Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A my w przyszłym tygodniu zalewamy strop i zamykamy budowę na zimę.

Schody udało się zrobić ze spocznikiem, tzn jeszcze ich nie ma, ale jak tylko będą, to się tu pojawią w postaci zdjęcia.

Pozdrawiam wszystkich kolorowych.

[ATTACH=CONFIG]88687[/ATTACH]

figo super to wygląda:) cieszę się,że prace posuwają sie do przodu:wow:

u nas dzisiaj panowie murują fundamenty:) Wczoraj ich grad przegonił.

Mam do Was pytanie odnośnie hydrauliki, ile u Was biorą za punkt?? nam bardzo dobry fachowiec(znany i ceniony w okolicy) powiedział 90 zeta., jestem ciekawa jak to u Was jest.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 439
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość AKL

@fig0 no gratulacje. Postępy idą jak widzę. @Basia&Dominik co do hydrauliki to jeszcze się nie rozglądałem. Planuję może sam położyć system Hep2o ale jeszcze zobaczymy. U mnie wyprowadzenie kanalizy robił gość co jeszcze zasuwał koparką z ziemią po działce i ma sklep z, którego brałem wszystkie rurki (swoją drogą Basiu to wszystkiego najlepszego, wiem dziś 6 nie 4, spóźnione ale szczere życzenia ślę).

Ja obecnie mam inny problem, a mianowicie jak rozwiązać napowietrzenie kanalizacji? Piony kanalizacyjne idą w sąsiedztwie pionów wentylacyjnych i jak ich ponad ich poziom na wysokość około 30 cm nie wyprowadzę to mogę mieć mały smrodek. Problemu by nie było jakbym kominów nie zakończył płytami od góry, a tak to mam dwa wyjścia: wybić dziury w kominach i wyprowadzić napowietrzenie, albo na strychu odbić rurami i wyprowadzić osobnym kominkiem wentylacyjnym.

Podczas budowy zapytajcie swoich korowników jak to widzą i jak co do dajcie może znać jak u was to będzie rozwiązane.

Edytowane przez AKL

Witam wszystkich,

Narazie z zazdrością obserwuję Wasze postępy, no ale razem z małżonką zakładaliśmy rozpoczęcie budowy na wiosnę przyszłego roku. Obecnie mamy już pozwolenie, które dzięki pomocy i doświadczeniu naszego kierownika budowy/architekta adaptującego projekt udało się załatwić PnB w niecały miesiąc :) W tej chwili prowadzę rozmowy z różnymi ekipami budowlanymi odnośnie wybudowania SSO. I tu miałbym do Was, drodzy forumowicze, pytanie: czy możecie się podzielić informacją na ile wychodzi u was SSO lub na ile jest wyszacowany przez ekipy budujące? Chciałbym mieć jakieś porównanie z tym, co nam zaproponują. Z tego co tu wyczytałem, to koszty robocizny kształtują się w okolicach min. 50.000 zł., jak wychodzą koszty materiałów?

Pozdrawiam,

Dawid.

No gratuluję. Na szczęście pogoda tej jesieni (jeszcze jest) jest odpowiednia do prac.

A gdzie foty? Jakoś nie widać.

Yyy foty...może jutro :Fiu fiu: jakoś nie mam czasu aby je dodać na fotosik ;P

aerandir gratuluje trafnego wyboru:Hura: u nas SSO, ale bez dachu wynosi 27tys. nie wie czy dużo czy mało...już teraz wiem,że mamy sprawną, mądrą ekipę,która pracuje czysto i widać,że wiedzą co robią - ocena mojego Taty czyli głównego budowlańca i inspektora:) Jemu też będę musiał dać wynagrodzenie, jest wszędzie i zawsze :D

Gość AKL

No ładnie to wszystko wygląda.

Czy dobrze widzę, że obniżyliście tylko poziom garażu nie obniżając poziomu kotłowni? U mnie to rozwiązali trochę inaczej, a mianowicie ustaliłem, że obniżą cały poziom, garaż + kotłownia. Dzięki temu nie mam dodatkowego stopnia pomiędzy kotłownią, a garażem (lub tak jak u Was chyba będzie schodek w kotłowni -czy dobrze to zobaczyłem na zdjęciu?).

No ładnie to wszystko wygląda.

Czy dobrze widzę, że obniżyliście tylko poziom garażu nie obniżając poziomu kotłowni? U mnie to rozwiązali trochę inaczej, a mianowicie ustaliłem, że obniżą cały poziom, garaż + kotłownia. Dzięki temu nie mam dodatkowego stopnia pomiędzy kotłownią, a garażem (lub tak jak u Was chyba będzie schodek w kotłowni -czy dobrze to zobaczyłem na zdjęciu?).

a dziękować:)

poziom garażu i kotłowni jest obniżony,jeszcze dzwoniłam do taty żeby sie upewnić.

Jutro mają zasypywać fundamenty.

A Ty nad czym teraz myslisz? żadnego wpisu w dzienniku

Gość AKL

No dobra, widzę, że dwa bloczki niżej maci jakiś występ (tylko jak patrzę na fugi na dysperbicie to jakoś tak dziwnie - tak jakby część była zrobiona z bloczków betonowych, a część z innego materiału lub bloczki postawione na "sztorc", no ale nie jestem budowlaniec).

Jeżeli chodzi o mnie to myślę o wielu rzeczach tylko nie o budowie. Mam "plana" co by może tak do końca lipca sobie z budową odpuścić. Już mi się nie chce. Budowa to był chyba błąd (nie padło mi na psychę, żeby nie było czasami!).

Kupiłem co prawda, raczej z przyzwyczajenia, nowego muratora, ale bidula leży gdzieś jeszcze nie czytany.

A jeszcze trzeba na dziennik zajrzeć - sprawdzić czy jest chociaż.

AKL ja sie za bardzo na tym nie znam...wiem ze jest obniżony garaż wraz z kotłownią, i faktycznie emki są na "sztorc" położone.poza tym ja na żywo tego nie widziałam i ciężko coś więcej powiedzieć. Ma być dobrze.

Wiesz jak nie masz "parcia" na szybkie zamieszkanie w Tęczy, to może to dobry pomysł. My nie mam swojego kątka i zależy nam na dość szybkim zakończeniu budowy.

Ja właśnie muszę polować na muratora w pl księgarnie w uk.

• 5 weeks później...
  • 4 weeks później...
Hejka to ja tu zaglądnąłem.

Komin gotowy u nas to Leyer.

zaglądasz a nic sie nie odzywasz, nieładnie!

dzięki za info o kominie.

u nas będzie, chyba, Brata, bo w sumie tylko takie są dostępne w naszych składach budowlanych...

a jak postępy budowlane?

a gdzie jest reszta, sie pytam??

Gość AKL

Postępy?

No wiesz w sumie to przy wspaniałych warunkach pogodowych w sobotę dokonany został pomiar otworów okiennych pod przyszłe okna. Było nawet fajnie jak przy tych - 15 stopniach (to nie myślnik tylko minus) musiałem dechy odbijać z dwóch okien (zabite były od wewnątrz) :-x.

Dzisiaj chyba te okna zamówimy, jak po pracy zdążymy.

• 3 weeks później...