Gość AKL 24.11.2012 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 @doleksy, widzę, że ci nie pomogą z tymi schodami. Uważaj, jeżeli chcesz mieć barierkę na schodach ze ścianki do spiżarki to rozmieszczaj je tak jak w projekie. Jeżeli natomiast chcesz na schodach barierkę to rób schody po 106 cm szerokości. Widzę, że nauczyliście się na moich błędach i schody macie wylane (zlicowane) OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość AKL 24.11.2012 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 @fig0 są trzy opcje z wykuszem; 1 - budowlańcy nie czytali projektu i spierniczyli; 2 - zamówiłeś za duże (szerokie) okna; 3 - budowlańcy nie wiedzieli, że będziesz grubszy styropian kładł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fig0 24.11.2012 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 @AKL- opcja nr 1. Budowlańcy nie przeczytali projektu i nie zrobili żadnego słupka od strony ściany. Ich majster nie zauważył, kierownik budowy nie zauważył, inspektor nadzoru- nie zauważył . przy pomiarach okien- nikt mi nie zwrócił na to uwagi, ja- nie zauważyłem, a na koniec przyszli tynkarze i na dzień dobry: " ale ma Pan tu spierd...." Efekt jest taki, że rama okienna dotyka ściany i gdyby nie ścięcie styropianu przy samym oknie ( czego na zdjęciu z tej perspektywy niekoniecznie widać), to rzeczony styropian wchodzi i zasłania mi całą ramę i ok 7 cm światła okna... A zatem po części i opcja 3.- budowlańcy nie wiedzieli, że będę w ogóle jakiś styropian kładł No comments, bo już mi się nie chce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość AKL 24.11.2012 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 @fig0 ale w narożnikach wykusza (nie przy ścianie) to już słupków nie ma w projekcie. Tam jest opcja nr 2 - złe okna. Powinny być łączone ze sobą, Ty dałeś słupek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fig0 24.11.2012 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 @AKL, tak, ale to była świadoma zmiana w projekcie- słupki zamiast łączenia okien bezpośrednio w ramie. Inna sprawa to słupki przy ścianie. Te w projekcie są, poza tym każdy kto nazywa się "murarzem" wie, że ściany się ociepla. Okna były mierzone do wymurowanego otworu, byłyby węższe, gdyby otwór był węższy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość AKL 24.11.2012 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 ... przy pomiarach okien- nikt mi nie zwrócił na to uwagi ... Przedostatni z Twojej listy, fachowcy od okien nie zauważyli? U mnie nastąpiła korekta wstawiania okien, a konkretnie "wypuszczenie" ich poza środek ściany (chciałem pośrodku bloczka 24 cm czyli w połowie, błahe) wtedy zapytali mnie jaka izolacja cieplna? No i tu mnie korygowali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fig0 25.11.2012 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 ...w tę stronę też mnie korygowali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość AKL 25.11.2012 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 No dobra, zawalili murarze, niech tak będzie. Murarze zawali i co dalej? Jedziemy tak czy modyfikujemy? U mnie też kilka rzeczy zawalili ale w porę zacząłem korygować (nie wszystko się udało to fakt, szczególnie ze ścianką kolankową). Gdyby jednak fachmani od okiem powiedzieli, że należy zrobić jedną z trzech rzeczy, to chyba było by OK. Po pierwsze (najgorsze w wykonaniu) domurować fragment na styro od ściany?Po drugi (też złe) zmniejszamy okna i walimy tam pianę?Po trzecie (najlepsze) zmniejszamy okna, a pomiędzy dajemy profil - poszerzenie (ja mam poszerzenie pod suwanką - tak chciałem, nie na cegłach czy tym podobnych), który można zakryć z jednej strony styro, a z drugiej tynkiem na siatce? Co ty na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
