Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja elektryczna - rozdzielnia za 0 Zł ?

8a8

Recommended Posts

Są tu dwie możliwości. Albo właścicielem firmy jest baaardzo dobry człowiek, nie wiem, może jakiś filantrop, może potomek św. Mikołaja, który postanowił robić coś nie biorąc za to kasy, ot tak, z dobroci serca, albo ktoś wpadł na dawno już przez marketoidy odkrytą prawdę, że jak na czymś pisze "za darmo", to ludzie głupieją i każde pieniądze za to dadzą, bo przecież jest darmo.

Wyślij schemat, poproś o wycenę. A potem porównaj koszt komponentów w tej rozdzielni choćby z cenami na Allegro. Ceny allegrowe to mniej więcej dolny próg tego, co można utargować po hurtowniach. Zsumuj wszystko, co wg zestawienia jest Ci potrzebne i sam zobaczysz, jak to "darmo" wygląda.

Dla mnie to jedna wielka ściema. Właściciel strony ładnie wszystko ubrał w słowa i szuka jeleni.

Kupi w hurtowni pustą rozdzielnicę, zabezpieczenia, szyny łączeniowe itd., powkłada to do rozdzielnicy, wrzuci ksero, jakiś tam uniwersalnych wypocin i ... sam się męcz z czymś za co drogo zapłaciłeś. Tak i tak sam sobie tego nie podłączysz a gość jest zarobiony.

Tak z ciekawości właśnie wysyłam jakiś tam projekt standardowej rozdzielnicy moich klientów. Ciekawe co z tego wyjdzie.

Ps. Dam znać.

Wysłałem plany panu. I dostałem odpowiedz. Cena według wyceny jest o 50 zł wyższa niż bym kupował wszystko na allegro. Tylko z tego co mi elektryk wyliczył za złożenie takiej rozdzielni wziął by 2400 zł ( tzn dwie rozdzielnie) wydaje mi się ze mogę spróbować. W końcu jeśli nie dam rady to mi to elektryk podłączy za połowę ceny tego co wyliczył wcześniej, wiec tak czy siak zapłacę mniejsze pieniądze o połowę albo jeśli dam rade samemu to podłączyć (według opisu) zaoszczędzę całość. Tak ze dam znać czy mi to na dobre wyjdzie . Mam nadzieje ze nie będę tego żałować. :-? :-? Edytowane przez 8a8

Zdaję raport:

Tak więc wysłałem projekt rozdzielnicy i odbiorca nawet nie przypatrzył się szczegółom i zrobił wycenę odpowiednia dla siebie ale co tam:

Witam.

Rozdzielnia ta jest troche uboga, na projekcie nie ma zabezpieczenie przepięciowego. warto w takie zabezpieczenie zainwestować.

oprócz tego zaproponował bym światła sygnalizacyjne 3-fazowe, dzięki nim od razu po zajrzeniu do rozdzielni można określić czy jest napięcie danej fazy.

Wycena:

- Rozdzielnia 4x14 p/t - 158,54 zł

- IS-100/4 - 46,70 zł

- P304 25A 30mA - 4 szt. x 125,98 zł

- B10 - 3 szt. x 9,40 zł

- B16 -11 szt. x 9,00 zł

- Listwa Zaciskowa - 4 szt. x 1,5 zł

- Listwa zaciskowa PE - 30,12 zł

- Zugi 16 mm2 - 4 szt. x 2,70 zł

-Grzebień - 3 szt. x 20 zł

- Zugi 2,5 mm2 - 14 szt. x 1,6 zł

- kurier - około 35 zł

w ramach zakupu gratis:

-wykonanie połączeń rozdzielni,

-przygotowanie rozdzielni do montażu,

-kompletny opis co i jak należy zrobic od początku do końca aby poprawnie zainstalować rozdzielnie i podłączyć wszystkie przewody,

- naklejony opis zabezpieczeń na wewnętrznej stronie rozdzielni,

Pozdrawiam i czekam na decyzje.

Co ja, jako wykonawca o tym sądzę?

Ceny - przeciętne.

On sprzedaje bez faktury - zyskuje Vat wliczając materiał do innego zlecenia plus dodatkowo upusty w jakiejkolwiek hurtowni.

Ten co kupuje - myśli, że podłączy bo tak mu to ładnie i czytelnie naświetla. Ciekawe. Rozumiem, że można zrobić wiele i tak też będzie ale niech ktoś kto nie podłączy żyrandola na dwa klawisze, że sam podłączy taka rozdzielnicę. No way.

Bedzie i tak i tak wzywał elektryk, który min 3 stówy skasuje za pomiary więc jaki w tym zysk?

Post jest ukrytą reklamą, ale niech już będzie, 8a8 przypomniał sobie o Muratorze dopiero na etapie instalacji, wcześniej dawał sobie radę bez Muratora ;)

Przede wszystkim elektryk będzie potrzebny do podłączenia, do zasilenia, do pomiarów i odbioru.

Rząd 500-1500zł zależy jak się ceni elektryk i gdzie pracuje.

Tu mała uwaga - Nie wszyscy wykonawcy chcą pracować z powierzonych materiałów.

W razie awarii w zasadzie niewiadomo za co elektryk odpowiada a za co sprzedawca (brak f-ry).

Generalnie oferta mało atrakcyjna, no ale "ciemny lud wszystko kupi".... sorry, ale to hasło idealnie pasuje do sytuacji.

Post jest ukrytą reklamą, ale niech już będzie, 8a8 przypomniał sobie o Muratorze dopiero na etapie instalacji, wcześniej dawał sobie radę bez Muratora ;)

po

1. Nie reklamuje.

2. Pierwszy dom buduje się dla wroga, drugi dla przyjaciela a trzeci dopiero dla samego siebie. Ja jestem na tym pierwszym etapie.

3 Z elektrykiem mam uzgodnione ze jeśli będzie mi podłączał te rozdzielnie to weźmie tylko połowę tego co wcześniej mi wycenił. Więc jako ciemny lud tak czy siak zaoszczędziłem na początku 50 %. Lepiej od razu zbesztać z błotem niż dać pomocną odpowiedź , w końcu to jest łatwiejsze i anonimowe :) Panie robertsz.

... 3 Z elektrykiem mam uzgodnione ze jeśli będzie mi podłączał te rozdzielnie to weźmie tylko połowę tego co wcześniej mi wycenił...

Gratuluje elektryka. A może on również się uczy na Twojej "budowie".

Ja osobiście nie zgodziłbym się na taki manewr, że kładę przewody a ktoś za mnie podłącza rozdzielnicę. Jeżeli mam ponieść odpowiedzialność za całość instalacji to nie dopuszczam rozwiązań połowicznych. Nawet w umowie mam napisane, że jakakolwiek ingerencja osób trzecich skutkuje utratą praw gwarancyjnych.

Gratuluje elektryka. A może on również się uczy na Twojej "budowie".

Ja osobiście nie zgodziłbym się na taki manewr, że kładę przewody a ktoś za mnie podłącza rozdzielnicę. Jeżeli mam ponieść odpowiedzialność za całość instalacji to nie dopuszczam rozwiązań połowicznych. Nawet w umowie mam napisane, że jakakolwiek ingerencja osób trzecich skutkuje utratą praw gwarancyjnych.

I dobrze tak powinno być. Aż mnie nosi jak ktoś chce żeby mu same puszki połączyć i rozdzielkę albo alarm w chałupie podłączyć ale tylko centralkę bo elektryk albo i inny gościu kable poukładał i czujki pozakładał niemając pojęcia o systemie.

....

mi od początku tego wątku na to wygląda, ale nie wychylałem się, bo już kilku "subtelnych" sprzedawczyków przewrażliwionym na kryptoreklamę mnie osądziło :)