Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gość AKL
Witam:)

Przyszłam się pochwalić,że zamówiliśmy dzisiaj okna:) nareszcie! Mam już umówionych - hydraulika, elektryka, panów od wylewek i tynków, no i na więcej nam chyba kasy nie wystarczy. Tynki robimy jednak cementowo-wapienne. Aha, jeszcze w tym roku wyleją nam schody wejściowe i wymurują słupki z przodu. Oczyszczalnie się robi - wkopali nam zbiornik, ale musieli zaprzestać prac, bo przyszedł mróz.

A co u Was, jak idą prace?

U nas po staremu, idzie powoli (bardzo powoli) do przodka. Na dole prawie skończyli kłaść płytki (prawie ponieważ został jeszcze pas pod parapetem w kuchni - brakowało parapetu, ale już go zamontowałem), łazienka cała skończona (brak tylko drzwi, ale wszystko można już robić, siusiu, kupkę, brać prysznic, łapki umyć). Teraz montuję resztę parapetów, no a później muszę wchodzić na poddasze z płytami (a jak mi się nie chce, bronię się rękoma i nogami, wymyślam inne zajęcia, a płyty od miesiąca w salonie sobie goszczą). No ale chyba trza się brać do roboty ponieważ na górną łazienkę się wstępnie umawiałem na marzec, a tam jeszcze ścianka z luksferów musi stanąć (będzie prysznic bez brodzika, ino szklane wrota planuję i panel prysznicowy), a jeszcze wannę trza zabudować.

• Odpowiedzi 439
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość AKL
Jaką masz grubość wylewki?

Też planowałem bez brodzika, ale jak się okazuje, nie zmieści mi się syfon, bo wylewka na górze taka tyci tyci...

Źle zrozumiałeś, nie będzie w ogóle brodzika, będą płytki na wylewce i panel prysznicowy, żadnych kabin, brodzików itp. jest odpływ liniowy w wylewkę wklejony na etapie właśnie wylewek.

PS. Wylewka u mnie to 10 cm.

Gość AKL
Dokładnie tak zrozumiałem i też tak planowałem, ale jak się okazuje... przegapiłem moment kiedy powieniem te plany wprowadzić w życie :)

Eee tam przegapiłeś. Masz już płytki? Jeżeli nie to możesz wyciąć (jak masz możliwość, ale ty masz strop klawiszowy to może być problem) w wylewce na podłączenie syfonu (zaklajstujesz a płytkarze zakryją). U mnie jest jeszcze ogrzewanie połogowe pod "brodzikiem płytkowym", u Ciebie to chyba niemożliwe.

Trzeba jeszcze mieć na uwadze, żeby dotrzeć do odpływu najlepiej nie poziomo ani nie do góry :) Stąd grubość wylewki ma znaczenie.

Ale znów, nie ma sensu mówić o tym co było. Kupiłem już brodzik i przekonałem sam siebie o wyższości tego rozwiązania na tamtym, więc jest ok. :)

@AKL, kiedy termin przeprowadzki?

AKL tak już podpisana umowa z budowlańcem i mam już zamiar zamawiać więźbe za 690 zł netto. Ale jeszcze się zastanawiam ponieważ zrboiłem zadaszenie tarasu tak jak u Basia&Dominik czyli załamałem z tyłu szybciej dach i pociągnołem go na cały taras. Teras się od kogoś nasłuchałem że będe miał w salonie jak w norze i to mi mówił już wcześniej projektant. Co wy o tym sądzicie. Basia&DOminik jak uwarzasz będzie za ciemno??? .Fig a ty jak masz zrobione??? jak uważasz zostawić czy myśleć o markizie???

Ja mam zadaszenie z obu stron pociągnięte do krawędzi domu ( z przodu nad garaż, z tyłu nad taras). Nie będę więc obiektywny, jednak mogę zagwarantować, że w salonie nie jest jak w norze :) no chyba, że zasłonię rolety. Nie pamiętam jak masz strony świata. U mnie bardzo dużo światła wpada przez wykusz, który jest od południa.

Gość AKL
Trzeba jeszcze mieć na uwadze, żeby dotrzeć do odpływu najlepiej nie poziomo ani nie do góry :) Stąd grubość wylewki ma znaczenie.

Ale znów, nie ma sensu mówić o tym co było. Kupiłem już brodzik i przekonałem sam siebie o wyższości tego rozwiązania na tamtym, więc jest ok. :)

U mnie też był problem z poziomami (spadkami) opływów. Dlatego teraz jestem zadowolony ze stropu lanego, tam gdzie było trzeba to się wkuli bez obaw i do odpływu liniowego też była podkówka.

@AKL, kiedy termin przeprowadzki?

Szczerze to nie wiem, może w połowie roku. Plany były na koniec roku ubiegłego, ale że większość obecnie robię sam to się przedłuża. Chcemy parkiet na podłodze i tu mam różne informacje, jedni że lepiej poczekać aż będzie ciepło, drudzy, że to bez znaczenia (a i tak po położeniu parkietu trzeba odczekać miesiąc aby go polakierować to się wydłuży).

AKL tak już podpisana umowa z budowlańcem i mam już zamiar zamawiać więźbe za 690 zł netto. Ale jeszcze się zastanawiam ponieważ zrboiłem zadaszenie tarasu tak jak u Basia&Dominik czyli załamałem z tyłu szybciej dach i pociągnołem go na cały taras. Teras się od kogoś nasłuchałem że będe miał w salonie jak w norze i to mi mówił już wcześniej projektant. Co wy o tym sądzicie. Basia&DOminik jak uwarzasz będzie za ciemno??? .Fig a ty jak masz zrobione??? jak uważasz zostawić czy myśleć o markizie???

Z tą więźbą to może poczekaj. Z mojego doświadczenia wynika, że projekt od realizacji się różni. U mnie więźba wycięta została wcześniej i w efekcie musiałem obniżać sufit na poddaszu o 1 m (a roboty przy tym co niemiara ale już mogę w budowlance dzięki temu robić:D).

Odnośnie zadaszenia to chodzi pewnie, że będzie jak w tunelu (no ta nora), ale światła to pewnie nie zabraknie (ja nie mam to Ci nie pomogę).

Ja mam zadaszenie z obu stron pociągnięte do krawędzi domu ( z przodu nad garaż, z tyłu nad taras). Nie będę więc obiektywny, jednak mogę zagwarantować, że w salonie nie jest jak w norze :) no chyba, że zasłonię rolety. Nie pamiętam jak masz strony świata. U mnie bardzo dużo światła wpada przez wykusz, który jest od południa.

Doleksy łamie kąt nad tarasem i wypuszcza dach (robi zadaszenie) pewnie na jakieś 2 metry (jeżeli dobrze czytam, a to obecnie sprawia mi chyba kłopoty).

A.D. FIG ja planuję jeszcze dalej pociągnąć dach nad cały taras czyli, załamać na całym dachu i wypuścić zadaszenie tarasu. Wtedy więcej będzie zasłonięte niż u Ciebie. I tak sobie myślę czy nie będzie za ciemno ponieważ taras będzie od południa a wykusz od zachodu i to może być problem. Dlatego chciałem się was poradzić.

A,D, AKL co do drewna to projektant mi przeprojektował dach i podał nowe wymiary w zestawieniu. Także myślę że nie powinno być problemów, chciałbym by ta więźba przeschła.

Powiem wam że zgłupiałem teraz z tym dachem nad tarasem .

A.D. FIG masz robiony dach bez podbitki powiedź mi na jakim etapie to robiłeś czy zrobił tobie to dekarz czy już jak robili tobie więźbę to już prosiłeś by jedną stronę tobie oheblowali ???? a te zaokrąglenie krokwi i pomalowanie to napewno dekarz??? Też tak będe chciał zrobić bo to fajniej wygląda i taniej wychodzi. ten dach wygląda delikatniej.

A.D. FIG masz robiony dach bez podbitki powiedź mi na jakim etapie to robiłeś czy zrobił tobie to dekarz czy już jak robili tobie więźbę to już prosiłeś by jedną stronę tobie oheblowali ???? a te zaokrąglenie krokwi i pomalowanie to napewno dekarz??? Też tak będe chciał zrobić bo to fajniej wygląda i taniej wychodzi. ten dach wygląda delikatniej.

Od samego początku musisz zdecydować czy podbitka czy nadbitka ( czy też nabitka). Zgadzam się, że wychodzi ładniej, ale z tym "wychodzeniem taniej" to mam wątpliwości :)

Gość AKL

...

A,D, AKL co do drewna to projektant mi przeprojektował dach i podał nowe wymiary w zestawieniu. Także myślę że nie powinno być problemów, chciałbym by ta więźba przeschła.

...

Przygotuj się na fakt, że podczas budowy zawsze wynikną jakieś problemy i to nie ważne czy będziesz budował systemem gospodarczym, czy też weźmiesz firmę. Co do drewna to aby było suche to musisz suszyć w suszarni lub około 2 lata pod wiatą. Też myślałem, że jak kilka miesięcy poleży to będzie ok.

Od samego początku musisz zdecydować czy podbitka czy nadbitka ( czy też nabitka). Zgadzam się, że wychodzi ładniej, ale z tym "wychodzeniem taniej" to mam wątpliwości :)

I tu już może pojawić się problem. Projekt zakłada dach bez podbitki. Ja chciałem z podbitką i musiałem dołożyć dwie krokwie, podbitka musi być do czegoś przybita, czyli do krokwi skrajnej i .... do czego, do ściany? Dach pracuje inaczej niż mury więc konieczne było dołożenie po jednej krowi zaraz przy ścianach. Nadbitka nie wymaga dodatkowych krokwi, po prostu nabijasz od góry na krokiew skrajną i następną wchodzącą do domu (aby nie mieć problemu musisz już teraz zdecydować jak chcesz drewno zamawiać i wycinać).

hejka:)

Według mnie nie powinno być ciemno. Teraz nie mogę napisać nic mądrego, bo okna mamy zabite, więc jest ciemno :p W przyszłym tygodniu powinniśmy mieć już okna wstawione, to będę mogła powiedzieć coś więcej, mam nadzieje.

Cieszę się,że tak mamy zadaszony taras, i gdybym teraz budowała, to tak samo bym zrobiła. Dodam tylko,że my nie mamy tarasu, tak jak w projekcie,mamy troszkę ucięty, nie podchodzi pod drzwi do kotłowni.

AKL jejku, już w połowie roku przeprowadzka, zazdroszczę:p

Plany były na koniec 2012 roku (ale Majowie się rypnęli to i plany mi się porypały)

eh, wszystko przez tych Majów :D

Do nas zima wróciła i się zastanawiam, czy uda nam się zobaczyć wstawione okna, czy ta przyjemność też nas ominie:/

AKL a możesz pokazać na fotce swój prysznic i ten odpływ linowy? Mi się tak właśnie prysznic marzył, ale mąż powiedział nie:(

Gość AKL

...

AKL a możesz pokazać na fotce swój prysznic i ten odpływ linowy? Mi się tak właśnie prysznic marzył, ale mąż powiedział nie:(

Górna łazienka jeszcze w powijakach (w ogóle poddasze zostało zaniedbane), dopiero zabudowałem kibel płytami, dolna jest zrobiona cała (bez drzwi jeszcze, ale wszystko jest). Po pracy cyknę Ci fotkę odpływu liniowego. Prysznic docelowo będzie miał 80 (90)x100 (120) cm bez brodzika - ułożone jest ogrzewanie podłogowe w całej łazience i pod prysznicem również.. Z jednej strony będzie ścianka z luksferów (do tej pory żonka nie może się jeszcze zdecydować jaki kolor płytek ma być w łazience, a ja nie mogę dzięki temu dobrać luksferów), a z drugiej ściana działowa, wejście drzwiami szklanymi.

Gość AKL

odpływ liniowy się tak na "goło" prezentuje:

Rozebrany jak kobieta:

DSC_4777.JPG

Planowane zabudowy płytek (płytki poglądowe, nie docelowe - będzie tylko szparka :D widoczna)

DSC_4775.JPG

DSC_4774.JPG

Przyszły prysznic (tam gdzie nie ma wylewki będzie, ale ze zwykłego betonu pod luksfery)

DSC_4782.JPG

DSC_4780.JPG

Tak to na dzień dzisiejszy wygląda.