Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 439
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...

Witam,

u nas pomału do przodu. Do AKL'a sporo nam brakuje, ale konsekwentnie gonimy.

@AKL, zainspirowany Twoim Dziennkiem- Kwartalnikiem postanowiłem zrobić kilka zdjęć i podzielić się ze wszystkimi.

@aerandir- szybko do przodu, jak widzę- surowy zamknięty jeszcze przed jesienią?

CIMG3564.jpgCIMG3598.jpgCIMG3599.jpgCIMG3600.jpgCIMG3601.jpg

Gość AKL

No ładnie, ładnie.

@Basia&Dominik monolit to według mnie (patrząc z perspektywy czasu) dobry wybór. Mam taki i jestem zadowolony, co prawda musieliśmy zainwestować w dechy na szalunki ale teraz nie ma żadnych problemów, szczególnie z przejściami wszelkiego typu instalacji przez strop oraz ściankami działowymi.

@fig0 widzę, że masz chyba strop Teriva. Nie lepiej było dać monolita? Szczególnie przy Twoim powiększeniu domu? My za namową naszego kierbuda zmieniliśmy na monolit i powiem szczerze, że to był dobry wybór. W Twoim przypadku (jak dobrze widzę na focie z salonu) musiałeś już wyznaczyć przebieg ścian działowych na poddaszu (widzę w stropie wzmocnienie) i jak dobrze rzucam patrzałami to masz pomiędzy salonem, a dolnym pokojem ścianę nośną, a nie działową.

@aerandir spoko dasz radę instalacje położyć. U nas jak wpadła ekipa to w ciągu dwóch dni położyli instalację c.o. i wod - kan (jakby się spięli to w ciągu jednego by się udało). Jak dobrze nagrasz ekipę do wylewek to na pewno dasz radę.

Trzymajcie się dziewczyno i chłopaki, trzymam kciuki.

Czy lepiej monolit? Nie wiem, a nawet jeśli tak, to co z tego? :) Na pytanie czy nie lepiej BYŁO? nie da się odpowiedzieć w rozsądny sposób, bo to już BYŁO!!! :) A Ty po czym stwierdziłeś że to był dobry wybór? Masz porównanie?

Salon-gabinet- czysta działówka. Rurę do pionu z górnej łazienki zrobili mi w gabinecie i teraz będą poprawiać stąd ta dziura koło kominka. NA marginesie AKL, jak planujesz zabudować tę rurę u siebie? obok komina w salonie powinna iść pomarańczowa rura do góry- ściana do końca w lewo aż do końca? Czy kombinujesz jakoś inaczej?

Działówki na górze będą zgodnie z projektem ( zaadoptowanym projektem)

Pozdrawiam

fig0

Gość AKL

fig0 rzeczywiście masz rację, czy lepiej by było, to już tylko spekulacje. Odnośnie stropu porównanie akurat mam. Tam gdzie teraz mieszkamy jest strop z płyt żerańskich - pęka na łączeniach i co bym nie robił, sitki, kleje, zaprawy, wydłubywanie i nanoszenie od nowa i tak pęka. U mojego brata jest Teriva, u niego pęknięć nie widzę, do układania na budowie jest rewelka i pierwotnie taki chciałęm zastosować, ale mój kierownik budowy przekonał nas, że lepiej dać lany. W stopach typu Teriva przy "przechodzeniu" z instalacjami musisz uważać żebyś się w belkę nie wkuwał, ściany działowe musisz stawiać tam gdzie jest wzmocnienie (u nas nastąpiła zmiana lokalizacji ściany w sypialni - garderoba "poszła" na drugą stronę). Koszt wykonania wykonania monolitu u nas wyniósł prawie 9 tys - nie wiem czy Teriva jest tańsza czy droższa ponieważ jak zdecydowaliśmy się na monolit to już się przestałem interesować. Strop ma całkowitą grubość 14 cm, nie wiem jak to jest u Ciebie ale chyba jest grubszy. Ja stwierdziłem, że monolit to dobry wybór i jest to moja subiektywna ocena.

Odnośnie pionu kanalizacyjnego. U ciebie, jak dobrze widzę idzie chyba fi 160 na górę. U mnie jest to fi 110 - nie widzę potrzeby w pion ładować tak dużej średnicy (fi 160 u mnie zbiera ścieki ze wszystkich podłączeń i idzie pod chudziakiem, a wszystkie podłączenia wyprowadzone są na fi 110). Ponadto ja mam komin w salonie tradycyjny, murowany z cegły czerwonej, a ty masz systemowy. U mnie pion kanalizacyjny schowany jest w kanale w kominie, który zostanie zabudowany.

Sorki, że trochę długie to wyszło.

Pozdrawiam Leszek.

• 3 weeks później...

No i mamy dach. Brakuje jeszcze okien dachowych, które zamontują nam w poniedziałek.

Także w poniedziałek przyjedzie brama i reszta okien, więc, jesli nic się nie wykrzaczy, to będziemy się mogli pochwalić stanem surowym zamkniętym.

Póki co parę zdjęć

pozdrawiam

CIMG3989.jpgCIMG3990.jpgCIMG3992.jpgCIMG3995.jpgCIMG3996.jpg

No i jest...surowy. Nie wiem czy to normalne, ale zdaje się, że jesteśmy jednymi z niewielu, którzy nie zaznali stanu surowego otwartego :)

Okna i bramę montowano nam w tym samym czasie co okna dachowe, które były zakończeniem samego dachu.

Tak więc stan od razu zrobił się zamknięty.

Na dole kilka fotek:

CIMG4022.jpgCIMG4023.jpgCIMG4034.jpgCIMG4035.jpgCIMG4037.jpg

No a pojutrze wchodzi elektryk...

• 4 weeks później...
  • 1 month później...

cicho się coś zrobiło, więc pochwalimy się naszymi postępami, może zainspiruje to kogoś do jakichś wpisów :)

U nas elektryka położona, hydraulika też. Tynki skończone, podłogówka rozłożona, posadzki wylane.

Aktualnie elektryk kończy montaż przełączników i gniazdek, jutro montujemy szambo i w międzyczasie ocieplamy z zewnątrz.

Zostają jeszcze regipsy, czekamy na podłączenie gazu i na montaż pieca.

Jeśli to się uda, to w zimie będziemy mogli wykańczać wewnątrz.

A jak u WAS?

Hej,

u nas cisza... Ściany działowe wszystkie wymurowane, folia na dachu przybita łatami... tylko dachówki brak, bo ekipa od dachu coś się ociąga (już drugi tydzień, bo mają inną robotę równolegle). Trochę mnie to wkurza, no ale cóż...

Podłogówkę robiłeś sam, czy miałeś wynajętą firmę? Sam stoję teraz przed instalacją elektryczną i C.O. (pompa ciepła z kolektorem gruntowym + podłogówka) i chyba coś nie dam rady się uwinąć przed zimą ze wszystkim :(

Za to przed płotem na budowie wiadro prawdziwków wytargaliśmy razem z żoną, ot tak. Prawie jakby wyciągać marchewkę z własnego ogródka. To mi przynajmniej polepsza humor :)

IMGP5486.jpgIMGP5487.jpg

cisza jak makiem zasiał...

U nas kładzie się dachówka:)nareszcie! i na tym zakończymy, otwory tato zabije dechami i czekamy do wiosny, oby jak najszybciej przyszła:)

figo u Ciebie idzie wszystko jak burza:) ale zazdroszczę Ci tego stanu! pochwal sie fotkami, koniecznie:) toż już dom, prawdziwy dom!

aerandir u mnie ciągło się to przybijanie łat, tylko dwóch panów robi, więc też trochę schodzi na to wszystko,.

@Basia&Dominik

U mnie łaty i folia już jest, ale ekipa zrobiła sobie półtorej tygodnia przerwy, bo gdzie indziej mają strop zalać... Inna sprawa, że folię i łaty też kładli 2 tygodnie: 2 dni lało - usprawiedliwione, potem kilka dni ładnej pogody a ich też nie było. Gdyby łącznie policzyć dni, to łącznie około półtorej tygodnia im zajęło położenie więźby, folii i przybicie łat, a ciągnie się to od miesiąca.