Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 439
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam:)

Wczoraj spotkaliśmy się z szefem naszej ekipy budowlanej. Jutro przyjeżdża koleś, żeby wypchnąć ziemię 15cm. a na pon postaram się zamówić geodetę do wytyczenia budynku. nie wiem kiedy ekipa wejdzie na działkę robić fundamenty, bo mają opóźnienia i pewnie dopiero pod koniec września, albo nawet na początku października.

A jak u Was??

Gość AKL

Jeżeli chodzi o ten wykusz w jadalni to całkowicie go zlikwidowaliśmy, ponieważ taras został przeniesiony tam gdzie pierwotnie planowany był wykusz. W pierwotnym wykuszu zaplanowane zostały szerokie i wysokie drzwi (marzenie to takie przesuwane - jak będzie z kasą to się zobaczy czy będą szerokie i wysokie czy tylko wysokie podzielone zwykłe drzwi balkonowe). Coś do takich wykuszy nie zdołano mnie przekonać. Połączenie balkonu od góry z pomieszczeniem mieszkalnym - szczególnie w zimie - spowodować może tzw, mostek termiczny - wiem zapewne fachowcy powiedzą, że przy dobrej izolacji to się to zlikwiduje.

Pochwalę się, że dzisiaj wraz ze szwagrem i teściem zwoziłem drewno na więźbę dachową - szwagier i teściu dali. Zaoszczędzi się kupę szmalu dzięki temu. Całej więźby nie będzie, ale jak dobrze pójdzie to tylko krokwie te po 7 m i 8 m będę musiał zakupić. Jutro kończmy zwózkę więźby.

Zapomniałem wspomnieć, że nadzór inwestorski przy zwożeniu drewna pełni główny i jedyny super inspektor nadzoru czyli moja szanowana małżonka (notabene dzisiaj mija piąta rocznica naszego ślubu - długo z jedną kobietą wytrzymałem, czyż nie?.

Edytowane przez AKL
Zapomniałem o żonie wspomnieć!

Gość AKL

My zaczynamy budowę we czwartek. Wtedy ekipa ma przyjechać, powymierzać sobie, a w piątek chcą wykopać fundamenty i zalać ławy. Jak dobrze pójdzie to od poniedziałku ruszają z budową fundamentów.

Basia&Dominik wiecie co jest najgorsze w tym wszystkim? Ekipa dogadana, materiały też. Geodeci wytyczyli budynek, prąd zapewniony, woda również a ja cholera zapomniałem o najważniejszej budowli, czyli o kiblu! Muszę w trymiga jakiś kibel skombinować:(

AKL cieszę się ze niedługo zaczynacie:)

u nas nie wyznaczyli budynku, bo architekt i kierownik budowy w jednej osobie nie dostarczył im ostatnich dokumentów odnośnie wykusza:/ mam nadzieje ze jutro będą działać.

My też nie mam kibelka, ups!ale u nas wejdą dopiero pod koniec września więc "mamy" czas(tzn. mój tata ma czas:D)

Witam wszystkich Kolorowych :)

Nie włączaliśmy się w dyskusję wcześniej, bo zbieranie wszystkich papierków nie jest specjalnie ekscytujące i nie było się czym chwalić...

Od początku maja walczyliśmy z piapierologią i można powiedzieć, że z sukcesem, bo od przyszłego tygodnia zaczynamy kopać.

Budujemy w Oławie w woj. dolnośląskim.

Projekt oczywiście też zaadoptowaliśmy do naszych potrzeb, aczkolwiek zgodzimy się z przedmówcami, że jest on na tyle funkcjonalny, że zmian było niewiele.

Najważniejsza to powiększenie garażu o... 3,6 metra. Tym sposobem spodziewamy się budynku typu Lidl lub Biedronka, ale kto powiedział, że wygląd zewnętrzny jest najważniejszy? :)

Dzięki temu mamy na górze 2 potężne pokoje nad garażem.

Z innych zmian to:

- wydłużyliśmy zadaszenie po obu stronach, tzn tak, żeby wyrównać do końca budynku ( przy oryginalnym kształcie obawialiśmy się, że będzie kłopot z funkcjonalnym, estetycznym ułożeniem rynny)

- zmieniliśmy kształt tarasu, żeby więcej go było od strony balkonu ( u nas po pd-zach)

- okno dachowe znad garderoby po lewej stronie przenieśliśmy nad klatkę schodową

- zlikwidowaliśmy zbędne okna dachowe, tam gdzie za dużo

- zmieniliśmy wejście do spiżarni- będzie od korytarza, nie z kuchni

- oczywiście pralnia w jednej z łazienek na górze

- ścianka kolankowa o 2 pustaki w górę

- wyrzuciliśmy kominy ( oprócz kominkowego) bo będziemy robili wentylację z rekuperacją i GWC

- całkowicie oszklony wykusz zmieniliśmy dodając murowane słupki ( powinno być łatwiej wykonać i ryzyko mostka termicznego mniejsze)

Budujemy z Ytonga, i planujemy zakończyć stan surowy otwarty do końca roku. Jeśli tylko pogoda dopisze. Wykonawca twierdzi, że nie będzie z tym problemu.

Pytania do innych budujących:

- czy myśleliście o instalacji odgromowej?

- jakie szacujecie koszty stanu otwartego i później całości?

Pozdrawiamy z dolnego ślaska.

Witam,

Razem z żoną obserwujemy z zainteresowaniem ten wątek, ponieważ będziemy również budować kolorową tęczę :) Na chwilę obecną jesteśmy na etapie składania dokumentów do PnB a budowę planujemy zacząć w przyszłym roku. Lokalizacja - okolice Oleśnicy, woj. dolnośląskie (@fig0 - do Oławy blisko ;))

Z naszych zmian, co planujemy wprowadzić:

- poszerzenie garażu o 1 metr

- podniesienie ścianki kolankowej o 1 pustak

- modyfikacja schodów - łącznik między kuchnią zostanie zamknięty, schody będą miały spocznik na tzw. "pół-piętrze".

- mniejsza łazienka do góry prawdopodobnie zostanie zamieniona na pralnię

- drzwi na taras będą poszerzone

Z infrastruktury, to piec na paliwo stałe (brak gazu w okolicy), przydomowa oczyszczalnia ścieków ze studnią chłonną, wentylacja mechaniczna (rekuperator - zastanawiamy się na GWC, ale to już zależy od finansów...).

Kosztorysu jeszcze nie posiadam, ale docelowo planujemy się zmieścić "pod klucz" w 400 tys. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Pozdrawiam wszystkich,

Dawid.

Edytowane przez aerandir

Gość AKL

Witaj :welcome: aerandir wśród sympatyków kolorowej tęczy.

Dawidzie, planowane przez ciebie zmiany praktycznie pokrywają się z naszymi. My zrezygnowaliśmy ze zmiany biegu stopni, chociaż też planowaliśmy schody ze spocznikiem, jednak zrezygnowaliśmy. Dodatkowo my zrezygnowaliśmy z "wykusza".

Poszerzenie garażu minimum o 1 metr jest obowiązkowe. Też to uczyniliśmy i wydaje się nam, że jeszcze jest za wąski (chociaż to może tylko taka perspektywa - ze ścianami może to wyglądać inaczej). Też podnosimy ściankę kolankową o 1 bloczek, mała łazienka na górze też zmieniła swe przeznaczenie, chociaż może zamiast pralni będzie tam garderoba, ale to jeszcze się okaże. Ponadto my przenieśliśmy taras w miejsce "wykusza" - budynek usytuowany bokiem do drogi.

Zastanów się nad planowaniem na tym etapie oczyszczalni. My też docelowo chcemy oczyszczalnię, ale po konsultacji z naszym architektem do PNB wstawiliśmy szambo - na szambo obecnie wymagane jest PNB, a na oczyszczalnie nie wymaga się PNB. Jak warunki glebowe pozwolą to damy oczyszczalnię z rozsączkowaniem (tak byśmy chcieli).

Życzę powodzenia i wytrwałości: Leszek

Edytowane przez AKL

Gość AKL

Witaj :welcome: fig0 wśród sympatyków kolorowej tęczy.

Zmiany, które chcesz wprowadzić są imponujące, my tak daleko nie odbiegaliśmy od pierwotnego planu.

Co do instalacji odgromowej to my planujemy zrobić obwodową, nasz kierbud stwierdził, że wystarczy (pierwotnie myślałem żeby bednarkę podłączyć pod zbrojenie ław fundamentowych, ale nie miałem, a beton jechał to kierbud stwierdził, że wystarczy obwodowe).

Co do kosztów to szacunków dokładnych nie posiadam, ale myślę, że nie więcej niż 100 000 zł powinno to kosztować, przy czym muszę zaznaczyć, że drewno na więźbę, oprócz krokiew posiadam własne. Generalnie za wykonanie stanu surowego, bez dachu i ścianek działowych kosztować mnie będzie nie więcej niż 30 000 zł - tak się z ekipą umawiałem, postawienie dachu to koszt 10 000 zł - też się tak z ekipą umówiłem. Myślę, że te 60 000 zł powinno wystarczyć na materiały na SSO. To są oczywiście moje plany, a rzeczywistość to zweryfikuje.

Życzę powodzenia i wytrwałości z budową fig0 : Leszek

Zastanów się nad planowaniem na tym etapie oczyszczalni. My też docelowo chcemy oczyszczalnię, ale po konsultacji z naszym architektem do PNB wstawiliśmy szambo - na szambo obecnie wymagane jest PNB, a na oczyszczalnie nie wymaga się PNB. Jak warunki glebowe pozwolą to damy oczyszczalnię z rozsączkowaniem (tak byśmy chcieli).

Na chwilę obecną mamy wybraną (tzn, chcielibyśmy) oczyszczalnię Sotralentz Bio-Uno 0.9 ze studnią chłonną. Do PnB już będę miał załączony projekt takiej oczyszczalni. Jakby coś z tego nie wypaliło, to nasz kierbud powiedział, że z tego będzie można zmienić na coś innego (np, tańszą z drenażem).

Pozdrawiam,

Dawid.

Bardzo sie cieszę, że pojawiają sie kolejni wielbiciele Kolorowej Tęczy:)

fig0 :)witamy i zapraszamy:)

podoba mi sie Twój pomysł ze zmianą wejście do spiżarni- z korytarza, nie z kuchni - to na pewno poprawi ustawność kuchni. Możesz wstawić na forum zeskanowany parter po zmianach? my tez będziemy zmieniać wykusz - chodzi o te słupki. Mo ogólnie zmieniliśmy kształt wykusza.

Jeśli chodzi o koszty, to nie mam żadnego kosztorysu. my zresztą budujemy ścianę trójwarstwową, więc koszty będą wyższe.

A co do od gromienia, to ja kobieta nie wiem o co kaman(tzn. wiem do czego to służy) i czym to sie je... więc nic Ci nie odpowiem.

aerandir:) też witamy serdecznie:)mamy podobne zmiany. w sumie chyba każdy ma tylko te takie nazwijmy je kosmetyczne.

My też myślimy nad przydomową oczyszczalnią ścieków. zobaczymy jak wyjdzie to w praniu...

Jeszcze wspomnę o kosztach - nasza ekipa postawi nam domek, bez dachu. schodów na zew. i tarasu za 27.000zł. mam nadzieje, że coś w miedzy czasie utargujemy;)nie mamy jeszcze ceny za dach, ponieważ oni mogą tylko nam drzewo położyć, ale już nie blachodachówkę. Ma sie koleś zastanowić, czy będzie kładł drzewo, bo też sam nie jest do końca pewny czy z czasem wyrobi.

Aaaa, miałam sie zapytać - zostawiacie okno kuchenne takie jakie jest czy zmieniacie je? ja chyba zmniejszę je troszkę, bo wydaje mi sie ze za duże będzie. a Wy co o tym sądzicie??

pozdrawiam

Basia