doleksy 25.11.2012 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 (edytowane) A.D. AKL wiem wiem jak to się odbywa jutro idziemy do projektanta i będziemy dogadywać szczegóły. Pytałem o tą kolankową ponieważ boimy się, że przez podniesienie kolankowej o 1 lub 2 dom będzie dużo większy(wyższy) i automatycznie straci na wyglądzie. Natomiast zdaję sobie również sprawę, że wymiar kolankowej z projektu 38 cm jest w każdym razie za mało ustawny i pomieszczenia na górze będą do kitu. Dlatego cały czas się zastanawiamy nad tym i jutro chcemy to przegadać z projektantem( zobaczymy co powie)Ewentualnie proszę was o przemówienie mi do rozsądku za co będę wdzięczny. Cały czas marzyliśmy o małym domku i w nas jest problem ponieważ boimy się postawić za dużego domu i stąd zawracanie wam głowy. Dodatkowy nikt z mojej najbliższej rodzimy ani ze strony żony nie budował domu i z nikąd pomocy haha A.D. Basia Dawid nas bardzo dobrze przywitał ,jeszcze raz serdecznie dziękujemy .Dzięki Tobie mamy obraz co i jak . Tak jak pisałem wcześniej że spodziewaliśmy się za małego domu, a teraz boimy się że może być za duży . Ale to może być też złudzenie ponieważ dom u was nie miał okien i tynków i przez to wydawał się większy, Na zdjęciach u fig0 widzę, że jednak pomimo dwóch garaży dom wydaję się dość zgrabny. Zapraszam serdecznie do Olsztyna i zawsze służę pomocą. A.D. Fig0 Dziękuję za twoje zdjęcia.I powiem szczerze że właśnie chcę się zastosować do zmian które wy wprowadziliście dlatego czytam forum. Poniżej napisze wam co nad jakimi zmianami się zastanawiamy was proszę o relację proste i szczere to zrób, a tego nie. -Zastanawiamy się nad poszerzeniem garażu o jeden metr chodzi o to czy nie lepiej pozostać przy normalnym rozmiarze( myśl o tym że powiększamy dom) jak nie poszerzymy to zrobić użytkowy strych na górze by trzymać tam różne graty. -Podniesienie 1 kolankowej -schody zostają tak jak u Basi z możliwością zrobienia poręczy od góry i o wymiarach bodajże 106 cm -zastanawiamy się nad przeniesieniem okna dachowego z garderoby nad schody - z tyłu zrobimy załamanie dachu i wydłużymy dach na cały taras tak jak ma Basia to jest funkcjonalne rozwiązanie -wejście do spiżarni od holu tak jak mają Basia i Fig0 - chcemy ewentualnie wyeliminować małą ściankę pomiędzy wykuszem i kuchnią i zrobić mały stół jadalny z dwoma krzesłami do zjedzenia na szybko -chcemy przenieść komin z salonu do pokoju tak by na górze w naszej łazience przy sypialni można wstawić wannę. W łazience dużej będą dwa kominy i tam chcemy nie wstawiać wanny tylko kibelek, zlew prysznic, pralka suszarnia, deska do prasowania jak wejdzie to wszystko. -garderobę na dole odgrodzić drzwiami od przedsionka -w lukarnie zrobić zamiast okna drzwi i daszek trochę obniżyć. To chyba wszystkie moje bolączki Prośba do was o poradę na te wszystkie moje dywagację. W tym tygodniu chciałbym zakończyć temat projektu. Z góry dziękuję Edytowane 25 Listopada 2012 przez doleksy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość AKL 26.11.2012 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 (edytowane) @doleksy spróbuję Ci coś podpowiedzieć, zobaczymy. Po pierwsze, schody nie muszą być szerokie na 106 cm. Ja to wyłapałem i to było jedyne rozwiązanie po wybudowaniu domu, a przed wylaniem schodów. Ty możesz na etapie budowy skorygować ściany, czyli przesunąć, powiedzmy kuchnię o 12 cm na schody (tam jest ściana działowa, a nie nośna i to możesz zrobić). Ja musiałem kombinować inaczej, u mnie schody są 100 cm dolny i 112 górny (zajrzyj na post 149 tam narysowałem na zdjęciu o co biega). No to teraz po kolej Twoje wątpliwości w moim wykonaniu. Na początek to zrób tak: weź rzuty budynku i przyłóż do działki. Ustaw budynek względem stron świata i zobacz który pokój gdzie się znajduje (pozwolisz, że ja będę się posługiwał moim budynkiem). U mnie budynek usytuowany jest tak, że na południe skierowany jest pokój nad salonem i kuchnią, a na północ wypada pokój na garażem (piszę o poddaszu). Mając to na uwadze postanowiliśmy, że małemu damy pokój południowy, a sami bierzemy pokój północny (jemu słońce bardziej jest potrzebne niż nam). Tak wyszedłem z pierwszą lokalizacją. -Zastanawiamy się nad poszerzeniem garażu o jeden metr chodzi o to czy nie lepiej pozostać przy normalnym rozmiarze( myśl o tym że powiększamy dom) jak nie poszerzymy to zrobić użytkowy strych na górze by trzymać tam różne graty. Ja się nie zastanawiałem. Poszerzyłem garaż o 1 m. Strych możesz zrobić użytkowy, tylko czy np. będziesz tam trzymał w lato opony zimowe, wjedziesz tam taczkami, kosiarką itp.? -Podniesienie 1 kolankowej .... Pytałem o tą kolankową ponieważ boimy się, że przez podniesienie kolankowej o 1 lub 2 dom będzie dużo większy(wyższy) i automatycznie straci na wyglądzie. Natomiast zdaję sobie również sprawę, że wymiar kolankowej z projektu 38 cm jest w każdym razie za mało ustawny i pomieszczenia na górze będą do kitu ... Pytanie zasadnicze, czy Ty chcesz dom funkcjonalny, czy ładny? Pewnie i jedno i drugie. Ponieważ po dwóch stronach poddasza są skosy dachu to generalnie ściany o wysokości 38 cm służą jedynie do ozdoby (nie wiem może jakieś małe regały tam można ulokować). Ja podniosłem kolankową do 90 cm i teraz mogę bez problemu u małego w pokoju postawić biurko pod oknem dachowym - więcej światła naturalnego, oszczędność oczu, w łazience górnej wstawiam wannę pod skosy, w pokoju nad garażem pod skosy idzie łóżko. -schody zostają tak jak u Basi z możliwością zrobienia poręczy od góry i o wymiarach bodajże 106 cm O tym pisałem na wstępie. -zastanawiamy się nad przeniesieniem okna dachowego z garderoby nad schody Ja tak mam, tylko nie przenoś okna, a dołóż jedno dodatkowo nad schody. Światła nie muszę świecić, nawet w nocy jak jest księżyc. - z tyłu zrobimy załamanie dachu i wydłużymy dach na cały taras tak jak ma Basia to jest funkcjonalne rozwiązanie Nie wiem, mam inaczej nie pomogę. -wejście do spiżarni od holu tak jak mają Basia i Fig0 Też tak mam. - chcemy ewentualnie wyeliminować małą ściankę pomiędzy wykuszem i kuchnią i zrobić mały stół jadalny z dwoma krzesłami do zjedzenia na szybko Rzecz gustu. Ja na tej ściance będę miał lodówkę. Tylko ten mały kawałek ściany jest ścianą nośną. Musisz to uzgodnić z architektem. -chcemy przenieść komin z salonu do pokoju tak by na górze w naszej łazience przy sypialni można wstawić wannę. W łazience dużej będą dwa kominy i tam chcemy nie wstawiać wanny tylko kibelek, zlew prysznic, pralka suszarnia, deska do prasowania jak wejdzie to wszystko. Jesteś pewien, że się tam wanna zmieści i będzie funkcjonalnie (zależy jaka wanna)? Pamiętaj o pionach kanalizacyjnych przy zmianach. Przy ściance kolankowej 38 cm chcesz to wszystko tam umieścić, w tej większej łazience? I po co tyle łazienek? -garderobę na dole odgrodzić drzwiami od przedsionka Również rzecz gustu. Tylko po co tyle drzwi? -w lukarnie zrobić zamiast okna drzwi i daszek trochę obniżyć. Oj kombinujesz. Tu musisz dobrze dach rozplanować. Tyle w temacie. Edytowane 26 Listopada 2012 przez AKL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fig0 26.11.2012 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 No dobra, zawalili murarze, niech tak będzie. Murarze zawali i co dalej? Jedziemy tak czy modyfikujemy? Co ty na to? Długo nad tym myślałem. Rozważałem różne opcje. Na koniec postanowiłem dać szansę tynkarzom, którzy zaproponowali skosy ze styropianu tuż przed oknami od wykusza. Zrobili, oceniłem, porównałem z kosztem nowych okien ( niestety z ekipą murarską byłem już rozliczony), policzylem czas oczekiwania i wyliczyłem że zastanie mnie zima, i... postanowiłem, że zostaje jak jest. Cóż- z zewnątrz widać, że ktoś dał d..., ale moje oko juz przywykło @doleksy, oto moje uwagi: - nie bój się za dużego domu!!! tzn jakbyś powiększył z kazdej strony po 3 metry, to fakt, wyjdzie lidl i będzie kosztował sporo, ale samym podniesieniem ścianki możesz jedynie zrobić sobie... dobrze . Teraz się zastanawiasz, mając swoje argumenty, ale za 5 lat będziesz mowił: "k... jeszcze raz walnę się w głowę wychodząc z wanny i sprzedam ten dom w cholere" albo: "przykro mi synu, nie mogę Ci kupić tego łóżka, bo nie zmieści Ci się pod sufitem" Nie jestem zwolennikiem przekonywania nikogo na siłę, że tak czy tak jest dobrze, ale tu sie będę upierał. Ja mam prawie metr i czasem mnie wkurza, że nie mam wyżej... Zatem niniejszym przemawiam Ci do rozsądku - poszerzenie garażu- kolejny MUST, no chyba, że masz SMARTa, albo lubisz się gimnastykować wychodząc z samochodu uważając przy okazji, żeby nie uderzyć drzwiami w ścianę. Ten w projekcie jest po prostu za wąski. Myslę, że projektant jeździ maluchem. - schody 106x106 - @AKL- za to to dobrą flachę z Tobą wypiję, ja stawiam i pokłony biję, polecam też spocznik, ale to kwestia gustu -okno z garderoby nad schody- kopia mojego rozwiązania. jeszcze nie wiem jak się sprawdzi, ale nie widzę potrzeby jasności w garderobie. Więcej miejsca na szafki, a żarówkę przecież można powiesić -załamanie dachu- mam inne rozwiązanie- sąsiad obok ma takie- mi osobiście się nie podoba - mała ścianka przy kuchni- ja akurat ją powiększyłem, zostawiłem tylko 100cm i będe tam robił drzwi przesuwne- kuchnia ma byc zamknięta, ale... kwestia gustu -komin- hm... powazne zmiany w projekcie- za darmo nie będą, ale jak warto...? - drzwi na dole- jestem zwolennikiem eliminowania drzwi tam gdzie nie trzeba- rzecz gustu - drzwi w lukarnie- hm.... jak wyżej+ duuuuże zmiany= duże koszty, ale trzymam kciuki pozdrawiam fig0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość AKL 26.11.2012 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 @fig0 nie będę się z Tobą licytował kto co wymyślił, jakie zmiany i czy one są dobre, ale okno nad schodami to miałem od początku (polecam post 34). Inna sprawa to, że @doleksy oczekuje, żeby go przekonać do projektu, co do którego chyba nie jest w pełni przekonany. Oczekuje aby przemówić mu do rozsądku no ale każdy z osobna ma inne upodobania, inne wizje i inne oczekiwania. Dla mnie ważna była funkcjonalność domu, tam się spędza najwięcej czasu. Obecnymi czasy dom, czy też mieszkanie zaczyna stawać się od poniedziałku do piątku praktycznie tylko sypialnią. Sam w dyskusji na temat Twoich okien określiłeś, że oko ci się już do nich przyzwyczaiło i o to chodzi. Zaakceptowałeś niedoskonałość, będzie Cię pewnie wkurzać jak ktoś będzie zwracał na to uwagę tekstem "a nie mogłeś tego zrobić inaczej?" Sam to przechodziłem podczas budowy i przechodzę nadal. Jeżeli na początku to mnie wpieniało to teraz się tylko chwilę wkurzę i jak sobie pomyślę "a srał cię pies" to mi przechodzi. @doleksy nie akceptuje powiększenia domu, my wszyscy twierdzimy, że się przyda, będzie bardziej funkcjonalny, nie akceptuje podwyższenia ścianki kolankowej, my wszyscy twierdzimy, że się przyda, będzie bardziej funkcjonalnie. Jego wybór on buduje i on tam będzie mieszkał. Na koniec mojego smętnego wywodu dodam, że chyba @doleksy oszczędza na powiększeniu powierzchni ze względu na kredyt "Rodzina na swoim", a tam powierzchnia odgrywa podstawową rolę (jak się nie mylę). @doleksy ale nie ma rzeczy, których nie można rozwiązać. Nie chcesz podnosić ścianki kolankowej ze względu na dach? Jest rozwiązanie. Kosztem powierzchni podłogi możesz wstawić tzw. przed-ściankę, powiedzmy odsuwając się od ściany kolankowej na odległość 50 - 100 cm w głąb pomieszczenia. Co do poszerzenia domu to już nie ma rozwiązania, chyba, że jakiś garaż obok domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
doleksy 26.11.2012 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 Dzięki chłopaki zadecydowane jutro kupuję projekt.- kolankowa 2 do góry - garaż 1 metr więcej-komin przeniosę i wszystko zmieszczę i będę miał to co chciałem wannę w swojej łazience:)-okno przenoszę z garderoby do holu( moim zdaniem nie potrzebny koszt 2 ))- zastanawiam się jeszcze nad tym wydłużeniem dachu nad tarasem czy nie będzie w salonie za ciemno i jak coś to wstawię w ten dach 3 okna by dochodziło światło do salonu.(nad ty się zastanawiam i proszę o radę) AKL z projektantem już wszystko ugadane co do stron świata muszę zrobić lustrzane odbicie Ad. FIG0 projektant za te wszystkie zmiany chce ode mnie 3900 zł brutto. Myślę że to rozsądna cenaLukarna zostanie taka jak jest i zdecyduję się na zmiany powyżej i do zastanowienia się jeszcze temat tego zadaszenia tarasu.Dziękuję ci za szczere doradzenie Basia czekam na twoje opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość AKL 26.11.2012 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 @doleksy gratuluję, podjąłeś decyzję, a salon nie będzie za ciemny. Zastanów się tylko jeszcze nad oknem w garderobie, ja nie mam i żałuję (garderoba przygotowana jest już pod płytowanie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fig0 26.11.2012 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 @fig0 nie będę się z Tobą licytował kto co wymyślił, jakie zmiany i czy one są dobre, ale okno nad schodami to miałem od początku (polecam post 34). Nie miałem na myśli, że jestem właścicielem tego pomysłu, a raczej, że rozwiązanie będzie kopią mojego, czyli brak okna w garderobie kosztem tego nad schodami. Z bardzo duzym prawdopodobieństwem doświetliliśmy klatkę schodową dzięki Twoim postom. To tak dla ścisłości i wyjaśnienia praw autorskich... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fig0 26.11.2012 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 Dzięki chłopaki zadecydowane jutro kupuję projekt. - kolankowa 2 do góry - garaż 1 metr więcej . Zuch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość AKL 26.11.2012 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 (edytowane) Co ty fig0 pogieło Cię? O jakich ty prawach autorskich mi tu walisz. Piszę o moich doświadczeniach aby inni, którzy chcą realizować ten projekt zobaczyli czy jest źle, czy dobrze. Wszystkie moje zapiski są tylko moimi subiektywnymi odczuciami. Subiektywnie rzecz ujmując według mnie doleksy powinien podnieść kolankową na poziom min 90 cm, poszerzyć również kuchnię i skorzystać z Twoich zdjęć przy otynkowaniu murłaty, no i oczywiście przy wykuszu, którego ja nie mam. Powinien również skorzystać z Twojego rozwiązania części dachu nad garażem, którego ja również nie mam (a żałuję, że te zdjęcia opublikowałeś po zrobieniu mojego dachu, chętnie bym skorzystał), czyli przesunięciem, no nazwijmy to wysunięcia od wejścia, aż po koniec dachu (jedna rynna odpada, ta przy wejściu). Powinien również zrezygnować z pomysłu przeniesienia komina (ale ciekaw jestem jak mu pokój na dole wyjdzie z tym kominem) i łazienkę na górze pozostawić tak jak jest. No tylko, że on tam będzie mieszkał nie ja, to jego wybór. Jeżeli inaczej niż ja odebrałeś moje słowa to sorki, nie było moim zamiarem kogokolwiek obrażać, ale mam doła i wszystko robię z nerwem. Edytowane 26 Listopada 2012 przez AKL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasiaDominik 27.11.2012 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2012 no Panowie widzę,że dyskusja ostra wam się wywiązała. figo faktycznie troszkę schrzanili panowie robotę:/ ale skoro się już z tym pogodziłeś. doleksy :1)podniesienie ściany, jak dla mnie to jest mus, bo wtedy pomieszczenia na górze, będą bardziej klitki, a poza tym mniej ustawne. A jak zauważyłeś, podniesienie o 1 czy 2 cegły/pustaki, nie psuje budynku, wystarczy odpowiednio zadbać o wydłużenie krokwi. Także ja jestem zdecydowanie ZA podniesieniem ściany kolankowej. 2) nasz dom może się wydawać większy, bo nie mamy właśnie ani okien(chociaż miały być w tym roku), ani tynków, czy wylewek, to nas czeka w przyszłą wiosnę. Jak zrobiliśmy fundamenty, domek wydawał mi się za malutki, a teraz jest spory:) Ale nie mówię,że za dużo. Jest wystarczający jak na typową rodzinę 2+2:)3) poszerzenie garażu, to kolejny według mnie mus.W projekcie jest zdecydowanie za wąski, ale o tym już moi przedmówcy pisali.4) schody, to dla mnie czarna magia, więc nie powiem na jakie masz się zdecydować, czy na takie jak my mamy, czy jak inni - nam poradzili tak zrobić budowlańcy i tak też zrobili.5)My mamy okno jak w projekcie, więc się nie wypowiem. Dodam,że mamy pewien plan, ale o tym dopiero jak się zdecydujemy;) ot taka mała tajemnica:P ciąg dalszy mojego wywodu nastąpi później.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fig0 27.11.2012 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2012 Co ty fig0 pogieło Cię? Jeżeli inaczej niż ja odebrałeś moje słowa to sorki, nie było moim zamiarem kogokolwiek obrażać, ale mam doła i wszystko robię z nerwem. Może i mnie pogieło, ale się nie obraziłem. Czasem mam problem ze wstawianiem odpowiednich emotikon w odpowiednim miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fig0 27.11.2012 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2012 no Panowie widzę,że dyskusja ostra wam się wywiązała. . ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts