Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

uuu to ładnie spora ekipa to i czas dobry ja mam zamiar budowac z ytonga +12 styro ekipa uboższa bo 4 osoby ale jakoś damy rade heh tylko ta pogoda

do bani :bash:

https://forum.murator.pl/topic/151571-projekt-z35-pracownia-studio-z500/page/2/#findComment-5957075

Grubość styropianu nie ma znaczenia ... ale jeśli już tak pytasz to:

- (4 osoby) elewacja 1 tydzień styropian i klej, + 1 tydzień na 2x klej i strukturę (drewno + podbitka jak na wizualkach, bez kamienia) 110 z metra z materiałem

- (2 osoby) dachówka i obróbki blacharskie 2 tygodnie - za cały dach 12k (7 okien, wyłaz, 2 kominy)

- (2 osoby) tynki gipsowe 700m2 (25 PLN/m)

- (4 osoby) elektryka 4 dni (11k z materiałem)

- (2 osoby) okna parę godzin (chyba 12k za 3 szybówki)

- (4 osoby) wylewki 1 dzień (około 350m2) (11k)

- (2 osoby) hydraulika, podłogówka, kotłownia 1,5 tygodnia (tutaj nie pamiętam bo było tego trochę z przerwami)

Wszystko ekipy specjalizujące się - pełen profesjonalizm. Wykończeniówkę robiłem sam więc to inna historia........

Pogoda w gruncie rzecyz nie ma znaczenia w dzisiejszym budownictwie. Beton lejesz jak grucha przyjedzie i nie ma zmiłuj, ściany stawiasz od razu bo i tak nie wycelujesz by nie padało do czasu położenia dachu, etc. Po prostu przeczekujesz ulewę i jazda dalej - realia rynku. Jeśli martwisz się zawilgoceniem ścian czy czymś podobnym to wiedz żę deszcz to nic, w tynkach i betonie będziesz miał tyle wody do odparowania że deszcz nie ma znaczenia.

Jeśli ktoś twierdzi inaczej to po prostu ściemnia - moje zdanie.

Dodatkowo radze przejrzeć dokładnie projekt bo w skali w której jest drukowany nie widać wszystkiego (np. słup pod podciąg w garażu bo akurat wypada na "łączeniu" stron...)

https://forum.murator.pl/topic/151571-projekt-z35-pracownia-studio-z500/page/2/#findComment-5957162

super podpowiedzi !!!bardzo dziekuje

u nas bedzie to wyglądało troszkę inaczej skromniej w ludzi ale zato solidna i sprawdzona ekipa

-koszta też nie za duże jeśli chodzi o robocizne samego stanu surowego (łącznie z pokryciem) i tarasem

-a co do pogody to chodzi mi o roboty ziemne grunt w tym momencie jest tak nasączony ze ojej nic nie można zrobic

elektryke wykonam sam wiec tez sobie troszkę przyoszczedzimy heh

https://forum.murator.pl/topic/151571-projekt-z35-pracownia-studio-z500/page/2/#findComment-5963061

No to powodzenia. U mnie Warszawa więc cennik "inny" bywa, a że zależało mi na czasie to ...

Co do elektryki to się zastanów - ja płaciłem 30 zł za punkt czyli robocizny wyszło coś koło 3,5-4k (reszta to materiał). A elektryk zrobił wszystko szybko, dobrze i jeszcze dojeżdża jak jakiś obwód trzeba przełączyć w skrzynce (przekuwanie, nowe punkty też sam robię - ale w skrzynce nie ruszam).

Grunt u nas też mokry - mieliśmy / mamy wody gruntowe na 60-100 cm w zależności od pory roku.

https://forum.murator.pl/topic/151571-projekt-z35-pracownia-studio-z500/page/2/#findComment-5963636

witam ponownie

-ciekawi mnie jeszcze jak rozwiązaliście sprawe z centralnym ogrzewaniem jaj np. mam zamiar zmniejszyc garaż kosztem pomieszczenia za ścianką i tam zrobic sobie małą kotłownie (nie mamy dostępu do gazociągu wiec stąd takie rozwiązanie musze miec miejsce na piec c.o. )

-no i co z oknem w salonie po lewej stronie budynku czy wstawiliście okno wg. projektu tj. o szer. 3m bo mi sie wydaje ze mniejsze też nadrobi dostarczaniem swiatła co do salonu to wydaje mi sie ze musi byc okazały hehe sądząc po wymiarach hehe

i zastanawiałem sie jeszcze nad małą łazieneczką w najwiekszym pokoju (sypialni) co sądzicie o takim pomyśle ???

https://forum.murator.pl/topic/151571-projekt-z35-pracownia-studio-z500/page/2/#findComment-5965037

witam ponownie

-ciekawi mnie jeszcze jak rozwiązaliście sprawe z centralnym ogrzewaniem jaj np. mam zamiar zmniejszyc garaż kosztem pomieszczenia za ścianką i tam zrobic sobie małą kotłownie (nie mamy dostępu do gazociągu wiec stąd takie rozwiązanie musze miec miejsce na piec c.o. )

-no i co z oknem w salonie po lewej stronie budynku czy wstawiliście okno wg. projektu tj. o szer. 3m bo mi sie wydaje ze mniejsze też nadrobi dostarczaniem swiatła co do salonu to wydaje mi sie ze musi byc okazały hehe sądząc po wymiarach hehe

i zastanawiałem sie jeszcze nad małą łazieneczką w najwiekszym pokoju (sypialni) co sądzicie o takim pomyśle ???

Poczytaj mój dziennik - wpisy z początku dadzą Ci odpowiedź.

• My pomimo że mamy gaz powiększyliśmy garaż jako całość (0,5m do przodu i do tyłu). Nie do wyłapania wzrokowo z zewnątrz przez osoby tego nie wiedzące, zachowany jest też charakter budynku (sprawdzone na osobie która też pobudowała ten projekt). Suma sumarum mam 6x6,2 garaż (i tak za mały hahaha) + 2x6 pomieszczenie gospodarcze (obecnie dwa: kotłownia i pralnia, ale pralnie przeniosę w tym roku na poddasze).
  • okno w salonie to rzecz gustu oczywiście i położenia budynku względem stron świata (doświetlenie). Przy 3 metrowej witrynie zostaje szkło bezpieczne (cena) ze względu na wagę oraz wytrzymałość na napór wiatru. My zmniejszyliśmy je do 2,4 i zrobiliśmy normalne okno dzielone na pół. Ale musisz pamiętać że My zlikwidowaliśmy podcień bo salon w innym wypadku jest mikroskopijny (taki blokowy - 25m około).
  • co do małej łazienki wszystko zależy gdzie zrobisz (lub czy w ogóle) schody na poddasze. Jeśli przeniesiesz kotłownię to sensowne wydaje się przeniesienie schodów a w byłej kotłowni zrobić drugą łazienkę. Alternatywnie zostawiasz schody na swoim miejscu a w sypialni tam gdzie ja mam schody robisz łazienkę (1,6x2,1m). Alternatywnie ostatnio wpadłem jeszcze na pomysł innego umiejscowienia schodów w części pomiędzy sypialniami kosztem pomniejszenia sypialni i łazienki (niewiele). Ale wymaga to przemyślenia i stropu lanego a nie terivy (słuszna zamiana tak apropo bo zyskuje się na poddaszu miejsce). Zaletą byłby duży open space na poddaszu...

Jak co to pytaj. Jeśli chodzi o dzienniki to polecam też dziennik sebastiankielce. Teraz się przeprowadza ;)

Ja osobiście żałuję najbardziej - rekuperacji i terivy (lany nie jest tak ciepły ale nie pęka i zyskujesz nawet 20cm na wysokości poddasza (obecnie płytuję już karton gipsy więc wszystko się "zwizualizowało").

https://forum.murator.pl/topic/151571-projekt-z35-pracownia-studio-z500/page/2/#findComment-5966641

ja szczerze mówiąc co do tego powiekszania garażu tez sie przymierzałem ale jedynie tylną scianę a co do podcienia (tarasu) to mam zamiar go zostawic

i wykorzystac zgodnie ze swoim przeznaczeniem

nie sądziłem ze salon moze sie wydawac "mały" patrząc na wymiary ale nam to wystarczy a ten pomysł z łazienka pod schodami jest całkiem całkiem i musze sie nad tym dobrze zastanowic bo to interesujące rozwiazanie

a teraz pytanie za sto punktów co z wyciągiem okapem z kuchni znając zycie przemiesciliscie jej lokalizacje w inne miejsce czy tak było ???

https://forum.murator.pl/topic/151571-projekt-z35-pracownia-studio-z500/page/2/#findComment-5971086

ja szczerze mówiąc co do tego powiekszania garażu tez sie przymierzałem ale jedynie tylną scianę a co do podcienia (tarasu) to mam zamiar go zostawic

i wykorzystac zgodnie ze swoim przeznaczeniem

nie sądziłem ze salon moze sie wydawac "mały" patrząc na wymiary ale nam to wystarczy a ten pomysł z łazienka pod schodami jest całkiem całkiem i musze sie nad tym dobrze zastanowic bo to interesujące rozwiazanie

a teraz pytanie za sto punktów co z wyciągiem okapem z kuchni znając zycie przemiesciliscie jej lokalizacje w inne miejsce czy tak było ???

Nie pamiętam w którym miejscu jest w projekcie ale ja go mam na ścianie w kuchni bez okna (1m od rogu). Jest zabudowany więc go nie widać.

Co do garażu - jak wysówać to z tyłu i z przodu bo dach masz kopertowy i wyszedłby przesunięty względem koperty nad częścią mieszkalną (lub z jednej strony miałby inny kąt, lub kończyłby się niżej ...).

Co do podcienia to zdania faktycznie są podzielone - wyrażam oczywiście swoje zdanie (potwierdzone w trakcie mieszkania). Obecnie salon mamy około 40 metrów i jest ok (kuchnia oddzielona, w miejscu koło kuchni mamy spiżarkę a nie stół). Dla mnie salon musi być przytulny i przestronny - to jest jedyna część wspólnego spędzania czasu w tym domu / projekcie. Likwidacja podcienia spowodowała że słońce "wpada" maksymalnie 1,5 metra do domu - pamiętajcie że nawis dachu z rynną to praktycznie 1 metr ...).

Opcja z podcieniem to:

- praktycznie brak słońca od strony podcienia

- przy oddzielonej kuchni i spiżarce to bezpośrednia przestrzeń salonu to całe 30 metrów na sofę, stół, krzesła, kominek, TV i kwiatki ;).

- jeśli zostawimy 3 metrową witrynę to długość pełnej ściany na sofę to 2x1m.

- oryginalna ściana z kominkiem to całe 3 metry (zakładając że kominek potrzebuje 1m a TV również 1m + miejsce między nimi obowiązkowo to ... sami widzicie)

Osobiście namówiłem jedną osobę na ten ruch i po wybudowaniu również potwierdza że jest to jedna ze zmian "must do".

Co do łazienki i schodów to jest kilka patentów. Ja mam dwie bo nie wyobrażam sobie dzielenia się z M. i czekania aż skończy korzystać ... dodatkowo ja lubię przysznic a M. wannę. Sebastiankielce ma jedną łazienkę w miejscu oryginalnej kotłowni (po przesunięciu schodów tam gdzie ja mam). Możliwości jest kilka i warto się nad nimi zastanowić przed budową. Dodatkowo wiele osób myśli o wykorzystaniu poddasza (ja również), ale nie zdaje sobie sprawy z ograniczeń tego projektu. Przestrzeń na poddaszu zależy od rodzaju stropu (żelbet daje go więcej) oraz umiejscowienia schodów. Ponieważ mieszkam i kończę właśnie górę to powiem tak - myślałem o 2 a nawet 3 pomieszczeniach na górze. Życie pokazało że jest jedno prawdziwe pomieszczenie (moja "samotnia" z hamakiem i TV) oraz graciarnia / pralnia (duża graciarnia).

Świadomych wyborów życzę ;)

https://forum.murator.pl/topic/151571-projekt-z35-pracownia-studio-z500/page/2/#findComment-5971562

• 4 months później...

Witam,

Na forum jestem od jakiegoś czasu... natomiast po wielu perypetiach i papierologicznych przeprawach w końcu rozpoczęliśmy budowę naszego Zecika dokładnie 27.10.2013 :).

Nasze zmagania opisuję w dzienniku http://forum.muratordom.pl/showthread.php?132841-Budowanie-Lisów-Asi-i-Rafała&p=6176735&posted=1#post6176735

Jak widać w tytule budujemy Z94 z pracowni Z500, projekt został przez nas dość mocno zmieniony, ale mając tyle czasu po prostu zmienialiśmy, udoskonaliśmy i powstał nasz Zet :)

a to takie podstawowe zmiany jakie bądą :

PARTER

http://foto1.m.onet.pl/_m/77fed3273c763c553c8614f7aa90aa0d,21,19,0.jpg z tym że w salonie zamiast jednego okna na długiej ścianie finalnie zostały zaprojektowane 3 duże okna balkonowe :)

PODDASZE

http://foto1.m.onet.pl/_m/f8829aa9a717846b6c22e2b6b6442eb9,21,19,0.jpg

Zapraszam do śledzenia naszego dziennika, :)

https://forum.murator.pl/topic/151571-projekt-z35-pracownia-studio-z500/page/2/#findComment-6139497

• 3 years później...