batemen 03.06.2013 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2013 uuu to ładnie spora ekipa to i czas dobry ja mam zamiar budowac z ytonga +12 styro ekipa uboższa bo 4 osoby ale jakoś damy rade heh tylko ta pogoda do bani Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skowronp 03.06.2013 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2013 Grubość styropianu nie ma znaczenia ... ale jeśli już tak pytasz to:- (4 osoby) elewacja 1 tydzień styropian i klej, + 1 tydzień na 2x klej i strukturę (drewno + podbitka jak na wizualkach, bez kamienia) 110 z metra z materiałem - (2 osoby) dachówka i obróbki blacharskie 2 tygodnie - za cały dach 12k (7 okien, wyłaz, 2 kominy)- (2 osoby) tynki gipsowe 700m2 (25 PLN/m) - (4 osoby) elektryka 4 dni (11k z materiałem)- (2 osoby) okna parę godzin (chyba 12k za 3 szybówki)- (4 osoby) wylewki 1 dzień (około 350m2) (11k)- (2 osoby) hydraulika, podłogówka, kotłownia 1,5 tygodnia (tutaj nie pamiętam bo było tego trochę z przerwami) Wszystko ekipy specjalizujące się - pełen profesjonalizm. Wykończeniówkę robiłem sam więc to inna historia........ Pogoda w gruncie rzecyz nie ma znaczenia w dzisiejszym budownictwie. Beton lejesz jak grucha przyjedzie i nie ma zmiłuj, ściany stawiasz od razu bo i tak nie wycelujesz by nie padało do czasu położenia dachu, etc. Po prostu przeczekujesz ulewę i jazda dalej - realia rynku. Jeśli martwisz się zawilgoceniem ścian czy czymś podobnym to wiedz żę deszcz to nic, w tynkach i betonie będziesz miał tyle wody do odparowania że deszcz nie ma znaczenia. Jeśli ktoś twierdzi inaczej to po prostu ściemnia - moje zdanie. Dodatkowo radze przejrzeć dokładnie projekt bo w skali w której jest drukowany nie widać wszystkiego (np. słup pod podciąg w garażu bo akurat wypada na "łączeniu" stron...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
batemen 06.06.2013 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2013 super podpowiedzi !!!bardzo dziekuje u nas bedzie to wyglądało troszkę inaczej skromniej w ludzi ale zato solidna i sprawdzona ekipa -koszta też nie za duże jeśli chodzi o robocizne samego stanu surowego (łącznie z pokryciem) i tarasem-a co do pogody to chodzi mi o roboty ziemne grunt w tym momencie jest tak nasączony ze ojej nic nie można zrobicelektryke wykonam sam wiec tez sobie troszkę przyoszczedzimy heh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skowronp 07.06.2013 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 No to powodzenia. U mnie Warszawa więc cennik "inny" bywa, a że zależało mi na czasie to ... Co do elektryki to się zastanów - ja płaciłem 30 zł za punkt czyli robocizny wyszło coś koło 3,5-4k (reszta to materiał). A elektryk zrobił wszystko szybko, dobrze i jeszcze dojeżdża jak jakiś obwód trzeba przełączyć w skrzynce (przekuwanie, nowe punkty też sam robię - ale w skrzynce nie ruszam). Grunt u nas też mokry - mieliśmy / mamy wody gruntowe na 60-100 cm w zależności od pory roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
batemen 08.06.2013 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2013 witam ponownie-ciekawi mnie jeszcze jak rozwiązaliście sprawe z centralnym ogrzewaniem jaj np. mam zamiar zmniejszyc garaż kosztem pomieszczenia za ścianką i tam zrobic sobie małą kotłownie (nie mamy dostępu do gazociągu wiec stąd takie rozwiązanie musze miec miejsce na piec c.o. )-no i co z oknem w salonie po lewej stronie budynku czy wstawiliście okno wg. projektu tj. o szer. 3m bo mi sie wydaje ze mniejsze też nadrobi dostarczaniem swiatła co do salonu to wydaje mi sie ze musi byc okazały hehe sądząc po wymiarach hehei zastanawiałem sie jeszcze nad małą łazieneczką w najwiekszym pokoju (sypialni) co sądzicie o takim pomyśle ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skowronp 