Gość AKL 21.07.2011 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 Witam wszystkich fanów "Kolorowej tęczy". Opowiem wam pewną historię. Otóż siedzę sobie dzisiejszego, pięknego zimnego i zachmurzonego dnia lata (to lato tego roku to chyba przegina trochę - nie sądzicie?) a tu dzwoni mi telefon. No odrywając się od pracy odbieram i co słyszę? Miła Pani przedstawia się, że telefonuje ze starostwa z informacją, że mogę odebrać pozwolenie na budowę. Ja, że co mogę sobie odebrać? A ona, no że pozwolenie na budowę. No szczenę to pozbierałem z podłogi - ale nie dałem tego po sobie poznać - grzecznie podziękowałem i powiedziałem, że i owszem jutro to pozwolenie odbiorę. I teraz zaczynają się jaja. Siedziałem sobie spokojnie, nie interesowałem się cenami materiałów budowlanych, nie szukałem ekipy, a teraz co? Cholera muszę chyba dom budować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasiaDominik 21.07.2011 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 Witam wszystkich fanów "Kolorowej tęczy". Opowiem wam pewną historię. Otóż siedzę sobie dzisiejszego, pięknego zimnego i zachmurzonego dnia lata (to lato tego roku to chyba przegina trochę - nie sądzicie?) a tu dzwoni mi telefon. No odrywając się od pracy odbieram i co słyszę? Miła Pani przedstawia się, że telefonuje ze starostwa z informacją, że mogę odebrać pozwolenie na budowę. Ja, że co mogę sobie odebrać? A ona, no że pozwolenie na budowę. No szczenę to pozbierałem z podłogi - ale nie dałem tego po sobie poznać - grzecznie podziękowałem i powiedziałem, że i owszem jutro to pozwolenie odbiorę. I teraz zaczynają się jaja. Siedziałem sobie spokojnie, nie interesowałem się cenami materiałów budowlanych, nie szukałem ekipy, a teraz co? Cholera muszę chyba dom budować. Brawo:) Gratuluje PNB:) my nadal czekamy na jakieś wieści od naszego architekta, który zajmuje sie naszymi dokumentami. We wrześniu będziemy w Pl i mam nadzieje ze już fundamenty będą sie robiły...bo tylko to w tym roku damy radę zrobić. A co do ekip - to kolejna powiedziała nam 40000ze same mury:O chyba ich pogięło! czekamy na jeszcze jedną wyceną do jutra i w sobote musimy dać ostateczną odp naszemu kandydatowi - temu za 27000zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasiaDominik 24.07.2011 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2011 ekipa wybrana - 27000 stan surowy otwarty. teraz czekamy tylko na pozwolenie. aha ile wasze ekipy biorą za fundamenty?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość AKL 24.07.2011 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2011 Rozmawiałem z jedną ekipą. W środę mają dać odpowiedź. W piątek po odebraniu pozwolenia - jednocześnie odebrałem dziennik budowy po złożeniu oświadczenia, że nie wnosimy żadnych uwag do pozwolenia - orientowałem się ile będą mnie kosztować materiały. Niezłe kuriozum - wy macie ekipę bez pozwolenia na budowę, a my mamy prawomocne pozwolenie na budowę bez ekipy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasiaDominik 29.07.2011 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 AKL---> jaką cenę podała Ci ekipa? a może już sie na kogoś zdecydowaliście?? u mnie cisza, jak makiem zasiał czekam na wieści od architekta... we wrześniu lecimy do Pl z mężem więc mam nadzieje, że akurat uda nam sie zgrać z wylewaniem fundamentów... g3 a co z Tobą? daj znać jak Ci idzie budowa, bo domyślam sie ze tym jesteś zajęty:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość AKL 29.07.2011 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 W środę to nie wypaliło - nie zdążyli jeszcze przeliczyć. Następny termin to sobota. Mam nadzieję, że w sobotę to się określą, a cena będzie przystępna dla nas. Jak nie zdążą lub za dużo będą chcieli nie to muszę szukać innych. Zobaczymy w sobotę jak się sprawy potoczą. Tak czy owak dam znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość AKL 31.07.2011 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 Witam ciepło i słonecznie wszystkich tego pięknego deszczowego i chłodnego lata. Jestem po rozmowie z jedną ekipą. Zaproponowali mi za robociznę SSO - całość od ław fundamentowych po dach wraz z pokryciem 45 000,00 zł (bez montażu okien). W tym jest też kierownik budowy. Poza materiałami zapewniam prąd, wodę i przechowywanie narzędzi. Nie interesuje mnie również kopanie fundamentów, ław itp. Jak sądzicie oferta możliwa do rozważenia? Czy może za dużo chcą? Pozdrawiam słonecznie i ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasiaDominik 31.07.2011 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 Witam ciepło i słonecznie wszystkich tego pięknego deszczowego i chłodnego lata. Jestem po rozmowie z jedną ekipą. Zaproponowali mi za robociznę SSO - całość od ław fundamentowych po dach wraz z pokryciem 45 000,00 zł (bez montażu okien). W tym jest też kierownik budowy. Poza materiałami zapewniam prąd, wodę i przechowywanie narzędzi. Nie interesuje mnie również kopanie fundamentów, ław itp. Jak sądzicie oferta możliwa do rozważenia? Czy może za dużo chcą? Pozdrawiam słonecznie i ciepło. witam:) wydaje mi sie ze ta cena jest w porządku, nie wygórowana...ale możesz jeszcze zapytać jakąś inna firmę, tak dla porównania, aby mieć większe rozeznanie. U nas jak narazie kiszka:/ jak zwykle zawala gmina! mam dość tego http://emotikona.pl/emotikony/pic/0shoot.gifhttp://emotikona.pl/emotikony/pic/0dash2.gifurzędu!http://emotikona.pl/emotikony/pic/0dash2.gifarchitekt potrzebował zezwolenia na zjazd z drogi i nasz urząd przez 3 tyg dochodził jak decyzje wydać, aż sie okazało, że skoro droga jest moich rodziców prywatna(bo gmina nie wykupiła jeszcze ziemi, na której jest droga), to nie potrzebujemy zezwolenia na zjazd,tzn nie teraz... ale jak gmina wykupi ziemię, to będziemy musieli składać wniosek, głupota, bo przecież do tego czasu to już nasz zjazd będzie fizycznie zrobiony! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasiaDominik 14.08.2011 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2011 a my nadal czekamy na PNB...AKL jak idzie? odezwij sie:)a g3 gdzie sie podział? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość AKL 16.08.2011 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2011 (edytowane) Siema. Witam wszystkich - czyli najprawdopodobniej tylko Basię&Dominika. Basia&Dominik. Otóż dzisiaj po pracy odbyliśmy rozmowę z wg. nas ostatnią ekipą odnośnie kosztów budowy chatki - puchatki nazywanej gdzie nie gdzie "Kolorowa tęcza". To jak wspomniałem chyba ostania ekipa, z którą rozmawialiśmy (a zajęło nam to trochę czasu - na każdą około tygodnia). Przedstawię wam jak się maja sprawy. Ekipa - nazwijmy ją "A". Pisałem wcześniej SSO - kwota za robociznę 45 kafli. Ekipa - nazwijmy ją "B" - tu sprawa się komplikuje. My kopiemy fundamenty (no nie do końca my - mój "Duszek" stwierdził, że jakby sama wzięła szpadel do rączek do max w 2 godzinki - z przerwami - i ławy się wykopie), a ekipa tylko stawia ściany, robi stropy, stawia kominy - za to za każdy metr kwadratowy 28 zeta i za każdy metr bieżący 28 zeta (szybkie liczenie i wychodzi mi "ala cirka" 39 kafli - oczywiście bez dachu). Trzecia ekipa - nazwijmy ją "C" - 28 kafli bez dachu ale tu mnie nic nie obchodzi (mój "Duszek" zawiedziony , bo nie będzie kopać fundamentów). Wszystkie te ceny są cenami brutto. Na koniec dzisiejsza czwarta ekipa - nazwijmy ją, a powiedzmy "Z" (koniec alfabetu). SSO - 48 kafli + podatek dla wampira - czyli VAT. Decyzja najprawdopodobniej jutro. A i teraz sobie zimne piwko piję . Edytowane 16 Sierpnia 2011 przez AKL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość AKL 18.08.2011 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 Ściema, czy sie ma, czy piwo przeterminowane, czy coś tam, coś tam, a ogólnie witam. Basia&Domink. Negocjacje zakończone. Firma "C" wybrana i umówiona. Zaczynamy budowę około 10 września - jak dobrze pójdzie. Od jutra idę za geodetami w celu wytyczenia budynku. Co do "g3" to się się buja na tych stronach: http://www.kolorowa.tecza.mojabudowa.pl/ Zgodnie z obietnicą założyłem dziennik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasiaDominik 20.08.2011 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2011 AKL--->gratuluje podjęcia decyzji w sprawie ekipy (obu okazała sie słuszna a ekipa bezproblemowa) oraz założenia dziennika czekam na wpisy:) my 10 września będziemy imprezować na weselichu:) i tez mam nadzieje ze w okolicach 10 zaczniemy... wiem że g3 buduje sie na tej stronie, tylko już dawno sie nie odzywał:(budowa go pochłonęła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość AKL 20.08.2011 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2011 Może "g3" pochłonęła budowa albo nadal walczy z papierologią. Basia&Dominik rozumiem, że Wy papierologię już macie za sobą, ewntualnie już jest wszystko na dobrej drodze i finiszujecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasiaDominik 20.08.2011 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2011 Może "g3" pochłonęła budowa albo nadal walczy z papierologią. Basia&Dominik rozumiem, że Wy papierologię już macie za sobą, ewentualnie już jest wszystko na dobrej drodze i finiszujecie? my ciągle czekamy na pozwolenie i powiem,że zaczyna brakować mi cierpliwości. Nawet nie wiem dokładnie kiedy nasz architekt, kierownik budowy w jednej osobie, złożył dokumenty. pozostaje nam cierpliwie czekać i mieć nadzieje, że już lada dzień Rodzice nas poinformują,że jest PNB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość AKL 24.08.2011 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 Witam. Dzisiaj wytyczono nam budynek. Więcej informacji na dzienniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasiaDominik 28.08.2011 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 jeszcze tydzień, może dwa i mamy dostać pozwolenie... uwierzę jak je zobaczę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasiaDominik 30.08.2011 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 juhu:) Rodzice jadą dzisiaj do architekta odebrać dokumenty z pozwoleniem:D:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość AKL 30.08.2011 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 Gratuluję. Nareszcie się udało. My zaczynamy budowę około 10 września. Wcześniej ekipa nie może wejść, ponieważ kończy inną budowę. Trochę jestem zły ale rozumiem, nie chciałby aby w środku pracy u mnie poszli do kogoś innego. U mnie budynek wytyczony. Na składzie budowlanym ceny dogadane. Czekamy tylko na ekipę. Oby 10 września zacząć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasiaDominik 30.08.2011 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 Gratuluję. Nareszcie się udało. My zaczynamy budowę około 10 września. Wcześniej ekipa nie może wejść, ponieważ kończy inną budowę. Trochę jestem zły ale rozumiem, nie chciałby aby w środku pracy u mnie poszli do kogoś innego. U mnie budynek wytyczony. Na składzie budowlanym ceny dogadane. Czekamy tylko na ekipę. Oby 10 września zacząć. no my raczej później, nawet nie wiem kiedy ekipa może wejść na działkę. Dogadamy wszystko jak będziemy w Pl. Mam takie pytanie, może głupie, ale... kto pyta nie błądzi... co sie pierwsze robi - wytyczanie budynku czy zdejmuje sie humus?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość AKL 30.08.2011 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 Żadne pytanie nie jest głupie. Głupie nieraz są odpowiedzi - może i moje też, ale nie mnie to stwierdzać, wszak nie mogę tego stwierdzić obiektywnie. Z poradników i teorii to najpierw powinno się zdjąć warstwę humusu - czyli żyznej gleby. Zapytaj speca to Ci elaborat na ten ten walnie. U mnie gleba nie jest - powiedzmy - żyzna to sobie to darowałem. Wyrównałem tyle o ile teren i geodeci mi wytyczyli budynek. U mnie geodeci wyznaczali tzw. osie, a odbywało się to tak, że najpierw takim małym kołeczkiem ustali pierwszy róg budynku, później i inne rogi i przecięcia ław. Następnie od tych małych kołeczków, których notabene nie mogłem poruszyć bo wyznaczali je z centymetrową dokładnością się odsunęli na odległość ustaloną z kierbudem - co by mu nie przeszkadzało przy manewrowaniu koparką - i powbijali po dwa kołki połączone deską, na której pierdyknęli gwózdek do wyznaczenia osi (też z centymetrową dokładnością) - czyli jak się będzie kopać to się na tych gwózdkach porozciąga sznureczki, które utworzą krzyżyki czyli osie. Się powyżej rozpisałem, a krótko to ja nie zdejmowałem humusu tylko wytyczyłem budynek na tym co jest. Jak wybuduję fundamenty i zaleję betonem i coś mi wyrośnie to chyba będzie to "MacGyver". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts