JASIU210 22.12.2010 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2010 Witam Panowie i "Panie" 1. Mam owy "problem" : Budynek za czasów "komuny" w środku na ścianach jest wilgoć i strasznie ciągnie od nich zimno położenie płyt k-g nie ma sensu ponieważ mam je w oknach i wilgoć na nie wyszła zapewne przez to że kręcone były do drewnianych listewek. Więc zamierzam położyć na nie styropian 2mm lub 3 mm jest to jak mi się wydaje ostateczne wyjście ponieważ budynek jest własnością miasta i nie uśmiecha mi się w niego pompować większego nakładu finansowego na bardziej racjonalne rozwiązania . 2. Jest tez sprawa ściany działowej od mojej strony stoją na niej meble a od strony drugiego lokatora jest zlew i kuchnia kaflowa częściowo wbudowana w tą ścianę i wszystko przez nią słychać ; rozmowy, wodę, szczekanie psa;/ , i rusztowanie pod kuchnia . czy położenie styropiany np 5 w jakiś sposób wytłumi te dźwięki, też niechce wkładać w to dużo kasy więc wełna odpada. 3. pokój ma 20 m (2) jeśli możecie i macie głowę napiszcie jakiś kosztorys. np: Styro, kołki, klej , siatka Jeśli źle zamieściłem temat proszę o przeniesienie NIE KASOWANIE . Jeśli chcecie więcej info lub foto piszcie podam i wstawię do posta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 23.12.2010 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2010 Wentylować i grzać a dopiero jak zniknie wilgoć to zastanowić się nad zmniejszeniem kosztów! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JASIU210 24.12.2010 10:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2010 kolego wentylowane jest co dzień i palone tez to jest stare budownictwo wiec na nic to się zdaje ;/ więc nie udzielaj odpowiedzi na tak zwane " odwal się " ;/ oczekuje odpowiedzi na moje pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 24.12.2010 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2010 (edytowane) Nie dostałeś odpowiedzi na odwal się! Jeśli nie zlikwidujesz wilgoci to wszelkie działania typu docieplenie od wewnątrz są skazane na klęskę - prędzej czy później (raczej prędzej) pojawi się grzyb. Wentylować i grzać trzeba stale a nie codziennie. Okna powinny być rozszczelnione np. poprzez wycięcie uszczelek. Kratki w kominach powinny być drożne a nie przysłonięte. Wątpię abyś waćpan grzał jak należy skoro piszesz o 2-3mm styropianu i minimalnych kosztach. Oczywiście jest też rozwiązanie niskokosztowe Zmień lokum bo na obecne cię nie stać! Edytowane 24 Grudnia 2010 przez orko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JASIU210 24.12.2010 20:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2010 bardzo rozsądna odpowiedź . czyli mówi że mam palić 24/7 ?? z tego co wiem styro nie przepuszcza wody więc jakim cudem może na niego wyjść pleśń ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fubek84 24.12.2010 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2010 olej ten styropian daj raufazę w 2 warstwach P.S. gdzi eidzi ekupić styropian 2 mm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 25.12.2010 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2010 Nie chodzi o wodę ale o parę wodną, a tą styropian przepuszcza w małym stopniu ale zawsze.Zrobisz jak zechcesz. Jeśli jednak nie usuniesz wilgoci to i tak za jakiś czas będzie konieczny remont. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fubek84 25.12.2010 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2010 Z tą pleśnią to cud jest taki ze jeśli ściana będzie mokra,wilgotna a dasz styropian od wewnątrz to para wodna przedostająca się z muru, zapewne mur przemarza będzie zatrzymywała się na styropianie i mur będzie po prostu gnił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JASIU210 25.12.2010 16:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2010 ściany mokna od fundamentów więc ich osuszenie nie jest możliwe Styropian 2 mm owszem można kupić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JASIU210 26.12.2010 11:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2010 szukaj nowego lokum zglaszajc ten lokal jako niezdatny do zamieszkiwania. bardzo chętnie z tym że nasze władze mówią ; " że jeszcze nie jest tak źle " ;/ a na swoje nie mam kasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JASIU210 26.12.2010 11:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2010 olej ten styropian daj raufazę w 2 warstwach P.S. gdzi eidzi ekupić styropian 2 mm? Wątpię że ta raufaza będzie trzymać się na mokrych ścianach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 28.12.2010 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2010 Wątpię że ta raufaza będzie trzymać się na mokrych ścianach Dokladnie.... nie będzie... szkoda kasy... jesteś skazany na taką wegetację bo od środka to oprócz intensywnego grzania i wietrzenia nie jesteś wstanie nic zrobić.... możesz powierzchniowo zabić na jakiś czas grzyba ale nic