10.06.2013 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2013 witam ponownie -ciekawi mnie jeszcze jak rozwiązaliście sprawe z centralnym ogrzewaniem jaj np. mam zamiar zmniejszyc garaż kosztem pomieszczenia za ścianką i tam zrobic sobie małą kotłownie (nie mamy dostępu do gazociągu wiec stąd takie rozwiązanie musze miec miejsce na piec c.o. ) -no i co z oknem w salonie po lewej stronie budynku czy wstawiliście okno wg. projektu tj. o szer. 3m bo mi sie wydaje ze mniejsze też nadrobi dostarczaniem swiatła co do salonu to wydaje mi sie ze musi byc okazały hehe sądząc po wymiarach hehe i zastanawiałem sie jeszcze nad małą łazieneczką w najwiekszym pokoju (sypialni) co sądzicie o takim pomyśle ??? Poczytaj mój dziennik - wpisy z początku dadzą Ci odpowiedź. My pomimo że mamy gaz powiększyliśmy garaż jako całość (0,5m do przodu i do tyłu). Nie do wyłapania wzrokowo z zewnątrz przez osoby tego nie wiedzące, zachowany jest też charakter budynku (sprawdzone na osobie która też pobudowała ten projekt). Suma sumarum mam 6x6,2 garaż (i tak za mały hahaha) + 2x6 pomieszczenie gospodarcze (obecnie dwa: kotłownia i pralnia, ale pralnie przeniosę w tym roku na poddasze). okno w salonie to rzecz gustu oczywiście i położenia budynku względem stron świata (doświetlenie). Przy 3 metrowej witrynie zostaje szkło bezpieczne (cena) ze względu na wagę oraz wytrzymałość na napór wiatru. My zmniejszyliśmy je do 2,4 i zrobiliśmy normalne okno dzielone na pół. Ale musisz pamiętać że My zlikwidowaliśmy podcień bo salon w innym wypadku jest mikroskopijny (taki blokowy - 25m około). co do małej łazienki wszystko zależy gdzie zrobisz (lub czy w ogóle) schody na poddasze. Jeśli przeniesiesz kotłownię to sensowne wydaje się przeniesienie schodów a w byłej kotłowni zrobić drugą łazienkę. Alternatywnie zostawiasz schody na swoim miejscu a w sypialni tam gdzie ja mam schody robisz łazienkę (1,6x2,1m). Alternatywnie ostatnio wpadłem jeszcze na pomysł innego umiejscowienia schodów w części pomiędzy sypialniami kosztem pomniejszenia sypialni i łazienki (niewiele). Ale wymaga to przemyślenia i stropu lanego a nie terivy (słuszna zamiana tak apropo bo zyskuje się na poddaszu miejsce). Zaletą byłby duży open space na poddaszu... Jak co to pytaj. Jeśli chodzi o dzienniki to polecam też dziennik sebastiankielce. Teraz się przeprowadza Ja osobiście żałuję najbardziej - rekuperacji i terivy (lany nie jest tak ciepły ale nie pęka i zyskujesz nawet 20cm na wysokości poddasza (obecnie płytuję już karton gipsy więc wszystko się "zwizualizowało"). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
batemen 12.06.2013 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 ja szczerze mówiąc co do tego powiekszania garażu tez sie przymierzałem ale jedynie tylną scianę a co do podcienia (tarasu) to mam zamiar go zostawic i wykorzystac zgodnie ze swoim przeznaczeniem nie sądziłem ze salon moze sie wydawac "mały" patrząc na wymiary ale nam to wystarczy a ten pomysł z łazienka pod schodami jest całkiem całkiem i musze sie nad tym dobrze zastanowic bo to interesujące rozwiazanie a teraz pytanie za sto punktów co z wyciągiem okapem z kuchni znając zycie przemiesciliscie jej lokalizacje w inne miejsce czy tak było ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skowronp 13.06.2013 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 ja szczerze mówiąc co do tego powiekszania garażu tez sie przymierzałem ale jedynie tylną scianę a co do podcienia (tarasu) to mam zamiar go zostawic i wykorzystac zgodnie ze swoim przeznaczeniem nie sądziłem ze salon moze sie wydawac "mały" patrząc na wymiary ale nam to wystarczy a ten pomysł z łazienka pod schodami jest całkiem całkiem i musze sie nad tym dobrze zastanowic bo to interesujące rozwiazanie a teraz pytanie za sto punktów co z wyciągiem okapem z kuchni znając zycie przemiesciliscie jej lokalizacje w inne miejsce czy tak było ??? Nie pamiętam w którym miejscu jest w projekcie ale ja go mam na ścianie w kuchni bez okna (1m od rogu). Jest zabudowany więc go nie widać. Co do garażu - jak wysówać to z tyłu i z przodu bo dach masz kopertowy i wyszedłby przesunięty względem koperty nad częścią mieszkalną (lub z jednej strony miałby inny kąt, lub kończyłby się niżej ...). Co do podcienia to zdania faktycznie są podzielone - wyrażam oczywiście swoje zdanie (potwierdzone w trakcie mieszkania). Obecnie salon mamy około 40 metrów i jest ok (kuchnia oddzielona, w miejscu koło kuchni mamy spiżarkę a nie stół). Dla mnie salon musi być przytulny i przestronny - to jest jedyna część wspólnego spędzania czasu w tym domu / projekcie. Likwidacja podcienia spowodowała że słońce "wpada" maksymalnie 1,5 metra do domu - pamiętajcie że nawis dachu z rynną to praktycznie 1 metr ...). Opcja z podcieniem to: - praktycznie brak słońca od strony podcienia - przy oddzielonej kuchni i spiżarce to bezpośrednia przestrzeń salonu to całe 30 metrów na sofę, stół, krzesła, kominek, TV i kwiatki . - jeśli zostawimy 3 metrową witrynę to długość pełnej ściany na sofę to 2x1m. - oryginalna ściana z kominkiem to całe 3 metry (zakładając że kominek potrzebuje 1m a TV również 1m + miejsce między nimi obowiązkowo to ... sami widzicie) Osobiście namówiłem jedną osobę na ten ruch i po wybudowaniu również potwierdza że jest to jedna ze zmian "must do". Co do łazienki i schodów to jest kilka patentów. Ja mam dwie bo nie wyobrażam sobie dzielenia się z M. i czekania aż skończy korzystać ... dodatkowo ja lubię przysznic a M. wannę. Sebastiankielce ma jedną łazienkę w miejscu oryginalnej kotłowni (po przesunięciu schodów tam gdzie ja mam). Możliwości jest kilka i warto się nad nimi zastanowić przed budową. Dodatkowo wiele osób myśli o wykorzystaniu poddasza (ja również), ale nie zdaje sobie sprawy z ograniczeń tego projektu. Przestrzeń na poddaszu zależy od rodzaju stropu (żelbet daje go więcej) oraz umiejscowienia schodów. Ponieważ mieszkam i kończę właśnie górę to powiem tak - myślałem o 2 a nawet 3 pomieszczeniach na górze. Życie pokazało że jest jedno prawdziwe pomieszczenie (moja "samotnia" z hamakiem i TV) oraz graciarnia / pralnia (duża graciarnia). Świadomych wyborów życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jo-aska 17.10.2013 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 Witam, Na forum jestem od jakiegoś czasu... natomiast po wielu perypetiach i papierologicznych przeprawach w końcu rozpoczęliśmy budowę naszego Zecika dokładnie 27.10.2013 . Nasze zmagania opisuję w dzienniku http://forum.muratordom.pl/showthread.php?132841-Budowanie-Lisów-Asi-i-Rafała&p=6176735&posted=1#post6176735 Jak widać w tytule budujemy Z94 z pracowni Z500, projekt został przez nas dość mocno zmieniony, ale mając tyle czasu po prostu zmienialiśmy, udoskonaliśmy i powstał nasz Zet a to takie podstawowe zmiany jakie bądą : PARTER http://foto1.m.onet.pl/_m/77fed3273c763c553c8614f7aa90aa0d,21,19,0.jpg z tym że w salonie zamiast jednego okna na długiej ścianie finalnie zostały zaprojektowane 3 duże okna balkonowe PODDASZE http://foto1.m.onet.pl/_m/f8829aa9a717846b6c22e2b6b6442eb9,21,19,0.jpg Zapraszam do śledzenia naszego dziennika, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dagam 30.12.2016 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2016 Witam, ja jestem z kujawsko- pomorskiego i właśnie zamierzamy się budować... myślę o projekcie Z35.. minęło trochę czasu.. czy może udało się Pani wybudować ten domek..?pozdrawiam:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts