Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

maciejka - wysłałam zapytanie i prośbę do muratora i mi rzuty przysłali na maila:) bo chcieliśmy znać jakieś szczegóły, zanim sie zdecydowaliśmy na ten projekt. Mój mąż też lubi majsterkować, a jak narazie nie ma warunków i naszym pokoju bawi się swoją elektroniką...

• Odpowiedzi 439
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ja jestem takim samym laikiem, ale tak to prawda domek będzie ciepły a na ogrzewaniu też zaoszczędzimy. Wiadomo, że murarz który będzie stawiał,będzie miał więcej pracy i dłużej to potrwa.

Jak narazie to mamy problemy z warunkami zabudowy i jeszcze nie jest przesądzone czy uda nam sie postawić Kolorową Tęcze:(

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 4 weeks później...

hejka tu Bajbajka1986:)

nasze problemy z warunkami to przede wszystkim za mała powierzchnia zabudowy, i za mała elewacja frontowa:(

właśnie jesteśmy na etapie czekania na decyzję o zmianach tych warunków, ale ze względu na to,że gmina niedawno podpisała umowę z urbanistą, to wcześniej nie można było nic ruszyć:( a ze teraz jesteśmy za granicą więc budowy nie zaczniemy ani teraz wiosną a nie na lato i jesień, bo prawdopodobnie do listopada nie zjedziemy:( także czekamy,czekamy....

A jak u Was? budowa już pewnie ruszyła:)

Witam wszystkich sympatyków projektu M97.

My też zdecydowaliśmy się właśnie na ten projekt. Będziemy budować się w okolicach Krakowa.

Sam projekt już mamy ... z budową ruszamy w sierpniu co by zdążyć przed zimą z SSO.

Czekamy na papierki, odwierty etc.

Konsultujemy właśnie modyfikację projektu z architektem.

Co chcemy zmienić?

Okno (to pojedyncze pałaciowe) - likwidacja

Kominy dla kotła - likwidacja

Łazienka na poddaszu - zmiana na pralnię

Zwiększenie szerokości garażu o ok 1m.

Podwyższenie kolankowej o jedną cegłę.

Taka uwaga dla wszystkich ... w projekcie jest napisane że nie jest o dostosowany do grzania paliwami stałymi. (ekogroszek, węgiel etc)

Pozdrawiam

g3

Taka uwaga dla wszystkich ... w projekcie jest napisane że nie jest o dostosowany do grzania paliwami stałymi. (ekogroszek, węgiel etc)

ale można to jakoś obejść? bo właśnie, jeśli będziemy budować Tęcze, to z ogrzewaniem na ekogroszek.

Macie takie same zmiany jakie my zamierzamy zrobić:)

ale Wam zazdroszczę, ze już w sierpniu startujecie...

g3

... w projekcie jest napisane że nie jest o dostosowany do grzania paliwami stałymi. (ekogroszek, węgiel etc)

To ze względu na wielkość kotłowni. Jeśli poszerzyć garaż tak jak planują Basia&Dominik, to nie będzie problemu!

Jak komuś się uda zacząć, to niech da znać!

Mam sentyment do tego projektu, nawet jeśli nam się nie uda go zbudować...

Lukarnia zostaje w tym miejscu gdzie jest w projekcie. Za dużo zmian z jej wypośrodkowaniem w projekcie by było.

Co do metrażu, nie wiem jeszcze o ile będzie podnoszona ściana kolankowa, od tego zależy metraż końcowy.

• 4 weeks później...
Gość AKL

Witam zwolenników projektu "Kolorowa Tęcza" - projekt M97.

Mam na imię Leszek i wraz z moim Duszkiem - czyli żonką wybraliśmy do budowy projekt Muratora "Kolorowa tęcza" - tak prawdę powiedziawszy czy napisawczy to moją szanowna "mżonka" znalazła ten projekt i o dziwo przypadł mi do gustu.

Dzisiaj złożyłem zamówienie u przedstawiciela Muratora na zakup projektu, który będzie równocześnie go adaptował.

Od razu napiszę o zmianach jakie są przez nas wymagane, a mianowicie:

Ustawienie budynku bokiem - ze względu na działkę - od strony południowej.

A. PARTER.

1. Likwidujemy wykusz w tym miejscu będzie taras.

2. Nie ma tarasu tam gdzie jest w projekcie.

3. Likwidacja okna - drzwi tam gdzie pierwotnie jest taras.

4. W miejsce wykusza drzwi tarasowe.

5. No i największa zmiana poszerzenie budynku o 1 mb - garaż szerszy o 1 mb. i pokój na górze - trochę więcej miejsca się przyda.

B. PODDASZE.

1. Balkon symetrycznie do budynku - ja twierdzę, że "wydłużam", a architekt, że "przedłużam" - jeden pieron - chcę aby był symetryczny do budynku.

2. "Mała łazienka" - zmiana na pralnię, do której wchodzić się będzie z łazienki właściwej.

3. Likwidacja okna w garderobie - oznaczenie na necie to 18, a na rysunkach szczegółowych (brak oznaczenia) to osiemnastka jest pokój nad garażem.

4. Dodanie dwóch okien połaciowych - w łazience (tam lubię czytać prasę jak jestem na posiedzeniu rady moich ministrów) i nad schodami (jak się da tam zmieścić okno).

5. Zamiana "żygacza" na normalne okno w pokoju nad garażem.

Zastanawiamy się nad podniesieniem ścianki kolankowej - ale to jeszcze temat do dyskusji.

Obecnie czas na decyzję na budowę to - no niestety - minimum dwa miesiące. Jak ruszę z budową to będzie i dziennik.

To chyba tyle - no nie piję sobie jeszcze piwko!

Dzięki Bajbajka1986 za założenie tematu.

A - jeszcze jedno - moja "ksywa" AKL to: Ania (no kobita) - Kuba (super gość - mój synek) - Leszek (też super gość - grzeczny tatuś Kuby). To trio ma zamiar budować "Kolorową tęczę"

hejka:)

cieszę się że są następne osoby, która buduje "Kolorową tęczę"

Ja narazie nie mam o czym pisać,bo u nas nic sie nie dzieje - wyznaczyli nam działkę, a teraz czekamy aż się te cholerne dokumenty uprawomocnią:/ już mam dosyć tego słowa:(

AKL--> trzymam kciuki za budowę i mam nadzieję że założycie dziennik i będziecie informować nas o postępach:)