wiecej.... niestety... tu trzeba gruntownego remontu i to z zewnątrz... takim połowicznym rozwiązaniem które widziałem i działało to poprowadzenie rurek od centralnego ogrzewania (którego Ty nie posiadasz) wokół zagrzybionych murów... za szafami i pod oknem.... rurki te wymuszają obieg powietrza i przez to suszą ścianę.... sam widziałem takie rozwiązanie w starym budownictwie i jak już wspomniałem to działało a tam też wilgoć podciągała od fundamentów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JASIU210 28.12.2010 22:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2010 Dokladnie.... nie będzie... szkoda kasy... jesteś skazany na taką wegetację bo od środka to oprócz intensywnego grzania i wietrzenia nie jesteś wstanie nic zrobić.... możesz powierzchniowo zabić na jakiś czas grzyba ale nic wiecej.... niestety... tu trzeba gruntownego remontu i to z zewnątrz... takim połowicznym rozwiązaniem które widziałem i działało to poprowadzenie rurek od centralnego ogrzewania (którego Ty nie posiadasz) wokół zagrzybionych murów... za szafami i pod oknem.... rurki te wymuszają obieg powietrza i przez to suszą ścianę.... sam widziałem takie rozwiązanie w starym budownictwie i jak już wspomniałem to działało a tam też wilgoć podciągała od fundamentów Nareszcie jakaś sensowna wypowiedź . Z tym że ja nadal upierał bym się nad położenie tej 2 od wewnątrz . Co ty na to?? Ściany od zewnątrz owszem namakają ale ich ocieplanie nie leży po mojej stronie tylko po stronie właścicieli czyli gminy. Na wykończenie jednej ściany przez miasto czekaliśmy z 6 lat zostało to zrobione na moje oko tandetnie i na dodatek nie położyli na tą ścianę nawet 1 cm styropianu ;/ . Jeśli mam czekać ponownie 5 lat na zrobienie czegoś od wewnątrz to ja dziękuje , ścian nie pomaluję bo wilgoć nadal poszerza swój obszar ;/ Pytanie takie na marginesie : Zalecacie aby styro nie kłaść od wewnątrz bo i tak niby może wyjść na niego pleść , a np jak ktoś kładzie w domu regipsy i pod nie wkłada styropian to co źle to robi ?? ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 29.12.2010 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2010 na takie ściany nie kladzie się plyt G-K a tym bardziej styropianu... zamkniesz murowi jedyną drogę do wysychania... i jeśli w pierwszym sezonie może być trochę lepiej to już w następnych będzie znacznie gorzej niż masz dziś... praw fizyki nie zmieni się za żadne pieniądze.... obowiązują nas wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JASIU210 29.12.2010 20:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2010 Co masz na myśli ze w następnym sezonie będzie gorzej niż dziś. niestety nie widzę innego rozwiązanie niż styro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JASIU210 29.12.2010 20:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2010 a mianowicie suchej ściany przez którą słychać ta francowata starą babę jak mogę tanio zniwelować te hałasy , ja myślałem coś nad styro 5mm ale z tego co słyszałem nie zniweluje to hałasu w 100 % co polecacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JASIU210 05.01.2011 08:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2011 udzieli ktoś odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia33 05.01.2011 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2011 Moja siostra tak zrobiła w kostce z lat 60 - połozyła cieniutki styropian pod tapetą na zewnętrznej ścianie, następnej zimy tam gdzie się dało wyszła śliczna czarna pleśń. Ocieplenie poprzez położenie styropianu to nie niest żadne wyjście tylko wydanie pieniędzy.Wydaje mi się że lepiej nie robić w takim wypadku nic.A do wygłuszania chyba lepsza jest wełna mineralna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JASIU210 05.01.2011 21:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2011 nie robić nic to żadne mi pocieszenie czyli mam zostawic mokre plamy na ścianach i nie zwracać na nie uwagi ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 06.01.2011 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 - zrób kapitalny remont całego budynku! Wtedy to będzie miało sens i da pożądany efekt - Wyprowadź się do lepszego mieszkania - połóż styropian najlepiej 10cm lub jeszcze więcej... daj super siatkę... na to klej z nanotechnologią a za dwa lata zerwij to w cholerę i lamentuj że tyle kasy w błoto poszło - zmień prawa fizyki a wtedy wszystko można... nawet latać! ...raczej od żadnego z fachowców z tego forum nie dostaniesz przyzwolenia na docieplenie od wewnątrz takich ścian!... sami użytkownicy też odradzają bo albo sami coś takiego zrobili albo widzieli efekty takiego działania ...a jesli chodzi o tą france zza ściany... normalna ścianka z płyty G-K w systemie akustycznym czyli taśmy pod profilami i wełna tłumiąca dźwięki np. akupłyta i jesli dzwieki nie przenoszą się np. stropem to bedzie dobrze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts