Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okna Drewniane - jakie?

Recommended Posts

Panowie piorko75, kogucik34, monczos, tlenok nie dziwcie się atakom na Was. Robicie tutaj nachalną reklamę, która bardziej zniechęca, niż zachęca. Finlandia jest bardzo pomocny i nie zachowuje się tak, jak Wy a przecież sprzedaje ten sam produkt. Zrozumcie, że nie po to jest to forum.

Życzę miłego dnia :D

cześc kogucik , zauwżyłem że nielubią cię na tym forum [oprócz finlandi ],ale nie martw się na moją osobę też jest dużo postów. Do zobaczenia na zgrupowaniu !!!!!:lol2:

Ta sympatia jest mi przypięta niesłusznie. To, że nie jadę "ostro" po takim zachowaniu nie świadczy że lubię. Już napisałem gdzieś wyżej - wstydzę się.

Reklama to jedno, obrona przed niesłusznymi atakami drugie, a bezinteresowana pomoc to zupełnie inna bajka i podziwiam wszystkich, którzy mają na tyle silną wolę, że się nie ujawnili ze swoimi firmami a od lat służą formum.

skąd pomysł na drewniane ? Teraz w drewnie tyle samo chemii co w plastiku. Impregnaty, pokosty, oleje, farcy, lakiry, No i koniecznosc okresowej konserwacji.

To uz ni te okna co kiedyś.

Też tak kiedyś uważałem. Ale się wyleczyłem z tej dogmatycznej niechęci.

Nie jest tyle samo chemii - drewno nadal ma naturalne pochodzenie.

Poza tym chemia.. z jakiej butelki nalewałeś dziś sobie napój?

skąd pomysł na drewniane ? Teraz w drewnie tyle samo chemii co w plastiku. Impregnaty, pokosty, oleje, farcy, lakiry, No i koniecznosc okresowej konserwacji.

To uz ni te okna co kiedyś.

A skąd u ciebie takie pomysły? Jak w drewnie, które jest zaimpregnowane co najwyżej na kilka milimetrów, może być tyle samo chemii co w złożonym w 100% z chemii plastiku? A akurat okresowa konserwacja czyli odnowienie powłoki ramy przez wielu postrzegane jest jako zaleta - w "plastiku" tego zrobic się nie da...

Nie chcę rozpoczynać dyskusji na temat "wyższości świąt..", ale byłoby miło gdybyśmy zdołali zachować umiar w ocenach.. pzdr

• 2 months później...

Mam pytanie o okna z sokółki czy warto? Wiem, że temat już był, ale mam wrażenie, że niepochlebne opinie dotyczyły okien produkowanych kilka lat temu.

Jak na razie z sokółki dostałam najlepszą ofertę, no ale te fora...

Czy ktoś ma doświadczenia z ostatnich lat. Dodatkowo chcę zaznaczyć, że chciałabym okna z nakładką aluminiową więc nie boję się o drewno od zewnątrz.

Masz rację Witek:)

A nakładki? W jednej z firm która je wycofała panuje opinia, że pod nakładkami zbierał się syf, a nieusunięty brud też nie wpływa korzystnie dla lakieru. Ale to zdanie tych przeciwników aluminium, którzy nie mogli sobie z nim poradzić.

W praktyce nie widziałem okien z nakładkami po latach - obracam się w zbyt "biednym" środowisku :) ale firmy zachwalają je jako najlepsze rozwiązanie.

Moze to zabrzmi dziwacznie ale ja sie ciagle waham chociaz wybralem juz producenta swoich okien drewnianych. Jest nim poznanski POZ-BUD i nawet zaproponowali mi fajny rabat na 6 okien (135x160x 4 sztuki, 135x80 x 2 sztuki + drzwi tarasowe HKS 315x215) na profil 88mm warm-line. Moje watpliwosci dotycza wkladu 3-szybowego w tych oknach. Otoz obawiam sie, ze zastosowanie pewnych pakietow z Glas-Polu (link ponizej) moze dac przepuszczalnosc swiatla (Lt%) na poziomie 58% co jest raczej slabo efektowne przy "domowym" uzytkowaniu.

http://www.glaspol.sggs.com/glaspol/images/FCK/Wykaz%20podstawowych%20szyb%20zespolonych%20do%20okien%20cz1.pdf

Pytanie o porade: czy w ogole ma sens zamawianie pakietu 3-szyb o wiekszej przepuszczalnosci (np. 72%) ale mniejszym Ug (ale i tak wiekszym niz standard) czy nie ma to az tak duzego znaczenia. Niestety nigdy nie widzialem naocznie takich okien po montazu, u dealera byl tylko wycinek okna z przekrojem i trudno bylo cokolwiek wykminic. Nie chcialbym zeby moje okna byly duzo ciemniejsze przy pakiecie 3sz (np. na pietrze mam w sypialni 3 veluxy energoszcz od pln. strony, daja b. przytlumione swiatlo ale w sypialni mi to pasuje - na dole w zwyklych pokojach, niebardzo). Pozdrawiam.

• 2 weeks później...
Moze to zabrzmi dziwacznie ale ja sie ciagle waham chociaz wybralem juz producenta swoich okien drewnianych. Jest nim poznanski POZ-BUD i nawet zaproponowali mi fajny rabat na 6 okien (135x160x 4 sztuki, 135x80 x 2 sztuki + drzwi tarasowe HKS 315x215) na profil 88mm warm-line. Moje watpliwosci dotycza wkladu 3-szybowego w tych oknach. Otoz obawiam sie, ze zastosowanie pewnych pakietow z Glas-Polu (link ponizej) moze dac przepuszczalnosc swiatla (Lt%) na poziomie 58% co jest raczej slabo efektowne przy "domowym" uzytkowaniu.

http://www.glaspol.sggs.com/glaspol/images/FCK/Wykaz%20podstawowych%20szyb%20zespolonych%20do%20okien%20cz1.pdf

Pytanie o porade: czy w ogole ma sens zamawianie pakietu 3-szyb o wiekszej przepuszczalnosci (np. 72%) ale mniejszym Ug (ale i tak wiekszym niz standard) czy nie ma to az tak duzego znaczenia. Niestety nigdy nie widzialem naocznie takich okien po montazu, u dealera byl tylko wycinek okna z przekrojem i trudno bylo cokolwiek wykminic. Nie chcialbym zeby moje okna byly duzo ciemniejsze przy pakiecie 3sz (np. na pietrze mam w sypialni 3 veluxy energoszcz od pln. strony, daja b. przytlumione swiatlo ale w sypialni mi to pasuje - na dole w zwyklych pokojach, niebardzo). Pozdrawiam.

Zdecydowanie ma sens, bo bedziesz miał dużo jasniej w pomieszczeniu, a okno nadal będzie ciepłe. NIe znam obecnych cen, ale chyba szyba o Ug=0,7; Lt>72% i g=50% będzie wyborem optymalnym dla tej konstrukcji ram. Ale to z twojego zestawienia, bo Francuzi mają jeszce lepsze zespolenia: termoAktywne . pzdr