Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gość AKL

Sie ma @doleksy.

Odniosę się na początek do ściany kolankowej. U mnie jest obecnie, przy wylewkach, a przed podłogami 90 centymów (dojdzie jeszcze circa 2 centymy z parkietu). Czy dom stracił na estetyce? Oceń sam:

DSC_4574.JPG

DSC_4575.JPG

DSC_4576.JPG

Podstawą będzie dobry cieśla, który wyprowadzi Wam dobrze dach poza ścianę kolankową, inaczej wypuści trochę dachu jak to miało miejsce u mnie.

Druga sprawa to powiększenie chałupy. Fakt, na górze pomieszczenie (u mnie niestety jedno, nad garażem) jest duże, ale czy aż tak duże? Pierdyknąłem w nim ścianę działową i mam garderobę. Jak dobrze rozplanujesz już na etapie projektu (chodzi o okna w ścianach szczytowych) to możesz z jednego zrobić dwa. Czy dodatkowe 9 m2 z każdej strony to dużo? Szczególnie, że tam są skosy, więc liczymy po podłodze (u mnie to 9 metrów dodatkowych ponieważ jest jedna strona tylko machnięta), ale dołek to już inna sprawa. Garaż jest gicio, a kuchnia to mizerota, wstawię na jednej ścianie meble, może i drugą w meble machnę ale stołu to ni cholewci tam nie wrzucę (chyba, że od dzieciaka taki mały brzdyl).

No ale wybór projektu należy do Was, chatka musi spełniać Wasze oczekiwania.

Pozdrawiam (uściskać dzieciaka ode mnie i to mocno). Jakby co to wal jak w dym, będę się starał pomóc.

Edytowane przez AKL
Nie pij piwa jak piszesz!

• Odpowiedzi 439
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witajcie Dzięki serdeczne na zaproszenie narazie mam najbliżej do Basia&Dominik. Mamy prawie 3 miesięczne dziecko i na bardzo długą drogę nie możemy sobie pozwolić. Poszeżenie garażu o 1 metr napewno podniesiene 2 cegieł kolankowych też będzie wchodziło w gre, co do kuchni to nie brałem tego pod uwagę, ale tutaj AKL będę chciał z tobą na ten temat porozmawiać. Niechciałbym się pakować w zadurzą powierzchnę na górze. Dlatego zdecydowaliśmy że musimy podjechać do was i zobaczyć u kogoś ten domek czy rozmiarami będzie nam odpowiadał. Tutaj proźba ewentulanie do[/b]Gusia41 ponieważ do Kutna mam najmniej około 240 km. Gusia czy jest możliwość was odwiedzić i zobaczyć domek ???.

Wszystkie uwagi i zalecenia już czytałem i prześledziłem ale teraz by postawić kropkę muszę domek zobaczyć. Zależy nam na czasie bo Projektant czeka na hasło który projekt wybieramy a chcemy załatwić papiery przez zimę by na wiosnę ruszać z budową.

Jeszcze pytanie do osób którzy podnosili o 2 kolankowe czy bydynek z zewnątrz nie stracił na wizerunku????

Witam się:)

no to jesteśmy umówieni.

My poszerzyliśmy garaż, podnieśliśmy ścianę kolankową o jeden pustak. Niestety, ale AKL ma rację, kuchnia jest malutka, zwłaszcza dla mnie, jestem przyzwyczajona do sporej, jak u rodziców. My już teraz na to nie poradzimy, ale Wy możecie się zastanowić nad poszerzeniem budynku od strony kuchni. Nasz wykusz nie jest taki, jak w projekcie, mamy w kształcie rombu. W pokoju nad garażem nie zrobiliśmy garderoby, przynajmniej na razie, więc ten pokój jest spory:)

Zapraszam i życzymy miłego zwiedzania:)

AKL fajnie domek wygląda z oknami:) Ja się nie mogę doczekać takiego stanu!

AKL dziękuję bardzo:P zawsze można na Ciebie liczyć! Kominek świetnie się prezentuje, chociaż trochę to nie moje klimaty ;)powiedz mi czym jest obudowany?

napisałbyś coś w dzienniku i dodał jakieś zdjęcia :p

U mnie nic się nie dzieje. Podbitkę mieli tylko dokończyć, no i te słupku z przodu, ale nie wiem jak im to idzie. Myślę,że słupki pewnie zostaną też na wiosnę. I znowu nas nie będzie nawet na początku wiosny, bo już początek marca wyjeżdżamy na wyspę :foch:

pozdrawiam.

Gość AKL

Wiedziałem, że się "ucieszysz" Basiu :lol:.

Też miałem inną wizję koinka, no ale wyszło jak wyszło i już pozostanie. Te jasne to płyty piaskowca (nie płytki ale grube płyty) z niego zbudowana jest cała obudowa. Te ciemne to granit "Madura Gold" się zwie. Drzwiczki i belka to dechy dębowe (cholerstwo ciężkie jest), a wyżej to płyta gipsiasta i wewnątrz wełna. Na płycie to chlapnęli tynk strukturalny.

Gość AKL

Grzejniki są wszystkie, kotłownia zrobiona i grzeje (kominek też grzeje - sprawdzone również rozprowadzone powietrze z kominka na poddasze). Oczyszczalnia zamontowana i w 90% zasypana (wraz ze studnią chłonną). Obecnie wróciłem do ocieplania poddasza (po półtoramiesięcznej przerwie), kończę pokój nad kuchnią (sypialnia, łazienka i lukarna wełną obłożone - cholera ta wełna, jak każda baba gryzie niemiłosiernie).

Tyle tego.

Edit: zapomniałem. W tle widać jeszcze geberita, narazie nie zamontowane, czekają na rozmierzenie płytek. Gniazdka wszystkie zamontowane, kibelki i umywalka kupione i czekają.

Edytowane przez AKL

Grzejniki są wszystkie, kotłownia zrobiona i grzeje (kominek też grzeje - sprawdzone również rozprowadzone powietrze z kominka na poddasze). Oczyszczalnia zamontowana i w 90% zasypana (wraz ze studnią chłonną). Obecnie wróciłem do ocieplania poddasza (po półtoramiesięcznej przerwie), kończę pokój nad kuchnią (sypialnia, łazienka i lukarna wełną obłożone - cholera ta wełna, jak każda baba gryzie niemiłosiernie).

Tyle tego.

Edit: zapomniałem. W tle widać jeszcze geberita, narazie nie zamontowane, czekają na rozmierzenie płytek. Gniazdka wszystkie zamontowane, kibelki i umywalka kupione i czekają.

no to takie masz postępy i nic sie nie chwalisz, nieładnie!

Powiedz jaka umywalka, uchyl rąbka tajemnicy!

Gość AKL

Umywalka do dolnej łazienki to Klaudia z firmy Hybner, a tak się prezentuje z szafką (wiem Ty preferujesz styl nowoczesny, a ja klasyką się upajam)

DSC_4615.JPG

DSC_4613.JPG

(ten mały brzdyl na zdjęciu to nie jest dodatek do umywalki i szafki, to taki mały urwis co z mamusią mi dokuczają;))

Do górnej łazienki jeszcze brak umywalki.

No tak dziękuję Basiu bardzo

Wróciliśmy dzisiaj o 20.00 mała zniosła podróż bardzo dobrze aż jesteśmy w szoku. Może Dawid powie coś innego bo przed domem płakała :)

Domek macie super też bym chciał już być na takim etapie :) Poszeżenie schodów i zlikwidowanie ścianki rewelacja, wejście do spiżarni z holu nie z kuchni też bardzo dobre rozwiązanie. Ogólnie dom się bardzo podoba ale spodziewaliśmy się że będzie mniejszy :) .Myśleliśmy z żoną, że wręcz za mały a tu się okazuję że jest bardzo duży.My całe życie mieszkaliśmy w bloku i mamy w głowie małe rozmiary. Dlatego Basiu myślę że jednak macie podniesione o 2 cegły kolankowe stąd wszytskie pomieszczenia na górze bardzo ustawne i bardzo duże.

Jesteśmy zdecydowani już na ten projekt natomiast rozważamy czy nie zostać przy normalnej wilekości czy poszeżać 1 metr garażu oraz podnosić o jedną lub dwie kolankowe. I tu was proszę o poradę ponieważ nie wiem czy to będzie dla nas nie za duże poprostu nasze mózgi są zatrute 34 m2 mieszkaniem w bloku.

Basiu bardzo bym prosił o zweryfikowanie ile podnosiliście ponieważ mi się wydaję że 2 kolankowe. Dzięki temu wyszło fajne wydłużenie dachu i zakrywa bardzo dużo tarasu z tyłu. Natomiast my się spodziewaliśmy naprawdę małego domku a tu taka niespodzianka.

Kuchni nie chcemy poszeżać ponieważ myślimy że jest wystarczająca zrobimy wykusz taki jak w projekcie i myślę że będzie okey. Do dziś jemy w kuchni o podobnych wymiarach ze stołem w środku i jest okey :) Myślę że to nam wystarczy. Nie mówię że nie chciał bym więcej ale wtedy dom będzie jeszcze większy, a tego się boimy.

