damy rady. Wynika to niestety z warunków zabudowy. Elewacja frontowa nie możne być już dłuższa. Pewną wadą mogą być również podłączenia wody i odprowadzenie ścieków - już widzę te kilometry rur w stropie i cieknące połączenia. Może przesadzam, ale trzeba ich trochę, żeby połączyć położone dość daleko łazienkę i kuchnie na parterze i łazienki na piętrze. Póki co martwimy się na papierze i czekamy na mapkę do celów projektowych. Wraz z wznowieniem granic trwa to podejrzanie długo. Pozdrawiamy Karolina i Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejka_ed 20.01.2011 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Mam pytanie - ile kosztuje u Was adaptacja do waruków lokalnych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bajbajka1986 20.01.2011 13:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Witam:) Cieszę się, że ktoś jeszcze zainteresował sie projektem:) U nas ciąg dalszy załatwiania warunków, ale już się coś ruszyło, dzięki interwencji naszej. Dokumenty leżały w starostwie i sobie czekały na chyba lepszą pogode:/ za tydzień mamy dostać warunki zabudowy, 2 tyg na uprawomocnienie i możemy łatwić geodetę do wydzielenia działki, architekta, notariusz i pozwolenie.... mam nadzieję, że do marca zdążymy, bo później znowu wyjeżdżamy i wrócimy w listopadzie... do tego czasu domek powinien stać Właśnie mnie też trochę martwią mnie te rury,podłączenie wody, ale jakoś sie to rozwiąże. Karole a możecie mi powiedzieć skoro macie już projekt jak wygląda ściana kolankowa? ona ma 53cm? Zastanawiacie sie nad podniesieniem troszkę domku? my chyba sie zdecydujemy na to. Później sie wydłuży krokwie, żeby dom nie stracił na wyglądzie i powinno być dobrze:) a Wykusz zostawiacie taki jak w projekcie? pozdrawiam serdecznie Basia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bajbajka1986 20.01.2011 14:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Karole mam jeszcze jedno pytanko? możecie mi podać ile stali i jakiej jakiej jest potrzebne?Przepraszam, że Was tak nękam już na samym początku, ale macie już projekt, to wiecie co i jak:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejka_ed 20.01.2011 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Ja też mam jeszcze jedno pytanie do Karoli: jaką szerokość ma garaż w projekcie? też przepraszam za nękanie, ale te rysunki przy projektach Muratora dalekie są od doskonałości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bajbajka1986 21.01.2011 13:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 maciejka ja mam rzuty projektu i zaraz spr ten garaż. wiem jednak, że jest za wąski:/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bajbajka1986 21.01.2011 13:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 szerokość garażu to 301cm, czyli malutko:/ my poszerzymy chyba do 4 metrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejka_ed 21.01.2011 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 Bajbajka - bardzo dziękuję! My też poszerzymy - małżonek lubi sobie "podłubać " przy samochodzie A jak wam się udało zdobyć szczególowe plany, jeśli mogę zapytać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts