Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gość AKL
@AKL, zagadka dla Ciebie :) [ATTACH=CONFIG]156979[/ATTACH]

moje dziecko ma 2 lata i 3 miesiące, pytanie brzmi- ile ma wzrostu? :)

"Szczelam", ma 83 cm wzrostu.

Edytowane przez AKL

• Odpowiedzi 439
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość AKL

... Kładziesz już płytki, ale zdjęciami to się nie pochwali, znowu... eh faceci...

Uuuu widzę, że kobita chce podrażnić ego faceta, no niech będzie, że podrażniła, proszszsz foty:

dolna łazienka przed płytkami (wizualizację sam robiłem)

DSC_4726.JPG

Płytki w dolnej łazience (nie skończone jeszcze, a ja foty robiłem mając prawie 40 stopni temperatury, znaczy się powiedzenie, że złego diabli nie wezmą jest fałszywe, mnie wzięli i rozłożyli)

DSC_4732.JPG

DSC_4733.JPG

DSC_4734.JPG

DSC_4735.JPG

Kuchnię też zaczęli, na początek poszedł fartuch, nie skończony, braków parapetu i płytek, ale trochę zrobione:

DSC_4736.JPG

DSC_4738.JPG

Na razie tyle zmęczyli.

Gdzie masz swoją piękniejszą i lepszą połówkę??

Dobre, się ubawiłem, chociaż jestem chory to mnie rozbawiłaś :lol2:

Gość AKL
Na 4. zdjęciu widać grzejnik w przejściu przy łazience. Czyli salon i przejście przy pokoju na dole do łazienki- bez podłogówki?

Tak, w salonie i korytarzu nie ma podłogówki. Poza kuchnią, łazienkami, spiżarnią i wejściem do domu planujemy wszędzie parkiet położyć, a schody drewnem obłożyć (w garażu i kotłowni jeszcze nie jest ustalone do końca co będzie, czy płytki, czy farba, czy też goła wylewka).

w garażu i kotłowni jeszcze nie jest ustalone do końca co będzie, czy płytki, czy farba, czy też goła wylewka).

Jak zdecydujesz to daj znać, bo też mam teraz ten dylemat. Nie chce mi się kłaść 40m2 płytek do garażu, ale z drugiej strony słabo będzie z zachowaniem czystości jeśli zostawię gołą wylewkę. O farbie nie myślałem, masz jakąś konkretną na myśli?

Mi chodziła po głowie żywica, ale to wtedy zanim jeszcze się zorientowałem ile kosztuje :)

Gość AKL
hej!

mam do Was pytanie, po jakim czasie od położenia dachu wstawialiście okna? Bo chcielibyśmy teraz to zrobić!

pozdrawiam!

Zależy, które. Połaciówki wstawiałem razem z dachem, a pozostałe to na wiosnę (na jesień skończyli mi dach).

Gość AKL

No ciekawe dlaczego :-?. Większość (i ja do nich należę) wychodzi z założenia, że chałupę jest dobrze "przemrozić", co oznacza, aby zostawić SSO na zimę (otwory okienne i drzwiowe zabić dechami trzeba, co by dachu nie poderwało i meneli za gości nie mieć - dechy bić ze szparami). Przemawia za tym: po pierwsze primo - budynek osiada (ale jak kto to wie? pewnie geolog) i okna mogą się, no powiedzmy "pogiąć" - zimą może trochę grunt wysadzić(piszemy o oknach, a ściany sobie popękają troszkę - tynkiem się zaklei), po drugie primo - ściany do wiosny obeschną.

Są tacy co w zimę tynki wewnątrz dają i jest dobrze. U nas w Polsce jest tak, że weźmiesz dwóch prawników to otrzymasz trzy różne opinie prawne (z budowlanką jest podobnie). Ja nie miałem zamiaru nić w zimie robić to zostawiłem do wiosny, ale jakbym miał co robić to pewnie bym wstawił - a jestem teoretycznie przeciwny, albo i jestem teoretycznie za (chyba mi się lejce pomieszały już).

No i proponuję poszukać dalej, bo ta kwota jest dość spora.

U nas było 17 zł/m2, a takich metrów jest ponad 600, więc 7 zł nabiera sporej wartości...

Wiesz figo, może to zabrzmi dziwnie, ale już się przyzwyczaiłam,że u nas wszystko jakoś droższe jest:( i nie chodzi tylko i wyłącznie o kwestie budowlane, ale zupełnie inne.

Nie zmienia to jednak faktu,że będziemy jeszcze kogoś szukać dla porównania.

jak jest z tym hydraulikiem, kiedy on wchodzi?? przed tynkami?

Elektryk narobi dziur, ale hydraulik jeszcze więcej. Wszystkie "ścienne" tematy musi zrobić przed tynkami. Potem wchodzą tynkarze, potem znowu hydraulik rozkłada instalacje podłogowe, a potem posadzki, a w międzyczasie jeszcze hydraulik z ewentualną podłogówką.

Jest tego trochę :)