Basiu jeszcze raz bardzo dziękujemy jak coś będziesz potrzebować z Olsztyna to czekam na kontakt.

AKL ty o ile podnosiłeś kolankową skoro masz 90 cm to chyba o 3 kolankowe ????

Basiu zazdroszcze wam że już niebawem tam będziecie mieszkać.

Gość AKL
doleksy: ...Poszeżenie schodów i zlikwidowanie ścianki rewelacja, wejście do spiżarni z holu nie z kuchni też bardzo dobre rozwiązanie.

Hmmm. Chyba Basia coś ukryła w sferze zmian w projekcie. No popatrzcie, chce by się chwalić, a sama się nie chwali, ciekawe... zmiana w wejściu do spiżarni, ciekawe kto to wymyślił,.... czasami nie fig0? Może by mu szacun za to co??? Nie wspomnę o schodach!.

AKL ty o ile podnosiłeś kolankową skoro masz 90 cm to chyba o 3 kolankowe ????

Chciałem mieć 90 centymetrów i mam. Tyle w temacie.

Żegnam.

Edytowane przez AKL

Hmmm. Chyba Basia coś ukryła w sferze zmian w projekcie. No popatrzcie, chce by się chwalić, a sama się nie chwali, ciekawe... zmiana w wejściu do spiżarni, ciekawe kto to wymyślił,.... czasami nie fig0? Może by mu szacun za to co??? Nie wspomnę o schodach!.

Chciałem mieć 90 centymetrów i mam. Tyle w temacie.

Żegnam.

Szacun dla was wszystkich którzy mają chęć pomagać i pisać na tym forum. DZięki takim ludziom jak wy powiedzenie że buduje się 1 dom dla wroga 2 dla przyjaciela a 3 dla siebie nie będzie miało uzasadnienia.

Możesz coś wieicej pomóc z tym 90 cm

Gość AKL

@doleksy, a napisz jeszcze jakiej potrzebujesz pomocy przy ściance kolankowej?

Napiszę Ci jak ja to zrobiłem. Zakupiłem projekt, poszedłem do architekta, który adaptował mi go na potrzeby lokalne, powiedziałem, że chcę m.in. zmianę wysokości ścianki kolankowej do wysokości około 90 cm. powiedział OK. Podczas budowy zwróciłem uwagę kierownikowi budowy, że ścianka kolankowa jest wysokości 90 cm, powiedział OK. No i jest ścianka na wysokości 90 cm (i w tym wszystkim się walnąłem o parkiet i będzie około 87 cm, a nie 90 cm).

To wszystko.

EDIT: Jeszcze jedno. Jeżeli się zdecydujesz na zakup projektu (nie ważne którego) i będziesz chciał zmieniać wysokość ściany kolankowej to zwróć uwagę aby Ci przeliczyli więźbę dachową (chodzi o długości krokwi).

Edytowane przez AKL

hejka:)

ok, ok już nie krzyczcie, bo sie w sobie zamknę i nic sie nie dowiecie :p

po dokładnej analizie zdjęć, konsultacjach z głównym nadzorcą budowy, czytaj moim tatą, stwierdzam,że ściana nie jest podniesiona ani o jedną cegłę, ani o dwie:P a o półtora:D zaraz pokaże to na zdjęciu...(proszę czekać...)

http://img836.imageshack.us/img836/9628/dscn2354s.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Jak widać na zdjęciu od dołu mamy dwa rządki małych cegiełek. Nie pytajcie, dlaczego, panowie majstrowie powiedzieli,że tak będzie lepiej,a aż mieli powiedziane,że maja budować jak dla swojego dziecka, to im ufamy.

A co do schodów, to owszem jest tam troszkę zmienione, ale tylko dlatego,żeby ni była zbyt strome. Pokaże zdjęcia...

http://img839.imageshack.us/img839/3232/dscn2350b.jpg

http://img341.imageshack.us/img341/7742/dscn2343ba.jpg

doloeksy cieszymy się bardzo,że mogliśmy Was gościć na naszej budowie:) Szkoda tylko,że nas nie było, ale mam nadzieje,że Dawid się dobrze Wami zajął:) Wspomniał,że maleńka płakała troszkę, ale co się dziwić, tyle kilometrów, miała prawo:)

Wiesz nie wiem o którą ściankę Ci chodzi, ponieważ ostatnio jak bylismy w Pl ścianek od łazienki, wiatrołapu nie było, więc nie wiem co on już postawili...

O schodach już pisałam. Ja nawet gdybym drug raz budowała, poszerzyłabym ten garaż, tak jak mamy teraz. To zawsze więcej miejsca na warsztat dla męża:) i kotłownia robi się większa, ale decyzja należy do Was.

Taras - chcieliśmy aby był zadaszony, więc wydłużyliśmy dach od tyłu i jesteśmy bardzo z tego zadowoleni:)

Do zamieszkania jeszcze sporo brakuje, ale już bliżej niż dalej. Nie mogę się tego doczekać...

Mam nadzieje,że kiedyś uda nam się odwiedzić Waszą tęcze, mamy sporo znajomych w Waszej okolicy, więc kto wie;)

AKL już się nie oburzaj:P To są tylko kosmetyczne zmiany, które wyszły w czasie budowy:)Ciężko mi jest tłumaczyć jakie z miny z czego wynikają i dlaczego jest tak a nie inaczej, bo ja się znam na tym jak świnia na kosmosie, ufam budowlańcom, a przede wszystkim tacie, który tam czuwa nad tym i nie pozwolił panom odwalić fuszerki. A jak proponowali coś, a wydawało sie to rozsądne i funkcjonalne, to korzystaliśmy:) Poza tym ciężko się buduje na odległość.

A wiecie, co ja bym teraz zmieniała budując od początku - co prawda zmieniło by to budynek i to sporo, ale... dostawiłabym coś na zasadzie ganeczku (wiatrołapu), po to,żeby w środku mieć otwartą przestrzeń i klatkę schodową otwartą.Mój mąż miał wizję schodów... ale nie zawsze ma się to co się chce.

Miłego dnia:)

Zostałem wywołany do tablicy, więc się odzywam.

Nie pamiętam jak było z tym wejściem do spiżarni, ale fakt, że usytuowanie go w kuchni ( i tak malutkiej i nieustawnej) to był słaby pomysł projektanta.

Co do schodów to racja- dużo czasu nam zajęło, żeby postawić na swoim i zrobić spocznik ( dołączam zdjęcia).

Zgadzam się z kuchnią- za wielka nie jest i potencjalne powiększenie domu w tę stronę może być dobrym pomysłem. My wpadliśmy na to dużo za późno, a poza tym i tak "pojechaliśmy po bandzie" z powiększeniem domu z drugiej strony ( 3,6 m) więc nie wiem czy byśmy się zdecydowali. Niemniej dla tych co rozpoczynają- warto przemyśleć.

Scianka kolankowa- tak, 2 pustaki do góry czyli 48cm więcej niż było ( wychodzi ok 90-100cm, w zależności od grubości wieńca). Nie trzeba się martwić, że domek przestanie być ładny. Wystarczy odpowiednio wypuścić dalej okap. Spójrzcie na zdjęcia, ja mogę nie być obiektywny, ale uważam, że efekt jest dobry. Dodatkowo powiększyliśmy połać dachu tą co wystawała symetrycznie na środku po obu stronach. Wydaje mi się, że jesteśmy jedyni, którzy tak zrobili, ale znowu- oceńcie sami. W prawdzie potrzebne były dodatkowe podpory, ale z efektu jesteśmy zadowoleni.

"Otworzyliśmy" też pokój z lukarną, żeby nie tworzyć efektu hotelu- długi korytarz i mnóstwo drzwi, zrobiliśmy 2 pokoje nad garażem, a garaż powiększyliśmy do 40m2.

@doleksy- sporo "dobrych rad" tu czytasz, przefiltruj to sobie po swojemu i wybierz to, co Ci odpowiada. Każdy ma inny gust.

Tak samo z kominkami :) Nasz nie jest jeszcze dokończony, ale myślę, że stylowo jest dokładnie po drugiej stronie barykady niż ten Twój- @AKL, ale to tylko potwierdza postawioną przeze mnie tezę o gustach.

Uwaga na wykusz- jak dobrze przyjrzycie się moim zdjęciom, to będziecie wiedzieć dlaczego :)

Pozdrawiam wszystkich.

CIMG6808.jpgCIMG6809.jpgCIMG6940.jpgCIMG6954.jpgCIMG6955.jpg

No nie, ja nie mogę z Wami! Taki postępy i się nie chwalą :foch: ładnie to tak, sie pytam??

figo to był Twój pomysł z tym wejście do spiżarki z korytarza:) domek wygląda już świetnie:) pozazdrościć zaawansowania!

Powiedzcie mi Panowie, jakie tynki robiliście?? i ile Was kosztowały?