Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gość AKL
... Jak coś sensownego wymyślę, to wstawię zdjęcia;)

pozdrawiam!

To wstaw teraz, a my ci pomożemy coś sensownego wymyślić.

Mam do Was pytanie. Właśnie pracuję nad dolna łazienką, robię wizualizację itp i chciałabym sie dowiedzieć czy zostawiacie układ taki jak w projekcie, czy coś zmieniacie?

U nas nic się nie zmieniło, jest tak jak w aranżacji z projektu, czyli kibel (właśnie wczoraj zacząłem zabudowywać stelaż - brakło rurek) po lewej od wejścia, obok kibla prysznic 90 cm, a na wprost drzwi umywalka na szafce. To łazienka dla gości i do bieżących "pilnych" potrzeb więcej od niej nie oczekuję. Większe zmiany są w górnej łazience.

• Odpowiedzi 439
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

My w łazience zrobiliśmy sporo zmian,a potem przerabialiśmy instalację elektryczną, żeby... jak się okazuje wrócić do aranżacji z projektu czyli, umywalka na wprost, obok kabina, a po lewej od drzwi- toaleta. Pomieszczenie na tyle małe, że poszaleć tam za bardzo nie ma jak, choć uważam, że i tak dosyć ustawne.

Z postępów, to zamontowaliśmy drzwi i ciągle walczymy z sufitami.

IMAG1027.jpgIMAG1031.jpgIMAG1033.jpgIMAG1035.jpgIMAG1039.jpg

Gość AKL
My w łazience zrobiliśmy sporo zmian,a potem przerabialiśmy instalację elektryczną, żeby... jak się okazuje wrócić do aranżacji z projektu czyli, umywalka na wprost, obok kabina, a po lewej od drzwi- toaleta. Pomieszczenie na tyle małe, że poszaleć tam za bardzo nie ma jak, choć uważam, że i tak dosyć ustawne.

Z postępów, to zamontowaliśmy drzwi i ciągle walczymy z sufitami.

[ATTACH=CONFIG]155896[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]155897[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]155898[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]155899[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]155900[/ATTACH]

Widzę, że u Ciebie to już finisz się zbliża wielkimi krokami. Ja akurat będę się zabierał za płytowanie i w związku z tym mam pytanie, czy nie obawiasz się, że na tym łączeniu (fota 4) na tzw. krzyżach nie będzie ci pękać w przyszłości? Na FM wypowiadają się aby unikać krzyży, a mi w jednym z pokoi ładnie by spasowały płyty ale wyjdą krzyże i nie wiem jak robić, czy ciąć płyty i mijać czy nie.

czy nie obawiasz się, że na tym łączeniu (fota 4) na tzw. krzyżach nie będzie ci pękać w przyszłości?

Nie, bo i tak będzie pękać. Mój dom nie był budowany w stylu: 1. funadamenty- rok niech postoją, 2 stan surowy- rok lub 2 niech postoi, tylko w ciągu roku z kawałkiem od rozpoczęcia będę go wykańczał. Za 2-3 lata jak już budynek sobie "popracuje"- trzeba będzie zrobić coś na kształt remontu. Pogodziłem się z tym :)

Gość AKL
Nie, bo i tak będzie pękać. Mój dom nie był budowany w stylu: 1. funadamenty- rok niech postoją, 2 stan surowy- rok lub 2 niech postoi, tylko w ciągu roku z kawałkiem od rozpoczęcia będę go wykańczał. Za 2-3 lata jak już budynek sobie "popracuje"- trzeba będzie zrobić coś na kształt remontu. Pogodziłem się z tym :)

No to żeś mnie uspokoił. Też tak chyba muszę podejść do sprawy i olać te zalecenia (ciekawe czy oni - fachowcy - tak mówią, że tak trzeba, czy chcą nas - inwestorów - na kasę naciągnąć? /chyba to drugie mnie się wydaje/).

Gość AKL
Zdrowych, spokojnych, rodzinnych Świąt oraz Szczęśliwego Nowego 2013 Roku, abyśmy już kolejne święta spędzili w naszych Kolorowych Tęczach:)

Ja już mam kaca, a tu drugi dzień świąt się zbliża :cry:sive (zdrowie się chyba po wódzie obraziło), a za życzenia dzięki i na wzajem, spokoju i spełnienia marzeń (nie wspomnę o skończeniu budowy chałupy), a tak aprposa co z tym oknem na klatce i koncepcją kibla u Ciebie Baśka jest?

Ja już mam kaca, a tu drugi dzień świąt się zbliża :cry:sive (zdrowie się chyba po wódzie obraziło), a za życzenia dzięki i na wzajem, spokoju i spełnienia marzeń (nie wspomnę o skończeniu budowy chałupy), a tak aprposa co z tym oknem na klatce i koncepcją kibla u Ciebie Baśka jest?

Witam!. Czytam sobie i czytam, co tu piszecie, my nie podnieśliśmy sciany kolankowej, to czyba źle, mamy już pozwolenie na budowę, pewnie jest na to za późno. Co o tym sądzicie???.

Gość AKL
Witam!. Czytam sobie i czytam, co tu piszecie, my nie podnieśliśmy sciany kolankowej, to czyba źle, mamy już pozwolenie na budowę, pewnie jest na to za późno. Co o tym sądzicie???.

Eeee tam za późno. Jak wylejesz wieniec i dach zrobisz to będzie po ptokach. Teraz to porozmawiaj ze swoim kierbudem, on Ci powie czy dla niego to istotna zmiana, czy nie, jeżeli to istotna zmiana to idź do architekta niech Ci poprawi. Uwierz, nawet jak będziesz musiała czekać na zmianę pozwolenia na budowę to jest warto (jest zima, nic konkretnego nie zrobisz teraz, nie zaczniesz chyba budować - u mnie na zewnątrz nic się nie dzieje, ale ponieważ mam ogrzewanie to dzisiaj płytkarze weszli i zaczęli się bawić w łazience)

W 100% zgadzam się z tym co napisał kolega AKL, no może poza zabawami płytkarzy w łazience ;)

Edytowane przez fig0

W 100% zgadzam się z tym co napisał kolega AKL, no może poza zabawami płytkarzy w łazience ;)

Witam!!

No bardzo, ale to bardzo bardzo Wam dziękuję. Dziś będę spać spokojnie. Bo ta ściana kolankowa w projekcie ma 45 cm ??? ale ja nie mogę się tego doliczyć, wiem to od Was. Jesze raz dziękuję. aga

Gość AKL
... no może poza zabawami płytkarzy w łazience ;)

Hmmm :confused::confused::confused: nie łapę Dlaczego? Jest ciepło, grzeję cały czas, a płytkarze bawią się (trzy razy płytkę przymierzają, przez godzinę sobie rozmierzali, ale efekt wychodzi ekstra jak dla mnie) u mnie po pracy zawodowej, ich i mojej, zaczynają o 18 a kończą po 24.

Gość AKL
Witam!!

No bardzo, ale to bardzo bardzo Wam dziękuję. Dziś będę spać spokojnie. Bo ta ściana kolankowa w projekcie ma 45 cm ??? ale ja nie mogę się tego doliczyć, wiem to od Was. Jesze raz dziękuję. aga

Gusia41 ja mam ścianę kolankową na 90 cm, ale fig0 to chyba na 1,5 m, Baśka też podniosła i większość innych tak więc jest to sprawdzone.

Edit: Jesteś co prawda po architekcie, ale przed budową, zastanów się jeszcze przed ławami nad poszerzeniem chałupy (posty wcześniej opisane).

Edytowane przez AKL

hejka Wam, jeszcze w starym roku :D

AKL nie wiem co z oknem, może będzie, narazie nie miałam czasu nad tym myśleć, są święta:P a tak serio, chyba nie będziemy robić, wydaje mi się,że będzie oki - chcemy zrobić oświetlenie schodów, no i marzy mi się piękny zwis na klatce...

A łazienka - układ zostanie takie jak w projekcie, jednak.

Kładziesz już płytki, ale zdjęciami to się nie pochwali, znowu... eh faceci... Gdzie masz swoją piękniejszą i lepszą połówkę??

Gusia podnoś ścianę kolankową! Ja teraz bym więcej podniosła, ale człowiek mądry po budowie... chociaż u nas nie jest najgorzej;)

figo ma porządną ściankę kolankową:)

Hej,

u nas za wiele się nie zmieniło w stosunku do tego co widać na ostatnich zdjęciach, bo przecież...

są święta:P

Walczymy z sufitami i "podłogą" na strychu. Został nam jeszcze pokój z lukarną do zrobienia.

Aktualnie walczymy też z castoramami, leroy merlinami i innymi takimi w celu znalezienia płytek. Z najnowszych dobrych wieści, to przerzuciłem dzisiaj 1,2 tony, bo przyjechał gres na podłogę do korytarzy, kuchni i części salonu. Mamy już też "zaprojektowaną" i zakupioną sprzętowo-kafelkowo dolną łazienkę, a obecnie szukamy czegos fajnego na dopełnienie salonu, jak kupimy to się pochwalimy.

Pozostają decyzje odnośnie kuchni, górnej łazienki, paneli i... wiele innych :). Przy dobrych wiatrach, w przyszłym tygodniu pracę rozpoczną kafelkarze...

A co u Was? W ogóle kiedy planujecie wrócić i samemu przypilnować waszego domku? :)

Edytowane przez fig0