emka79 23.12.2010 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2010 Witam, Mam polke z karton gipsu pod sufitem tzw. portal w ksztalcie litery L - 4 cm x 4 cm. Nie mam pomyslu gdzie tam schowac transformator do tasmy led, tak zeby nie bylo go widac. Jak macie zrobione u siebie? Czy robi sie pod to jakies specjalne wneki czy zaglebienia? Dodam, ze ma byc to tasma LED a nie waz LED, bo weze moga byc chyba bez transformatora... EMKA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 23.12.2010 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2010 ...Mam polke z karton gipsu pod sufitem tzw. portal w ksztalcie litery L - 4 cm x 4 cm. Nie mam pomyslu gdzie tam schowac transformator do tasmy led, tak zeby nie bylo go widac. Jak macie zrobione u siebie? Czy robi sie pod to jakies specjalne wneki czy zaglebienia? Dodam, ze ma byc to tasma LED a nie waz LED, bo weze moga byc chyba bez transformatora... Jeżeli ta półeczka ma jakąś krawędź (ja tak proponuję do wnęk przy sufitowych pod świetlówki) i jest na grubość około 3cm to nie ma problemu bo można znaleźć takie płaskie zasilacze (nie te "wtykane" do gniazdek). Ja osobiście gdy projektuję i wykonuję całą instalację elektryczną to wszystkie zasilacze umieszczam w szafie RTV-SAT, dlatego był zawsze był do nich bezproblemowy dostęp. Nie jeden stwierdzi, że jest to niepotrzebne i zbyt dużo przewodów idzie ale doceni to kiedy coś się będzie działo z takim "gdzieś tam" ukrytym zasilaczem będzie się działo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emka79 23.12.2010 21:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2010 Jeżeli ta półeczka ma jakąś krawędź (ja tak proponuję do wnęk przy sufitowych pod świetlówki) i jest na grubość około 3cm to nie ma problemu bo można znaleźć takie płaskie zasilacze (nie te "wtykane" do gniazdek). Ja osobiście gdy projektuję i wykonuję całą instalację elektryczną to wszystkie zasilacze umieszczam w szafie RTV-SAT, dlatego był zawsze był do nich bezproblemowy dostęp. Nie jeden stwierdzi, że jest to niepotrzebne i zbyt dużo przewodów idzie ale doceni to kiedy coś się będzie działo z takim "gdzieś tam" ukrytym zasilaczem będzie się działo. Moglbys rozwinac o co chodzi z ta krawedzia i wneka przysufitowa?U mnie jest opuszczenie sufitu o okolo 10cm w dol. ale to 10 cm jest jeszcze dzielone na 2 czesci po 5cm. 5cm w dol, potem 4cm w bok i znow 5cm w dol. Jak poloze tam transformator to na pewno bedzie go widac, a poza tym bedzie przyslanial, albo znieksztalcal tasme led. Jaki jest wymiar najmniejszego transformatora? Teraz juz chyba nie ma mozliwosci doprowadzenia wszystkiego do szafki rtv. Prosze o wiecej rozwiazan. Pozdrawiam EMKA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 23.12.2010 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2010 Mi chodziło o zabudowę np:20cm w dół, 15cm w bok, 3 cm do góry - po to by nie było widać opraw świetlówkowych.W Twoim przypadku pozostaje najgorsze rozwiązanie: wyciąć dziurę w zabudowie, podłączyć wszystko, 10 razy sprawdzić czy jest dobrze zrobione, zaszpachlować dziurę z zasilaczem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elrem 30.12.2010 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2010 Witam, nie transformator do LED tylko zasilacz (prad stały). Zasilacze beztransformatorowe do LED mają tak małe wymiary że swobodnie schowają się w takiej zabudowie,oczywiście należy zapewnić zasilaczowi minimum wentylacji jeżeli będzie zbyt ciasno. Ps. zasilacze są do kupienia w prawie kazdym sklepie z art.elektr. .Ostatnio kupowałem takowy zas. o wymiarach około 3x4x8 cm (wymiary na oko) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts